Obywatelstwo Niemieckie

• Autor wątku Autor wątku Tajak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Jak dziadek urodzil sie na terenach, ktore w okresie miedzywojennym nalezaly do Polski, to mial na banki obywatelstwo polskie w tym czasie, niemieckie mogl nabyc jedynie przez Volksliste podczas drugiej wojny swiatowej i musisz szukac tych dokumentow w archiwach polskich

A akt urodzenia mozesz jak najbardziej sciagac z Polski, w wielu polskich USC na terenach nalezacych wczesniej do Niemiec robia nawet uwierzytelnionie fotokopie niemieckich wpisow z niemieckich ksiag USC z tamtych czasow, musisz sie po prostu najpierw zapytac w polskim USC tam, gdzie urodzil sie tato, czy maja ksiegi z tamtych czasow

Ja sobie sciagnalem np. uwierzytelnione kopie niemieckich aktow urodzenia moich dziadkow z polskiego USC, tak tylko dla celow prywatnych, zeby sobie zrobic drzewko genealogiczne, bez problemu mi przyslali, tylko trzeba zaplacic za to

Pogodniak napisał:
Jak dziadek urodzil sie na terenach, ktore w okresie miedzywojennym nalezaly do Polski, to mial na banki obywatelstwo polskie w tym czasie, niemieckie mogl nabyc jedynie przez Volksliste podczas drugiej wojny swiatowej i musisz szukac tych dokumentow w archiwach polskich

A akt urodzenia mozesz jak najbardziej sciagac z Polski, w wielu polskich USC na terenach nalezacych wczesniej do Niemiec robia nawet uwierzytelnionie fotokopie niemieckich wpisow z niemieckich ksiag USC z tamtych czasow, musisz sie po prostu najpierw zapytac w polskim USC tam, gdzie urodzil sie tato, czy maja ksiegi z tamtych czasow

Dzięki za odpowiedź, ale już dzwoniłem do USC, powiedzieli, że akta z tego okresu zaginęły podczas działań wojennych w 1945 roku.

zostaje mi chyba szukać Volkslisty dziadka...

więc poproś o akt małżeństwa tam musi być napisane dane twego przodka

i rownolegle zapytanie w WASt, jesli byl w wojsku niemieckim, moze tam beda miec informacje na temat obywatelstwa

Ale najpierw idz to tej Staatsangehörigkeitsbehörde w twoim miescie, oni sami moga napisac do WASt i wtedy dostana odpowiedz o wiele szybciej niz ty prywatnie

najlepiej co do volkslisty to napisz (czyli) idź do IPN tam gdzie przodek mieszkał. Oczywiście musisz wziąć dokumenty potwierdzające że to twój przodek i jak np. chodzi o zmarłego to akt zgonu no chyba że dziś by miał 110 lat to nieee :)

tomj napisał:
więc poproś o akt małżeństwa tam musi być napisane dane twego przodka

Akt małżeństwa dziadka i babci mam niemiecki, tylko tam nie ma żadnej informacji o narodowości.

w żadnym nie ma Tylko się pisze dane osobowe danej osoby.

Pogodniak napisał:
i rownolegle zapytanie w WASt, jesli byl w wojsku niemieckim, moze tam beda miec informacje na temat obywatelstwa

Ale najpierw idz to tej Staatsangehörigkeitsbehörde w twoim miescie, oni sami moga napisac do WASt i wtedy dostana odpowiedz o wiele szybciej niz ty prywatnie

Właśnie w piątek już wysłałem pismo do WAStu osobiście niestety :(

W związku z tym mam pytanie, gdybym nie znalazł Volksliste dziadka. Czy mogły władze III Rzeszy udzielić na przykład ślubu osobie z I Volkslisty, albo Reichsdeutsche z osobą z III lub IV Volkslisty? (Dla ewentualnego rostrzygnięcia sądowego tej sprawy)

Na terenach wcielonych do rzeszy mieszkali rowniez Polacy, traktowani wtedy jako bezpanstwowcy albo tzw. Schutzangehörige des Reiches, przypusczam, ze oni tez mogli brac slub w niemieckim USC, wiec na tej podstawie akurat bym nie snul jakis teorii

Babcia akurat ze wstępnych informacji była Reichsdeutsche.

informacji czy dokumentow? Zreszta babcia jest niewazna, liczy sie dziadek

dokumentów, dlatego się pytam, czy mogła wziąć slub z osobą z III lub IV Volkslisty?

Nabyte przy urodzeniu obywatelstwo niemieckie na terenie Rzeszy nigdy sie nie traciło, jak mnie poinformował urzędnik, dlatego to jest jak najbardziej ważne.

a papiery te dostalem z niemieckiego archiwum.

oczywiscie ze mozna bylo stracic obywatelstwo Rzeszy: kobiety, ktore do roku 1953 braly slub z obcokrajowcem automatycznie tracily obywatelstwo niemieckie

Z tego, co się dowiedziałem, kobietom w III Rzeszy zabronione było wychodzić za mąż za polaków i rosjan, również mężczyznom - obywatelom III Rzeszy żenić się.

djpaul ksiądz nie może powiedzieć, że nie ma metryki, bo komuś została wydana. Takie metryki sporządza się a ksiąg kościelnych tj. z księgi urodzeń, małżeństw i zgonu.
Podobnie jest w USC sporządza się odpisy. Tak więc udaj się do odpowiedniej parafii i niech ksiądz łaskawie sporządzi odpis metryki urodzenia, a nie gada głupoty,:mad: że metryka urodzenia została już komuś wydana. Nawet jeżeli tak, to ty masz prawo do nowego odpisu.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót