NSA a bezczynność urzędu drugiej instancji.

• Autor wątku Autor wątku pogo07
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pogo07

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam. mam problem, a nie znalazłem podobnego wątku.

Urząd 1 instancji udzielił odpowiedział wymijającej. Napisałem o decyzję do urzędu drugiej instancji i ... cisza 5 miesięcy.

Czy w tej sprawie mogę pisać zażalenie do NSA na bezczynność urzędu drugiej instancji od razu, czy szukać organu wyższego aby była skarga na bezczynność do organu wyższego a dopiero do NSA. ale to były by 3 organy i sąd.

Przepraszam - faktycznie chodziło mi o WSA.

Co do skargi to nie jestem pewny.

Organ 1 instancji na mój wniosek o wydanie decyzji, po serii pism w obie strony, napisał że nie jest kompetentny (mimo że jest) do wydania takiej decyzji. poprosiłem o wydanie decyzji organ wyższy. ten po miesiącu przysłał mi kopie pisma do innego urzędu z prośbą o opinię i sprawa stanęła na 4 miesiące.

Teraz się zastanawiam czy pisać ponownie do organu 2 instancji, że nie dostałem decyzji, Szukać wyższego organu i pisać skargę że ten 2 się ociąga, czy pisać już do WSA, że 1 mnie zbył, a drugi jest bezczynny, i czy ma to być skarga czy zażaleniem a może jeszcze inaczej

CD...
nie wiem co zrobić, bo w przykładach skarg jest, że 1 organ jest opieszały, skarżymy się do drugiego na 1 i potem do sądu. U mnie 1 odpowiedział w terminie , ale nie zgadzam się z treścią, a drugi jest opieszały. I jak teraz postąpić?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
gdy chce pan uzupełnić własną wypowiedź, prosze skorzystać z opcji "edytuj" i zaniechac pisania wiadomości pod wiadomością

pogo07 napisał:
Przepraszam - faktycznie chodziło mi o WSA.

Co do skargi to nie jestem pewny.

Organ 1 instancji na mój wniosek o wydanie decyzji, po serii pism w obie strony, napisał że nie jest kompetentny (mimo że jest)

czyli zażalenie do organu wyższej instancji i kilka dni potem skarga na bezczynnośc do WSA organu 1 instancji

zgodnie z poradnikiem http://forumprawne.org/prawo-admini...zne-pisma-do-urzedu-poradnik.html#post1556417

Powrót