Obywatelstwo niemieckie - czy jest możliwe uzyskanie

• Autor wątku Autor wątku spoogie
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Trafiłeś na urzędnika wrednego ja miałem papiery dziadka i babci DVL III gr i dostałem obywatelstwo a miałem urzednika Christiana Ebe...ga. Pozdrawiam

Tu trzeba rozrozniac, ze DVL z regionu X nie jest rowna DVL z regionu Y.

Tereny przylaczone do Rzeszy byly podzielone na tzw. Gauen (prowincje), ktorym przewodzil Gauleiter. W jego gestii lezalo praktyczne realizowanie Volkslisty. I tak niektorzy Gauleiterzy byly bardzo "wybredni" (restrykcyjni) w przyznawaniu Volklisty (np. w Prusach/okolicach Gdanska), a niektorzy przyznawali ja "w czambul" wszystkim, i to czesto nawet na sile (np. na Gornym Slasku).
Poza tym liczy sie tez moment wpisania na Volksliste. Pod koniec wojny, szczegolnie po klesce pod Stalingradem, Wehrmachtowi bylo potrzebne "mieso armatnie", wiec na Volksliste wpisywano bardzo "hojnie", wbrew instrukcjom pierwotnym, ktore nakazywaly sumienne sprawdzanie "pochodzenia niemieckiego".

Dlatego mozna sobie wyobrazic, ze Volklista 3 z okolic Gdanska z poczatku wojny jest traktowana "lepiej" niz Volkslista 3 z Gornego Slaska pod koniec wojny.

Czytalem nawet jakis wyrok sadowy w sprawie Volkslisty, gdzie sad wyraznie stwierdzil, ze jej przyznawanie bylo zalezne od okolicznosci i regionu oraz ze nie odbywalo sie wszedzie jednolicie.

adamaleks26 napisał:
"Ustawa o obywatelstwie niemieckim pisze ze osoby urodzone po 1975 czyli ja dziedzicza obywatelstwo po ojcu lub matce . Dodatkowo tata dzwonil do konsulatu niemieckiego i sprawdzal czy nadal figuruje jako niemiec i sprawdzili go w bazie danych i tak figuruje jako obywatel niemiec. Moj brat dzwonil do Urzedu wydajacego dowody w niemczech i tam tez figuruje jako niemiec nadal. Nikt tacie nie odebral obywatelstwa formalnie. Skoro instytucje Niemieckie maja u siebie tate w danych. To urzedas ktory odmowil mi obywatelstwa po ojcu lamie prawo i pewnie nie znosi polaczkow oj ja tego tak nie zostawie i bede walczyl o swoje prawa. Skoro ojciec ma obywatelstwo ja tez musze je po nim miec zwlaszcza ze jestem urodzony w 1986."

Ty ciagle nie rozumiesz faktu, ze co prawda osoby urodzone po 1975 dziedzicza obywatelstwo po "ojcu lub matce", ale tylko wtedy, gdy gdy ojciec lub matka w momencie ich (=dzieci) urodzenia mial/-a formalne prawo do obywatelstwa niemieckiego.

Jesli np. ojciec doroslego dziecka urodzonego w roku np. 1976 nabyl obywatelstwo niemieckie przez np. naturalizacje dopiero w roku powiedzmy 1988, to takie dziecko w momencie swojego urodzenia nie mialo ojca-obywatela niemieckiego, tylko wylacznie Polaka, bo ojciec stal sie takim obywatelem dopiero w roku 1988, tym samym takie dziecko nie dziedziczy obywatelstwa.

ale powtarzam moj ojciec dostal obywatelstwo prze pochodzenie po swoim ojcu a nie naturyzacje i ja wiem doskonale o tym ze liczy sie moment urodzin mojego ojca a skoro oni uznali obywatelstwo ojca po dziadku i uznali ze tata w 1947 jak sie urodzil odziedziczyl obywatelstwo po moim dziadku i nawet jesli dzis sa inne przepisy to obywatelstwo na tamtych zasadach dalej jest traktowane jako pierwotnie nadane urzedowo. a tym samym ja jestem obywatelem niemieckim .
a dziadka i babcie wpisali na deutsche volksliste w 1941 w kwietniu wiec jeszcze daleko od wojny . W archiwum bydgoskim nie ma nic na temat volkslsity dziadka jedynie to co mialem u siebie sie zachowalo i oni to maja .
Ja w tym momencie powoluje sie na obywatelstwo ojca i tylko jego .

A sam fakt ze od 1999 do 2003 roku posiadalem po ojcu kinderausweiss to nic tez nie znaczy w sprawie? wystawiony przez konsulat niemiecki ?
dziwna jest ta sytuacja ze mna ja sam nie rozumiem czy urzednicy BVA sa tacy wredni bo widze ze kazdy tam decyzduje o obywatelstwie jak mu sie widzi skoro niektorzy tu dostaja nawet na podstawie volkslsity 3 po przodkach a ja po ojcu nie moge dostac skoro je ma nadal i nikt mu go prawnie nie odebral. A urzednik byl bardzo wredny uzasadniajac odmowe ze moj tata nie ma obywatelstwa bo skonczyl sie termin ausweisu w 2009 i tata celowo nie wyrabial nowego. to nie jest argument moim zdaniem ale o tym ze tata wyrobil sobie paszport i dowod w tym roku i zeszlym nic nie napisal a to o czyms swiadczy. Jak zapytam w konsulacie niemieckim o przepis zasiedzenia obywatelstwa to czy oni tam moga wiedziec cos na ten temat???????

a to ten twoj Kinderausweis byl tylko na 4 lata?

z tego ci mi wiadomo byly wystawiane te papierwe na 10 lat ,teraz nowe na 6

kinderausweis.jpg

tak na 4 lata bo w 2003 juz mialem 16 lat a takowe przyznawali tylko do lat 16 potem juz paszport powinien byc a ja sie uczylem i mieszkalem w Polsce i dopiero w 2005 staralem sie o obywatelstwo po ojcu i zawsze uczepili sie dziadka a teraz nawet taty ze skoro jego Staatsangehorigkeitsausweis byl wazny do 2009 to obywatelstwa nie ma haha ale wygasl tylko termin dokumentu a nie obywatelstwo a to 2 rozne kwestie sa. Tak jak miliony niemcow wyrabia sobie dowody na starych Staatach ,,,,,,,,

Do Pana pogodniaka odnalazlem wniosek z BVA z 1998 z ktorego moj tata otrzymal niemieckie obywatelstwo po dziadku i sa punkty w nim ujete : prosze mi opisac mniej wiecej bez tlumaczenia na jakiej zasadzie tata dostal to obywatelstwo wtedy dokladnie . Jak to rozumiec dokladnie .

Feststellung der deutchen Staatsangehorigkeit .

1.Ihren Vater kommt der Erwerb der deutschen Staatsangehorigkeit nur nach den damaligen Bestimmungen Uber die deutsche volksliste in den eingegliederten Ostgebieten in Betracht

2. Ihr vater hatte die deutsche Staatsangehorigkeit wahrscheinlich zunachst durch Geburt erworben diese aber aufgrund der Gebietsabtretungen nach dem Ersten Weltkrieg automatish verloren und bestimmungsgemass die polnische Staatsangehorigkeits erworben . Ein Wiederwerb der deutschen Staatsangehorigkeit konnte erst nach Ausbruch des Zweiten Weltkrieges nach den Bestimmungen uber die Deutsche volksliste erfolgen. Ein solcher Erwerb ist heute entsprechend der Rechtsprechung des Bundesverfassungsgerichtes sowie der darauf folgenden Gesetzgebung in 1 des ersten Gesetzes zur Regelung von Fragen der Staatsangehorigkeits vom 22.02.1955 nur fur deutsche Volkszuherige wirksam. Deshalb ist die deutsche Volkszugehorigkeit der person die in die Deutsche Volkslsite aufgenommen wurde Spatestens bis zum Beginn der allgemeinen Verttreibungsmassnahmen Ende 1944/Anfang 1945 nachzuweisen ,Andernfalls muss Ihr Antrag abgelehnt werden.

3. Bitte ubersenden Sie alle Unterlagen die Ruckschlusse auf den Erwerb der deutschen Staatsangehorigkeit bei IHR Vater nach der Volkslistenverordnung zulassen im Original ,insbesondere Staatsangehorigkeits und Volkslistenausweise . Daruber hinaus sind auch solche Belege vorzulegen die nachweisen dass Ihr Vater bis Anfang 1945 ale Deutscher/rangesehen wurde Soldbuch,Wehrpass,Reisepass,Arbeitsbuch,Zeugnisse deutscher schulen itp.
4 Genaue Wohnanschriften Ihres Vater von 1939-1945 in der Damaliegen deutschen Bezeichnung (strasse,wohnort,hausnummer)

Zu Ihrer information weise ich noch auf folgendes hin :

a ) Eine Wehrmachtszugehorigkeit Ihres Vater ist fur sich allein kein Nachweis fur denn noch heute wirksamen Erwerb der deutschen Staatsangehorigkeit .Auch Angehorige der Abteilung 3 der Volkslsite wurden zur Wehrmacht eingezogen gegen ende 1944 sogar Angehorige der Abteilung 4.

b ) Falls Verwandte(inbesondere kinder ,Geschwister oder auch Eltern) als Aussiedler in der Bundesrepublik Deutschland Aufnahme gefunden und infolgedessen nach andere gesetzlichen Bestimmungen hier die deutsche Staatsangehorigkeit erworben haben ist dies fur Ihr Staatsangehorigkeitsfeststellungverfahren ohne Bedeutung.

A ja wysylalem im volkslistenausweis niebieski w oryginale i rozne zaswiadczenia niemieckie tez i zostaly one podwazone bo urzednik sam sobie stwierdzil ze dziadek mial 3 grupe volkslisty .
Odwolanie zrobilem jutro wysylam do kolonii oby te 2 punkty na ktore kazal sie Pan powolac mi pomogly :
1 uparlem sie ze to volkslista kategorii 2 a nie 3 chyba ze urzednik jest daltonista plus inne zaswiadczenia niemieckie .
2 powolac sie na przepis o zasiedzeniu 12 letnim ojca

Przepraszam adameleks26 ale chyba coś kręcisz. Urzędnik wysłał to pismo po złożeniu wniosku ale co było dalej. :-?

dalej tata przeslal im niemieckie papiery dziadka i otrzymali potwierdzenie obywatelstwa w 1999

@adamaleks26

Zrób skan lub przepisz pismo z BVA, które Twój ojciec otrzymał po złożeniu wymaganych dokumentów.

Co było w treści tych niemieckich dokumentów, które składał Twój ojciec przed BVA?

Pytanie jakie to były papier? Już wiemy, że nie był to Volkslistenausweis i nie był to dokument z polskiego archiwum. Dlaczego urzędnik sugeruje, że twój dziadek nie był w wojsku?

Geronimo, ty chyba nie znasz (dobrze) niemieckiego. Urzednik w ogole nie sugerowal, ze jego ojciec nie byl w wojsku, tylko w odpowiedzi na niekompletny wniosek o stwierdzenie obywatelstwa (brakowalo oryginalow dokumentow na obywatelstwo, na ktore on sie powolywal) napisal standardowo szereg informacji, zeby uniknac prowadzenia w nieskonczonosc prowadzenia korespondencji w oparciu o dokumenty, ktore - w wolnym tlumaczeniu - nic daja, jak np. samo zaswiadczenie o sluzbie w wojsku i nic wiecej.

@adamalek: ty jestes strasznie nakrecony i probujesz na sile otrzymac z jakiego urzedu (np. z konsulatu) z gory informacje, ze twoj ojciec mial na 100% obywatelstwo i nadal je ma. Konsulat jest od wydawania paszportow i dowodow, a posiadanie paszportu niemieckiego w krytycznych sytuacjach nie jest dowodem posiadania obywatelstwa. Jedynym 100% dowodem posiadania obywatelstwa jest Staatsangehörigkeitsausweis.

Parenascie lat temu byla juz nawet afera opisywany bodajze w Spieglu, gdzie mlody chlopaka z "pochodzeniem" z Polski wezwano od odbycia zasadniczej sluzby wojskowej w Bundeswehrze. Chlopak mial normalny niemiecki dowod osobisty, poszedl do wojska do tej sluzby zasadniczej, odbyl ja w calosci i mu sie spodobalo, postanowil zostac zolnierzem zawodowym, do czego potrzebne jest formalne obywatelstwo niemieckie. Administracja wojskowa zaczela sie dopiero wtedy dokladniej przygladac jego papierom i wyszlo z jakiegos powodu, ze jemu ten dowod wydano blednie/omylkowo i ze on w ogole nie ma obywatelstwa niemieckiego. Poinformowali urzad ds. cudzoziemcow, Polska wtedy nie byla w Unii i dostal nakaz deportacji do Polski. Dopiero po osobistej interwencji ministra obrony w ministerstwie spraw wewnetrznych nadano mu obywatelstwo, zeby uniknac kompromitacji, ze najpierw mu kaza odbywac przymusowa zasadnicza sluzbe wojskowa a dopiero potem stwierdzaja, ze on w ogole nie jest Niemcem i nie powinien jej odbywac.

Co ty chcesz osiagnac tymi telefonami do konsulatu, gdzie w okienku pracuja polskie sekretarki na kontrakcie, ktore nie sa zadnymi urzednikami niemieckimi? Poza tym konsulat w sensie formalnym nie jest "Staatsangehörigkeitsbehörde", czyli urzedem ds. stwierdzania obywatelstwa. Takim urzedem w przypadku osob mieszkajacych za granica jest wylacznie Bundesverwaltungsamt, a w przypadku osob z zameldowaniem w Niemczech, wlasciwa komorka ds. obywatelstwa w urzedzie miasta. A wiec zadne telefoniczne zapewnienia czegokolwiek z konsulatu nie sa dla Bundesverwaltungsamt wiazace. A wiec jak jakas pani Krysia z konsulatu w Gdansku nawet 10 razy ci powie "dla nas pana ojciec obywatelem niemieckim", to ta wypowiedz nie ma zadnej mocy wiazacej dla BVA.

Ostatnia edycja:
Pogodniak ja nie jestem urzędnikiem ani historykiem tylko "robię w finansach". Umię myśleć. Urzędnik nie napisał, że dziadek adamaleksa26 nie służył w wojsku ale napisał o jedno zdanie za dużo. Auch Angehorige der Abteilung 3 der Volkslsite wurden zur Wehrmacht eingezogen gegen ende 1944 sogar Angehorige der Abteilung 4. Tak może napisać doradca a nie urzędnik BVA po wstępnej analizie wniosku.

Nie napisal "jedno zdanie za duzo", tylko dodal "zur Information" Textbaustein, ktory dodaje pewnie do wszystkich pism, bo tutaj 90% pytajacych na poczatku jest zdania, ze jedno zaswiadczenie z Wastu o odbytej sluzbie wojskowej "zalatwia" obywatelstwo. A tak nie jest.

To samo zdanie jest w FAQs na temat obywatelstwa na ich stronie.

Wprowadzenie "zur Information", jest informacja ogolna, a nie indywidualna.

Ja takiej informacji w pierwszym piśmie o uzupełnienie dokumentów nie dostałem. :cool:

Z tresci pisma wynika, ze jego ojciec pierwotnie wyslal wniosek bez zadnych konkretnych papierow na dowod jego obywatelstwa.

Tu trzeba zwracac uwage na niuanse

"Zu Ihrer Information weise noch darauf hin", czyli "Dla panskiej informacji zwracam dodatkowo uwage na nastepujace rzeczy", czyli jest to ogolna informacji, ktora miedzy linijkami mowi uprzejmie: prosze mi tu nie przesylac zaswiadczenia o wojsku i nic wiecej albo zaswiadczenia od rodziny, ktora tu przyjechala jako przesiedlency, i nic wiecej, to bo nic nie da.

Na ten dokument co opisalem wyzej od BVA moj tato przeslal im swiadectwo szkolne dziadka , zaswiadczenia niemieckie ze byl wraz z cala rodzina w 1941 wpisany na deutsche volksliste oraz inne papiery ze byl rolnikiem mial gospodarstwo i mieszkal tam nawet po wojnie az do smierci i ze podczas II wojny swiatowej dziadek sluzyl w niemieckiej strazy pozarnej . a pozniej BVA na tej podstawie uznalo mojego tate i moje rodzenstwo i ich dzieci za niemieckich obywateli i przyznano im staatsangehorigkeitsausweis .
a ja za to dostaje od nich odmowe.... i nie wiem czy odwolanie cos da.
Do Pogodniaka - ja wiem ze dowod niemiecki nie swiadczy o obywatelstwie a staatsangehorigkeitsausweis a moj tata nigdy go nie mial odebrane przez nikogo oficjalnie a wiec stwierdzenie urzednika ze tata ma niewazne obywatelstwo bo w 2009 uplynal jego termin waznosci jest bezpodstawne .
tymbardziej tate chroni przepis o zasiedzeniu wlasnie dlatego ze konsulaty wystawily tacie dowody i paszporty w 2013 i 2014 . i tyle w temacie.
jedno wiem na pewno ze tata nawet niby blednie ma obywatelstwo to mu go nikt nie zabierze najwyzej tym pechowcem w rodzinie bede ja . Walcze z nimi juz od wielu lat a jak przedstawiam volkslsite kategorii 2 to stwierdzaja ze dziadek mial 3 grupe. BVA sobie wysnuwa wnioski jak im sie podoba skoro ludzie nawet z 3 grupa dostaja obywatelstwo.

No właśnie i to mnie zastanawia ojciec adamaleks26 składa wniosek bez żadnych dokumentów przez konsulat w 1998 r. i nikt się nie pyta czy posiada choć ćwierć dowodu na obywatelstwo a potem dostaje standardową bezimienną informację, którą dziś można przeczytać na stronie BVA.
No widzisz Pogodniak a jednak miałem rację, że dziadek adamaleks26 nie był w wojsku. No i kto miał rację.

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót