Obywatelstwo Niemieckie

• Autor wątku Autor wątku Tajak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
urodzeni przed 75 rokiem moga ubiegac sie tylko po ojcu.Sama mialam szczescie bo jestem tu 6 lat i na pochodzenie po matce gdyz urodzilam sie 1976.Poszlam do lagru tutaj dla uchodzcow i 3 dni sprawa zalatwiona ale to jeszcze zanim Polska do Uni weszla bo teraz niestety lagier juz nie przyjmuje i nic tu na miejscu sie nie zalatwi trzeba pochodzenie i paszport niemiecki w Polsce robic a tu z gotowymi juz papierami

A może coś jednak się zmieniło i ur. przed 75r. otrzymają obywatelstwo po ojcu choć nie było aktu małżeńskiego?

A o jaki akt malzenstwa chodzi?to znaczy od kogo ten akt ma byc?bo nierozumie...a tu masz wiecej na temat aktualne....:). Szczegóły i warunki uzyskania potwierdzenia niemieckiego obywatelstwa przez niemieckie pochodzenie
Wobec osób urodzonych i/lub zamieszkałych w Polsce stosuje się następujące kryteria uznawania niemieckiego obywatelstwa:

a) osoby urodzony z małżeństwa:

Osoby urodzony przed 01.01.1975 mogą posiadać niemieckie obywatelstwo tylko wtedy, gdy ich ojciec był Niemcem (czyt. nawet jeśli nie było to nigdy wcześniej urzędowo potwierdzone, ale posiadał niemieckich przodków). Ten łańcuch pochodzeniowy sprawdzany jest wobec dziadka a nawet pradziadka do lat poprzedzających nawet rok 1914. Posiadanie niemieckiego obywatelstwa przypuszcza się wobec tego, kogo ojcowie (czyt. wyłącznie męska linia rodu) urodzili się i żyli między 1913 a 1945 rokiem w granicach Niemieckiej Rzeszy lub Wolnego Miasta Gdańska w granicach z 1937 roku.

Osoba urodzona po 01.01.1975 otrzymuje potwierdzenie niemieckiego obywatelstwa wtedy, kiedy jeden z rodziców (niezależnie czy matka czy ojciec) posiadał niemieckie obywatelstwo.

b) osoby urodzone poza małżeństwem:

Z reguły otrzymują takie osoby obywatelstwo matki.
Od 01.07.1993 może jednak również od ojca pochodzić niemieckie obywatelstwo jeśli:
- jest on Niemcem,
- istnieje ważne według prawa niemieckiego potwierdzenie lub uznanie ojcostwa,
- uznanie lub potwierdzenie ojcostwa zostało podjęte przed ukończeniem przez dziecko 23 roku życia.

RE: Obywatelstwo niemieckie?

:help::help::help:
witam! Chcialam sie dowiedziec czy mam szanse na uzyskanie obywatelstwa. Z mojej strony wyglada to tak: mam dokument potwierdzajacy ze dziadek byl na Volksliscie oraz akty urodzenia, zgonu i slubu od dziadka, babci oraz rodzicow. Niestety moj tata nie staral sie o obywatelstwo. No i jestem urodzona 1989r. Moze mi ktoś pomoc? gdzie mam sie zaczac o to starac? lepiej w Polsce czy w Niemczech? oraz jesli mam takie szanse to jak długo trwa załatwienie obywatelstwa? z góry dziękuje:help:

RE: Obywatelstwo

:help::help::help:
witam! Chcialam sie dowiedziec czy mam szanse na uzyskanie obywatelstwa. Z mojej strony wyglada to tak: mam dokument potwierdzajacy ze dziadek byl na Volksliscie oraz akty urodzenia, zgonu i slubu od dziadka, babci oraz rodzicow. Niestety moj tata nie staral sie o obywatelstwo. No i jestem urodzona 1989r. Moze mi ktoś pomoc? gdzie mam sie zaczac o to starac? lepiej w Polsce czy w Niemczech? oraz jesli mam takie szanse to jak długo trwa załatwienie obywatelstwa? z góry dziękuje:help:

masz szanse!a starac sie mozesz o obywatelstwo w Niemczech jak tu masz meldunek..to raczej musisz tu,w Polsce jak mieszkasz tam

aha dodam jeszcze ze mieszkam na śląsku nie wiem czy to ma jakies znaczenie.. prosze o jak najszybszą odpowiedz:help::help::help:

skladaj wnioski to zobaczysz czy dostaniesz czy nie..ja tez ze slaska skladalam tu 9 miesiecy czekalam...ale mialam troche pewniejsze papiery bo gotowe obywatelstwa mamy i dziadkow Niemieckie...mysle ,ze masz duze szanse...ze strony matki przodkow mozesz sie starac jak urodzona jestes po 1975 roku..jak przed ta data to tylko od ojca strony;)

ok dziekuje Ci bardzo.. mam nadzieje ze uda mi się to załatwić bo chciałabym wyjechać na stałe do niemiec.. a jak długo to wszystko trwa?

kurcze jeszcze jeden problem sie pojawil.. moj tata staral się o obywatelstwo, ale problem był z tym że jego rodzice otrzymali ale gdzies tam nie było podane że wogóle mają dzieci czy coś takiego i nie chcieli mu przyznac.. mam się po co starać czy lepiej odpuścic?:(:(

Witam mam pytanie i moze wy mi pomozecie :Moi pradziadkowie urodzili sie Gross Lunau Culm,Westpreussen;Preussen z tego zwiazku jest moja babcia ktora urodzila sie w Schulitz ale wyszla za polaka moj tato urodzil sie 1934 babcia zmarla 1937 ja urodzilam sie 1959 czy jest jakas szansa na pochodzenie.Moi bliscy z tej rodziny byli niemcami i zamieszkiwali w Bromberg wyjechali w 1943 w glab Niemiec.Przyslali mi AUSWEIS für Vertriebene und Flüchtlinge :A: numery das Personalausweises oraz Staatsangebörigfeitsausmeis:Prosze pomozcie jezeli to nic nie warte to schowam papiery na pamiatke.Anna:confused::what:

te wiadomosci sa aktualne jest to ze stronki ,ktorzy na codzien zajmuja sie tymi sprawami (przesiedlen)
Szczegóły i warunki uzyskania potwierdzenia niemieckiego obywatelstwa przez niemieckie pochodzenie
Wobec osób urodzonych i/lub zamieszkałych w Polsce stosuje się następujące kryteria uznawania niemieckiego obywatelstwa:

a) osoby urodzony z małżeństwa:

Osoby urodzony przed 01.01.1975 mogą posiadać niemieckie obywatelstwo tylko wtedy, gdy ich ojciec był Niemcem (czyt. nawet jeśli nie było to nigdy wcześniej urzędowo potwierdzone, ale posiadał niemieckich przodków). Ten łańcuch pochodzeniowy sprawdzany jest wobec dziadka a nawet pradziadka do lat poprzedzających nawet rok 1914. Posiadanie niemieckiego obywatelstwa przypuszcza się wobec tego, kogo ojcowie (czyt. wyłącznie męska linia rodu) urodzili się i żyli między 1913 a 1945 rokiem w granicach Niemieckiej Rzeszy lub Wolnego Miasta Gdańska w granicach z 1937 roku.

Osoba urodzona po 01.01.1975 otrzymuje potwierdzenie niemieckiego obywatelstwa wtedy, kiedy jeden z rodziców (niezależnie czy matka czy ojciec) posiadał niemieckie obywatelstwo.

b) osoby urodzone poza małżeństwem:

Z reguły otrzymują takie osoby obywatelstwo matki.
Od 01.07.1993 może jednak również od ojca pochodzić niemieckie obywatelstwo jeśli:
- jest on Niemcem,
- istnieje ważne według prawa niemieckiego potwierdzenie lub uznanie ojcostwa,
- uznanie lub potwierdzenie ojcostwa zostało podjęte przed ukończeniem przez dziecko 23 roku życia.

mam prosbe o porade, jesli ktos sie z tym zetknal. opisze pokrotce sytuacje: moja babcia urodzila sie w Niemczech i zmarla w Polsce (typowa sytuacja dla osob, ktore nie zostaly przesiedlone i nigdy do Niemic nie wyjechaly). Na poczatku lat 90tych rodzina (rodzice i wujostwo) wystapilo o obywatelstwo na podstawie pochodzenia, czyli tego, ze babcia jest Niemka. Wszystko poszlo gladko i obywatelstwo dostalismy, w tym ja jako wnuczka. Po 10 latach, gdy paszport stracil waznosc i chcielismy go przedluzyc okazalo sie ze jest problem tego rodzaju, ze konsulat stwierdzil, iz paszporty, wiec i obywatelstwo zostalo dane bezpodstawnie (to bylo chyba w 2001szym). Powiedziano nam, ze babcia, jako ze w 1947 roku pośłubiła Polaka straciła bezpowrotnie prawo do obywatelstwa Niemieckiego, przy okazji zabrano nam ten slynny 'żółty papier' i nie oddano. Nie dopatruje sie tu zadnego spisku, ale sytuacja jest dla mnie nieco watpliwa - przez 10 lat urzędy w Niemczech nie robily nic w tej kwestii a dopiero zorientowaly sie, gdy przyszedl czas przedluzenia waznosci paszportu. Poza tym nie pokazano nam podstawy prawnej na mocy ktorej cofnieto nam prawo do obywatelstwa (czy w ogole mozliwe jest odebranie obywatelstwa, ktore juz zostalo przyznane? oddania paszportow domagala sie urzedniczka w konsulacie, na co wszyscy odmowili, gdyz nie moze ona tego zadac), wszystko odbylo sie jakos tak szemranie. Chcialabym, zeby wypowiedzial sie w tej kwestii ktos, kto byc moze sam zetknal sie z problemem, albo orientuje sie nieco w kwestiach prawnych. Tak naprawde nie chodzi mi juz o samo obywatelstwo, ale pamietam, ze babci bylo bardzo przykro z tego powodu jak zostala ona i my wszyscy potraktowani i chocby z tego wzgledu chcialabym sie dowiedziec wiecej na ten temat.
bardzo dlugi ten post, ale bylaym wdzieczna, gdyby ktos przebrnal przez wszystko i mogl sie wypowiedziec
pozdrawiam!

a bacia po slubie jakie obywatelstwo przyjela?Polskie? jak Polskie to Niemieckiego chyba w tych czasach nie bylo wolno zatrzymac..teraz wolno...byl okres ,ze sie ludzie zrzekali bo taka pogloska szla ,ze trzeba..O maly wlos dziadek Moj by sie zrzekl..troche to dziwne ze zadnego potwierdzenia nie dostaliscie na jakiej podstawie zabrano.....

Obywatelstwo niemieckie

Witam, mam problem odnośnie potwierdzenie niemieckiego obywatelstwa. Złożyłem wniosek wysyłając go do Koln i niedawno otrzymałem odmowę potwierdzenia. Urząd odrzucił wniosek, mówiąc, że mój przodek prawdopodobnie zrzekł się niemieckiego obywatelstwa z racji, że od 1922 roku zamieszkiwał tereny, które po powstaniach stały się polskie (wcześniej były niemieckie). Fakt owego zrzeknięcia się obywatelstwa nigdy nie miał miejsca. Sprawa nie byłaby może dziwna ale mój wujek (brat mojej mamy) w 1993r takie potwierdzenie otrzymał. Zarówno moja mama jak i jej brat są osobami urodzonymi przed 75 rokiem. Prosiłbym o pomoc w wyjaśnieniu, dlaczego jednej osobie się to należy a drugiej nie? Co w takiej sytuacji należałoby zrobić? Pozdrawiam

moze sie zdazyc odmowa np.jeden z rodzenstwa dostanie a drugi nie..ale tylko wtedy gdy staraja sie ze strony matki przodkow..wtedy chodzi wlasnie o ta date 1975..mialam taka sytuacje w rodzinie ..Ja dostalam a osoba urodzona przed 1975 nie....ale to tylko wtedy jezeli o przodkow z matki strony chodzi..z ojca strony data nie gra zadnej roli

Racja rozumiem. Osoby ur. po 75 roku mogą i po matce i ojcu. Ale jak już pisałem oboje urodzeni są przed 75r. (jeden w 1956 a mama 66r) i właśnie bratu przyznano a mamie i tym samym mnie nie. A oboje dziedziczą na tych samych prawach. W ogóle ta sprawa jakaś dziwna jest.

no tak to bywa nieraz..dziwne to wszystko..moja mama ma obywatelstwo od lat 80 tych po ojcu i dziadek(ojciec mamy tez z babcia mieli) a siostra mamy odmowe chyba z 10 lat sie starala i odmawiali bo meza ormowca miala...a z kolei brat mego dziadka tez zawsze odmowa bo policjantem byl..tez jego dzieci lata juz sie staraja 8 lat im wymyslaja bzdury ze a to doslac a to tamto...wymyslaja zeby tylko nie dac

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót