Obywatelstwo Niemieckie

• Autor wątku Autor wątku Tajak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
agolka napisał:
Co do Volkslist, to można w polskich archiwach odnaleźć wykaz Volksdeutschy itp., niektóre archiwa je uwierzytelniają, my nie mieliśmy z tym problemu.

Jeżeli pradziadek Rimmy urodził się na terenie Rzeszy z 37r, i tam też mieszkał podczas wojny, to w myśl prawa niemieckiego był Niemcem przez urodzenie.
Będą potrzebne informacje co ten pradziadek robił podczas wojny i gdzie mieszkał.

Wybaczcie trochę namieszałam- to nie mój pradziadek tylko dziadek urodził się na terenie Pomorza w 1929 roku.

"Jeżeli pradziadek Rimmy urodził się na terenie Rzeszy z 37r" Czyli skoro się urodził w 1929 roku to czy prawdą jest że posiadał wówczas obywatelstwo podwójne?
A co do Volkslisty , mówicie że można ją znaleźć w polskich archiwach. Czy to się płaci za udostępnianie, i gdzie Waszym zdaniem najlepiej się udać?

Specjal napisał:
Witam. Odp dla Rimma89. Uzupełnij wiedze na temat Volkslist czytajac ten artykuł. Volkslista - fakty i mity - Wiadomości - Newsweek.pl Nastepnie sprawdz czy posiadasz taki dokument : Ausweis der Deutschen Volksliste ( Uwaga ksiażeczka ma mieć kolor NIEBIESKI !!!). Jeżeli ma czerwony to "mozesz nią w piecu napalić" :D, a jesli zielony to oznacza ze babcia miała obywatelstwo przyznane na 10 lat. Oznacza to ze jesli go w jakis określony niemieckimi przepisami sposób nie utraciła i co najwazniejsze jestes w stanie udowodnić warunkowe utrzymanie ciagłości jej niemieckiego obywatelstwa poprzez przynalezność do naradowosci niemieckiej to masz niewielkie szanse. Ludzie na tym forum pomoga Ci i podpowiedza co masz robic. A i jeszcze jedno mam nadzieje ze urodziłaś sie po 01.01.1974 roku bo tylko te osoby mogą "odziedziczyć" pochodzenie po lini żeńskiej. Jesli nie posiadasz żadnych dokumentów to raczej nic nie zdziałasz. Archiwa polskie nie sporzadzaja odpisów volkslist potwierdzajac ich autentyczność tylko robia kserokopie która nie jest honorowana przez urzedy niemiecki.

Niestety link nie działa :(

w 1929 nie bylo podwojnego obywatelstwa: albo sie mialo niemieckie w momencie urodzenia albo polskie. "Pomorze" to tez niezbyt precyzyjnie okreslenie, bo czesc Pomorza w okresie miedzywojennym nalezala do Polski

PS
U mnie link wczoraj dzialal

O ile sie orientuje, Tczew nalezal w okresie miedzywojennym do Polski, wiec dziadek nie mogl byc w momencie urodzenia Niemiecem..... Wiec wszystko zalezy od tego, co bylo w czasie wojny, tzn. czy go wciagneli na jakas Volksliste itp

Tak, zgadza się.
W 1920 roku Tczew należał już do Polski, zatem dziadek nie mógł mieć obywatelstwa niemieckiego poprzez urodzenie.
Ewentualnie pradziadek, który urodził się w Tczewie, w chwili gdy Tczew nie należał do Polski. Czyli teraz pozostaje grzebać w papierach?

czy w okresie miedzy wojennym Kórnik pow. Śrem koło Poznania należał do Niemiec? mój dziadek urodził się w 1911 roku. Dzięki za odpowiedz.

Przeciez to samemu mozna latwo sprawdzic: wrzuccie do Wikipedii nazwe danej miejscowosci i zobaczcie w rubryce "historia miejscowosci", tam z reguly jest zawsze napisane, gdzie byla dana miejscowosc w okresie miedzywojennym

W przypadku regionu poznanskiego, to raczej cala wielkopolska byla w Polsce po I wojnie swiatowej

no niestety nie ma jednoznacznie napisane. Jest że byli tam obywatele polscy niemieccy i żydowscy

Na niemieckiej wikipedii jest napisane, ze w 1939 r. do Kórnika wkroczyl Wehrmacht, wiec nie byl w Niemczech, tym bardziej ze miejscowosc lezy kolo Poznania, a Poznan z cala Wielkopolska wrocil do Polski po I Wojnie Swiatowej

10. 1. 1920
Abtretung der Stadtgemeinde Kurnik an Polen.

26. 10. 1939
Die bisher polnische Stadt Kórnik tritt zum Deutschen Reich.
Vorläufige Umbenennung der Stadt Kórnik in Kurnik.

?
Vorläufige Umbenennung der Stadt Kurnik in Burgstadt.

1. 4. 1940
Einführung von Artikel III2 der Verordnung über die Einführung der Deutschen Gemeindeordnung in den eingegliederten Ostgebieten vom 21. 12. 1939.

1. 4. 1940?
Bildung des Amtsbezirk Burgstadt-Stadt aus der Stadt Burgstadt (1 Gemeinde).
Er wird zunächst verwaltet vom Amtskommissar in Burgstadt.

1. 4. 1942
Eingliederung der Gemeinden Froschweiler und Seebrück aus dem Amtsbezirk Burgstadt-Land in die Stadt Burgstadt.

http://www.territorial.de/wart/schrimm/burgstad.htm

Ostatnia edycja:
czy na akcie urodzenia pisało się wtedy obywatelstwo? No bo pradziadek był Niemcem był w wermachcie dzieci jego urodziły się w innych miejscowościach niemieckich. Na Wikipedii.pl jest napisane że mieszkali tam też Niemcy Polacy żydzi. Czyli teoretycznie mógł być Niemcem.

Rimma89 napisał:
Wybaczcie trochę namieszałam- to nie mój pradziadek tylko dziadek urodził się na terenie Pomorza w 1929
A co do Volkslisty , mówicie że można ją znaleźć w polskich archiwach. Czy to się płaci za udostępnianie, i gdzie Waszym zdaniem najlepiej się udać?

Płaci się za poszukiwania, 1 godz. kosztuje ok 30 do 40 zł i to zależy od archiwum. Do tego dochodzi koszt ksero i uwierzytelnienie 10 zł za str. A4
Nas poszukiwania, kosztowały ok. 600 zł, ale było to rozłożone w czasie, więc dało się przeżyć.:confused: Gdzie się udać?, to już zależy gdzie dziadek mieszkał podczas wojny i po jej zakończeniu. W Polsce jest kilkadziesiąt archiwów

Jeżeli chodzi o urodzenie przed I wojną światową, to nawet jak były to Niemcy, to na mocy Traktatu Wersalskiego, stali się Polakami. Dotyczy to oczywiście terenów, które od 1918 r. należały do Polski. Dlatego też podczas II wojny musieli na nowo otrzymać obywatelstwo niemieckie.
Czasami jak ma się szczęście, to można odnaleźć nadanie tego obywatelstwa w BUNDESARCHIV w Belinie. Oczywiście nie wszystkie dokumenty się zachowały, więc zawsze jest jakieś ryzyko, że za poszukiwania się zapłaci i nic z tego nie będzie :rolleyes:

Witam. Urodzilem sie w 1984r. Moj dziadek ze strony matki urodzil sie w Chorzowie w 1930 i uczeszczal do niemieckiej szkoly przed wojna (prababcia urodzila sie na terenie Rzeszy w 1912 r. i oczywiscie byla Niemka, natomiast jego ojciec sluzyl w Wehrmachcie). W czasie wojny posiadal obywatelstwo niemieckie po aneksji Gornego Slaska. Po wojnie mieszkal cale zycie w komunistycznej Polsce (zmarl w 1988r.) Jakie dokumenty nalezy dostarczyc aby niemieckie obywatelstwo zostalo potwierdzone? Dziekuje za pomoc.

Piszesz, ze dziadek mial obywatelstwo niemieckie w czasie II Wojny, masz na to jakies papier, i co to bylo za obywatelstwo, normalne Reichsstaatsangehörigkeit (obywatelstwo Rzeszy) czy jakas Volkslista?

Przepraszam że wtrącam się w wątek ale czy Pogodniak możesz napisać coś więcej jeżeli coś wiesz na temat różnic obywatelstwa. Nie wiem czy dobrze rozumiem ale napisałeś normalne Reich...... (obywatelstwo Rzeszy -Deutsches Reich) czy VL czy to jest jakaś różnica ???

Obywatelstwo Rzeszy (Reichsstaatsangehörigkeit) to bylo zwykle obywatelstwo obywateli niemieckich mieszkajacych na ternie Rzeszy w granicach z 1937 (czyli przed Anschlussem Austrii, Czech itd).

A Volkslista to lista narodowosciowa, byla w 4 kategoriach, nie ma sie co rozpisywac, bo temat wielokrotnie poruszany. Nadanie obywatelstwa w ramach Volkslisty 1 czy 2 podczas II Wojny na terenach wcielonych do Rzeszy jest z reguly akceptowane bez specjalnych klopotow, ale Volkslista III i IV jest juz problematyczna, bo to bylo obywatelstwo tymaczasowe, do odwolania, nadawne czesto na sile polskim Slazakom i tutaj sa czesto klopoty, bo ci ludzie bylo w momencie urodzenia z reguly obywatelami polskimi i dopiero podczas wojny nadawano im (na sile) warunkowe obywatelstwo niemieckie

zgadzam się z tym co napisałeś, ale.... czy jesteś w stanie wytłumaczyć ten przykład !!! z zebranych dowodów które udało mi się ustalić jestem pewien że pradziadek mój wypełnił ankiete DVL i przypisano mu II kategorie samego dokumentu jednak nie udało mi się znaleść ponieważ z kresu z którego pochodził nie zachowały się tego typu dokumenty ale pomijając ten fakt. Pradziadek mój został powołany do Wehrmachtu w roku 1943 jednostka w której stacjonował znajdowała się 70km od miejsca zamieszkania na początku 1945 w związku ze zbliżającą się Armią czerwoną zmuszeni byli ewakuować się wszyscy żołnierze udali się w kierunku zachodnim mój pradziadek przedostał się w region Hesji w niemczech po wojnie jak wiesz strefa amerykańską i tam się osiedlił kupił samochód i jęździł na taxi ale to inna historia. otrzymałem zaświadczenie z Stadtteilladen i przy Staatsangehörigkeit jest zapis Deutsches Reich reasumując to jakiego rodzaju było obywatelstwo mojego pradziadka nadane na podstawie DVL czy jako obywatela niemieckiego mieszkającego poza terenami Rzeszy z granic roku 1937 ???

A wiec na mocy Verordnung über die Deutsche Volksliste und die deutsche Staatsangehörigkeit in den eingegliederten Ostgebieten vom 4. März 1941“ im Reichsgesetzblatt I, S.118. (mozesz sobie poczytac tekst tutaj:
?NB-ANNO+/Deutsches Reichsgesetzblatt Teil I 1867-1945

byli polscy obywatele panstwowi, ktorych zakwalifikowano do Volkslisty nr 1 albo 2 nabywali pelne obywatelstwo Rzeszy i tyle.,

Trzeba to widziec w kontekscie historyczny, szczegolnie w tzw. wschodniej czesci Gornego Slaska (Ost-Oberschlesien), ktora po I wojnie przypadla Polsce mieszkalo duzo Niemcow urodzonych przed I wojna jako obywatele niemieccy. Na mocy Traktatu WErsalskiego oni wszyscy utracili to obywatelstwo w wyniku przylaczenia tej czesci Slaska do Polski. Kiedy Niemcy po 1939 r. wcielili ten Slask ponownie do Rzeszy przeprowadzili weryfikacje w oparciu o kryterium:

[/LIST][/LIST]Kategoria 1 - Volksdeutscher – osoby narodowości niemieckiej, aktywne politycznie, działające na rzecz III Rzeszy w okresie międzywojennym (tzw. Reichslista).
Kategoria 2 - Deutschstämmige – osoby przyznające się do narodowości niemieckiej, posługujące się na co dzień językiem niemieckim, kultywujące kulturę niemiecką, zachowujące się biernie.

I tym ludziom oraz ich dzieciom przyznano/przywrocono po prostu normalne obywatelstwo Rzeszy, nic "warunkowo" czy "do odwolania" tylko po prostu nadano im to obywatelstwo i koniec, i to jest uznawane jako wazny akt prawny do dzis.

Mam nadzieje że się nie myle ale z tego co napisałeś mysle że BVA rozpatrzy mój wniosek uznając obywatelstwo mojego pradziadka potwierdzając kategorie 2 DVL. kolejnym dowodem na to jest fakt że moja prababcia też miała 2 na co mam dokumenty. Obym miał racje.

Serdeczne
dzięki

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót