Obywatelstwo Niemieckie

• Autor wątku Autor wątku Tajak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
DZieki za odpowiedz!
tu sprawa nie jest prosta, o ile mi wiadomo i biorac pod uwage specyfike tamtych czasow to babcia przyjela obywatelstwo polskie, poprzez malzenstwo. Z tym, ze jak nam dawano pierwszy raz paszport to wiedziano o tym i nie stalo nic na przeszkodzie, potem dopiero przy odnawianiu paszportu powiedziano nam, ze tamta dec jest bledna bo babcia miala w 1947 obywatelstwo polskie...a przeciez byla Niemka, rodzice takze, rodzenstwo, wyjechali do Niemiec a ona zostala. Na tej podstawie przeciez nie moga zakwestionowac obywatelstwa na podstawie pochodzenia wlasnie. a moze sie myle? zgodze sie ze wyymslaja zeby nie dac...albo zabrac. Dziewne to o tyle, ze odebranie obywatelstwa na podstawie takiej jak oni tlumacza jest wrecz smieszne, co innego gdymysmy byli kryminalistami, zlodziejami itp, ktorych mozna pozbawic obywatelstwa i deportowac do kraju pochodzenia...
pozdrawiam!

Witam wszystkich. Mam pytanko urodziłam się w 1983r ,niedawno dowiedziałam sie ze mój pradziadek ze strony ojca był niemcem ur się w 1915 r dostałam kilka papierów po nim między innymi volksliste i inne ważne dokumenty,zastanawiam się czy mam szanse na NIEMIECKIE OBYWATELSTWO. bardzo dziękuje za wszystkie odpowiedzi. :D

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Dzień dobry,

Wczesniej czytalam ze podstawa do uzyskania obywatelstwa moze byc podpisane volkslisty przez jedengo z przodkow. Volsklista miala 4 kategorie; czy posiadanie ktorejkolwiek z nich umozliwia staranie sie o obywatelstwo? Czy np. tylko pierwszej?

Witam,
Również mam pytanie:
Czy mogę się ubiegać o obywatelstwo niemieckie kiedy:
Urodziłam się w Niemczech - od urodzenia mieszkałam tam 5 lat, potem wróciliśmy do Polski i rodzice są polakami.

tylko te dzieci...........

Od 01.01.2000 dziecko urodzone w Niemczech z rodziców-obcokrajowców otrzymuje niemieckie obywatelstwo gdy przynajmniej jedno z rodziców:

- od przynajmniej ośmiu lat przebywa na terenie Niemiec,

- posiada pozwolenie na pobyt (Aufenthaltsberechtigung) albo od przynamniej trzech lat nieograniczoną wizę pobytową, tzw. na stałe (unbefristete Aufenthaltserlaubnis).

Osoba, który w ten sposób (przez urodzenie na terenie Niemiec) otrzymała niemieckie obywatelstwo musi się po ukończeniu 18 roku życia a przed 23 rokiem życia pisemnie zdecydować, czy zachowuje niemieckie czy też inne obywatelstwo, które posiada. Jeśli chce zachować niemieckie obywatelstwo musi udowodnić rezygnację z obywatelstwa innego kraju. Jeśli do ukończenia 23 roku życia nie złoży takiego oświadczenia niemieckie obywatelstwo przepada automatycznie.
Dzieci urodzone przed 01.01.2000 nie wchodziły przez ten fakt w posiadania niemieckiego obywatelstwa.

Urodziłam się w 1988 roku i wiem tyle, że op urodzeniu spytali moją mamę jakie obywatelstwo mają wpisać. Bez zastanowienia dała mi Polskie, teraz studiuje gemranistyke i przyszłość wiąże z Niemcami. Dlatego pytam, o ile jest taka moliwosc.

jezeli rodzice nie posiadali NIEMIECKIEGO obywatelstwa to wpisywali w tych czasach Polskie obywatelstwo dziecku urodzonemu na terenie Niemiec

sama urodzilam syna i takowe mu wpisali choc do odebrania obywatelstwa Niemieckiego Mojego bylo 3 miesiace

dopiero jak Ja dostalam to syn tez po Mnie

teraz od 2000 prawa sie zmienily na to lepsze ,ze rodzice takowego obywatelstwa nie musza posiadac (wystarczy pobyt staly 8 lat) i dziecko moze dostac niemieckie(w w ieku 18 musi sie jednego zrzec)

pytac o obywatelstwo to moze pytali(przeciez nikt nie wie w urzedzie kim matka jest....mogla byc czeszka ,ruska itd..zawsze zapytaja)kto jakie posiada

witam.chcew marcu jechać do niemiec załatwiac obywatelstwo niemieckie, mam 2-je dzieci ,czy one dostana obywatelstwo pomnie czy terz trzeba iśc do urzędu im je załatwiać?. I jeszcze jedno jestem juz 10 lat w zwiazku ale chcę sie ożenić po otrzymaniu obywatelstwa niemieckiego po jakim czasie mój mąz potem dostanie obywatelstwo? i czy normalnie będzie mógł bez problemów pracować w niemczech. Dziękuje za wszelkie odpowiedzi:ooo:

jak dostaniesz Niemieckie to dzieciom trzeba skladac tez wnioski lub razem od razu wszyscy

co do meza to roznie to bywa...potrzebuje on Freizugigkeitbescheinigung..zeby to dostac musi utrzymac sie z wlasnych dochodow..

a obywatelstwo dla Niego po slubie czytaj tu

Warunki uzyskania niemieckiego obywatelstwa dla małżonków obywateli niemieckich i partnerów (również tej samej płci) obywateli Niemiec
- małżeństwo powinno trwać i nie może być wszczęty lub nawet planowany proces rozwodowy,
- małżeństwo nie może być zawarte tylko i wyłącznie w celu otrzymania niemieckiego obywatelstwa,
- musi zostać postawiony wniosek,
- należy udowodnić zdolność do ustnego porozumiewania się w języku niemieckim i zobowiązać się do przestrzegania niemieckiego porządku prawnego i społecznego
- okres pobytu na terenie Niemiec nie może być krótszy jak 3 lata i wykazywany jest przez posiadanie prawnego tytułu pobytu na terenie Niemiec: wiza lub tym podobne,
- małżeństwo musi trwać conajmniej dwa lata przy czym niemiecki partner musi przez ten czas posiadać już niemieckie obywatelstwo a nie dopiero co je orzymać,
- posiadanie na terenie Niemiec mieszkania lub domu,
- należy utrzymywać się z pracy własnej lub małżonka i nie korzystać ze środków pomocy socjalnej (w przeciwnym razie traci się prawo do przyznania obywatelstwa niemieckiego, ale można spróbować postawić wniosek o Ermessenseinbürgerung na zasadzie wyjątkowego oszacowania przez urzęd korzyści i strat dla państwa niemieckiego),
- niekaralność i bark podejrzeń o popełnienie przestępstwa (drobne wykroczenia nie są brane pod uwagę),
- należy zrzec się dotychczasowego obywatelstwa - obywatelstwa polskiego z powodu zasady wzajemności zrzekać się nie trzeba.

sory ,ale myslalam ,ze kobiety wychodza za maz

a Ty chcesz sie zenic??hmmm z partnerem

sorki pomyliłam sie ale dzieki za odpowiec. to lepiej rzebyśmy wzieli slub przed złozeniem papierów? nbo mogą krzywo patrzec?

to jak ja sie staram to dziecia terz odrazu muszę złozyć wnioski?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
no tak moze i lepiej

ale czy malzonek opanuje w ciagu 3 lat jezyk Niemiecki zeby zdac ten test na Niemca?

ponad 300 pytan do wyuczenia po Niemiecku

z tego na 30 musi poprawnie odpowiedzieC

zaplacic ok 250 euro i wtedy dostanie obywatelstwo,ale nie mozecie miec doplaty z Socjalu

dzieci nawet potem to szybko dostana po Tobie kwestia kilku miesiecy

najlepiej popytaj tu w AUSLÄNDERAMT czy mozna dzieciom odrazu

ja robilam troche pozniej moim
czy wezniecie slub teraz czy potem to obojetnie
itak musi 3 lata przetrwac w zwiazku

obywatelstwo dla corki

witam ,ojciec mojej corki(9 lat) ma podwojne obywatelstwo i od ponad 20 lat mieszka w niemczech ja z corka mieszkamy w polsce ,chcemy wyrobic dziecku obywatelstwo niemieckie ,on pytal w niemczech i powiedziano mu ze mamy zalatwic to w Polsce w usc po prostu wpisac obywatelstwo niemieckie w akcie urodzenia ,to jednak wiazaloby sie z rezygnacja z polskiego poza tym jak mi w usc powiedziano nie mozna tego tak zalatwic co mamy zrobic -corka zostala w czerwcu zeszlego roku uznana przez ojca(moze to wazne) z gory dziekuje za podpowiedz

nigdy dziecko ,ktore dostawalo obywatelstwo z pochodzenia czy po rodzicach nie musialo zrzekac sie nic(pozostawaly oba)dotyczylo to kiedys tylko tych co przez zasiedzenie na terenie Niemieckim dostali obywatelstwo
teraz juz nikt nie musi sie nic zrzekac.

wnioski moze ojciec do Köln zlozyc wtedy jest duzo szybciej niz jak Ty to zrobisz w Polsce w konsulacie

rzeczywiscie w USC nie mozna tego zrobic(cos musialo sie pomylic tej urzedniczce)ale to normalne tu ,ze popelniaja bledy czesto

zloz wnioski dolacz obywatelstwo ojca ten zolty papier i sprawa zalatwione(dostac dostanie napewno)oraz uznanie dziecka na pismie

witam czy ktoś zna numer do tej glownej siedziby zajmującej sie naszymi wnioskami o obywatelstwo w Koln , poniewaz chcialbym zadzwnoic i zapytac sie na jakim etapie albo z ktorego roku albo miesiąca są wlasnie rozpatrywane wnioski o obywatelstwo niemieckie . prosze o pomoc . Dziekuje

w odpowiedzi do '' belunia'' ja czytałem ze test na niemiecki ktory niemcy wprowadzili w wrzesniu 2008 roku skalda sie z 33 pytan i wszystkie są abcd i z tego trzeba odpowiedziec poprawnie na 17 pytan i koszt tego wynosi 25 euro

seltiner napisał:
witam czy ktoś zna numer do tej glownej siedziby zajmującej sie naszymi wnioskami o obywatelstwo w Koln

ktos zna ...jest ogolnie dostepny w internecie i na forum w temacie przyklejonym

25 euro na pochodzenie placi sie

Kosten

Grundsätzlich sind pro Person 255 € zu bezahlen.

Für minderjährige Kinder ohne eigenes Einkommen, die mit ihren Eltern zusammen eingebürgert werden, sind 51 € zu bezahlen.

Werden Minderjährige ohne ihre Eltern eingebürgert, gilt die allgemeine Gebühr von 255 €.

Es besteht jedoch die Möglichkeit, von der Gebühr z. B. aus Gründen der Billigkeit abzuweichen und eine geringere oder gar keine Gebühr zu verlangen. Bei Antragstellern mit geringem Einkommen, oder wenn mehrere Kinder (mit) eingebürgert werden sollen, kann die Einbürgerungsbehörde die Gebühr reduzieren oder eine Ratenzahlung vereinbaren.:)

Der Einbürgerungstest besteht aus 33 Fragen, die aus einem Katalog von insgesamt 310 Fragen ausgewählt werden. 17 dieser Fragen müssen innerhalb von 60 Minuten im Multiple-Choice-Verfahren (vier Antwortvorgaben) richtig beantwortet werden.

Ostatnia edycja:
no chyba ze tak masz racje przepraszam , ale te 300 pytan są dostepne ze mozna je zdobyc jakos i nauczyc sie tak jak na prawku jazdy ??:P jak juz widze ze masz to opanowane widze to moze pomorzesz mi w kwesti , tak mniej wiecej do kiedy odpowiadają z decyzją o obywatelstwo niemieckie wiem ze mają czas 24 miesiące ale napewno jest jakiś czas średni w ktorym jest szansa ze pzysłyłają , ja wysłałem bezposrednio do koln w wrzesniu 2009 i na poczatku pazdziernika dostalem odpowiedz ze dostali moj wniosek i ze mają 24 miesiace , albo moze jest jakis numer na ktory idzie zadzwonic i zapytac , poniewaz strasznie sie spiesze z czasem niestety ;/

nie wiem o jakie obywatelstwo chodzi Ci czy przez pochodzenie czy Einbürgerung??

ja na pochodzenie to testu sie nie zdaje(czeka sie roznie)

a przez Einbürgerung sklada sie wnioski w miejscu zamieszkania w Niemczech najczesciej jest to Ausländeramt(po zdaniu testu tych co znam dostali do 3 miesiecy)..

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót