Obywatelstwo niemieckie - czy jest możliwe uzyskanie

• Autor wątku Autor wątku spoogie
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam, nie moze Pan tylko przypuszczac,ze pradziadek przeniosl sie do Siemianowic, poniewaz dla stwierdzenia posiadania lub nie obywatelstwa niemieckiego jest to kluczowa sprawa.Czy byl Reichsdeutschem czy byl wpisany na DVL? Pana dziadek wyjechal do RFN na podstawie ustawy BVFG o przesiedlencach, a to sa inne przepisy. Pan musi udowodnic, ze w dniu panskich urodzin jako slubnego dziecka mama Pana miala lub miala prawo do obywatelstwa niemieckigo, chocby hipotetyczne, nastepnie musi Pan wykazac, ze w dniu urodzin Pana mamy jej ojciec, a Pana dziadek obywatelstwo posiadal. Jesli chodzi o Pana pradziadka napisalem Panu wczoraj. Czy posiada Pan niebieski lub zielony dowod wpisu na DVL? W niebieskim jest przeciez napisane "besitzt deutsche Staatsangehoerigkeit", w zielonym " Staatsangehoerigkeit auf Widerruf". Pozdrawiam

Ok, już bardziej rozumiem :) jeszcze tylko pytanie gdzie i w jakiej formie mogę potwierdzić obywatelstwo niemieckie dziadka i pradziadka? Czy jeżeli ktoś był wpisany na DVL nr 2, to od razu miał niemieckie obywatelstwo? Jeżeli pradziadek był urodzony przed 1914 na terenach woj. opolskiego (ówczesne tereny niemieckie), to chyba był Niemcem, prawda? Tylko musiałbym to potwierdzić? I jeżeli mój dziadek był po ojcu wpisany na listę nr 2, to potem mieszkając w Siemianowicach miał obywatelstwo czy je jakoś tracił?

Prosze na maila kr650616@gmail.com wyslac jesli Pan chcialby nr telefonu zadzwonie do Pana i wytlumacze Panu cala procedure Pozdrawiam

Panie Krzysiu, jak kiedyś będę gdzieś w Pana okolicy, to ma Pan u mnie beczkę piwa, bo sam bym spędził kupę czasu, żeby to wszystko zrozumieć :)

Witam,
Przy okazji tej dyskusji chciałbym skorzystać z Waszego doświadczenia... Nie interesuje mnie obywatelstwo niemieckie jako takie, ale możliwość dotarcia do pamiątek po Pradziadku. Urodził się w 1871 roku, jako poddany rosyjski. Większość życia spędził w lubelskim. Kultywował niemieckość jako ewangelik, stąd w roku 1940 został repatriowany w poznańskie jako niemiecki osadnik. Zmarł, co udało mi się ustalić w marcu 1945 roku w powiecie śremskim. Co mogę po Nim znaleźć i gdzie? Głównie zależało by mi na zdjęciu...

Mam pytanie jeszcze, bo uzyskałem nowe informacje. Mój dziadek urodził się ślubnie (czego nie byłem pewien), ale jego ojciec zmarł tego samego roku (1928), więc mój pradziadek nie miał możliwości być wpisanym na DVL. Moja prababcia wyszła po raz drugi za mąż i tu moje pytanie - czy w takim przypadku bierze się pod uwagę DVL po matce bądź po ojczymie, ponieważ mój dziadek pełnoletność osiągnął dopiero w 1946.

Dziękuję za pomoc :)

Witam, jesli nie bylo adopcji przez ojczyma, to niepelnoletni wtedy Pana dziadek powinien byc wpisany do tej samej grupy co prababcia, tak brzmi wprost przepis DVL. Pozdrawiam

Ale to w takim razie mam też szukać informacji o DVL mojej prababci czy nic mi to nie da?

W zwiazku z nowymi faktami, ktore Pan przedstawil Prababcia jest jedyna osoba po ktorej Dziadek mogl nabyc obywatelstwo niemieckie na podstawie przepisow o Volksliscie i dowodu jej wpisu na Volksliste musi Pan szukac. Pzdr

Przepraszam, ale "podepnę" się pod temat.
Czy mój ojciec ur. w 1938 również miał dvl II, jak mój dziadek czyli jego ojciec, który podpisał dvl w 1942? Był nieletnim synem (3 lata) urodzonym z małżeństwa.
Mam tylko Voralufiger Ausweis gdzie wpis o dzieciach urodzonych po 26.101921 nie został skreślony.

Witam. Po dlugiej długiej drodze z BVA dzis otrzymalam od nich list / przesłali kserokopie dokumentów które im dostarczylam dawno temu około 3 lata- jest to szereg dokumentow wniosków -kopii z archiwum państwowego odnośnie mojego dziadka i pradziadka jak np bermerk czy wnioski urzędowe od dvl grupa II - BVA prosi abym wypełniła wniosek który dołączyli do listu chcą kopie mojego aktu urodzenia i zwykle stemple z archiwum na tych wspomnianych powyżej dokumentach .... Moje pytanie jest zatem takie ... Czy te informacje świadczą ze sprawa idzie w dobrym kierunku ku końcowi ? Ktos coś wie ? Miał podobne doświadczenia ?:))) dodam ze trwa cała procedura kilka lat a ostatnia wiad z BVA była około 3 lata temu :)))

Pogodniak napisał:
Nie przeczytales przyklejonego watku
http://forumprawne.org/niemcy/534068-podstawowe-informacje-o-dziedziczeniu-obywatelstwa.html

Przed I wojna swiatowa jedna trzecia Polski byla pod zaborem niemieckim, co nie znaczy, ze jedna trzecia obecnej ludnosci RP ma prawo do obywatelstwa niemieckiego.

Obywatelstwo dziedziczy sie tylko po rodzicu a nie po pradziadku, a rodzic mogl odziedziczyc po swoim ojcu tylko wtedy, gdy ten w roku 1939 (przed 1 wrzesnia) mial obywatelstwo Rzeszy albo w czasie II WS podpisal Volksliste I lub II oraz masz na to dowody.
Twoje urodzenie w Jeleniej Gorze czy w Koluszkach-Przedmiescie nie gra zadnej roli. .
Niestety,Jelenia Góra nalezała do Niemiec przed 1939rokiem natomiast Koluszki -Przedmiescie nie!Ale to najzwyczajniej mała róznica .No prawie mała.

Tak, Jelenia Gora nalezala do Niemiec przed rokiem 1939, ale po roku 1945 nie, wiec ktos sie po roku 1945 urodzil w Jeleniej Gorze, nie ma zadnego prawa do obywatelstwtwa niemieckiego tylko z powodu na miejsce urodzenia.

Poza tym prawo niemieckie opieralo sie przynajmiej do roku 2000 o tzw. ius sanguinis (prawo krwi) a nie ius soli (prawo miejsca urodzenai)

Witam.
Chciałbym się upewnić, czy moja nieślubna córka w przyszłości może uzyskać obywatelstwo niemieckie.

O ile dobre zrozumiałem temat, to tak:
http://forumprawne.org/niemcy/182-warunki-uzyskania-obywatelstwa-niemieckiego.html
"Istnieje możliwość poświadczania obywatelstwa od strony ojca, pod warunkiem iż jest on Niemcem, a ustalenie ojcostwa nastąpiło na podstawie niemieckich przepisów. Konieczne jest, by wszczęcie postępowania w sprawie ustalenia ojcostwa miało miejsce przed ukończeniem przez dziecko 23-go roku życia."

Moja partnerka (nie mamy ślubu) ma obywatelstwo polskie i ukraińskie,
córka ma polskie i ukraińskie,
ja mam polskie i niemieckie.

Pozdrawiam

Triluxi od początku śledzę twoją walkę z BVA (od 2012 roku) powiedz mi proszę na czym u Ciebie sprawa stanęła? Mam nadzieję, że pozytywnie:brawo:

Pogodniak jako do "eksperta" mam do Ciebie pytanie. Mój kuzyn właśnie otrzymał pismo z WAST z informacją, że nasz dziadek służył w Wermachcie i posiadał obywatelstwo polskie!!!! Dodam, że wszyscy pochodzą z Pszczyny. Irytujący jest fakt, że 3/4 rodziny w oparciu o jego pochodzenie (a przede wszystkim pra-dziadków) otrzymała obywatelstwo niemieckie w latach 80-tych przebywając w Unna-Massen. Czy jest prawdopodobne, że wkradł się jakiś błąd? Dodam również, że zwróciliśmy się do AP w Katowicach, ale niestety odpowiedź jest negatywna nie posiadają, żadnych dokumentów dotyczących potwierdzenia przynależności do grupy DVL uzasadniając w rozmowie telefonicznej, że wiele dokumentów zostało zniszczonych i ciężko będzie je odtworzyć. Mogę liczyć na podpowiedź, gdzie jeszcze możemy poszukać informacji?

W miedzyczasie juz chyba kilkadziesiat razy zwracalem uwage na fakt, ze fakt uzyskania przez rodzine obywatelstwa w latach 80-tych na zasadzie przesiedlenca nic nie daje., bo wtedy obowiazywaly inne przepisy, ktore teraz nie maja zadnego zastosowania.

Gdzie mozesz szukac dowodow wpisania na DVL, nie mam pojecia, ale bez tego dowodu nic nie zalatwisz

Witam, chciałam zapytać czy są jakieś instytucje a może prywatne firmy które zajmują się odnajdywaniem dokumentów potwierdzających niemieckie pochodzenie ?? Czy można to komuś zlecić ?? Najlepiej z okolic trójmiasta. Niemieckie obywatelstwo chciałby uzyskać mój teść, którego babka była ponoć Niemką, nigdy nie wyszła za mąż więc teścia ojciec urodził się z nieformalnego związku i otrzymał nazwisko po matce. Niestety utknęliśmy przy akcie urodzenia babki, mamy tylko akt urodzenia teścia ojca. Jeżeli źle wysłałam tą wiadomość to z góry przepraszam, przed chwilą zarejestrowałam się na tej stronie i nie do końca ogarniam :)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót