M
Marta877
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 9
Sytuacja wygląda następująco: Od stycznia 2013 roku przebywam na terenie Niemiec, jestem zameldowana pod jednym adresem ze swoim partnerem, nie jesteśmy małżeństwem. Problem polega jednak na tym iż nie posiadam ubezpieczenia zdrowotnego. W Niemieckim Urzędzie Pracy powiedziano mi, ze ubezpieczenie to można uzyskać jedynie na 2 sposoby: 1) kiedy będę małżonką osoby ubezpieczonej 2) jeśli pójdę do pracy i wtedy automatycznie będę miała opłacane ubezpieczenie przez pracodawce (praca na cały etat). Problem polega jednak na tym, że nie mogę znaleźć pracy w Niemczech, gdyż nie znam dobrze języka i nie posiadam samochodu. Jestem zarejestrowana w kilku agencjach, jednak brak auta jest sporym utrudnieniem. Nigdy nie pracowałam w Niemczech, więc wiem, że nie należą mi się tu żadne pieniądze. Chciałam iść na kurs językowy, jednak póki co nie uzyskałam żadnej odpowiedzi w tej sprawie (kurs w części finansowany przez Państwo). Martwię się o to ubezpieczenie, gdyż dopiero niedawno wyczytałam, że jest ono w Niemczech obowiązkowe. Obawiam się sytuacji, kiedy w końcu znajdę pracę i będę musiała zapłacić ubezpieczenie kilka miesięcy w tył. Czy taka sytuacja jest możliwa? Nie jestem w stanie ubezpieczyć się prywatnie, gdyż nie mam na to środków. Czy jest jakaś inna możliwość abym uzyskała ubezpieczenie zdrowotne w Niemczech? Czy jest sens występować o socjal? Czy gdybym poszła do pracy do 450 euro mogłabym wnieść wniosek o socjal i ubezpieczenie? Będę wdzięczna za pomoc.