Obywatelstwo niemieckie - załapię się?

• Autor wątku Autor wątku UntouchablePL
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
"Fingerabdruck" jak już to nic innego jak odcisk palca. Dokumenty to głównie Arbeitsbuch (jak pracowali wcześniej), Kennkarte no i najważniejsza Volkslistenausweis:) Whrpass, Soldbuch jak odbywał służbe.

Dzisiaj byłem w urzędzie miasta w Katowicach. Niestety nic nie uzyskałem. Pani miała kartę meldunkową dziadka ale była wystawiona w 1953 roku było tylko że był w niemieckim wojsku ale także ukazała księgę meldunkową z wcześniejszych lat no ale nie była tam adnotacja żadna która by mi pomogła w potwierdzeniu obywatelstwa a wcześniejszej księgi meldunkowej nie mieli.

Bardzo mi przykro,wiem jak na to liczyłes. Ja za to nie mam zadnej odpowiedzi..., zadnych pism i pytan.....od 8 miesiecy jak złozylam wniosek cisza....pozdrawiam WSZYSTKICH oczekujących.

ja byłem osobiście w urzędzie miasta w Katowicach. Maja archiwum na francuskiej więc Pani z Młyńskiej poszła i przyniosła mi. Starała się jak mogła no ale nic niestety

Wehrpass- to ksiazeczka wojskowa...zdawana w koszarach jak żołnierz szedł na front. Dostawał za to Soldbuch. Kennkarta podobno wydawana była tylko Polakom i innym, bo Niemcy mieli swoje Asweisy.

niestety nie rozumię o co ci chodzi z tym co napisałaś

Jesli był POLAK....Kenkarta. Jeśli Niemiec z urodzenia- Ausweis. Jeśli Niemiec z pochodzenia - Volkslistenausweis. Żołnierz w armii niemieckiej w czasie zakoszarowania miał Wehrpass. I z tym Wehrpassem jeżdził po miescie. Jak dostał rozkaz na front...dawali mu Soldbuch. Wehrpass musiał byc w koszarach. Musiał go zdac.

@tomu

Czyli jednak karty meldunkowe to dosłownie spalona droga niestety.Nie wiesz może czy w AP czy IPN w Katowicach są takie dokumenty jak Wehrpass,Arbeitsbuch,Soldbuch czy Kennkarty?Ubiegales się może o ich wydanie?Bo z tego co dostaje odpowiedzi z AP to tam żadnych dokumentów nie ma, a szkoda...

Nie pisałem o te rzeczy do AP i IPN więc nie wiem a Ty pisałeś o te rzeczy????

No właśnie nie,ale zamierzam napisać tylko chciałbym w tym liście uwzględnić jak najwięcej dokumentów.Narazie dostałem potwierdzenie pobytu dziadka w obozie pracy w Jaworznie nie wiem czy to jakakolwiek moc dla BVA chociaż pisze że został skazany za przynależność do narodu niemieckiego.Muszę zdobyć jakikolwiek NIEMIECKI dokument na którym będzie widnialo Staatsangehorigkeit Deutsch:-),a na tych wszystkich Arbeitsbuchach czy Soldbuchach takie coś pisze :-)

@mama65
Pozwolę się z Tobą nie zgodzić jeśli chodzi o KENNKARTE, dostawali ją także Niemcy. Z Kennkartą jak i z Volkslistenausweis było ich kilka. Z czerwonym paskiem w poprzek , z zielonym wzdłuż, całe zielone i najważniejsza szara dawana właśnie Niemcom. Poszukaj na niemieckiej wikipedii
Innym dosyć ważnym dokumentem było tzw. "Policyjne poświadczenie zameldowania" Polizeiliche Anmeldung. Tam są wpisy o języku jakim się mówiono i najważniejsza sprawa, do jakiej narodowości się należy. Bo samo obywatelstwo nie jest jej wyznacznikiem. Dla BVA jest to również najistotniejsza sprawa tzw. "Bekenntnis zum deutschen Volkstum" i to na jego podstawie BVA stwierdza o obywatelstwie. Radzę zainteresować się właśnie tym dokumentem. Poszukać go. W moim przypadku właśnie te dwa dokumenty zaważyły o wszystkim.
W archiwum raczej nie ma szans na odnalezienie takich dokumentów jak Arbeitsbuch, Wehrpass czy inne Ausweis'y bo były one dawane do rąk własnych a nie przetrzymywane w urzędach
Pozdrawiam

Jeśli ktoś nie ma oryginalnej Kennkarty czy Volkslistenauswieis. To z BVA dostanie standardową formułkę a przodek mieszkał na terenie eingegliederten Gebiete:
Für Ihr Grossvater kommt der Erwerb der deutschen staatsangehörigkeit nur nach den damaligen Bestimmungen über die Deutsche Volksliste in den eingegliederten Ostgebieten in Betracht. Nachzuweisen ist somit die seinerzeit erfolgte Aufnahme Ihres Großvaters in die Deutsche Volksliste sowie bis spätestens Ende 1944 / Anfang 1945 abgegebenes Bekenntnis zum deutschen Volkstum.
Falls vorhanden, übersenden Sie bitte im Orginal z B.:
Volkslistenausweis, vor 1945 ausgestellter Staatsangehörigkeitsausweis, deutsche Kennkarte, Artbeitsbuch, Wehrpass, Soldbuch, Feldpostbriefe, schulzeugnisse deutscher Schuulen aus der Zeit vor 1945 Nachweise über Mitgliedschaften in deutschen Vereinen oder Organisationen vor 1945, Anmeldebogen zur polizeilichen Einwohnererfassung.

W tym czasie nie funcjonował zwrot Staatsangehörigkeit: Deutsch po 04.03.1941 czyli Bestimmungen über die Deutsche Volksliste: Staatsangehörigkeit: Deutsch tylko Volkszugehörigkeit: Deutsch, Abstammung: Deutsch, Muttersprache: Deutsch
Np w GG były brązowe Kennkarty dla Volksdeutschów, tymczasowe Deutschstammigkeitsausweis dla polnische Deutschstammige. Od 1943 wydawano Kennkarte Deutsches Reich w kolorze szarym z lub bez zielonej belki poprzeczniej. Żaden z tych dokumentów nie potwierdzał sam w sobie o obywatelstwie. W GG trzeba było przejść przez EWZ. Czyli można powiedzieć, że właściciele szarej Kennkarty byli Niemcami tak jak w III Rzeszy jeśli przeszli przez EWZ.

Panowie no więc jakich dokumentów niemieckich najlepiej szukać?
Jak się tę dokumenty nazywają? W moim przypadku w Was-cię jest przebieg służby
lecz przy obywatelstwie pisze nicht angegeben,a jeśli chodzi o dokumenty
to "się sind wahrscheinlich verloren gegangen".Z Bundesarchiv przyszła
mi odpowiedź keine Unterlagen.Szukam jakichś dokumentów ale
nigdzie nic nie ma, poza tym nie wiem jakich dokumentów szukać szczerze powiedziawszy...
Mój dziadek miał II DVL a nigdzie na ten temat nic nie ma :|
Czy w polskich archiwach znajdują się jakieś wiarygodne dokumenty dla BVA??

Pozdrawiam,Daniel

Ostatnia edycja:
Mi niestety chodzi o akta z nieodległych Katowic,nie daleko a jednak...

Domyśliłem się, sam mam podobny problem i już tracę jakąkolwiek nadzieję (posiadam jedynie pruski akt urodzenia z 1910 r., który może i efektownie wygląda ale nie ma żadnego znaczenia dla sprawy)...Wiem, że parę osób ma przodków w Chorzowie...może właśnie w tych zasobach coś ciekawego znajdą...

Witam wszystkich.
Czytałam jakiś czas temu, że jedna osoba starała sie o potwierdzenie obywatelstwa na podstawie tylko zaświadczenia z Wast, które stwierdziło, że przodek był niemcem. Czy ktoś może zna bliżej ten przypadek? jak się ta sprawa toczyła? Chciałabym wiedzieć ponieważ ja do tej pory złożyłam wszystkie wymagane akty metrykalne i w zasadzie tylko zaswiadczenie z Wast stwierdzające, że dziadek w jednym meldunku jest niemcem.
Prowadzenie mojej sprawy wygląda tak, że - co jest dziwne- poproszono mnie o zgode na sprawdzenie czy dziadek nie był u Andersa, została potwierdzona notarialnie i odesłana. Wystąpiłam mailowo z zapytaniem co dalej i jak sprawa wyglada i dowiedzialam sie, że (zresztą po długim czasie) osoba, która zajmowała się moją sprawą przeszła na emeryture, w związku z czym jej skrzynkę mailową przekazano drugiej pani i ona stwierdziła, że to, że dziadek był w Wehrmachcie nie świadczy o niczym i że wniosek odrzuci. Dziwne jest to troszke ponieważ poprzednia pani urzędnik skrupulatnie wszystko chciała sprawdzic, a druga zerknęła tylko do akt i już nie widzi szansy. Dlaczego generują koszty swoje i moje, troche to bez sensu. Jak ma odrzucic wniosek to po co potwierdza Andersa?
Nie wiem, może ktoś miał podobną sytuację do mojej i doradzi mi co mam zrobić. Bundesarchiw odesłał mnie już nawet w celu poszukiwania dokumentacji za wschodnia granice.

Urzędniczka z BVA ma niestety rację bo sama służba w Wehrmachcie nie przesądza o obywatelstwie. Zresztą to jest napisane na stronie BVA. Nie jesteś w stanie udowodnić Bekenntnis zum deutschen Volkstum bo dziadek został automatycznie przydzielony do Abteilung 3 der Deutschen Volksliste.

Aus der Zugehörigkeit des Großvaters zur Wehrmacht lässt sich ebenfalls kein volkstumsmäßiges Bekenntnis ableiten. Für den Personenkreis, der in den Abteilungen 1-3 der Deutschen Volksliste eingetragen war, bestand allgemeine Wehrpflicht.
Kriegslazarettmeldung vom (tutaj wpisujesz datę, kiedy dziadka uznano za Niemca), wonach der Großvater als Deutscher bezeichnet werde, belegt ebenfalls nicht dessen Bekenntnis zum deutschen Volkstum. Insoweit ist schon unklar, auf welcher tatsächlichen Grundlage diese Angabe beruhte und ob sie die Volkszugehörigkeit des Genannten oder nur die bloße Zugehörigkeit zu einer deutschen Einheit betrifft.

Tak niestety BVA traktuje tego rodzaju sprawy :(

Powrót