Numer PKK, a brak adresu zameldowania

• Autor wątku Autor wątku SabsQ
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

SabsQ

Witam,
Mam pewne pytanie, a w zasadzie potrzebuję swego rodzaju porady co mogę zrobić w swojej dosyć nietypowej sprawie.
Otóż już dłuższy czas wynajmuję mieszkanie natomiast nie jestem w nim zameldowany w zasadzie owy meldunek nawet nie był mi potrzebny aż do tej pory.
Jakiś czas temu postanowiłem rozpocząć swoją przygodę z prawem jazdy kat. B, gdy już uzyskałem wszelakie niezbędne dokumenty, postanowiłem udać się do Wydziału Komunikacji celem wyrobienia numeru PKK.
Na miejscu, Pani w okienku poinformowała mnie iż nie może przyjąć mojego wniosku o wyrobienie numeru PKK, ponieważ w systemie nie widnieje mój adres zameldowania (dostałem również informację, że może być to meldunek czasowy - jeśli ma to jakiekolwiek znaczenie).

Próbowałem zameldować się na pobyt czasowy w Wydziale Spraw Obywatelskich ale Pani w okienku - podobnie jak Pani w wydziale komunikacji - odesłała mnie z niczym, ponieważ w umowie najmu występuje pełnomocnik - właściciel mieszkania ma pełnomocnika, z którym to podpisywałem umowę najmu - a ja nie posiadam kopii owego pełnomocnictwa.

Uprzedzając pytania, nie mam możliwości uzyskania kopii pełnomocnictwa od właściciela mieszkania.

Czytałem kilka tematów na forum związanych właśnie z wyrobieniem numeru PKK bez meldunku, natomiast potrzebowałbym swego rodzaju porady jak się za to zabrać - od czego mam zacząć i na co się przygotować :razz:.

Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi!​

Pytanie jakim torem chciałbyś iść, czy zameldować się czasowo czy ominąć zameldowanie i od razu złożyć odpowiednie wniosek o PKK w związku z Twoim faktycznym miejscem zamieszkania.

Wydział Komunikacji oczywiście błędnie przyjął, że musisz być zameldowany, wystarczy fakt Twojego zamieszkania w danej miejscowości.

Gdybyś chciał się zameldować czasowo wystarczy kopia Twojej umowy najmu i wniosek o zameldowanie czasowe, możesz spojrzeć na ten temat, powinien on Ci pomóc https://forumprawne.org/postepowanie-administracyjne/817422-zameldowanie-siebie-czasowo-w-cudzym-mieszkaniu.html

Jeśli będziesz chciał bezpośrednio wystąpić o PKK bez dokonania czynności meldunkowej napisz a wtedy podpowiem Ci jak to zrobić.

jehuda napisał:
Pytanie jakim torem chciałbyś iść, czy zameldować się czasowo czy ominąć zameldowanie i od razu złożyć odpowiednie wniosek o PKK w związku z Twoim faktycznym miejscem zamieszkania.

Wydział Komunikacji oczywiście błędnie przyjął, że musisz być zameldowany, wystarczy fakt Twojego zamieszkania w danej miejscowości.

Gdybyś chciał się zameldować czasowo wystarczy kopia Twojej umowy najmu i wniosek o zameldowanie czasowe, możesz spojrzeć na ten temat, powinien on Ci pomóc https://forumprawne.org/postepowanie-administracyjne/817422-zameldowanie-siebie-czasowo-w-cudzym-mieszkaniu.html

Jeśli będziesz chciał bezpośrednio wystąpić o PKK bez dokonania czynności meldunkowej napisz a wtedy podpowiem Ci jak to zrobić.

Szczerze mówiąc wolałbym wystąpić o PKK właśnie bez meldunku.

W takim razie proszę wypełnić wniosek o wydanie prawa jazdy (można pobrać z internetu lub dostać formularz w wydziale komunikacji), podać w formularzu pkt. 6 swój faktyczny adres zamieszkania (zresztą jest tam mowa o adresie zamieszkania a nie zameldowania).

Do wniosku proszę załączyć następujące dokumenty:
- kolorowe i aktualne zdjęcie o wym. 3,5 x 4,5 cm (jak do dowodu osobistego i paszportu);
- orzeczenie lekarskie stwierdzające brak przeciwwskazań zdrowotnych do kierowania pojazdem.

Jeśli chcesz dodatkowo możesz od razu załączyć dowód opłaty za wydanie prawa jazdy w wysokości 100,50 zł. Możesz też dokonać tego po zdanym egzaminie.

Następnie przygotuj pismo przewodnie ze swoimi danymi i adresem zamieszkania, adresując do wydziału komunikacji - starostwa powiatowego/prezydenta miasta.
Wnoszę o wydanie profilu PKK na prawo jazdy kat. B. W załączeniu przekazuję wniosek na formularzu urzędowym wraz z załącznikami. Oświadczam, że moim faktycznym miejscem zamieszkania jest /i tu proszę podać adres/.

Proszę podpisać i wysłać wszystko listem poleconym za potwierdzeniem odbioru lub zanieść do biura podawczego urzędu i tam złożyć a na kopi pisma przewodniego uzyskać potwierdzenie wpływu dokumentów. Proszę nie iść do "pani w okienku" w wydziale komunikacji, celem złożenia podania, aby uniknąć niepotrzebnej wymiany zdań.

Po kilku dniach od złożenia podania jeśli Pan nie dostanie odpowiedniego dokumentu, proszę listem poleconym lub osobiście (a na kopi uzyskać potwierdzenie wpływu) złożyć następujące podanie.
Ponaglenie na niezałatwienie sprawy w terminie
Do Samorządowego Kolegium Odwoławczego w ... (zależnie od miejsca zamieszkania)
za pośrednictwem
Prezydenta/Starosty

Na podstawie art. 37 § 1 KPA składam ponaglenie na niezałatwienie sprawy przez Prezydenta/Starostę ...
Dnia .... złożyłem podanie o wydanie dla mnie profilu PKK na kategorię B.
Do dnia dzisiejszego organ nie wydał w tej sprawie decyzji administracyjnej ani nie wydał mi przedmiotowego profilu PKK, czym naruszył zasadę zapisaną w art. 35 § 1 KPA.

Na podstawie art. 6 ustawy o odpowiedzialności funkcjonariuszy publicznych za rażące naruszenie prawa (Dz. U z 2011r. Nr34, poz 173) w związku z art 37 § 7 ustawy Kodeks postępowania administracyjnego (Dz. U. z 2000 r. Nr 98, poz. 1071 ze zm) wnoszę o orzeczenie, czy niezałatwienie sprawy w terminie miało miejsce z rażącym naruszeniem prawa.

Jeśli kilka dni po złożeniu ponaglenia nie będzie miał Pan profilu PKK proszę się odezwać. Jeśli dostanie Pan nadany profil PKK proszę również o informację na forum :)

Ostatnia edycja:
jehuda napisał:
W takim razie proszę wypełnić wniosek o wydanie prawa jazdy (można pobrać z internetu lub dostać formularz w wydziale komunikacji), podać w formularzu pkt. 6 swój faktyczny adres zamieszkania (zresztą jest tam mowa o adresie zamieszkania a nie zameldowania).

Do wniosku proszę załączyć następujące dokumenty:
- kolorowe i aktualne zdjęcie o wym. 3,5 x 4,5 cm (jak do dowodu osobistego i paszportu);
- orzeczenie lekarskie stwierdzające brak przeciwwskazań zdrowotnych do kierowania pojazdem.

Jeśli chcesz dodatkowo możesz od razu załączyć dowód opłaty za wydanie prawa jazdy w wysokości 100,50 zł. Możesz też dokonać tego po zdanym egzaminie.

Następnie przygotuj pismo przewodnie ze swoimi danymi i adresem zamieszkania, adresując do wydziału komunikacji - starostwa powiatowego/prezydenta miasta.
Wnoszę o wydanie profilu PKK na prawo jazdy kat. B. W załączeniu przekazuję wniosek na formularzu urzędowym wraz z załącznikami. Oświadczam, że moim faktycznym miejscem zamieszkania jest /i tu proszę podać adres/.

Proszę podpisać i wysłać wszystko listem poleconym za potwierdzeniem odbioru lub zanieść do biura podawczego urzędu i tam złożyć a na kopi pisma przewodniego uzyskać potwierdzenie wpływu dokumentów. Proszę nie iść do "pani w okienku" w wydziale komunikacji, celem złożenia podania, aby uniknąć niepotrzebnej wymiany zdań.

Po kilku dniach od złożenia podania jeśli Pan nie dostanie odpowiedniego dokumentu, proszę listem poleconym lub osobiście (a na kopi uzyskać potwierdzenie wpływu) złożyć następujące podanie.
Ponaglenie na niezałatwienie sprawy w terminie
Do Samorządowego Kolegium Odwoławczego w ... (zależnie od miejsca zamieszkania)
za pośrednictwem
Prezydenta/Starosty

Na podstawie art. 37 § 1 KPA składam ponaglenie na niezałatwienie sprawy przez Prezydenta/Starostę ...
Dnia .... złożyłem podanie o wydanie dla mnie profilu PKK na kategorię B.
Do dnia dzisiejszego organ nie wydał w tej sprawie decyzji administracyjnej ani nie wydał mi przedmiotowego profilu PKK, czym naruszył zasadę zapisaną w art. 35 § 1 KPA.

Na podstawie art. 6 ustawy o odpowiedzialności funkcjonariuszy publicznych za rażące naruszenie prawa (Dz. U z 2011r. Nr34, poz 173) w związku z art 37 § 7 ustawy Kodeks postępowania administracyjnego (Dz. U. z 2000 r. Nr 98, poz. 1071 ze zm) wnoszę o orzeczenie, czy niezałatwienie sprawy w terminie miało miejsce z rażącym naruszeniem prawa.

Jeśli kilka dni po złożeniu ponaglenia nie będzie miał Pan profilu PKK proszę się odezwać. Jeśli dostanie Pan nadany profil PKK proszę również o informację na forum :)

Super, wielkie dzięki za odpowiedź!
Co do pisma to złożę je w poniedziałek i będę na bieżąco informował o aktualnej sytuacji, lecz mam jeszcze dwa pytanka:
1) Czy w razie nie otrzymania odpowiedzi tak powiedzmy po 3-4 dniach warto składać ponaglenie czy lepiej kilka dni więcej poczekać?
2) Jeśli dobrze zrozumiałem, to odbiorcą pisma ma być Prezydent Miasta za pośrednictwem wydziału komunikacji, tak?

SabsQ napisał:
1) Czy w razie nie otrzymania odpowiedzi tak powiedzmy po 3-4 dniach warto składać ponaglenie czy lepiej kilka dni więcej poczekać?
2) Jeśli dobrze zrozumiałem, to odbiorcą pisma ma być Prezydent Miasta za pośrednictwem wydziału komunikacji, tak?

ad. 1
Warto złożyć ponaglenie bo jest ono warunkiem ewentualnego dalszego postępowania przed WSA jeśli prezydent miasta nie będzie chciał wydać przedmiotowego profilu PKK. Zresztą gdy otrzyma ponaglenie, urzędnik prowadzący sprawę dwa razy się zastanowi czy postępuje właściwie.

ad. 2

odbiorcą podania o nadanie profilu PKK jest:
Prezydent Miasta ....
Wydział Komunikacji

przy składaniu ponaglenia do SKO jest tylko prezydent miasta, już bez wpisywania wydziału komunikacji, zresztą przy składaniu podania można również wpisać samego prezydenta miasta a on już odpowiedni zadekretuje pismo do podległego wydziału

Malutka aktualizacja, pismo złożyłem, a od (nie)miłej Pani uzyskałem informację, że powinno dojść do prezydenta na maksymalnie środę, a maksymalny czas odpowiedzi to 30 dni według KPA - przynajmniej według niej.
Więc poczekam do piątku, jeśli nic do mnie nie przyjdzie ani nikt nie zadzwoni to chyba wtedy złożę ponaglenie do SKO.

SabsQ napisał:
...że powinno dojść do prezydenta na maksymalnie środę...

To nie jest prawda liczy się termin, wpływu pisma do urzędu - ten co jest na pieczątce na kopi pisma, który Pan przedłożył do potwierdzenia wpływu i od tego biegnie termin a nie od dostarczenia fizycznie pisma prezydentowi miasta.

Organ powinien wydać numer PKK bez zbędnej zwłoki a nie czekać do końca maksymalnego terminu.

Proszę zatem w piątek złożyć ponaglenie i jeśli urząd przez kolejne 7 dni, nic nie zrobi proszę postępować zgodnie z poradnikiem, celem złożenia skargi do WSA https://forumprawne.org/sady-administracyjne/300040-zredagowana-skarga-na-bezczynnosc-organu-do-wsa.html

Wniesienie ponaglenia jest konieczne jeżeli strona chce poszukiwać ochrony prawnej przed sądem administracyjnym. Zgodnie z art. 53 § 2b ustawy Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi skargę na bezczynność można wnieść w każdym czasie po uprzednim wniesieniu ponaglenia. Jakkolwiek do skutecznego wniesienia takiej skargi nie jest konieczne wcześniejsze wydanie odpowiedniego postanowienia w przedmiocie przewlekłości przez organ administracji, co podkreślił NSA w jednym ze swoich wyroków: „Skarga na bezczynność lub przewlekłe prowadzenie postępowania może zostać wniesiona po wniesieniu ponaglenia, przy czym obowiązek sądu do rozpoznania skargi na bezczynność lub przewlekłość nie jest uzależniony od wydania przez organ wyższego stopnia postanowienia w przedmiocie rozpatrzenia ponaglenia ani dochowania terminu załatwienia sprawy wynikającego z tego postanowienia albo terminu wskazanego przez organ właściwy do rozpatrzenia sprawy wskazanego w zawiadomieniu o niemożliwości dotrzymania ustawowego terminu załatwienia sprawy" (wyrok NSA z 25 września 2018 r., II OSK 1659/18 ).

Oki, dosłownie 20 minut temu dzwoniła do mnie Pani urzędnik z wydziału komunikacji w sprawie tego PKK. Powiedziała, że to wyrobią tylko przy odbiorze musiałbym przedstawić oświadczenie właściciela mieszkania, że tutaj mieszkam. Problem jest taki, że właściciela mieszkania nie ma w Polsce, powiedziałem o tym tej Pani więc odpowiedziała, że byśmy podpisali oświadczenie lub coś takiego, że gdy wróci to doniosę owe oświadczenie właściciela.
Ja jako tako nie jestem do końca pewien kiedy ona wróci ale na pewno nastąpi to za więcej niż 2 miesiące.
Więc co do numeru PKK to jest do odebrania i zapewne do urzędu pójdę jutro, lecz co w sytuacji jeśli miałbym coś podpisać związanego z tym oświadczeniem?

Takie oświadczenie nie jest konieczne przy uzyskiwaniu numeru PKK, zresztą podał Pan swoje dane na formularzu urzędowym wydania prawa jazdy w tym że Pan zamieszkuje pod wskazanym adresem. W punkcie G - Oświadczenia formularza urzędowego jest oświadczenie o tym, że podał Pan dane prawidłowo pod rygorem odpowiedzialności karnej i to w zupełności musi wystarczyć.

Co Pan zrobi to już oczywiście Pan decyzja, czy podpisze jakieś dodatkowe oświadczenie lub nie. Może Pan też zostawić dodatkowe pismo w biurze podawczym urzędu, że numer PKK chce Pan, aby przesłano pocztą na adres zamieszkania, aby uniknąć ewentualnych dyskusji.

Hej! Udało się!
Byłem wczoraj w urzędzie i otrzymałem swój "upragniony" numer PKK, Pani chwilkę wszystko sprawdzała (przyniosłem ze sobą umowę najmu) i poszło całkiem gładko.
Bardzo dziękuję Ci @jehuda za pomoc, dla mnie temat jest do zamknięcia i może komuś się przyda cała ta "chora" procedura.

Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki!:winko:

Witam. Chciałbym podbić z pytaniem. Czy taka procedura dotyczy również obcokrajowców? U mnie w urzędzie stwierdzono na siłę że Polak od biedy może napisać oświadczenie, a obcokrajowiec musi być zameldowany.

Więc należy wystąpić na piśmie do urzędu z prosba o nadanie tego numeru a w przypadku odmowy beda zmuszeni do podanie podstawy prawnej.

Dziękuję w poniedziałek wysyłam i zobaczymy co dalej.

Regand napisał:
Więc należy wystąpić na piśmie do urzędu z prosba o nadanie tego numeru a w przypadku odmowy beda zmuszeni do podanie podstawy prawnej.

Po dwóch dniach telefon od miłej acz stanowczej pani. Podałem swój żeby nie było problemów językowych. Pani zaczęła od meldunku, wyjaśniłem, że się skończył tymczasowy a właścicielka dostępna za miesiąc półtora. Pani myślała chyba że trafi na mojąppartnerka(której dotyczy sprawa) przeszła do straszenia, mówiąc o poświadczeniu nieprawdy że moja partnerka oświadczyła iż jest zameldowana a nie jest. Oczywiście wyprowadziłem ją z błędu, bo oświadczenie jest o zamieszkaniu. Następnie pytała o zagraniczne prawo jazdy(ukraińskie) "Bo wie Pan my wszystko sprawdzamy". Dalej o braku podpisu na wniosku i tu częściowo się zgodzę bo nie ma podpisu w ramce(wzór podpisu) samo oświadczenie na wniosku co zatem idzie wniosek jest podpisany. I na koniec wymiana zdań o meldunku,"Bo takie są przepisy" i tu nie podała konkretów tylko o obowiązku meldukowym. Nie wdawałem się dalej w dyskusje. Pani stwierdziła, że trzeba przyjść się zameldować, podpisać wniosek a jak nie to odebrać papiery. Czyli jak mam zrobić? Ponaglenie pisać. Nic tej pani nie wspominałem o tym.

Więc, pani znowu zadzwoniła mówiąc, że trzeba uzupełnić wniosek o meldunek strasząc przy tym o odpowiedzialnosci za wykroczenie z powodu braku meldunku. Polacy nie są karani, cudzoziemcy tak. Odpowiedziałem, że chcemy odpowiedzi na piśmie. Czy urząd może wystąpić o ukaranie? Zaznaczę ze meldunek tymczasowy poprostu się skończył ale był. Później pani stwierdziła że chce rozmawiać osobiście z zainteresowaną, bo ja nie mam upowaznienia I czy teraz występować z ponagleniem?

Ciąg dalszy sprawy: 05.06 złożyliśmy pełnomocnictwo dla mnie na załatwienie tej sprawy. 09.06 złożyłem ponaglenie na niezałatwienie sprawy. Dziś to jest 24.06 dostałem pismo poleconym z dn. 18.06 Z gminy do SKO o treści "Delegatura....przesyła z załączeniu Ponaglenie na nie załatwienie sprawy w terminie... Odnosząc się do zarzutów przedstawionych przez skarżącą z dn. 09-06-2020, tutejszy organ informuje iż pani ..... w dniu 05-06-2020 załączyła do akt pełnomicnictwo. Przy tej okazji w/w została pouczona o obowiązku meldunkowym (odmówiliśmy podpisania pouczenia). Od tej daty Pani .... do dnia dzisiejszego nie stawiła się w urzędzie celem odebrania PKK."

Nie było żadnego kontaktu ze strony urzędu. Zamierzam jutro podjechać do urzędu, tylko mam wątpliwość czy nie usłyszę tej samej śpiewki. Czy z tego pisma mogę wnioskować, że profil jest nadany a Pani nie odbiera, czy profil wydamy chętnie jak się zamelduje?

Pozdrawiam

Powrót