Obywatelstwo niemieckie - czy jest możliwe uzyskanie

• Autor wątku Autor wątku spoogie
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam,
Otrzymałam odpowiedź z Standesamt z Berlina. Na moich wnioskach jest przystawiona pieczatka i nie bardzo wiem co ona oznacza. Przytoczę tu dane z pieczątki.
Geb.-Reg._NE-Kind
Urkundensammlung
Ortsfremde Register
Konsul_Kolonial.
Div.Heir._Heir.O.
Scheidungskartel
Ehe-reg._NE-Ehe
Mitteilungen
Kartel

Niektóre pozycje są zaznaczone czerwonym krzyzykiem, przy innych są ręczne dopiski typu:S,So,SW,T,To,Tw.
Nie bardzo wiem, co one oznaczają, może mi ktoś pomoże to rozszyfrować?

Ta pieczatka nie ma dla ciebie zadnego znaczenia, dla ciebie liczy sie tresc pisma, czy cos znalezli czy nie

Na tej pieczatce sa zaznaczone na cele wewnetrzne wszystkie bazy danych, jakimi dysponuje Standesamt I w Berlinie, oni po prostu odhaczaja na tej pieczatce, w jakich bazach/zasobach archiwalnych szukali

SIWA0303 witaj co to za urząd do którego pisałaś? i dał ci tak rozległą zapewne odpowiedz

To jest Urzad Stanu Cywilnego nr I w Berlinie, ktory jest centralnie odpowiedzialny za akty stanu cywilnego Niemcow urodzonych/zamieszkalych za granica, ale oni maje jedynie bardzo sporadycznie dokumenty dotyczace osob z terenow, ktore kiedys nalezaly do Rzeszy Niemieckiej a teraz sa w granicach Polski.

dzięki za odpowiedz. Ja posiadam wszystkie akty urodzenia, ślubu i śmierci. Czyli mi nie pomoże w niczym.

Witam.
Po dłuższej przerwie zabrałem się za wypełnienie wniosku o potwierdzenie obywatelstwa.
No i w kilku punktach nie wiem co wpisać. Będę wdzięczny za pomoc.

Wpisuje dane aż do pradziadka.
Punkt 12 u siebie, ojca, dziadka i pradziadka zaznaczyłem X nein.
Punkt 13 u siebie nein, u ojca ja Polen, u dziadka ja Deutsch + lata, u pradziadka nicht bekannt.
W punkcie 14 wpisałem u siebie polnisch durch geburt (vater), u ojca polnisch durch geburt (vater), u dziadka deutsch durch geburt (vater), u pradziadka deutsch durch geburt (vater).
Nie wiem co wpisać u dziadka i pradziadka jeśli chodzi o polskie obywatelstwo. Bo przecież później też je mieli.
W punkcie 15,16,17 nie wiem co wpisać "???"
Czy ktoś kto już wypełniał wniosek może pomóc?? :)

Pozdrawiam.

Cześć witajcie
Jako, że założyłem ten wątek to zdam sprawozdanie z mojego frontu ;)
Niestety poszukiwania dokumentów potwierdzające ob. niemieckie mojego dziadka to dreptanie w miejscu bowiem:
1. w archiwum w Berlinie nic nie znaleziono
2. w katowickim archiwum - nic
3. w ipn - nic

Tak jak pisałem na początku mam tylko sztambuch (który jest podobno nic nie warty ;)) oraz blisko spokrewnioną rodzinę w Niemczech (dziadkowie bracia).

Poradźcie gdzie jeszcze można szukać jakiś dokumentów bowiem jestem już bliski poddania się ;)
Miłego weekendu

Witaj, ja złożyłam wniosek do USC....on-line, wcześniej zadzwoniłam, gdzie się urodził i poprosiłam w tym wniosku o poświadczoną kserokopię aktu urodzenia dziadka i małżeństwa, oraz urodzenia mojego ojca. Za 5 złotych jedna strona- oryginalna niemiecka księga urodzeń i oryginalna niemiecka księga małżeństw. Oba Akty dostałam z Gdyni i Wejherowa-Pomorze. Wysyłają pocztą.
Na akcie urodzenia ojca jest juz inne miasto- tam wystąpiłam do Urzędu Miasta- mają osobne archiwum( trzeba zadzwonić do wydziału meldunkowego) i tam złożyłam wniosek on-line o poświadczone kserokopie ksiąg meldunkowych. Po II tygodniach dostałam trzy karty meldunkowe na dziadka, babcie i mojego ojca.
Pozdrawiam

Mam krotkie pytanie nieco nie na temat.
Czy Bundesarchiv moze dysponowac jakimis dokumentami poswiadczajacymi obywatelstwo osob z Gornego Slaska, ktore podczas wojny pracowaly (nieprzymusowo) przykladowo w Dortmundzie, Berlinie czy tez Magdeburgu ?

Pozdrawiam

hej!!!ja zebrałam wszystkie dokumenty potrzebne żeby złożyć w koloni do BVA i w ambasadzie mi przyjęli komplet dokumentów.Staram się o obywatelstwo niemieckie przez pochodzenie po ojcu i dziadku.Narazie czekam na jakąś odpowiedź z Kolonii,czy może ktoś wie co przeszedł tą procedurę ,jak długo mozna czekać na pozytywna odp. a jeśli nadadzą numer sprawie to wynik będzie pozytywny ,czy odrzucają szybko?

hallo,czy ktoś jeszcze zagląda na tą stronkę aby podnieść mnie na duchu że był ktoś w podobnej sytuacji i jak w Kolonii podchodzą do nas pochodzeniowców .;)

czy teraz odkąd jesteśmy w unii ,jeśli przyjmę obywatelstwo niemieckie to można zachować polskie czy się trzeba zrzec.na czym to polega,
i sprawa przesiedlenia z rodziną ,dzieci i mąż (polak).proszę: o odpowiedzi<:smile:

proszę korzystać z funkcji edytuj

Ostatnią edycję dokonał moderator:
nie trzeba sie zrzekac, ale o jakie "przesiedlenie" chodzi? Ma z was ktos obywatelstwo niemieckie?

Bo jak nie, to niemieckie obywatelstwo mozna otrzymac dopiero po 8 latach pobytu w Niemczech

czy teraz odkąd jesteśmy w unii ,jeśli przyjmę obywatelstwo niemieckie to można zachować polskie czy się trzeba zrzec

starasz się obywatelstwo po ojcu a wiec niczego nie przyjmujesz a potwierdzasz

nawet przed 2004 r nie trzeba było się zrzekać w tym przypadku

Dzięki za odpowiedzi!!!
tak więc jeśli w Kolonii potwierdzą moje obywatelstwo po ojcu i dziadku,i prawdopodobnie dostaje się żółty papier do ambasady czy przysyłają osobiście.A co dalej jeśli chcę z rodziną zamieszkać na terenie Niemiec .Czy dowód osobisty wyrabia się poprzez ambasadę ,czy trzeba mieć meldunek w Niemczech i dopiero w danej gminie mi wyrobią niemiecki dowód.

czy mieszkanie trzeba samemu sobie poszukać ,czy są moze jakieś instytucje co pomogą w załatwieniu formalności związanych z przesiedleniem całej mojej rodziny tzn.moich dzieci i męża.A mąż po ilu latach otrzymałby obywatelstwo niemieckie.jak będzie traktowany przez ten czas ,na jakich warunkach będzie mógł pracować i zrobić kurs niemieckiego.Dodam że tutaj uczymy się w mniejszości niemieckiej języka dla początkujących.Sorki że mam tyle pytań ale tak naprawdę to nie ma gdzie oficjalnie zasięgnąć porady .Dziękuję za odp.
pozdrawiam;)

Ostatnią edycję dokonał moderator:
ja czekam na potwierdzenie obywatelstwa po ojcu i dziadku,bo otrzymałam z niemieckich USC że mieli oni obywatelstwo niemieckie.Jeśli Kolonia mnie uzna to chcę z dziećmi i mężem wyjechać na stałe do Niemiec ,no i mam trochę pytań w związku z tym.:(

marion2

§8 Użytkownik ma możliwość zmiany treści (edycji) w poście przez 20 minut od momentu jego umieszczenia na forum.

Czy dowód osobisty wyrabia się poprzez ambasadę ,czy trzeba mieć meldunek w Niemczech i dopiero w danej gminie mi wyrobią niemiecki dowód.
temat przerabiany tutaj
http://forumprawne.org/niemcy/376663-dowod-osobisty.html

czy są moze jakieś instytucje co pomogą w załatwieniu formalności związanych z przesiedleniem całej mojej rodziny tzn.moich dzieci i męża

nie ma,te czasy się już skończyły

A mąż po ilu latach otrzymałby obywatelstwo niemieckie
poczytaj!wczoraj ten temat był przerabiany na forum, albo zajrzyj do góry na tematy przyklejone

Ostatnia edycja:
Witam,

ponawiam pytanie.

Czy Bundesarchiv moze dysponowac jakimis dokumentami poświadczającymi obywatelstwo (DVL) osob z Gornego Slaska, ktore podczas wojny pracowaly (nieprzymusowo) przykladowo w okolciach Magdeburga? Niestety oryginalny Melderegister der Stadt Magdeburg splonal podczas wojny, a landowe archiwum niczego nie odnalazlo w spisie pracownikow niemieckich oraz przymusowych...
Czy jest jakies archiwum zajmujace sie osobami wysiedlonymi ze Slaska w 1945 r., ktore zostaly pozniej obywatelami NRD/RFN? Kontaktowalem sie z instytucjami polskimi (AP/IPN) landowym archiwum (potwierdzilo jedynie obywatelstwo NRD przodka, zameldowanie w latach 50tych az do smierci oraz zgon), czerwonym krzyzem i dlugo by wymieniac...

Prosze o pomoc.

Pozdrawiam

Wszystko czym się zajmuje BArch masz na ich stronie. Nikt Ci nie odpowie na pytanie, czy akurat mają kwity tobie potrzebne. Jedno jest pewne, do puki nie złożysz wniosku nie dowiesz się tego. A co do zasobów - mają sporo, ale nie wszystko bo koniec wojny zrobił swoje.

witam ,w 2010 roku zlozylam wniosek wraz z mama i moim dzieckiem ,oraz zgode ojca mojego dziecka na obywatelstwo niemieckie.Po 3 miesiacach dostalam odpowiedz ze mam doslac metryki dziadkow a ja dopiero odpisalam we wrzesiniu 2012 r doslalam im wszystko co chcieli . A wczoraj dostalam odpowiedz ze mam doslac ponownie zgode ojca dziecka na obywatelstwo . Co myslicie ?

bo ta zgoda, czy tez oswiadczenie o wyłącznej władzy rodzicielskiej na obywatelstwo lub paszport niemiecki dla dziecka , ważna jest tylko 6 miesięcy

Ostatnia edycja:
dzieki belunia :) a myslisz ze jesli pytaja ponownie o to oswiadczenie ,to dobry znak?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót