Obywatelstwo niemieckie - załapię się?

• Autor wątku Autor wątku UntouchablePL
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Wehrpass,Arbeitsbuch,Soldbuch czy Kennkarty? Czy te dokumenty są w jakiś archiwach? gdzie je mogę znaleźć?
Czy ktoś może pomóc?

Ostatnia edycja:
@tomj

Tego niestety nikt Ci nie powie.Warto napisac pismo,wydrukowac i wysłac za 3 zł i odczekac miesiac, najwyzej przyjdzie ,ze nic nie ma.Niestety ja z AP Katowice tez mam przeboje,dostałem pismo,ze moj dziadek byl w obozie,orginalne kserokopie.Jako powod zatrzymania pisze :"DVL 2".2 dni wczesniej gadałem z kolesiem,ktory prowadził ta sprawe i sie pytam co bylo powodem przetrzymania dziadka w obozie i on mi mówi tu jest tylko napisane w tej rubryce "DVL 2".No wiec mowie "aaaa druga kategoria Volkslisty" a koles na to "Ja nie wiem co to znaczy "DVL 2":mad: No ręce mi odpały...Ja to nie wiesz?Wiesz tylko z siebie błazna robisz.

Ja własnie do nich pisze tomj w tej sprawie.Niech szukaja az znajda.Napisalem tak:

Wielce Szanowni Państwo,

zwracam sie do Państwa z prośbą o sprawdzenie, czy w Państwa archiwach znajdują się dokumenty z czasów II wojny światowej dotyczące mojego dziadka XY
,s. Szymona,urodzonego dnia XY w XY

Głównie chodzi mi o dokumenty wydane przez ówczesne władze Rzeszy Niemieckiej takie jak:

No i teraz chce po kolei napisac o jakie dokumenty mi chodzi.Dokladnie zeby zadnego nie pominac,narazie probuje ustalic jakie dokumenty byly w tym czasie wydawane.Mam pare w głowie ustalonych,troche tych dokumentów bedzie.Jak im sie nie poda jak krowie na rowie to nic nie znajda.jak dla nich "DVL 2" to nie jest druga kategoria Volkslisty to juz nie wiem co o tym myslec....:confused:

Mógł byś napisać o jakie dokumenty będziesz prosił? Mój dziadek do Katowic przyjechał 1920 czyli szkolę jakąś kończył, potem pracował jako górnik wzięli go do wermachtu zapisali i odesłali z powrotem do pracy jako górnika. Potem go wzięli na wojnę w 1944. Karty meldunkowej z czasów okupacji nie mają, volkslisty też, spisu uczniów ze szkoły też. Nie wiem co jeszcze może być. Z IPN i od rodziny wiem że nie był w obozie po wojnie za to że był Niemcem. Czyli mam ograniczone możliwości.

@tomj

Przewin 3 strony do tylu, tam sa te dokumenty wypisane.Jeden dokument niemiecki zmienia sprawe o 180 stopni,wiec warto go poszukac.A czy jakies dokumenty sie zachowały to jeden Pan Bóg wie:)

Pytanie do wszystkich:Czy w latach 1939-45 na terenie Slaska robiono jakies spisy powszechne?Cos na zasadzie tego spisu sprzed 2 lat w Polsce?Zeby po tym szlo ustalic narodowosc,jakim jezykiem sie poslugiwano itp

Pozdrawiam

No ale gdzie ich szukać? Bundesarchiv odpisał mi że nie mają dokumentów na temat mojego dziadka. APK też nic no u nich trzeba konkretnie napisać co mają szukać niestety. Więc co robić?

@tomj

No napisz do AP Katowice o sprawdzenie czy nie maja Wehrpass,Arbeitsbuch,Soldbuch czy Kennkarty.I wyslij poleconym.Po miesiacu przyjdzie Ci odpowiedz czy cos maja.Jak nie beda mieli to napiszesz im o inne dokumenty i tak w kólko.Ja od nich dostaje list i od razu wysyłam nowy,niech szukaja za to im płace z moich podatków.
Jak im nie napiszesz to oni tego nie sprawdza,a jak nie sprawdza to nie bedziesz wiedział.

A wogóle co masz z dokumentów o twoim dziadku?W Was-cie cos jest?Moze w Archiwum Akt Nowych cos bedzie ? Moze w IPN w Krakowie,jesli pracowal przymusowo po wojnie na terenie krakowskiego wojewodztwa?

Tak przy opkazji ze strony AP Katwoice:

Stosunkowo licznie zachowały się akta władz i instytucji z okresu II wojny światowej, w tym Rejencji Katowickiej (Regierung Kattowitz), Naczelnego Prezydium w Katowicach (Oberpräsidium Kattowitz), Zarządu Prowincjonalnego Górnego Śląska (Provinzialverwaltung Oberschlesien in Kattowitz), Głównego Urzędu Powierniczego Wschód (Haupttreuhandstelle Ost Treuhandstelle Kattowitz), Sądu Specjalnego w Katowicach (Sondergericht Kattowitz) oraz akta Narodowo-Socjalistycznej Niemieckiej Partii Robotniczej (NSDAP Gauleitung OS Kattowitz wraz z kierownictwami powiatowymi).

Moze tam cos bedzie,moze mial cos do czynienia z NSDAP,moze sie Twoim dziadkiem interesowali.Trzeba szukac.
pozdrawiam

Ostatnia edycja:
dizel130989 napisał:
Pytanie do wszystkich:Czy w latach 1939-45 na terenie Slaska robiono jakies spisy powszechne?Cos na zasadzie tego spisu sprzed 2 lat w Polsce?Zeby po tym szlo ustalic narodowosc,jakim jezykiem sie poslugiwano itp

Przecież Volkslista jest niczym innym jak, eine Art Melderegister errichtet, in die alle deutschen Volkszugehörigen mit polnischer oder Danziger Staatsangehörigkeit, die in den eingegliederten Gebieten wohten.

@ Geronimo75

to jaki najlepiej dokument próbowac znalezc,na ktorym bylo by napisane co dana osoba robiła podczas II wojny swiatowej ?Te wszystkie Arbeitsbuchy,czy Stammbuchy albo Kennkarty sa raczej nie do znalezienie, a ja potrzebuje niemiecki dokument, na ktorym czarno na białym bedzie napisane, ze dziadek mial 2 kategorie DVL.Nie wiem jakies spisy policyjne,albo dokumenty,ktore byly przetrzymywane w urzedach.Dzisiaj sie dowiedziałem,ze dziadek moj miał DVL jeszcze w latach 60 XX wieku w domu wiec jej szuaknie po archiwach jest pewnie bezcelowe,pewnie lezy sobie z innymi dokumentanmi głeboko pod ziemia i czeka na archeologów z 2300 roku lub przeszła przez komin :mad:

Moze znasz jakies dokumenty wystawiane przez wladze niemieckie i ktore nie były wydawane ludziom tak jak DVL,czy Fingerabdruck tylko byly wystawiane i przetrzymywane w urzedzach niemeickich ??

Pozdrawiam

Panowie i Panie jest pytanie.Wczoraj przyszedł do mnie list z APKatowice, z którego dowiedziałem się iż AP może mi wydać
uwierzytelnione kserokopie odnośnie pobytu mojego dziadka w obozie pracy.W liście pisze "Wniosek powinien zawierać również uzasadnienie, z precyzyjnym wskazaniem celu w jakim zostaną wykorzystane dokumenty.W przypadku wskazanie celów urzędowych należy WYKAZAĆ INTERES PRAWNY oraz podać nazwę urzędu, w którym zadane dokumenty mają zostać złożone."

I teraz moje pytanie do Was?Jaki interes prawny najlepiej pisać skoro potrzebuje to do potwierdzenia obywatelstwa przed BVA?Napisali mi że do obywatelstwa jest za ogólne.Musi być podstawą prawną.Pomóżcie prosze:-)

Szczególną prośba do osób, których przodkowie byli w obozach pracy:-)Paul Zaeneger76 możesz pomóc??

Pozdrawiam

Paul wie najwięcej na ten temat, ja pisałem cytat tego co mi AP Poznań napisało i kontekst byl ten sam, ze mogą uwierzytelnić listę z obozu pracy jeśli ja maja, ale DVL nie ma szans.

Jeśli dobrze przeczytałem wyrok, to Paul zakombinował tak, ze podał w interesie prawnym utrate majątku przez Rzeczpospolite Ludową... bo to jest powiązane z interesem polskim, a nie niemieckim. Jeśli nie masz takiej opcji, to kombinuj inne które są interesem polskim, a nie okupantów.

http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/4983C2DD56 przeczytaj to ze zrozumieniem, to jest sprawa Paula.

No mi właśnie chodzi o listy z obozu,nie o DVL jej wogole nie potwierdzają.Niemogę napisać prosze mi to wydać i już.Muszę znać jakąś podstawę prawna,chyba rzeczywiście Paul jest w tej dziedzinie ekspertem.

Pozdrawiam

Witajcie,

dzisiaj dzwoniłem do AP w Katowicach i po rozmowie z pracownikiem dowiedziałem sie ,iz oni nie moga mi uwierzytelnic dokumentacji obozowej mojego dziadka poniewaz jak powod skazania pisze DVL2.Mam im napisac pisemko, w ktorym przedstawie interes prawny oni to wyśla do Naczelnego Wodza Archiwów Państwowych i on to rozpatrzy,jednak na 100 % to odrzuci.Oczywiscie moge sie odwoływac itp itd jednak zastanawia mnie czy jest jakakolwiek szansa aby wygrac z Naczelnym Wodzem?czy jest sens pisania wogole pisma do AP w Katowicach? Pisanie ze staram sie o obywatelstwo jest na starcie odrzucane.Zaden inny argument chyba nie wchodzi w gre no chyba ze wysyle cos co jest nieprawda.

Tof85 Ty cos takiego miałes,Wodz Ci odpisał,ze Ci tych dokumentów nie wyda.Odwołales sie? Czy olales temat?

Pozdrawiam

dizel130989 napisał:
Witajcie,

dzisiaj dzwoniłem do AP w Katowicach i po rozmowie z pracownikiem dowiedziałem sie ,iz oni nie moga mi uwierzytelnic dokumentacji obozowej mojego dziadka poniewaz jak powod skazania pisze DVL2.Mam im napisac pisemko, w ktorym przedstawie interes prawny oni to wyśla do Naczelnego Wodza Archiwów Państwowych i on to rozpatrzy,jednak na 100 % to odrzuci.Oczywiscie moge sie odwoływac itp itd jednak zastanawia mnie czy jest jakakolwiek szansa aby wygrac z Naczelnym Wodzem?czy jest sens pisania wogole pisma do AP w Katowicach? Pisanie ze staram sie o obywatelstwo jest na starcie odrzucane.Zaden inny argument chyba nie wchodzi w gre no chyba ze wysyle cos co jest nieprawda.

Tof85 Ty cos takiego miałes,Wodz Ci odpisał,ze Ci tych dokumentów nie wyda.Odwołales sie? Czy olales temat?

Pozdrawiam

Napisałem ci w odpowiedzi wyżej, żebyś nie powoływał się na DVL! Otrzymałeś odpowiedz, taką jaką ci wcześniej sugerowałem, że otrzymasz nie dostaniesz zgody...

Nvm.

Ale to co jest ważne, to dostaniesz odpowiedz, że oni nie wyrażają zgody, która możesz przetłumaczyć u przysięgłego i wysłać do BVA wraz z samymi kopiami. Jest to jakas informacja dla BVA. Na kserze jest numer legitymacji oraz kategoria. Cała reszta informacji z ksera moze sie potwierdzić w aktach urodzenia, małzeństwa zgonu etc. Więc potwierdza też poczatek DVL - nie potwierdza jedynie podpisów SSmanów pod kategorią.

Po 2 możesz z tej odpowiedzi założyć sprawę w sądzie.

Co do mojego planu, ja mam inny powód, ponieważ mojego dziadka wywłaszczyli i po 6 latach oddali majątek[dotyczy państwa polskiego a nie okupanta!] - ja się na to będę powoływać. Jak na razie olałem sprawę, bo tylko przez wyrok sądu można otrzymać zgodę na uwierzytelnienie. Postanowiłem, że poczekam na IPN i nie będę się kopać z stadniną koni.

Dlatego podpowiadam... Nie kop się z koniem, bo to bez sensu.
Spróbuj tej strategi, która podał Pogodniak, weź zadzwoń do jakiegoś polskiego notariusza w Katowicach i zapytaj za ile przejdzie się do AP i ile weźmie za potwierdzenie ksera w czytelni AP.
Do przeglądu w czytelni na bank masz prawo. Tak samo do ksera u nich za 2 zeta od strony. Nie wiem tylko czy wpuszczą tego notariusza :)

Jak to się uda, to można to samo zrobić z niemieckim notariuszem... ale zacznij od polskiego. Wcześniej przejdź się, obadaj ludzi i budynek i czy bez problemu dają dostęp w czytelni do dokumentów i czy sprawdzają ludzi którzy wchodzą do czytelni czy trzeba np. tylko się wpisać na listę gości imie naziwsko data... :) Wtedy nie widzę problemu, żeby ta akcja sie udała/powiodła.

Ostatnia edycja:
No ja wlasnie im jeszcze nic nie odpisałem.Najsmieszniejsze jednak jest to ze najpierw mi napisali ze spokojnie mi moga wysłac zaswiadczenie za 17 zł.Dzisiaj tam zadwonilem a koles mi mowi ze jednak ani zaswiadczenie ani uwierzytelnione kserokopie nie moga mi zostac wydane,bo dyrektor AP w Katowicach "dopytał sie" Naczelnego Wodza i ten kazal cofnac pozytywna decyzje.Teraz moge dostac kopie nieuwierzytelnione.

Kopac sie z nimi nie zamierzam jednak ten dokument jest dla mnie straszne cenny, jest tam czarno na białym napisane, ze dziadek miał DVL 2.Nie DVL 3 czy 4 ale kurde DVL 2!!
Po 3 miesiacach wreszcie znalazłem cos cennego i jeszcze mi tego nie poswiadcza.No by ich wuj jasny strzelil.

Wiesz co Tof85 mysle,ze z tym notariuszem to to raczej nie przejdzie.Watpie azeby dwóm osobom naraz pozwolili podejsc do tego samego dokumentu, a jak bedzie chciał podejsc tylko notariusz to mu powiedza "A na jakiej podstawie chce Pan do tego zerknac?To jest dla Pana ktos z rodziny?"

Jak rozmawiałem dzisiaj z dyrektorem AP w Katowicach to ten krecił, ze wynikło takie cos i takie i bardzo mnie przeprasza,ze nie moze mi tego wydac.Pytam sie go a wlasciwie dlaczego nie moze mi Pan tego wydac to nie wiedział co powiedziec i zaczyna krecic ze cos tam i mu mowie ze pewnie chodzi o DVL 2 to zamilknal i mi mowi "Tak z tym DVL 2 jest problem"

Kurde nie wiem jak ugryzc ten problem,czytałem wyrok Paula on sie powolywał,odwoływał zachodu z tym co nie miara a i tak nie ma 100 % ze sie cokolwiek uda wskórac.Ja sie niestety nie mam na co powołac,nie moge im przytoczyc byle czego bo oni to od razu odrzuca.Dyrektor AP mi dzisiaj powiedział ze to musi byc argument "ciezkiego kalibru" inaczej Naczelny Wodz to wrzuci do kosza i tyle bede miał.Z jednej strony nie chce mi sie z nimi szarpac, a z drugiej szkoda mi tego dokumentu.Tyle pisania,tyle telefonow i dostaje papier ktorym moge sobie dupe podetrzec.To jest nasza Kochana Polska.:mad::(

Pozdrawiam

Ja mam taką sama sytuacje jak ty, mam ksero dokumentu na którym jest jasno napisane DVL 2... Ale nie dostane uwierzytelnienia.

Pamiętaj, że im nie zależy na odpływie obywateli...

Co prawda jestem na urlopie i staram się nie korzystać z internetu. No ale musiałem. Mam wrażenie, że na tym wątku rozmowę prowadzi dwóch małych chłopców w krótkich spodenkach. Bez urazy Panowie.
Przed BVA musicie udowododnić (nachweisen) bądź uwiarygodnić (glaubhaft machen) niemieckie obywatelstwo lub narodowość dziadka.
Jeśli chodzi o dowody to jesteście bez szans bo BVA wymaga (żąda) jeśli dziadek urodził na terenie, który był traktowany jako Reichsgebiet poza GG na potwierdzenie obywatelstwa w oryginale:
Volkslistenausweis, vor 1945 ausgestellter Staatsangehörigkeitsausweis, deutsche Kennkarte
Pozostaje wam tylko glaubhaft machen narodowości niemieckiej (Sprache, Erziehung, Kultur) Niestety służba w Wehrmachcie to za mało. Narodowość można uwiarygodnić poprzez m.in:
Artbeitsbuch, Feldpostbriefe, schulzeugnisse deutscher Schuulen aus der Zeit vor 1945, Mitgliedschaften in deutschen Vereinen oder Organisationen vor 1945, Anmeldebogen zur polizeilichen Einwohnererfassung

@Geronimo75

Problem jest jednak w tym,ze nawet jakby znalezli orginalny Volkslistenausweis mojego dziadka to oni go nie wydzadza/nie uwierzytelnia.Bo to jest DVL 2 !! W rozmowie z dyrektorem AP w Katowicach dowiedziałem sie ze nawet jakby Pan Bóg chciał ten ausweis zobaczyc to oni go nie wydadza.I kropka.

Gdzie mozna znalezc listy poczty polowej ?W ktorych archiwach?

witam ponownie Kto zna adres archiwum amerykańskiego gdzie bym mógł znaleźć spisy niemieckich jeńców wojennych? Dziadka wzięli do niewoli w 1944 lub 1945.

Die Kirche der Mormonen hat fast vollständig personenbezogene Unterlagen (u. a. Kirchenbücher, Einwohnerlisten) in ganz Deutschland verfilmt und nach Familiennamen, deren Herkunft usw. zusammengestellt. Möglicherweise kann Ihnen auch das Genealogische Forschungszentrum in Utah (Genealogical Society of Utah), 50 East North Temple Street, Salt Lake City, Utah 84150, USA, E-Mail: info@kirche-jesu-christi.org, bei Ihren Recherchen weiterhelfen

moze ONI beda wiedziec...pozdrowienia

Powrót