Obywatelstwo Niemieckie

• Autor wątku Autor wątku Tajak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Musisz tlumaczyc te przepisy bardziej precyzyjnie ;):

To samo odnosi się do żony i dzieci uprawnionego do zrzeczenia sie obywatelstwa, o ile wywodzą niemiecką przynależność państwową od niego według niemieckiego prawa, niezależnie od tego, czy uprawniony skorzytał z prawa zrzeczenia się (tej przynależności). Żony, które w momencie zawarcia związku małżeńskiego posiadały niemiecką przynależność państwową, zatrzymały ją.

Te przepisy odnosza sie do mozliwosci zrzekniecia sie obywatelstwa niemieckiego nna wlasny wniosek, a nie z mocy prawa.

Przeczytaj sobie to:

§ 2. Hat ein Ausschlagungsberechtigter einen Tatbestand erfüllt, an den sich der
Verlust der deutschen Staatsangehörigkeit knüpfte, und macht er von seinem Aus¬
schlagungsrecht keinen Gebrauch, so hat er die deutsche Staatsangehörigkeit nur bis zum Eintritt des Verlusttatbestandes besessen.

Na dodatek pierwsze slowo tej ustawy, to "Volkszugehörige", jak sie podwazy Volkszugehörigkeit, to reszta tez nie bedzie miala zastosowania.

Na jakiej podstawie matka nabyla obywatelstwo niemieckie, tez Volklista? Wlasna, czy wspolna z mezem?

Matka nabyła na podstawie DVL - osobno. Jak ten § 1 i § 2 zrozumieć, tłumacząc na zdrowy chłopski rozum?
Jeśli się podważy narodowość w czasie opracowania wniosku przez BVA, to wiadomo, że decyzja o przyznaniu obyw. będzie negatywna.

Ja to rozumiem tak:
- ojciec nabywa obywatelstwo przez DVL dla siebie przez pochodzenie
- matka nabywa obywa obywtelstwo DVL dla siebie przez pochodzenie
dziecko urodzone z tego zwiazku nabywa obywatelstwo przez pochodzenie od niemieckich rodzicow

Ojciec wstepuje do armii Andersa przed rozpoaczecien Allgemeine Vertreibungsmaßnahmen, przez to nastepuje "Verlusttatbestand" jego obywatelstwa, ale dopiero w tym momencie (moim zdaniem).

W momencie wstapienia ojca do armii Andersa mamy:
- nieletnie dziecko z obywatelstem niemieckim
i jego matke z wlasnym obywatelstwem niemieckim.

Wiec decydujacym w calej sprawie bedzie to, czy nieletnie dziecko obywatela niemieckiego tracilo automatycznie obywatelstwo niemieckie przez wstapienie ojca do obcego wojska, jesli zostawalo pod opieka matki z wlasnym obywatelstem niemieckim

Na to pytanie nie jestem w stanie odpowiedziec niestety.

A czy z tej ustawy da się jeszcze zastosować jakiś paragraf do mojej sytuacji, czy wszystkie możliwości zostały wyczerpane?

ta ustawa ma dla ciebie tylko wtorne znaczenie, bo potwierdza nabycie obywatelstwa z Volkslisty, a nie nadaje sama z siebie zadnych praw

A wiec powtarzam, moim zdaniem kluczowym elementem jest pytanie, czy utrata obywatelstwa przez ojca ze wzgledu na wstapienie do obcego wojska skutkowala utrata obywatelstwa nieletniego dziecka, ktore bylo pod opieka matki z obywatelstwem niemieckim. Mysle ze nie

Czyli jeśli udokumentuję, że dziadek był wpisany na II DVL, to zgodnie z ustawą BVA musi potraktować go za obywatela niemieckiego. Od tego momentu (naturalizacji) wszystko to, co zrobił dziadek z tym obywatelstwem reguluje już ogólna ustawa Staatsangehörigkeitsgesetzes. Czyli dziadek i babcia muszą najpierw zostać uznani za obywateli niemieckich, żeby potem ewentualnie można było powołać się na fakt, że mój ojciec nie utracił obywatelstwa, gdyż jako nieletni był spokrewniony ze swoją mamą - obywatelką niemiecką.

Jak mi podasz swój e-mail: to wyślę Ci dowód na stwierdzenie obyw., który posłałem do BVA.

to nic nie da, bo ja po prostu nie wiem, jak to bylo z obywatelstwem nieletnich dzieci w takich przypadkach

Przeczytaj sobie to! Być może w niemieckim prawie było - jest podobnie, albo tak samo jak poniżej.

Utrata obywatelstwa na podstawie decyzji polskich władz

W przypadkach opisanych w rozdziałach Utrata obywatelstwa przez nabycie obywatelstwa obcego państwa, Utrata obywatelstwa przez przyjęcie urzędu publicznego w obcym państwie oraz Utrata obywatelstwa przez wstąpienie do wojska w obcym państwie obywatel tracił polskie obywatelstwo z mocy samego prawa, czyli automatycznie.
Oprócz tego polskie przepisy prawne dopuszczały również możliwość pozbawienia kogoś polskiego obywatelstwa na podstawie decyzji odpowiednich władz państwowych. Pozbawienie obywatelstwa miało być rodzajem kary za określone zachowanie obywatela w stosunku do państwa polskiego. Przypadki uzasadniające pozbawienie obywatelstwa polskiego można podzielić na dwie grupy – pierwsza to przypadki związane z naruszeniem obowiązku służby w wojsku polskim a druga to przypadki związane z szeroko pojętą lojalnością wobec państwa polskiego. Pierwsza grupa przypadków została opisana w przepisach o powszechnym obowiązku służby wojskowej. Przepisy te przewidywały, że obywatel polski może zostać pozbawiony polskiego obywatelstwa w sytuacji gdy:
porzucił służbę w wojsku polskim,
uchylał się od obowiązku wojskowego,
przebywał stale poza granicą państwa polskiego w celu uchylania się od obowiązku wojskowego,
werbował za granicą do obcego wojska obywateli polskich.

Druga grupa przypadków została opisana w innych przepisach. Zgodnie z tymi przepisami władze polskie mogły pozbawić obywatelstwa polskiego osobę przebywającą za granicą, która:
działała za granicą na szkodę państwa polskiego,
przebywając nieprzerwanie za granicą co najmniej 5 lat po powstaniu państwa polskiego, utraciła łączność z państwowością polską lub
przebywając za granicą, nie powróciła do Polski na wezwanie władz polskich.

Pozbawienie obywatelstwa polskiego we wszystkich ww. sytuacjach następowało na podstawie decyzji właściwego urzędu. Tym samym polski urząd musiał najpierw dowiedzieć się o tym, że polski obywatel naruszył polskie prawo i wtedy mógł dopiero wydać decyzję o pozbawieniu polskiego obywatelstwa. W praktyce oznacza to że pomimo zaistnienia ww. przypadków mogło w ogóle nie dojść do pozbawienia polskiego obywatelstwa.

Witam wszystkich forumowiczów... Urodzony jestem 15.01.1975...Mam następującą informację i pytanie: Moja babcia urodziła się w Westfalii (Bottrop) w 1915 roku. Właśnie dostałem dokumenty z urzędu miasta Bottrop, że ona i cała jej rodzina posiadała obywatelstwo pruskie i była tam zameldowana. Póżniej jej rodzice, przenieśli się na tereny Bydgoszczy (chyba po I Wojnie Światowej, albo w czasie). Młodszy brat babci urodzony w 1921 roku ukończył niemiecką szkołę - Berufsschule w Brombergu (Bydgoszcz), w czasie II Wojny Światowej służył w Kriegsmarine, w stopniu Matrosengefreiter (I Volksliste). Dziadek pochodził z terenów Bydgoskiego, urodzony w 1918 roku w Gościeradzu (metryka urodzenia niemiecka)... Dziadek i babcia pobrali się w lutym 1940 roku we Wtelno, koło Bydgoszczy, czyli po wkroczeniu niemieckich wojsk w 1939 roku...(dziadkowie mówili w rodzinie po niemiecku). Urzędowy akt ślubu wystawiony po niemiecku "w imieniu III Rzeszy", wpisy w księgach kościelnych również po niemiecku. Moj ojciec z tego braku urodził się w 1944 roku, na terenie III Rzeszy w granicach 1937 roku - (Pomorze, obecnie należące do Polski, metryka niemiecka była, ale zaginęła w kościele w Świdnicy, ksiądz powiedział, że musiał komuś pomóc na te papiery wyjechać do Niemiec w czasach Komuny). Ponoć po wojnie w 1945 roku dziadek i babcia zostali wypędzeni z gospodarstwa rolnego koło Bydgoszczy, udali się na tak zwany punkt przerzutowy dla Voklsdeutschów w okolicach Świdnicy -Jaworzyny Śląskiej na Dolnym Śląsku, celem dalszej ewakuacji na Zachód, ale mój ojciec ciężko tam zachorował i ponoć jakaś polska kobieta (z przesiedleńców na ziemie odzyskane) pomogła im tam zostać. Tyle, co wiem na dzień dzisiejszy. Ojciec już nie żyje od 16 lat, w związku z tym nie mam dostępnych kolejnych informacji na temat moich przodków. Jakie kroki muszę obecnie uczynić, żeby ewentualnie starać się o obywatelstwo niemieckie? Obecnie, od kilku lat mieszkam w Niemczech.

wysłałem Ci prywatna wiadomość proszę abyś ją przeczytał i jak możesz to odpowiedział :)

pozwoliłem sobie wysłać Do Ciebie dalsze zapytanie

Odpowiadając na twój post tutaj to według mnie jeżeli masz te wszystkie dokumenty akty urodzenia i dowody podpisania volkslisty to po prostu składaj dokumenty. Ich interesują informacje do 1945 no chyba ze ktoś miał DVL 3 lub 4 to niestety jeszcze inne dowody przynależności do narodu niemieckiego. Archiwum Państwowe lub Urząd Stanu Cywilnego nie ma aktu urodzenia Twojego dziadka?

Ostatnia edycja:
No właśnie nie mam Voklslisty dotyczącej dziadka. Ze strony babci ponoć nie potrzebuję Volkslisty, ponieważ ona urodziła się w obecnych Niemczech. Natomiast jestem urodzony po 31.12.1974 i ponoć muszę udowodnić, że mój ojciec się urodził w "czysto niemieckim" małżeństwie.

dlaczego coś takiego musisz udowadniać? Masz udowodnić obywatelstwo albo od strony mamy albo od strony taty. jeśli się urodzili w Niemczech to tylko akta urodzenia i spokój.

P.S. wysłałem Ci w wiad prywatnej informacje o których pisaliśmy

No tak, ale jak ja mam udowodnić, że ojciec urodził sie jako niemiec na terenie III Rzeszy, skoro niemiecka metryka urodzenia ojca zaginęła, jak już pisałem, a nawet ta metryka nie jest ponoć dowodem posiadania niemieckiego obywatelstwa. A sciągnąć oryginalnego odpisu nie da rady, ponieważ te tereny obecnie należą do Polski.

Z kolei dziadek urodził się w 1918 roku na terenach, które w okresie międzywojennym należaly do Polski.

Oj mam trochę zamęt w głowie. Najlepiej Ci odpowie POGODNIAK jak tu będzie.

W związku z tym ponawiam pytanie, co mam dalej robić, gdzie uderzyć? Do Archiwów? Ewentualnie jakich?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót