Kylo123 napisał:
To tak na logikę, ale przydałby się jakiś specjalista od prawa cywilnego i tutaj odpisał. Tak to tylko spekulacje z których nic nie wynika.
Jakie spekulacje? Wydawało mi się, że wyjaśniłem sprawę jasno, ale mogę dokładniej. Tutaj odpisują głównie specjaliści...
W kodeksie karnym czas popełnienia przestępstwa ma znaczenie. Zgodnie z polskim orzecznictwem za moment popełnienia przestępstwa uznaje się moment
zakończenia działania lub zaniechania sprawcy, a nie moment jego popełnienia. Niepłacenie alimentów jest przestępstwem trwałym, dlatego mimo rozpoczęcia czynu w czasie obowiązywania poprzedniej ustawy uznaje się, że został popełniony za nowej.
Dlatego też zresztą wszystkie artykuły w gazetach i na portalach podają, że ustawa będzie dotyczyć również "trwających w przestępstwie".
A kompetencje radców prawnych i źródeł internetowych, do których zaglądacie pozostawiają wiele do życzenia jak widać.
mcadi napisał:
co będzie miało państwo zabkorzysc jak ja place a mnie wsadza
Jakie korzyści państwo ma z wsadzania kogokolwiek do więzienia? Masz bardzo błędny tok rozumowania. Kodeks karny nie jest po to, żeby karać, tylko zapobiegać. Korzyści z twojej osoby - żadne. Ale dla stu następnych - jak zobaczą ciebie za kratkami, zastanowią się sto razy, zanim nie zapłacą. Dziecko sobie poradzi bez ciebie, z pomocą funduszu tak jak to miało miejsce wcześniej, jeśli masz zaległość w FA. Jeśli jest dorosłe, tym bardziej. Ty jak wyjdziesz również będziesz się starał bardziej, żeby nie wrócić, bo zrozumiesz powagę sytuacji. Podejście obecnie dłużników do alimentów to jest parodia, 20 tyś długu mam, no i co, przecież płacę. Nie traktują tego na tyle poważnie, żeby robić na dwa etaty i poświęcać wolny czas na dodatkowy zarobek. Państwo chce ich uświadomić, że powinni. Czy teraz motyw za tym działaniem jest jaśniejszy?