Obywatelstwo Niemieckie

• Autor wątku Autor wątku Tajak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Bardzo Ci dziękuje Pogodniak za natychmiastową radę. Oczywiście zastosowałam się do niej. Faktycznie do archwów niemieckich pisałam w języku polskim. Uważałam, że w Niemczech jest tak dużo Polaków, że z tłumaczeniem nie ma najmniejszego problemu. Już naprawiłam ten błąd, powysyłałam pisma w j.niemieckim ( z j.niemieckim nie mam żadnych problemów).:)

Na forum RAŚ zasłyszałem, że po 1990 r. można dziedziczyć obywatelstwo po przodkach 3 kategorii Volkslisty, ale tylko jeśli jest ich co najmniej dwóch. Prawda czy mit?

Volkslista jak sama nazwa wskazuje, jest lista przynaleznosci ludowej (narodowej) a nie lista obywatelstwa.

Nie bawiac sie w niuanse: obywatelstwo mozna odziedziczyc po przodkach posiadajacych obywatelstwo, wtedy numer Volkslisty nie ma zadnego znaczenia, wazne jest tylko, kto sie kiedy urodzil, bo do 1975 roku dziedziczylo sie obywatelstwo tylko po ojcu, po 1975 po ojcu albo po matce

Inna mozliwoscia do wczesnych lat 90-tych byl wyjazd jako przesiedleniec pochodzenia niemieckiego (Aussiedler). Ze wgzledu na straszne wysrubowanie wymogow, zeby byc uznanym przesiedlencem, szczegolnie z Polski, ta kategoria wchodzi w rachube dla tak malej garstki osob, i to raczej tylko starszych, ze nie ma sensu nawet o nie wspominac.

PS
widze ze zle zrozumiales sformulowanie "trzeba miec dwojke". To znaczy: trzeba miec Volksliste kategorii 2 a nie dwoch rodzicow!

Ostatnia edycja:
Przecież obecność na Volksliście nadawało obywatelstwo.

to zalezy od regionu, Volkslista byla tez w Warszawie, a tam na Volksliste nr 4 nie dawali obywatelstwa niemieckiego automatycznie jak na slasku, ktory byl wcielony do rzeszy.

A wiec niewazny jest numer Volkslisty, tylko fakt,
a) kiedy ty sie urodziles (przed 1975 roku czy po=
b) jesli przed 1975 rokiem, to czy twoj ojciec w czasie wojny mial obywatelstwo niemieckie
c) jesli po 1975 roku, to czy twoj ojciec albo matka miala w czasie wojny obywatelstwo niemieckie

(Aussiedler)

a potem do niedawna Spätaussiedler

http://pl.wikipedia.org/wiki/Volkslista

Kategoria 1 - Volksdeutscher – osoby narodowości niemieckiej, aktywne politycznie, działające na rzecz III Rzeszy w okresie międzywojennym (tzw. Reichslista).
Kategoria 2 - Deutschstämmige – osoby przyznające się do narodowości niemieckiej, posługujące się na co dzień językiem niemieckim, kultywujące kulturę niemiecką, zachowujące się biernie.
Kategoria 3 - Eingedeutschte – osoby autochtoniczne, uważane przez Niemców za częściowo spolonizowane (główny nacisk na Ślązaków i Kaszubów – odmowa podpisania volkslisty mogła być uznana za "zdradę rasy" i zakończyć się wysłaniem całej rodziny do obozu koncentracyjnego lub przesiedleńczego).
Kategoria 4 - Rückgedeutschte – osoby narodowości polskiej uznane za wartościowe rasowo, działające na rzecz III Rzeszy (m.in. kolaboranci).
Zaliczeni do I i II grupy otrzymywali automatycznie obywatelstwo Rzeszy, zaliczeni do III grupy otrzymywali to obywatelstwo na 10 lat, zaś wpisani do IV grupy otrzymywali obywatelstwo na zasadzie wyjątku.

Ostatnia edycja:
Więc można na podstawie 3 kat. rościć sobie prawa do obywatelstwa? Bo mam już kompletny mętlik.

Zloz wniosek w konsulacie niemieckim na sprawdzenie, czy masz obywatelstwo, to bedziesz wiedzial na 100%, wszystko inne to spekulacje, bo Volkslista jako Volkslista jeszcze sama w sobie o niczym nie przesada.

http://www.breslau.diplo.de/Vertret...Staatsangehoerigkeit/Feststellung__Seite.html

A poza tym chyba umiesz odpowiedziec sobie na pytanie, czy urodziles sie przed czy po 1975 r. ;) i czy to pochodzenie jest po mamie czy po tacie, to przeciez nie takie trudne....

Wszystkie warunki formalne spełniam, ale dziedziczę po babi, która miała 3 kat. Dlatego pytam, czy to prawda, że trzeba mieć dwóch przodków, z 3 kategorią, żeby dostać obywatela.

Po raz drugi ci mowie, ze "dwojka" odnosila do volkslisty nr 2 a nie "dwojki rodzicow"

Poza tym obywytelstwa nie mozna odziedzicac po dziadkach, do tego sa potrzebni rodzice.

A skoro piszesz "po babci", to jest to pojecie niekonkretne, bo w twoim przypadku decydujace bedzie czy ten z twoich rodzicow, ktory jest dzieckiem tej babci, dostal po niej obywatelstwo czy nie. Jesli twoja babcia miala slub z Polakiem, to jej dziecko (=twoj rodzic) nie dziedziczylo obywatelstwa, bo sie urodzilo przed 1975 rokiem, kiedy obywatelstwo dziedziczylo sie tylko po ojcu-Niemcu - to naprawde nie jest takie trudne do zrozumienia, sam niepotrzebnie gmatwasz sprawe.

a jak mozna dziedziczyć po babci?moze mi ktos to wytłumaczyć?zeby dziedziczyć po babci musiałaby matka najpierw po niej dziedziczyć,,,co kiedys bylo niemożliwe...tylko ze strony ojca..no chyba ,ze byla dzieckiem nieslubnym matka i po babci ma...:rolleyes:

Ponawiam pytanie mojej przedmówczynie, lecz ze szczegółami dla mojej osoby:
Moja babcia urodziła się 1937 roku i ma obywatelstwo niemieckie, tak samo jak jej dwóch synów którzy wraz ze swoimi żonami i dziećmi mieszkają w niemczech. Trzecim jej dzieckiem jest moja matka która nigdy niemieckiego obywatelstwa nie chciała.
Ja urodziłem się w 1985 roku i chciałbym po babci odziedziczyć niemieckie obywatelstwo. Czy mam jakieś szanse? Jakie dokumenty byłyby mi potrzebne? Gdzie musiałbym się zgłosić w celu złożenia dokumentów? Czy może to zrobić np. brat mojej mamy ze mnie?

1) Babcia urodziła się w 1939 r. w Katowicach i potem, wraz ze swoją matką i rodzeństwem, została wpisana na Volkslistę nr 3.
2) Jej córka, tj. moja matka, urodziła się w 1975 r. w Katowicach.
3) Ja urodziłem się w grudniu 1993 r. w Katowicach.

I pytanie, czy ta 3 kategoria pozwala mi dziedziczyć?

dariuszweglarski napisał:
Trzecim jej dzieckiem jest moja matka która nigdy niemieckiego obywatelstwa nie chciała.?
Dopisz rok urodzenia matki.

Ostatnia edycja:
Napisz do Archiwum w Berlinie - Bundesarchiv , czy twoja prababcia wraz z babcią i siostrami mieli potwierdzenie niemieckiego obywatelstwa.
Jeżeli tak, to tam odpowiednie dokumenty będą się znajdować. Są to oczywiście koszty, ok. 20-30€, ale my np. dostaliśmy kopię 20 dokumentów A4, więc się opłacało::D

Oczywiście musisz napisać po niemiecku, przesłać kopię swego aktu urodzenia, babci i matki, tak aby było wiadomo, że jesteś potomkiem tych osób

Im wiecej dokumentow, tym wieksze szanse, ale sam przeanalizuj sytuacje: obywatelstwo niemieckie mozna dostac po matce dopiero po roku 1975 (chyba matka-Niemka urodzila dziecko nie bedac mezatka). Wiec najpierw musisz sie zastanowic, czy Twoja mama mogla dostac obywatelstwo po swojej mamie (=twojej babci). W oblicze wlasnie wymienionej zasady nie mogla (chyba ze byla dzieckiem nieslubnym), a wiec decydujace znaczenie dla Twojego obywatelstwa bedzie obywatelstwo dziadka (ojca twojej mamy). Czy on mial niemieckie obywateltstwo? Jesli tak, to musisz zebrac tego dowody i tez je dostaniesz, jesli byl Polakiem, zbieranie dowodow na babcie nie ma raczej sensu

Napisz do Archiwum w Berlinie - Bundesarchiv , czy twoja prababcia wraz z babcią i siostrami mieli potwierdzenie niemieckiego obywatelstwa.
U mnie jest pewniak, że mają obywatelstwo, ale pytałem tylko czy ma się obywatelstwo, gdy ma się tylko jednego niemieckiego przodka, który był obywatelem z 3 kat Volkslisty.

Aleksy strasznie męczysz, przecież umiesz czytać ze zrozumieniem w języku polskim :ok:
A więc nie ma do rzeczy, która kat, tylko czy babcia jako dziecko (ur. 1939) miała już obywatelstwo niemieckie i czy masz na to dokument?.
Skoro matka ur. jest już 1975 r. to może dziedziczyć po swojej matce, a twojej babce, i ty po matce.
I ty jako urodzony 1993 możesz mieć obywatelstwo po obu przodkach, babce i dziadku oczywiście jeżeli takowe mieli i musi być ciągłość, nie może być przerwy. Czyli każdy kolejny przodek ma do tego obywatelstwa prawo, nawet gdy urzędowo nie było to potwierdzone.
Ja nie rozumiem nad czym gdybasz,:?: już dawno powinieneś złożyć wniosek i czekać na odp. Wtedy wszystko się wyjaśni.

Witam wszystkich,
czy może ktoś z forumowiczów kompletował dokumenty za pośrednictwem Standesamt I w Berlinie? Jak długo czeka się na jakikolwiek odzew ze strony urzedu? Odpowiednie formularze, wypełnione w języku niemieckim wysłałam im drogą mailową.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót