T
tof85
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 212
jak wygląda pełnomocnictwo na osobę reprezentującą w sprawie o obw. dla BVA ?
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Przejdz sie do Staatsangehörigkeitsbehörde w miejscu zameldowania i spytaj sie ich, moze najprosciej bedzie zlozyc tam nowy wniosek, bo stary w BVA najwidoczniej w ogole jeszcze nie byl rozpatrywany, wiec zanim ktos go w ogole wyciagnie i przesle do miejsca zamieszkania, uplyna nastepne miesiacemadoks2008 napisał:słyszałam że cała procedura nadania obywatelstwa sie przyspiesza po przeprowadzce do niemiec. My tak zrobiliśmi, dotaliśmy informację, że jak już się zamelduję to wysłać potwierdzenie meldunku i dokumenty zostaną przeslane do miasta w którym mieszkamy, tak zrobiliśmy ale cisza. Ktoś był w podobnej sytuacji ??
Wniosek złożyłam w marcu 2017, a od marca już jestem zameldowana w DE.
tof85 napisał:@Pogodniak, pytanie, bo dostałem informacje, że otrzymałem obywatelstwo, po 4 latach walki.
Ale ze jeśli nie dośle wniosku na dzieci, to ich sprawa będzie trwała minimum 2 lata, nowy numer sprawy.
Chciałbym na moim numerze sprawy, załatwić obywatelstwo dla brata i jego dzieci, oraz dla moich dzieci, żeby nie zaczynali kolejnej sprawy.
Co muszę dosłać, dwa wnioski na dwójkę moich dzieci wraz aktami urodzenia na druku międzynarodowym oraz w przypadku brata, potrzebuje jego wniosek i akt urodzenia i małżeństwa, oraz dwa wnioski na dzieci z aktami urodzenia ? Całość wysyłam do BVA bez ambasady ?
@durchDurch napisał:Gratulacje! :brawo: Kiedyś zamieniliśmy parę słów w tym temacie przez co nachodzi mi tu teraz pytanko - jak w końcu zakończyła się "walka"? Bo z tego, co pamiętam pisałeś, że posiadałeś już tylko papier z IPN, że nic nie znaleźli. Dosłałeś im to i ostatecznie pomogło?
Tak, ja dostałem akty urodzenia dzieci i zginęły w BVA. Poczekaj na pozytywną decyzję. Dzwoń do BVA i pytaj tam. Ja przez telefon dowiedziałem się, że jest pozytywna decyzja, przed listem z odpowiedziąbolanty napisał:Gdzieś na forum poszukałem , że gdy ja dostanę to później syn w formie uproszczonej czeka tylko ok. 2 miesiące.
Czy tak jest ? Jeśli to prawda to może nie ma sensu dosyłać do mojego wniosku.
bolanty napisał:Rozumiem ,że Ty załatwiałeś wnioski dzieci bezpośrednio z BVA ?
Jeśli tak, to czy powoływałeś się na nr swojej sprawy ?
Czy przez konsulat jest dużo dłużej ?
tof85 napisał:@Pogodniak, dwa pytania, dlaczego nie da się wg ciebie załatwić tematu brata i jego dzieci na moim numerze sprawy? Ten sam ojciec i dziadek. Pani z konsulatu we Wrocławiu mówiła, żebym wszystko wysyłał razem z moimi dziećmi oraz bratem i jego dziećmi.
Co do 17 latki, znalazłem takie info,
Zgodnie z obecnymi przepisami dzieci te muszą między 18. a 23. rokiem życia zdecydować się na jedno obywatelstwo. – Jeśli młoda osoba nie złoży oświadczenia o swoim wyborze lub nie przedłoży dokumentu poświadczającego utratę obywatelstwa obcego, z chwilą ukończenia 23. roku życia traci obywatelstwo niemieckie – wyjaśnia Jan Sobczak. Dodaje jednak, że małoletni w chwili uzyskania pełnoletności mają możliwość złożenia wniosku o zatrzymanie obywatelstwa niemieckiego, nie zrzekając się obywatelstwa pierwotnego, np. polskiego. Wniosek taki muszą złożyć przed ukończeniem 21. roku życia, a zezwolenie na zatrzymanie obywatelstwa niemieckiego jest wydawane obywatelom państw Unii Europejskiej bez problemu.
Czyli teoretycznie, gdy dostanie, to za pół roku lub do 3,5 roku-21l od dziś, musi złożyć kolejny wniosek o podtrzymanie obywatelstwa?
Pogodniak napisał:1. Sprawe twojego brata i tak ktos musi formalnie zweryfikowac, to nie jest tak, ze popatrza, a to jest brat pana Y, to mu od razu wystawiamy. Moze byc szybciej, ale nie musi.
2. Te przepisy odnosza sie do zupelnie innych przypadkow, a mianowicie dzieci, ktorych oboje rodzice sa Polakami bez obywatelstwa niemieckiego, a ktore urodzily sie na terenie Niemiec. Jak cos czytasz, to czytaj dokladnie, a nie zobaczysz "obywatelstwo" i potem mieszasz gruszki z jabklkami
Czyli dosłać można i jak nie zginą jak Twoje ,to rozpatrzą razem z moim wnioskiem ?tof85 napisał:Tak, ja dostałem akty urodzenia dzieci i zginęły w BVA.