Niezdany egzamin radcowski

• Autor wątku Autor wątku zabrzanin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
a czy jest już wiadomo, kiedy zaczną faktycznie rozpatrywać nasze odwołania?

No to jak w końcu jest?
Każde odowłanie rozpatrywane jest przez jednego członka Komisj, obojetnie jakiego? Coś tu nie tak.
Przyjmując taką koncepcję, dziennie jest możliwe rozpatrzenie 9 odowłań (tylu jest członków komisji)

Piot napisał:
Owszem, każda praca przez dwóch egzaminatorów.
A każde odwołanie przez jednego członka komisji.

chodziło mi o odwołanie (praca jeszcze raz jest oceniana przez dwóch egzaminatorów K2).

szamag napisał:
chodziło mi o odwołanie (praca jeszcze raz jest oceniana przez dwóch egzaminatorów K2).

To ciekawe, co piszesz.
Bo rozporządzenie mówi co innego.
I wiem, że jeszcze niedawno tak to działało w praktyce.

Nie rozumiem, jak praca może być oceniana przez 2 egzaminatrów, a odwołanie przez jednego... Wydaje mi się, że praca i odwołanie od oceny są nierozerwalnie z sobą związane.

renataxxx napisał:
Nie rozumiem, jak praca może być oceniana przez 2 egzaminatrów, a odwołanie przez jednego... Wydaje mi się, że praca i odwołanie od oceny są nierozerwalnie z sobą związane.
Po prostu, w tym nielicznym przypadku komisja stosuje przepis a nie "wydajemisię".

Piot:
Jaki przepis stanowi, że odwołanie rozpatruje jeden członek komisji, a oceny pracy dokonują dwaj członkowie komisji?

Piot miał chyba n mysłi to, że z przepisów wynika ze jest 1 własnie

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA SPRAWIEDLIWOŚCI
z dnia 24 września 2009 r.
w sprawie komisji egzaminacyjnej II stopnia przy Ministrze Sprawiedliwości do spraw odwołań od wyników egzaminu radcowskiego
par. 5 1. Prace komisji odwoławczej odbywają się na posiedzeniach.
2. Przewodniczący komisji odwoławczej wyznacza miejsce i terminy posiedzeń komisji oraz kieruje jej pracami, w tym w szczególności:
1) rozdziela pracę pomiędzy siebie i członków komisji odwoławczej, wskazując osobę odpowiedzialną za sporządzenie pisemnej opinii dotyczącej zasadności poszczególnych zarzutów podniesionych w odwołaniu, mając na uwadze zakres odwołania lub zakres pracy pisemnej z zadania z części od drugiej do piątej egzaminu radcowskiego podlegającej ocenie w trybie art. 365 ust. 5 ustawy z dnia 6 lipca 1982 r. o radcach prawnych, doświadczenie i wiedzę członków komisji odwoławczej z zakresu prawa objętego odwołaniem, a także zapewnienie możliwie równego rozdziału prac;
2) wskazuje członka komisji odwoławczej lub członków komisji odwoławczej, którzy referują daną sprawę komisji odwoławczej;
3) wyznacza członka komisji odwoławczej, który sporządza protokół każdego posiedzenia komisji odwoławczej oraz protokół zbiorczy prac tej komisji.

Wiec komisja obraduje, a przewodniczący wskazuje jednego referenta i sporządzającego opinię.

W związku z powyższym, skoro jest 2 specjalistów z danej dziedziny, to wychodzi najmniej po 2 odwołania dziennie. Czyli w ciągu miesiąca, w najgorszym wypadku ok. 40 odwołań. Teraz tylko należałoby policzyć ile jest odwołań z każdej dziedziny.

renataxxx napisał:
W związku z powyższym, skoro jest 2 specjalistów z danej dziedziny, to wychodzi najmniej po 2 odwołania dziennie. Czyli w ciągu miesiąca, w najgorszym wypadku ok. 40 odwołań. Teraz tylko należałoby policzyć ile jest odwołań z każdej dziedziny.

W rzepie był artykuł dotyczący wyników z egzaminów (wklejałem tutaj link do niego, ale ktoś PRZYPADKIEM go skasował) i z niego wynika, że w sumie nie zdało 998 osób z czego w samej Warszawie 545 i tutaj jest ok. 300 pał z admina i 200 z cywila - takim razie mniej więcej wiesz ile będzie odwołań i z czego

A gospodarcze w Warszawie?
Czyli na samą Warszawę admininstracja na 5 miesięcy (300:40 odwołań miesięcznie).

Ostatnia edycja:
renataxxx napisał:
Czyli na samą Warszawę admininstracja na 5 miesięcy (300:40 odwołań miesięcznie).

gospodarcze to 12%. Tak mówiono na spotkaniu. Zdawało ok. 1300 osób czyli to ok. 150 osób

szamag napisał:
gospodarcze to 12%. Tak mówiono na spotkaniu. Zdawało ok. 1300 osób czyli to ok. 150 osób

z tego samego artykułu wynika, że w warszawie zdawało dokłanie 1159 osób

w MS dowiedzialem sie wczoraj,
===moderacja=== Zdania rozpoczynamy z wielkiej litery.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
renataxxx napisał:

Jan_2011 napisał:
w MS dowiedzialem sie wczoraj,
===moderacja=== Zdania rozpoczynamy z wielkiej litery.

Dowiedziałem się wczoraj w MS, że dla prac warszawskich będą 2-3 nowe K2, które jeszcze nie zostały powołane. Dotychczasowa K2 już działa i sprawdza prace - ale nie z Warszawy.

Witam, a czy ktoś ma jakies wieści jak wygląda statystyka jeżeli chodzi o autokontrolę w Wawie i ile juz przekazali odwołań do K2

Jan_2011 napisał:
Dowiedziałem się wczoraj w MS, że dla prac warszawskich będą 2-3 nowe K2, które jeszcze nie zostały powołane. Dotychczasowa K2 już działa i sprawdza prace - ale nie z Warszawy.

A wiadomo może od jakiego miasta zaczynają??? Jaka była kolejność wpływu odwołań spoza Warszawy???

Ciekawe jak to będzie wyglądało - trzeba przyjąć że znowu będą różne oceny ....MASAKRA:mad:

DO JANA_2011 - a czy wiesz to z departamentu ds. nadzoru nad aplikacjami?? Informacje na 100% potwierdzone że mają być dodatkowe komisjie? I czy powiedzieli kiedy zostaną one powołane?????????
Zdanie zaczynamy z wielkiej litery.

Ostatnia edycja:
biedna_ja napisał:
DO JANA_2011 - a czy wiesz to z departamentu ds. nadzoru nad aplikacjami?? Informacje na 100% potwierdzone że mają być dodatkowe komisjie? I czy powiedzieli kiedy zostaną one powołane?????????
Zdanie zaczynamy z wielkiej litery.

Tak, byłem tam wczoraj osobiście, ale na papierze tego nie mam :)

Nie dowiedziałem się kiedy miałyby zostać powołane nowe k2.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót