Niezdany egzamin radcowski

• Autor wątku Autor wątku zabrzanin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Czy coś już wiadomo na temat wyników Komisji nr 1 w Poznaniu ?

rdzawy napisał:
pośrednio wynika to z Rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości w sprawie zespołu do przygotowania zestawu pytań testowych oraz zadań na egzamin radcowski oraz wykazu tytułów aktów prawnych.
Par 5 ust 4 wskazuje, że 4.*po sporządzeniu zadań na egzamin radcowski zespół sporządza opis istotnych zagadnień. I to są owe sławetne wytyczne, których oczywiście egzaminatorzy nie muszą brać pod uwagę :)

Opis istotnych zagadnień to co innego niż klucz odpowiedzi.

ErwinRommel napisał:
Opis istotnych zagadnień to co innego niż klucz odpowiedzi.

W teorii wszyscy wiedzą, że to tylko "niewiążąca propozycja możliwego rozwiązania", a nie żaden klucz "wyłącznie prawidłowej odpowiedzi". W praktyce wszyscy wiemy jak jest - jak mam podane na tacy, to "po co wyważać otwarte drzwi"

Wiem to Panie Feldmarszałku :), zgadzam się z Tobą w całej rozciągłości. Zgadzam się również z Twoją poprzednią wypowiedzią :)
W ustawie o radcach prawnych nie ma nic na temat klucza odpowiedzi, nie ma również nic na temat opisu istotnych zagadnień. Natomiast egzaminatorzy pomimo wszystko biorą go pod uwagę.

ps.: nick masz nieco kontrowersyjny

rdzawy napisał:
Wiem to Panie Feldmarszałku :), zgadzam się z Tobą w całej rozciągłości. Zgadzam się również z Twoją poprzednią wypowiedzią :)
W ustawie o radcach prawnych nie ma nic na temat klucza odpowiedzi, nie ma również nic na temat opisu istotnych zagadnień. Natomiast egzaminatorzy pomimo wszystko biorą go pod uwagę.

Jeżeli biorą pod uwagę, to skarżcie naruszenie prawa materialnego w odwołaniach. W prawie nie ma jednej prawidłowej odpowiedzi, a dobrą jest każda koncepcja, która prowadzi do pozytywnego dla klienta rozstrzygnięcia.

Przede wszystkim, to brak jest w treści art. 36 ustawy o radcach pr. wyraźnej delegacji ustawowej do opracowania opisu istotnych zagadnien, a co dobiero opierania na nim ocen.

consi napisał:
Czy coś już wiadomo na temat wyników Komisji nr 1 w Poznaniu ?

W oirp udzielali info, że wyniki będą dziś. A dziś udzielają info, że wyniki dopiero jutro. Czekanie jest zabójcze.

KANTapli napisał:
Gratulacje - wyniki z 2 i 3 komisji rewelacyjne (pzdr dla osoby z 99/100 z testu) - łącznie to chyba 6/120 osób z negatywnym wynikiem; statystycznie więc osoby z nazwiskami z końca alfabetu do większe ułomki, albo komisja 4 strasznie i nieludzko oceniała :) - tym większy więc mój sukces w K4

KANTapli, dzięki za pozdrowienia :)) to ja miałam te 99/100; sama nie wiem jak to się stało :)
Gratulacje dla wszystkich tych, którzy zdali i życzenia powodzenia dla tych, którzy się będą odwoływać.

Dla mnie to jest niepoważne traktowanie zdających...po co ten cyrk? A chociaż coś się komuś obiło o uszy jakie mogą być wyniki w tej Komisji ?

ErwinRommel napisał:
Jeżeli biorą pod uwagę, to skarżcie naruszenie prawa materialnego w odwołaniach. W prawie nie ma jednej prawidłowej odpowiedzi, a dobrą jest każda koncepcja, która prowadzi do pozytywnego dla klienta rozstrzygnięcia.

Zmień sobie ten nick, pacanie.

Kibol po co te wyzwisko na końcu? Czy Ty jesteś tym samym "polskim kibolem", z którym "wymieniłem kiedyś uprzejmości" na forum dla aplikantów warszawskich?

Van_Loosen napisał:
Kibol po co te wyzwisko na końcu?

Bo pacanem jest dla mnie koleś co ma nick z nazwiskiem niemieckiego nazisty.

Van_Loosen napisał:
Czy Ty jesteś tym samym "polskim kibolem", z którym "wymieniłem kiedyś uprzejmości" na forum dla aplikantów warszawskich?

Jestem tym kibolem co często gości na łamach GW i TVNu, ale wymiany uprzejmości nie pamiętam. Wybacz.

barto79 napisał:
Hej,
rozpatrzyli Ci może pozytywnie odwołanie, w Wawie może?

Chodziło mi o uchwałę o wpisie.

polski_kibol napisał:
Bo pacanem jest dla mnie koleś co ma nick z nazwiskiem niemieckiego nazisty.

Kogo nazywasz pacanem? ErwinaRommla czy Van_Loosen? Bo obaj to naziści, a jak jednemu zwróciłeś uwagę, to się drugi odezwał...

Gładko przechodząc nad pochodzeniem mojego nicka na forum (dla zainteresowanych dodam tylko, że zainspirowała mnie lektura książki Stanisława Grzesiuka "Pięć lat kacetu"), zapoznawszy się z opinią Pana Profesora Wierzbowskiego stwierdzam, że przemyślanie Pana Profesora to nic innego jak uporządkowane i ubrane w bogatszą treść tezy ze złożonego przeze mnie odwołania. Cieszy mnie zwrócenie uwagi na fakt, że od grudnia 2010 tj. od daty nowelizacji KPA orzecznictwo, na które powołują się autorzy "wytycznych" jest orzecznictwem contra legem.

Van_Loosen napisał:
Cieszy mnie zwrócenie uwagi na fakt, że od grudnia 2010 tj. od daty nowelizacji KPA orzecznictwo, na które powołują się autorzy "wytycznych" jest orzecznictwem contra legem.

1) chyba raczej od kwietnia 2011,
2) IMHO teza o contra legem jest zbyt daleko idąca - art 149 stanowił i stanowi samodzielną podstawę do wszczęcia i odmowy wszczęcia postępowania

Ostatnia edycja:
Ja pier...

W moim przypadku zarzucono mi niepodmniesienie zarzutu praw0a materialnego przy po czym tydzień później do publicznej wiadomości podano list, bodajże Prezesa SN skierowany do profesjonalnych pełnomocników, w którym jest napisane, że podnoszenie równocześnie zarzutu naruszenia 233 i zarzutu prawa materialnego jest niedopuszczalnym spekulowaniem na nieustalonym stanie faktycznym.

Może do listu też sporządzą opinię? I do monografii Erecińskiego również?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót