Obywatelstwo niemieckie - czy jest możliwe uzyskanie

• Autor wątku Autor wątku spoogie
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam, zaznaczam z góry ze w temacie jestem dopiero od dwóch tygodni
Kuzynostwo z Niemiec namawia mnie zebym starała sie o pochodzenie niemieckie ale niewiem dokonca czy sprawa jest warta zachodu bo chyba zamało wiem na temat swoich dziadkow.
Opowiem mniej wiecej jak to wyglada w mojej rodzinie:
Od strony mojego ojca dziadek i pradziadek urodzili sie w Tarnowskich Gorach dziadek 27.01.1925r jako Rainhold Lindel (w pozniejszych latach zmienili mu nazwisko i imie na Lipka Jozef) o pradziadku wiem tylko jak sie nazywał Augustyn Lindel i miejsce ur Tarnowskie Gory date poznam dopiero jak przyjdzie mi zupełny akt urodzenia mojego dziadka.
Moj dziadek majac 16 lat został zabrany do wojska niemieckiego prawdopodobnie do armii przeciwlotniczej--na ich temat wiem tylko tyle.
Moja bacia mama mojego taty urodziła sie w Gliwicach 04.04.1925r jako Imgarda Franke (potem zmienili jej na Marta Franke) w USC akty urodzenia sa pod polskimi danymi,nierozumiem dlaczego.
Moj ojciec ur sie w 1948 r,nigdy niestarał sie o pochodzenie,natomiast ja w 1986r i mam zamiar starac sie o pochodzenie
Prosze mi powiedziec czy mam szanse na pozytywne załatwienie sprawy i jak to wszystko załatwiac .Dziekuje

Tarnowskie Gory nalezalo w okresie miedzywojennym do Polski, w zwiazku z czym wszyscy mieszkancy tego miasta na mocy Traktatu Wersalskiego utracili obywatelstwo niemieckie. Jesli dziadek nie podpisal w czasie II wojny swiatowej Volkslisty i jesli nie masz oryginalu tego dokumentu, to mozesz zapomniec o staraniu sie o obywatelstwo

czy oryginał tej Volkslisty uzyskam w archiwum w Berlinie w WASt ,bo jezeli dziadek walczył dla niemców to powinien miec to podpisane.
a od strony babci,co prawda moj ojciec urodził sie przed rokiem 1975 i niemogłby się starac o pochodzenie ale ja po tym roku w 1986r

WASt jest instytucja potwierdzajaca przebieg sluzby wojskowej a nie archiwum posiadajacym orygianly Volkslisty - te znajduja sie w polskich archiwach przejetych po Niemcach, a wiec np. w archiwum panstwowym w Tarnowskich Gorach, gdzie ci jednak prawdopodobnie wydadza jedynie nieuwierzytelniona kopie

Poczytaj dokladnie watki na tym forum, ten temat byl tu przerabiany juz kilkadziesiat razy we wszystkich mozliwowych wariantach

Witam ,czy ktos kto pisał do IPN i do AP o wszelkie dokumenty swoich przodkow mogłby mi napisac mniej wiecej wzór takiego pisma.
Nie mam doswiadczenia w pisaniu takich urzedowych listow,kompletnie nie wiem jak zaczac.
I podpowiedziec mi co do tych pism dołaczyc.

Witam!

Staram się o potwierdzenie obywatelstwa mojego dziadka, który urodził się w Krakowie. Oczywiście napisałem już do IPN i Archiwum Państwowego w Krakowie. Czekam na odpowiedź. Pisałem do WAST`u. Napisali mi, że dziadek został wcielony do Wehrmacht`u 11.12.1944. a więc tuż przed wkroczeniem do Krakowa I frontu ukraińskiego (18 I 1945). Wiem, że mieszkał w 1944 r. przy Reichsstrasse obecnie ul. Królewska. Dowiedziałem się,że w owym czasie przy ul. Reichsstrasse mieszkali urzędnicy Generalnego Gubernatorstwa i oficerowie.
Napisałem też do Bundesarchiv. Oczywiście standardowo musiałem wypełnić Benutzungsantrag no i zaznaczyłem, że intersuje mnie genealogia. Po kilku tygodniach otrzymałem list, w którym dostałem G-Karte/Gesundheitskarte oraz tak zwany Stammblatt. Oczywiście w G-Karcie w rubryce Staatsangehorigkeit pisze pol. Dane pochodzą z 24.1.1941. W liście poinformowano mnie, że te dokumenty pochodzą ze zbiorów EWZ. Pisałem jeszcze do nich czy mają inne dokumenty ale jak na razie bez odzewu. Jak narazie dostałem rachunek do zapłacenia no i zapłaciłem. Uważam, że skoro dziadek figurował w zbiorach EWZ to powinien otrzymać obywatelstwo niemieckie ale mogę się mylić.

DO Geronimo75
Witam ,czy mógłby mi Pan napisac jak sformułować takie pismo do IPN i archiwum ,staram sie o pochodzenie po dziadkach i równiez zbieram wszelkie info na ich temat ale zupełnie niewiem jak mam sie do tego zabrac
za odp z gory dziekuje

mariolastarzec1 napisał:
DO Geronimo75
Witam ,czy mógłby mi Pan napisac jak sformułować takie pismo do IPN i archiwum ,staram sie o pochodzenie po dziadkach i równiez zbieram wszelkie info na ich temat ale zupełnie niewiem jak mam sie do tego zabrac
za odp z gory dziekuje

Po pierwsze nie Pan a Geronimo75. Idziesz do lokalnego oddziału IPN i wypełniasz wniosek dotyczący interesującej Cię osoby. Musisz wykazać stopień pokrewieństwa. Ja szukam danych o dziadku od strony mamy a więc musiałem mieć przy sobie swój dowód, dowód mojej mamy i akt zgonu dziadka.

Jeśli chodzi o Archiwum to wchodzisz na stronę:
Archiwa państwowe
i szukasz interesującego Cię Archiwum. Wypełniasz formularz i wysyłasz pocztą lub udajesz się tam osobiście. Ja jestem dopiero na początku poszukiwań w polskich archiwach. Życzę powodzenia!

Ja także złożyłam wniosek do IPN centrala w Warszawie.
Złożyłam prośbę o dokum. dotyczące niemieckiej listy narodowej, represji i rehabilitacji, ale nie uzasadniłam wiec czekam co napiszą.
Mój wniosek podpisałam przy notariuszu za to się płaci 24,60 i jest to wymagane przy składaniu wniosku do Instytutu. Jeden feler to taki, że Warszawa odesłała moje papiery do Katowic (i o tym mnie powiadomili) ze względu na miejsce mojego zamieszkania i wcale nie dotyczy miejsca zamieszkania mojego przodka jak sądziłam. Ponieważ jeśli coś znajdą to wzywają w celu obejrzenia papierów u nich na miejscu.
Myślę, że choć troszkę pomogłam.

Witam,

Podpowiedzcie czy mam szanse na uzyskanie obywatelstwa niemieckiego. Urodziłem się w Szczecinie w 1973. Mój ojciec ur. w 1947 w Gdansku. Mój dziadek urodził się w 1910 w warszawie. Po zajęciu w-wy wpisał się albo został wpisany na volksliste oraz został wyciągnięty do wermachtu i wysłany na służbę do Francji. W 1980 mój ojciec wyjechał do Niemiec i do dzisiaj tam zamieszkuje. W 1984 otrzymał obywatelstwo niemieckie, po swoim ojcu. Moja młodsza siostra ur w 1980 w Szczecinie od 1982 mieszka w Niemczech i rownież otrzymała obywatelstwo niemieckie. Z 3 miesiące temu wystąpiłem z wnioskiem o uzyskanie obywatelstwa. Ku mojemu zaskoczeniu około tygodnia temu urzędniczka poinformowała ojca iż szykuje decyzje odmowną. Czekam na na nią, niemniej jednak zastanawiam się cóż takiego zostało przeoczone ze ojciec i młodsza siostra otrzymali obywatelstwo a mi odmawiają. Jakiś pomysł?

prawdopodobnie dlatego, ze oni otrzymali papiery niemieckie w latach 80-tych na mocy starych przepisow o przesiedlencach, ktore juz nie obowiazuja. Teraz liczy sie tylko ustawa o obywatelstwie, ktora ma o wiele bardziej surowe kryteria niz Ustawa o przesiedlencach z lat 70-/80-tych

witam
dziadek moj urodzil sie w 1924 w Katowicach od 1939 listopad nalezal do DAF i pracowal w Kassel w 1941 05 27 wstapil do Organisation TODT a 1942 styczen do werhmacht 1945 styczniu ostatni wpis w ksiazeczce wojskowej. Napisalam do WAST i odpisali ze dziadek nalezal do wojska niemieckiego od 1942 pazdziernik do 1944 pazdziernik obywatelstwo ; niemieckie.
Oryginalu ksiazeczki wojskowej i ksiazeczki O.T nie posiadam tylko jej przysiegle tlumaczenie na j polski wujek moj ma oryginaly nie posiadam rowniez DVL. A.P Katowice odpisalo ze nie posiadaja listy DVL mojego dziadka .
Jakie sa moje szanse ? Urodzona jestem po 1975 r

sama sluzba w niemieckim wojsku nie jest dowodem posiadania obywatelstwa, ale trudno powiedziec, szanse masz, zloz wniosek i zobaczysz, czy te dokumenty wystarcza czy beda wymagali odpisu Volkslisty

ok dzieki a czy zawsze jest potrzebna DVL ? Bo jesli moj dziadek byl w Kassel to moze tam gdzies jej szukac? Dodam ze w ksiazeczce wojskowej rowniez obywatelstwo ma wpisane niemieckie

Z tym wojskiem to jest tak, ze szczegolnie w drugiej fazie wojny powolywano do Wehrmachtu kazdego mieszkanca Rzeszy, nawet jesli nie byl tak naprawde obywatelem niemieckim, szczegolnie mialo to miejsco w przypadku Slazakow.

Faktem jest, ze osoba urodzona w Katowicach nie byla w momencie urodzenia obywatelem niemieckim , bo Katowice nalezaly w roku 1924 do Polski.

Trudno mi powiedziec, jak BVA sie bedzie na to zapatrywal. Podaj we wniosku wszystkie fakty, jakie znasz, im bedzie chyba latwiej sprawdzic w Kassel czy innych archiwach niemieckich, czy cos jest czy nie. Od biedy dostaniesz prosbe o uzupelnienie dokumentow, wtedy ci napisza, czego konkretnie oczekuja

Jesli chodzi o organizacje TODT, to tam akurat pracowalo duzo obcokrajowcow, a nawet osoby pochodzenia zydowskiego.

Z tego co na szybko przeczytalem, troche dokumentow o osobach pracujacych w tej organizacji mozna znalezc tutaj:

ITS-AROLSEN.ORG |Online-Formular

zobacze moze cos znajde ale w pismie z WASt ma wpisane obywatelstwo niemieckie to juz chyba nie jest bez znaczenia?

Oczywiscie nie jest bez znaczenia, ale czy ma dla BVA znaczenie decydujace? W przypadku Slazakow z Gornego Slaska nie bylbym tego na 100% pewny

no wlasnie ciekawa jestem na pocztku jak wypelnialam wniosek z mama to kazali mi doslac metryke slubu rodzicow dziadka i ich metryki sa po niemiecku ale przypuszczam ze w okresie 1904 wszystkie byly po niemiecku

sorry, ale nie mialas historii w szkole podstawowej? W roku 1904 panstwo polskie nie istnialo, wiec wszyscy mieli obywatelstwo albo niemieckie albo rosyjskie albo austriackie, w zalezonosci od zaboru.

Liczy sie obywatelstwo w przededniu II wojny swiatowej, czyli w granicach Niemiec z roku 1937(=przed przylaczeniem Austrii do NIemiec). Wszystkie osoby mieszkajace w polskiej czesci Gornego Slaska w okresie miedzywojennym, a do takiej nalezaly Katowice, byly obywatelami polskimi. Dlatego istotne jest, by udowodnic, czy i w jaki sposob taka osoba otrzymala obywatelstwo niemieckie w czasie wojny. Gdzie sie urodzil jakis tam dziadek/pradziadek tej osoby, nie gra specjalnej roli

to jest oczywiste ale jeszcze raz zapytam sie ciebie czy jesli nie znajde tej listy DVL to przekresla moje szanse ciesze sie ze pisze z Toba poniewaz czytam Twoje posty i wiem ze posiadasz duza wiedze na ten temat

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót