D
Durch
- Autor Autor
To wszystko wyjaśnia. Dzięki za informację!
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
I jeszcze jedno - ciekawi mnie, jak dokładnie wygląda akt ślubu dziadków z 1939 r. Czy w obecnym stanie prawnym, jesli wystąpię z wnioskiem do USC o uwierzytelnioną kopię niemającą mocy dokumentu urzędowego mam szansę taki dokument dostać? Czytałam informacje i instrukcje na stronach genealogicznych, ale one są bodajże z 2007 r., a po drodze zmieniły się przepisy.
Pogodniak napisał:Ze wzgledu na Brexit wielu Brytyjczykow, ktorzy maja "niemieckiego dziadka" stara sie o obywatelstwo niemieckie jak osoby z Polski, przez co, o czym pisala kilka razy juz niemiecka prasa, procedury sie wydluzyly,
adi1983 napisał:Przepraszam że się wtrącę trochę z innym postem !!!!!
Witam.
Panie Pogodniak Kiedyś do Pana pisałem odnośnie obywatelstwa niemieckiego w ubiegłym roku w kwietniu po 3 latach oczekiwania otrzymałem staatsangehorigkeitsausweis .
Mam pytanie:*
Chcę z rodziną wyjechać na stałe do niemiec czy może orientuje się Pan jaka pomoc socjalna mi przysługuje na start jako obywatelowi niemiec chodzi mi dokładnie o pieniądze na przeżycie jak z mieszkaniem, podobno też jest to jakoś z kursem językowy .*
Gdzie ewentualnie w jakim urzędzie się zarejestrować na początek itd. ????
Za jakiekolwiek informacje byłbym wdzięczny.
I dodatkowe pytanie - czy interes prawny przy samej kwerendzie, bez wniosku o kopie, też jest konieczny?rabarbar.bo napisał:Cześć,
Pytałam wczoraj, ale znikło (choć na pocztę przyszły mi powiadomienia, że tof85 i Marcus Wiat odpowiedzieli... Nie rozumiem, co się z moim pytaniem i tymi odpowiedziami stało). Więc zapytam jeszcze raz.
Czy przy wniosku o kwerendę w IPN i kopie nieuwierzytelnione trzeba podać interes prawny?
rabarbar.bo napisał:I dodatkowe pytanie - czy interes prawny przy samej kwerendzie, bez wniosku o kopie, też jest konieczny?
Sprawy spadkowe, które nawet nie są w toku? (tzn. w domyśle - chcę się raptem rozeznać? Bo o majątku to ja nic nie wiem z rodzinnych opowieści, tymbardziej z dokumentów)tof85 napisał:Podajesz sprawy spadkowe i masz interes prawny, zgodny z NSA.
Wszystkie tematy wywłaszczeń ziemi, domów i kamienic - ostatnio gorący temat w Warszawie![]()
rabarbar.bo napisał:Sprawy spadkowe, które nawet nie są w toku? (tzn. w domyśle - chcę się raptem rozeznać? Bo o majątku to ja nic nie wiem z rodzinnych opowieści, tymbardziej z dokumentów)