Obywatelstwo niemieckie - inne pytania

• Autor wątku Autor wątku Durch
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
jak wygląda pełnomocnictwo na osobę reprezentującą w sprawie o obw. dla BVA ?

słyszałam że cała procedura nadania obywatelstwa sie przyspiesza po przeprowadzce do niemiec. My tak zrobiliśmi, dotaliśmy informację, że jak już się zamelduję to wysłać potwierdzenie meldunku i dokumenty zostaną przeslane do miasta w którym mieszkamy, tak zrobiliśmy ale cisza. Ktoś był w podobnej sytuacji ??
Wniosek złożyłam w marcu 2017, a od marca już jestem zameldowana w DE.

Przeciez w tym formularzu jest wyrazna informacja:

Bei minderjährigen Kindern unter 16 Jahren müssen alle sorgeberechtigten Elternteile unterschreiben.

madoks2008 napisał:
słyszałam że cała procedura nadania obywatelstwa sie przyspiesza po przeprowadzce do niemiec. My tak zrobiliśmi, dotaliśmy informację, że jak już się zamelduję to wysłać potwierdzenie meldunku i dokumenty zostaną przeslane do miasta w którym mieszkamy, tak zrobiliśmy ale cisza. Ktoś był w podobnej sytuacji ??
Wniosek złożyłam w marcu 2017, a od marca już jestem zameldowana w DE.
Przejdz sie do Staatsangehörigkeitsbehörde w miejscu zameldowania i spytaj sie ich, moze najprosciej bedzie zlozyc tam nowy wniosek, bo stary w BVA najwidoczniej w ogole jeszcze nie byl rozpatrywany, wiec zanim ktos go w ogole wyciagnie i przesle do miejsca zamieszkania, uplyna nastepne miesiace

@Pogodniak, pytanie, bo dostałem informacje, że otrzymałem obywatelstwo, po 4 latach walki.

Ale ze jeśli nie dośle wniosku na dzieci, to ich sprawa będzie trwała minimum 2 lata, nowy numer sprawy.

Chciałbym na moim numerze sprawy, załatwić obywatelstwo dla brata i jego dzieci, oraz dla moich dzieci, żeby nie zaczynali kolejnej sprawy.

Co muszę dosłać, dwa wnioski na dwójkę moich dzieci wraz aktami urodzenia na druku międzynarodowym oraz w przypadku brata, potrzebuje jego wniosek i akt urodzenia i małżeństwa, oraz dwa wnioski na dzieci z aktami urodzenia ? Całość wysyłam do BVA bez ambasady ?

W przypadku twoich dzieci bym raczej zainwestowal na wszelki wypadek i pobral ZUPELNY akt urodzenia (on jest tylko po polsku, nie ma go na drukach miedzynarodowych), ale bez tlumaczenia przez tlumacza przysieglego plus skrocony na druku miedzynarodowym, zeby na 100% bylo widac, ze tu nie bylo zadnej adopcji, przysposobienia czy jakichs tam historii, no i oczywiscie musisz wypelnic wnioski na dzieci.
Ja nie wiem, co i kto ci to powiedzial z tym "doslaniem", konsulat czy BVA? Dokumenty oddaj/odeslij tam, skad dostales te informacje.
Czy to z bratem tak przejdzie, sadze, ze nie, ale mozesz sprobowac, ale on musi wypelnic na wszystkich czlonkow rodziny wnioski i na wszystkich odpowiednie metryki

Znajoma osoba reprezentującą mnie w sprawie, otrzymała informacje od urzędnika prowadzącego sprawę.
Tez załatwiała dla siebie i swoich sióstr i ma dobry kontakt w BVA, teraz pomaga mi, bo ja nie mówię płynie po niemiecku, tylko dukam.

W temacie mojego brata, on musi wysłać akt urodzenia i akt małżeństwa + wniosek ? A dzieci tylko akt urodzenia + wniosek dla dzieci?

Szukam tych wniosków, żeby nie wtopić... czy lepiej jechać do Ambasady i żeby mi te wnioski sprawdziła Pani przy okienku ?

Ostatnia edycja:
Dzieci ponizej 16 roku zycia moga byc wpisane do wniosku rodzicow, powyzej musza wypelniac wlasny wniosek

1. wniosek dla osob powyzej 16 roku zycia
https://www.bva.bund.de/SharedDocs/Downloads/DE/BVA/Staatsangehörigkeit/Feststellung/Antrag_F.html
plus zalacznik do wniosku
https://www.bva.bund.de/SharedDocs/Downloads/DE/BVA/Staatsangehörigkeit/Feststellung/Anlage_V.html

2. Wniosek na dzieci do 16 roku zycia
https://www.bva.bund.de/SharedDocs/Downloads/DE/BVA/Staatsangehörigkeit/Feststellung/Antrag_FK.html

Z doswiadczenia wiem, ze nawet tlumacze przysiegli zle wypelnialaja te wnioski, bo nie rozumieja ich logiki

Czyli data graniczną czy podpisuje matka jest wiek 16 lat, jeśli córka brata ma 17, to nie musi prosić matki o zgodę ?

tof85 napisał:
@Pogodniak, pytanie, bo dostałem informacje, że otrzymałem obywatelstwo, po 4 latach walki.

Ale ze jeśli nie dośle wniosku na dzieci, to ich sprawa będzie trwała minimum 2 lata, nowy numer sprawy.

Chciałbym na moim numerze sprawy, załatwić obywatelstwo dla brata i jego dzieci, oraz dla moich dzieci, żeby nie zaczynali kolejnej sprawy.

Co muszę dosłać, dwa wnioski na dwójkę moich dzieci wraz aktami urodzenia na druku międzynarodowym oraz w przypadku brata, potrzebuje jego wniosek i akt urodzenia i małżeństwa, oraz dwa wnioski na dzieci z aktami urodzenia ? Całość wysyłam do BVA bez ambasady ?

Gratulacje! :brawo: Kiedyś zamieniliśmy parę słów w tym temacie przez co nachodzi mi tu teraz pytanko - jak w końcu zakończyła się "walka"? Bo z tego, co pamiętam pisałeś, że posiadałeś już tylko papier z IPN, że nic nie znaleźli. Dosłałeś im to i ostatecznie pomogło?

Durch napisał:
Gratulacje! :brawo: Kiedyś zamieniliśmy parę słów w tym temacie przez co nachodzi mi tu teraz pytanko - jak w końcu zakończyła się "walka"? Bo z tego, co pamiętam pisałeś, że posiadałeś już tylko papier z IPN, że nic nie znaleźli. Dosłałeś im to i ostatecznie pomogło?
@durch
Dostarczyłem jeszcze więcej dokumentów niż IPN. Brytyjskie archiwum, niemieckie archiwa z Berlina i Bayreuth. I wystarczyło.

@Pogodniak, dwa pytania, dlaczego nie da się wg ciebie załatwić tematu brata i jego dzieci na moim numerze sprawy? Ten sam ojciec i dziadek. Pani z konsulatu we Wrocławiu mówiła, żebym wszystko wysyłał razem z moimi dziećmi oraz bratem i jego dziećmi.

Co do 17 latki, znalazłem takie info,

Zgodnie z obecnymi przepisami dzieci te muszą między 18. a 23. rokiem życia zdecydować się na jedno obywatelstwo. – Jeśli młoda osoba nie złoży oświadczenia o swoim wyborze lub nie przedłoży dokumentu poświadczającego utratę obywatelstwa obcego, z chwilą ukończenia 23. roku życia traci obywatelstwo niemieckie – wyjaśnia Jan Sobczak. Dodaje jednak, że małoletni w chwili uzyskania pełnoletności mają możliwość złożenia wniosku o zatrzymanie obywatelstwa niemieckiego, nie zrzekając się obywatelstwa pierwotnego, np. polskiego. Wniosek taki muszą złożyć przed ukończeniem 21. roku życia, a zezwolenie na zatrzymanie obywatelstwa niemieckiego jest wydawane obywatelom państw Unii Europejskiej bez problemu.

Czyli teoretycznie, gdy dostanie, to za pół roku lub do 3,5 roku-21l od dziś, musi złożyć kolejny wniosek o podtrzymanie obywatelstwa?

Ostatnia edycja:
Pozwólcie ,że się podłączę z podobną kwestią.
Mój wniosek powinien być niedługo rozpatrywany / 17 m-cy od nadania nuneru w BVA / i taka myśl przyszła mi do głowy .Czy jest możliwość aby do mojego numeru sprawy dołączyć wniosek mojego pełnoletniego syna ?

Gdzieś na forum poszukałem , że gdy ja dostanę to później syn w formie uproszczonej czeka tylko ok. 2 miesiące.
Czy tak jest ? Jeśli to prawda to może nie ma sensu dosyłać do mojego wniosku.

bolanty napisał:
Gdzieś na forum poszukałem , że gdy ja dostanę to później syn w formie uproszczonej czeka tylko ok. 2 miesiące.
Czy tak jest ? Jeśli to prawda to może nie ma sensu dosyłać do mojego wniosku.
Tak, ja dostałem akty urodzenia dzieci i zginęły w BVA. Poczekaj na pozytywną decyzję. Dzwoń do BVA i pytaj tam. Ja przez telefon dowiedziałem się, że jest pozytywna decyzja, przed listem z odpowiedzią

Rozumiem ,że Ty załatwiałeś wnioski dzieci bezpośrednio z BVA ?
Jeśli tak, to czy powoływałeś się na nr swojej sprawy ?
Czy przez konsulat jest dużo dłużej ?

bolanty napisał:
Rozumiem ,że Ty załatwiałeś wnioski dzieci bezpośrednio z BVA ?
Jeśli tak, to czy powoływałeś się na nr swojej sprawy ?
Czy przez konsulat jest dużo dłużej ?

Tak jak pisał @Pogodniak, konsulat nic nie załatwia oprócz tego, że sprawdzi ci wniosek i wyśle do BVA - to jest taka skrzynka pocztowa-darmowa, konsulat podlega pod inne ministerstwo-spr.zagr niż BVA-spr.wew.

Możesz sam wysyłać listem-taniej ci wyjdzie niż brać wolne i jechać do konsulatu, po wcześniejszej konsultacji z osobą prowadzącą w BVA - mail lub tel.

tof85 napisał:
@Pogodniak, dwa pytania, dlaczego nie da się wg ciebie załatwić tematu brata i jego dzieci na moim numerze sprawy? Ten sam ojciec i dziadek. Pani z konsulatu we Wrocławiu mówiła, żebym wszystko wysyłał razem z moimi dziećmi oraz bratem i jego dziećmi.

Co do 17 latki, znalazłem takie info,

Zgodnie z obecnymi przepisami dzieci te muszą między 18. a 23. rokiem życia zdecydować się na jedno obywatelstwo. – Jeśli młoda osoba nie złoży oświadczenia o swoim wyborze lub nie przedłoży dokumentu poświadczającego utratę obywatelstwa obcego, z chwilą ukończenia 23. roku życia traci obywatelstwo niemieckie – wyjaśnia Jan Sobczak. Dodaje jednak, że małoletni w chwili uzyskania pełnoletności mają możliwość złożenia wniosku o zatrzymanie obywatelstwa niemieckiego, nie zrzekając się obywatelstwa pierwotnego, np. polskiego. Wniosek taki muszą złożyć przed ukończeniem 21. roku życia, a zezwolenie na zatrzymanie obywatelstwa niemieckiego jest wydawane obywatelom państw Unii Europejskiej bez problemu.

Czyli teoretycznie, gdy dostanie, to za pół roku lub do 3,5 roku-21l od dziś, musi złożyć kolejny wniosek o podtrzymanie obywatelstwa?

1. Sprawe twojego brata i tak ktos musi formalnie zweryfikowac, to nie jest tak, ze popatrza, a to jest brat pana Y, to mu od razu wystawiamy. Moze byc szybciej, ale nie musi.
2. Te przepisy odnosza sie do zupelnie innych przypadkow, a mianowicie dzieci, ktorych oboje rodzice sa Polakami bez obywatelstwa niemieckiego, a ktore urodzily sie na terenie Niemiec. Jak cos czytasz, to czytaj dokladnie, a nie zobaczysz "obywatelstwo" i potem mieszasz gruszki z jabklkami

Pogodniak napisał:
1. Sprawe twojego brata i tak ktos musi formalnie zweryfikowac, to nie jest tak, ze popatrza, a to jest brat pana Y, to mu od razu wystawiamy. Moze byc szybciej, ale nie musi.
2. Te przepisy odnosza sie do zupelnie innych przypadkow, a mianowicie dzieci, ktorych oboje rodzice sa Polakami bez obywatelstwa niemieckiego, a ktore urodzily sie na terenie Niemiec. Jak cos czytasz, to czytaj dokladnie, a nie zobaczysz "obywatelstwo" i potem mieszasz gruszki z jabklkami

Racja.. było wyżej w artykule na dw, "Bardziej skomplikowana jest sytuacja dzieci urodzonych w Niemczech, które automatycznie otrzymały obywatelstwo niemieckie. Jest to możliwe w przypadku rodziców-cudzoziemców, jeśli przynajmniej jeden z nich przebywa na terenie Niemiec od co najmniej ośmiu lat. "

Czyli dzieci też mają do końca życia dwa, jak ich tato czy mama "po pochodzeniu".

Powrót