nowe zasady na aplikacje - zdążą czy nie?

• Autor wątku Autor wątku styczniowa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W dzisiejszej GP:

Specjalizacja prawnicza dopiero po pierwszym roku aplikacji

* W listopadzie aplikacje sądowo-prokuratorskie 2008-04-04

Ministerstwo Sprawiedliwości zdecydowało, że egzamin na aplikację sądowo-prokuratorską zostanie przeprowadzony na przełomie października i listopada.

W tym roku na aplikacje zostanie przyjętych 300-400 osób. Zgodnie z zapowiedziami przedstawicieli Ministerstwa Sprawiedliwości i Krajowego Centrum Szkolenia Kadr Sądów Powszechnych i Prokuratury (KCSKSPiP) egzamin na tegoroczną aplikację sądowo-prokuratorską odbędzie się na przełomie października i listopada. Jeszcze w tym roku bedą one przeprowadzone według starych zasad. Następne nabory odbywać się będą na podstawie wyników egzaminu I stopnia, do którego będą przystępowali wszyscy absolwenci prawa.

Kandydaci będą mieli do rozwiązania test jednokrotnego wyboru składający się z pytań obejmujących wszystkie gałęzie prawa. Najprawdopodobniej egzamin ten będzie organizowany na poziomie apelacji sądowych i prokuratorskich.

- W celu zobiektywizowania kryteriów naboru w każdej apelacji kandydaci będą mieli do rozwiązania identyczny test. Wszystkie testy będą sprawdzane przez członków komisji w Krajowym Centrum Szkolenia Kadr Sądów Powszechnych i Prokuratury - mówi prokurator Andrzej Leciak, dyrektor KCSKSPiP.

Osoby, które najlepiej zdadzą test, zostaną zaproszone na drugą część egzaminu, która będzie polegała na pisemnym omówieniu wybranych zagadnień z różnych gałęzi prawa. Na tym etapie będzie oceniana przede wszystkim umiejętność wyrażania myśli prawniczych na piśmie oraz umiejętność logicznego i analitycznego interpretowania przepisów. Jednocześnie ta część egzaminu zostanie przeprowadzona już w Krajowym Centrum.

- Egzamin nie będzie z pewnością łatwy. Będzie polegał nie tylko na sprawdzeniu wiedzy prawniczej, ale także umiejętności logicznego myślenia, wnioskowania i interpretowania przepisów prawa. Zawody sędziego i prokuratora są bardzo specyficzne i powinni trafiać do nich jedynie najlepsi - mówi Andrzej Leciak. Dodaje, że nagrodą za przejście bardzo trudnego egzaminu będzie dostanie się na najlepszą aplikację i gwarancja zatrudnienia.

Zgodnie z nowym modelem aplikacji przez pierwszy rok aplikanci będą kształcili się na wspólnym ogólnym szkoleniu. Po roku zostanie przeprowadzony egzamin, po zdaniu którego najlepsi będą mogli wybrać specjalizację - sądową lub prokuratorską. Osoby, którym nie uda się dostać na specjalizację, otrzymają propozycję pracy na stanowisku asystenta lub referendarza. Szkolenie na obu specjalizacjach - sądowej i prokuratorskiej, będzie polegało głównie na warsztatowych szkoleniach praktycznych, a nie na prowadzeniu wykładów. Cała aplikacja ma trwać trzy lata i kończyć się egzaminem sądowym lub prokuratorskim (w zależności od tego, jaką specjalizację wybierze aplikant).

http://www.gazetaprawna.pl/?action=show ... .2.0.1.htm

W dzisiejszej rzepie:

Egzaminy na aplikacje będą we wrześniu

Konkurs na aplikacje adwokacką, radcowską i notarialną odbędzie się w tym roku później niż zwykle

Taka decyzja zapadła już w Ministerstwie Sprawiedliwości.

Dotychczas egzaminy na te aplikacje organizowane były na przełomie czerwca i lipca. Ten termin był jednak krytykowany, ponieważ nie wszyscy, którzy chcieli je zdawać, mogli odpowiednio wcześnie obronić pracę magisterską. Dlatego minister Zbigniew Ćwiąkalski postanowił o przeniesieniu egzaminów na wrzesień. Wymagało to jednak przesunięcia daty rozpoczęcia szkoleń na aplikacjach. Na to zaś musiały się zgodzić samorządy prawnicze, które je prowadzą i same regulują zasady ich odbywania oraz terminy rozpoczęcia. Regulaminy aplikacji adwokackiej i radcowskiej przewidują, że szkolenia zaczynają się 1 października. MS uzyskało jednak zgodę i obietnicę ich zmiany od Naczelnej Rady Adwokackiej i Krajowej Rady Radców Prawnych. Także Krajowa Rada Notarialna zaakceptowała nowe terminy.

Egzamin odbędzie się w sobotę, najprawdopodobniej według dziś obowiązujących zasad. Projekt przygotowywanych zmian ustawowych, które miały go ułatwić, nie trafił jeszcze do Sejmu. Na oficjalne podanie dokładnej daty egzaminu minister ma czas do 30 czerwca. Zajęcia szkoleniowe na I roku aplikacji rozpoczną się 1 stycznia 2009 r.

Minister ogłosił już natomiast terminy egzaminu notarialnego dla osób, które nie odbyły aplikacji: część pisemna odbędzie się 10 i 11 czerwca, a ustna – 17 czerwca. Niedawny wyrok Trybunału Konstytucyjnego uchylił jednak przepisy umożliwiające jego zdawanie prawnikom, którzy przez pięć lat pracowali na etacie albo na podstawie umowy-zlecenia przy tworzeniu lub stosowaniu prawa albo we własnej firmie świadczyli usługi prawne. Orzeczenie TK weszło w życie 4 kwietnia, dlatego takie osoby nie będą mogły przystąpić do egzaminu notarialnego. Jak się dowiadujemy w MS, egzamin ten zostanie przeprowadzony dla kandydatów, których uprawnień Trybunał nie zakwestionował. Mogą więc do niego przystąpić doktorzy nauk prawnych oraz referendarze sądowi i asystenci sędziego z pięcioletnim stażem pracy. Ci natomiast, którzy zdali wcześniej egzamin sędziowski, prokuratorski, adwokacki lub radcowski, mogą zdawać egzamin uzupełniający w zakresie różnic z notarialnym.

Osoby uprawnione do zdawania egzaminu na rejenta bez aplikacji mogą składać dokumenty do 26 kwietnia w siedzibach rad izb notarialnych.

http://rp.pl/artykul/119104.html

Witam:)

właśnie dzwoniłam do MS, aby potwierdzić informację z rzepy. Pani poinformowałam mnie, że decyzji nie ma, ale egz.odbędzie sie na pewno we wrześniu :D

z tego co podawano to egzamin ma sie odbyc na przelomie pazdziernika i listopada - potencjalnie

Egzaminy na aplikacje odbędą się 20 września
Ireneusz Walencik 23-04-2008, ostatnia aktualizacja 23-04-2008 07:47

Ministerstwo Sprawiedliwości poinformowało o wstępnym terminie konkursu na aplikację adwokacką, radcowską i notarialną w tym roku

W tym roku egzaminy odbędą się w sobotę 20 września.

Zgodnie z wymaganiami ustaw korporacyjnych urzędowe ogłoszenia o dacie przeprowadzenia testów zamieszczone zostaną przed 30 czerwca w Biuletynie Informacji Publicznej MS oraz w dzienniku o zasięgu ogólnopolskim.

Przesunięcie terminu egzaminu, który dotychczas odbywał się na przełomie lipca i sierpnia, jest spełnieniem postulatów tych, którzy się obawiali, że nie zdążą z obroną prac magisterskich. Konsekwencją tej zmiany będzie przesunięcie terminu rozpoczęcia szkoleń na aplikacjach na 1 stycznia 2009 r.

Aplikacja adwokacka i radcowska trwa trzy i pół roku. Przebiega pod kierunkiem patrona, którego zadaniem jest przygotowanie aplikanta do wykonywania zawodu. Aplikanci odbywają też szkolenia praktyczne w sądach i prokuraturach.

Aplikacja notarialna trwa natomiast 2,5 roku i polega na zaznajomieniu się z pracą rejenta.

http://www.rp.pl/artykul/124562.html

Aplikacje są odpłatne i kończą się egzaminami zawodowymi.
Źródło : Rzeczpospolita

mam pytanie do osób, które zdawały w zeszłym roku na aplikacje w warszawie. bylo was dośc dużo, i wszyscy pisaliście w jednym miejscu czy byliście jakoś podzieleni?

Ja nie zdawałam ale moi znajomi tak. Byli podzieleni na kilka 100 lub 200 osobowych grup. Pisali m.in np. w Blue City :)

Ja mam pytanie czy wyciąg z KRS o niekaralności musi być dokonany osobiście czy mogę kogoś do tego upoważnić? Nie będzie mnie w kraju a ten wyciąg musi być aktualny czyli z oststniego miesiąca.To samo dotyczy złożenia papierów w Izbie, czy ktoś za mnie może je złożyć? I jeszcze jedno czy w razie jakich braków można podać inny adres?

czy sa jakies nowe wiesci w temacie?

sa jakies nowe wiesci w temacie zmiana zasad naboru na aplikacje? Zamierzam w przyszlym roku sprobowac szczescia i
plany Cwiakalskiego mnie niepokoja.
Pozdrawiam i

[cytat="Natalica22":1ik90kk7]Ja mam pytanie czy wyciąg z KRS o niekaralności musi być dokonany osobiście czy mogę kogoś do tego upoważnić? Nie będzie mnie w kraju a ten wyciąg musi być aktualny czyli z oststniego miesiąca.To samo dotyczy złożenia papierów w Izbie, czy ktoś za mnie może je złożyć? I jeszcze jedno czy w razie jakich braków można podać inny adres?[/cytat:1ik90kk7].

1.Jak najbardziej możesz kogoś upoważnić do odbioru zaświadczenia z KRS, pamiętaj o tym by zapłacić opłatę skarbową od pełnomocnictwa.
2. Złożyć dokumenty w Izbie możesz jak najbardziej za pośrednictwem kogoś (tutaj pełnomocnictw żadnych nie potrzeba), albo wysłać pocztą.
3. Możesz podać inny adres.

[cytat="mienszewik":mz191m0h][cytat="Natalica22":mz191m0h]Ja mam pytanie czy wyciąg z KRS o niekaralności musi być dokonany osobiście czy mogę kogoś do tego upoważnić? Nie będzie mnie w kraju a ten wyciąg musi być aktualny czyli z oststniego miesiąca.To samo dotyczy złożenia papierów w Izbie, czy ktoś za mnie może je złożyć? I jeszcze jedno czy w razie jakich braków można podać inny adres?[/cytat:mz191m0h].

1.Jak najbardziej możesz kogoś upoważnić do odbioru zaświadczenia z KRS, pamiętaj o tym by zapłacić opłatę skarbową od pełnomocnictwa.
2. Złożyć dokumenty w Izbie możesz jak najbardziej za pośrednictwem kogoś (tutaj pełnomocnictw żadnych nie potrzeba), albo wysłać pocztą.
3. Możesz podać inny adres.[/cytat:mz191m0h]

świetnie, dziękuję za odpowiedź :)

To jakis żart? :) Chyba zapytanie o niekaralność z KRK. Może pani zapytanie przesłać pocztą. Taką też droga do pani wróci. Wystarczy przygotować podpisać, a ktoś wyśle. Potem w ramach doręczenia zastepczego dorosły domownik odbierze i zawiezie z dokumentami do ORA (lub wysle). Jesli w ORA poda pani inny adres to prosze zaznaczyc że to do korespondencji i podac ewentualnie czyj to adres.

Czy ktoś orientuje się może czy rady radców/adwokatów prowadzą już nabór na aplikacje? Co prawda nie ma żadnej podstawy, by tego nie robiły, ale poinformowano mnie, że w Łodzi dokumenty będzie można składać dopiero od 6 lipca...??? czy to absurd jakiś?

[cytat="eeetam":3gj4ipt2]Czy ktoś orientuje się może czy rady radców/adwokatów prowadzą już nabór na aplikacje? Co prawda nie ma żadnej podstawy, by tego nie robiły, ale poinformowano mnie, że w Łodzi dokumenty będzie można składać dopiero od 6 lipca...??? czy to absurd jakiś?[/cytat:3gj4ipt2]

dlaczego 6 lipca :?: otóż zgodnie z informacją na stronie Ministerstwa Sprawiedliwości: [cytat:3gj4ipt2]Termin do złożenia zgłoszenia o przystąpieniu do egzaminu konkursowego upływa w dniu 6 sierpnia 2008 r. [/cytat:3gj4ipt2] natomiast należy złożyć : [cytat:3gj4ipt2]informację o niekaralności z Krajowego Rejestru Karnego opatrzną datą nie wcześniejszą niż miesiąc przed jej złożeniem[/cytat:3gj4ipt2]

składając zgłoszenie o przystąpieniu do egazminu wcześniej (niż 6 lipca) nie spełniło by sie warunku aby informacja o niekaralności opatrzona była datą nie wcześniejszą niż miesiąc. gdybyś juz dziś (12 czerwiec) miał zaświadczenie o niekaralności byłoby ono w świetle powyższych wymagań "nieaktualne" ponieważ opatrzone byłoby ono datą wcześniejszą jak miesiąc (faktycznie miesiąc i 18 dni)

dlatego zapewne dla spełnienie tego wymogu samorządy przymują wszystkie zgłoszenia dopiero od 6 lipca - tym samym zaświadczenia są "aktualne" (data jest nie wcześniejsza jak miesiąc)

przynajmniej ja tak zinterpretowałem informację zamieszczoną na stronie Ministerstwa

wyraźnie jest napisane, że informacja o niekaralności nie może być z datą wcześniejszą niż miesiąc od jej (czyli tej informacji) złożenia. Nic nie ma na temat tego, że musi to być na miesiąc przed egzaminem.

Powrót