Obywatelstwo Niemieckie

• Autor wątku Autor wątku Tajak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
mam 3 pytania, mam obywatelstwo niemieckie w styczniu 2011 urodziło mi się dziecko w Polsce jesteśmy od 4 lata małżeństwem. Żona Polka.
muszę złożyć w Ambasadzie Antrag FK i moje pytania:
- czy musze tez wypełniać Anlage V ?
- czy akt urodzenia dziecka może być skrócony czy musi być zupełny są jeszcze jakieś europejskie?
- ile może portwać cała procedura?

z góry dziękuję za odpowiedzi

Mam pytanko: czy ktoś z Was musiał podpisać dokument z BVA że wyraża zgodę aby w jego imieniu napisali do Anglii z zapytaniem o przodka i czy dostaliście już odpowiedz w tej sprawie?

Witaj tomj ja podpisywałem oświadczenie w tym samym czasie co Ty. Mój adwokat jakies 4 dni temu rozmawiał z pania Gabriela z BVA która zajmuje sie moja sprawa i jeszcze nie ma odpowiedzi z archiwum W.Brytanii -trzeba cierpliwie czekać. Pozdrawiam

dzięki za odpowiedz. Napisałem Ci prywatną wiadomość będę wdzięczny za odpowiedz.

Tomj, Ty lepiej szukaj papierów na udowodnienie narodowości przodków, a nie zajmuj się szybkością odpowiedzi z archiwów brytyjskich.

Hmm trochę więcej kultury niektórzy by musieli mieć. Ja wiem co mam robić a jak nie wiem to zadaje pytania. Więc aby Cię zaspokoić to mam już sporo dokumentów.

Co Ci się udało zebrać? Powiem Ci jaki ciężar dowodowy mają te dokumenty.

Pozwól że ciężar dowodowy pozostawię ocenie BVA. Starajmy się może na tym forum bardziej pomagać, doradzać, dawać wskazówki. Chyba nie muszę pisać w jakiej formie powyższe porady powinniśmy tutaj przedstawiać.

Jak tam wolisz, gdybyś się podzielił swoimi doświadczeniami można w Twojej sprawie pomóc.

Dziękuje za dobre chęci. Jak masz jakieś pomysły gdzie szukać jeszcze dokumentów oprócz AP, IPN, Urzędu Miasta i Wojewódzkiego, WASt będę wdzięczny:D

Zależy czego szukasz i co chcesz BVA udowodnić. Z jaką datą Twój przodek został zarejestrowny na III DVL?

hm z tego co mi wiadomo to zapisywało się miedzy chyba 1941-42

No tak, ale podaj dokładną datę odnośnie Twojego przodka. W którym roku był powołany do Wehrmachtu?

Hmmm, ciężka sprawa, być może został Twój przodek zarejestrowany na DVL III po 1943, gdy obniżono kryteria narodowościowe odnośnie wpisu na DVL, tylko po to, żeby powołać wpisanego na DVL do wojska. W BVA o tym wiedzą i ten fakt wpływa na całą sprawę dowodową. Nie masz jakiegoś innego przodka ? np. z grupą II DVL?

nie posiadam innego przodka który by mi umożliwił ubieganie się o potwierdzenie obywatelstwa niemieckiego. Gdzie mam napisać abym się dowiedział kiedy dziadek był wpisany na DVL? WASt nie posiada informacji odnośnie obywatelstwa dziadka albo nie chce podać.

A jakie informacje masz na temat rehabilitacji tego przodka wpisanego na DVL. Wiesz w jakim sądzie się to odbywało? Czy Twój przodek przeszedł rehabilitację bez problemu, czy przebywał w obozie pracy?

hm w zadnym obozie w polsce nie przebywał. w 1950 był inwigilowany przez UB

To znaczy jak to rozumieć? Był zatrzymywany, przesłuchiwany przez UB?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót