Obywatelstwo niemieckie - załapię się?

• Autor wątku Autor wątku UntouchablePL
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem. Mormoni mają archiwum w którym znajdują się spisy pojmanych w II wojnie światowych ludzi przez wojska amerykańskie?

Ostatnia edycja:
witam

mam pytanie i prośbę, czy wie może ktoś z was gdzie mogę dostać jakiekolwiek informacje czy też potwierdzenie pobierania renty wojennej? mój pradziadek służył w I wojnie jako niemiecki żołnierz, był ranny i w lazarecie w Gdańsku amputowano mu lewą rękę. otrzymywał rentę wojenną, potem była II wojna itd po tej wojnie ciągle pobierał ową rentę która była wydawana przez urząd skarbowy (słyszałem ze w powojennej Polsce wszyscy którzy pobierali jakieś świadczenia z Niemiec otrzymywali je za pośrednictwem urzędu skarbowego który już zadbał o swoje... nie wiem czy to jest prawda)
gdzie mogę się zwrócić o potwierdzenie tej renty i generalnie o informacje z nią związane?
pomocy!! z góry dziękuję claudiuss

Mam pytanie, czy wszyscy są tu ze Śląska? Jest może ktoś z Pomorza? Westpreußen. Orientuje się ktoś jak wygląda sprawa z ubieganiem się o potwierdzenie obywatelstwa ludzi pochodzących z Rumi, Gdańska i Gdyni? Jest tam problem oddania po I wojnie kawałka ziemi do Polski. W myśl ustawy stali się oni Polakami owszem mogli wyjechać do Rzeszy ale co jeżeli ktoś był właścicielem domu i ziemi po polskiej stronie? Co jeżeli nie chciał tego zostawić co jest myślę w pełni zrozumiałe. Czy potwierdzenie rodziny zamieszkałej do dziś w Niemczech o tym ze przed wojną spędzało się czas wolny u wujka i ze w tym domu mówiono tylko po niemiecku nie po polsku i ze jest to rodzina niemiecka ( Rumia- w czasie międzywojennym nalezala do Polski) jest dowodem na "Bekenntnis zum deutschen Volkstum"*czy dokumenty na walke jako niemiecki zolnierz w I wojnie.Pobieranie renty wojennej za I wojne . Nauka zawodu w stoczni podczas II wojny .zdanie egzaminow zawodowych sa jakimis waznymi elementami? Calosc mojej historii jest troche szersza pisze tylko kilka spraw ktore mnie nurtuja. Bardzo prosze o pomoc
Pozdrawiam wszystkich walczacych o cos co sie nalezy tylko teraz z powodu "po co nam wieksze wydatki" sa zapominani.

Mam zapytanie do POGODNIAKA czy za decyzje Bundesverwaltungsamt płaci się? Hm przeglądałem dokumenty po dłuższym czasie i zauważyłem że w ostatniej odpowiedzi od nich jest napisane że mam posłać 18 euro. Był tutaj kiedyś taki temat ale nie pamiętam jak to się skończyło.

Tak płaci się. 25 euro przy pozytywnym załatwieniu sprawy i z przykrością stwierdzić musze ze 18 euro
przy załatwieniu negatywnym czyli poprostu odmowie potwierdzenia posiadania obywatelstwa niemieckiego.

Tak wygląda sprawę opłat w BVA a co jeżeli czyjąś sprawa trwa już bardzo długo tj. Ponad 5 lat i z ich strony nie ma żadnej odpowiedzi , nie przyszło tez żadne pismo z informacja o zapłacie 25 euro czyli
nie zakończyła się pozytywnie ale nie ma też nic o tym by zapłacić te 18 euro wiec nie została też odrzucona. Co jest grane? Wie ktoś?

No ale jak negatywna to mogę nadal szukać dokumentów i posłać je czy już koniec? teraz mam z tego zamieszanie

Nie znam się na tym dokładnie ale wygląda na to ze wniosek został odrzucony. Powinno chyba być napisane z jakich powodów. Teraz możesz składać znowu jak chcesz i poprzeć wniosek nowymi dowodami jeżeli takie masz.

aha czyli to nie jest tak że miałem tylko np. 2 tyg na odwołanie? Z tego co zrozumiałem jest tylko miesiąc na odwołanie. Wiec co teraz?

Ostatnia edycja:
Nie wiem tego czy jest taki czas. Wiem ze sprawa się kończy i albo dają albo nie. Wtedy możesz ponownie składać wniosek itd.możesz tez dochodzić swoich racji u nich przed sądem. Myślę że jest jakiś czas na zajęcie stanowiska w sprawie decyzji to znaczy albo ja przyjmujemy i tyle albo nie ale wtedy chyba ma zastosowanie ta cała sprawa z sądem. Na marginesie dodam tylko ze sprawy te z tego jakie mam info. Są dość kosztowne i nie ma gwarancji ze skończą się po twojej myśli

Czy może jest w stanie ktoś mi powiedzieć czy jest taka możliwość ze na przykład. Jest człowiek który stara się o potwierdzenie niem. Obywatelstwa. Wniosek ma złożony bezpośrednio do BVA w Köln i cierpliwie czeka. Jako swojego przedstawiciela upoważnia swoją szwagierkę na stale mieszkająca w Niemczech. Czas leci przychodzi potwierdzenie o przyjęciu wniosku do rozpatrzenia i zostaje nadany sprawie numer. Mija czas przychodzi drugie pismo z prośbą o dokładne podanie miejsc zamieszkania dziadka itd. I po tym się kończą pisma, czas leci a z ich strony kompletny brak kontaktu, zero pytań dosłownie nic. W między czasie życie się komplikuje i szwagierka staje się byłą szwagierką , i od tego czasu kompletny brak kontaktu między składającym wniosek a jego pośrednikiem w tym przypadku ex szwagierką. A składający wniosek zrezygnowany przez długi okres oczekiwania tez trochę zaniedbał sprawę i nie podjął kontaktu z urzędem w Köln.Moje pytanie brzmi. Czy jest taka możliwość ze sprawa została dajmy na to rozpatrzona pozytywnie i przyszła informacja do upoważnionego pośrednika w Niemczech o tym by wpłacić 25 euro ale upoważniony nie poinformował o tym najbardziej zainteresowanego czyli tego kto się starał???? Z premedytacją. jest taka możliwość??? Oczywiście w druga stronę tez to znaczy w przypadku odmowy. Co się dzieje jeżeli BVA wyślę informacje o pozytywnym zakończeniu i konieczności wpłaty 25 euro lub o negatywnym i zapłacie 18 Euro? Co zrobić urząd jeżeli opłata (nie zależnie od tego która) nie zostanie zapłacona? Czy wysyła ponowne pismo? Czy dochodzi kontaktu bezpośredniego z osobą która wniosek złożyła? Jak to wygląda?*****Fakt wina leży tez po stronie tego co składał bo powinien sam skontaktować się z urzędem ale tego nie zrobił. No ale co wtedy robi BVA ?????**********

Po pierwsze:

Sie können die Vollmacht jederzeit schriftlich wiederrufen. Das Verfahren wird dann über die zuständige deutsche Auslandsvertretung mit Ihnen persönlich weitergeführt.

Po drugie radzę pilnować swoich spraw:

Werden bis zum Ablauf eines Monats nach dem Fälligkeitstag Gebühren oder Auslagen nicht entrichtet, so kann bei Beträgen von mehr als 51,13 Euro für jeden angefangenen Monat der Säumnis ein Säumniszuschlag von 1 v.H. erhoben werden (& 5 BArchKostV i V.m. & 18 VwKostG).

jeżeli zapłaciłem 18 euro za negatywne rozpatrzenie mojej sprawy i w ciagu miesiąca się nie odwołałem to czy mogę teraz jak otrzymałem nowe dokumenty których wcześniej po prostu nie miałem mogę znów je wysłać? czy moja sprawa będzie nadal kontynuowana?

Tak ok. Ale czy jest mozliwe ze np. Obywatelstwo niem. Zostalo potwierdzone a ja o tym niewiem. Fakt zawsze moge zadzwonic do BVA mi jednak chodzi o to czy ktos mnie oszukal. Czyt. Zatail przedemna.

Czy wy naprawdę nie wiece jaki jest wasz Aktenzeichen ewentualnie Ansprechpartner? Wystarczy zadzwownić czy napisać.

tomj napisał:
jeżeli zapłaciłem 18 euro za negatywne rozpatrzenie mojej sprawy i w ciagu miesiąca się nie odwołałem to czy mogę teraz jak otrzymałem nowe dokumenty których wcześniej po prostu nie miałem mogę znów je wysłać? czy moja sprawa będzie nadal kontynuowana?
Kto zna odpowiedz?

Tak wiem jaki jest numer sprawy. Mi chodzi o to czy taka sytuacja jest fizycznie możliwa?

Niejaka Triluxi. Nie wiem czy dobrze pamiętam nicka miała podobny problem. Może się tutaj odezwie.

tomj napisał:
Kto zna odpowiedz?

W/g mnie sprawa jest zakończona i w takiej sytuacji możesz zawalczyć u nich w sadzie albo złożyć wniosek na nowo i się zacznie na nowo. Nie będzie kontynuacją poprzedniej sprawy

Powrót