Obywatelstwo Niemieckie

• Autor wątku Autor wątku Tajak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Dziekuje agolka za informacje napisz prosze czy orientujesz sie czy zaplata nastepuje jak znajda jakies dokumenty czy placisz tez za samo szukanie bez rezultatu. Bede wdzieczny.

Pozdrawiam

1. Pismo wysyłałam przez e -mail . Za jakieś 2-3 tygodnie dostałam pismo drogą elektroniczną i trzeba było dosłać akt urodzenia , akt zgonu ojca , wypełnić formularz BENUTZUNGSANTRAG (zaznaczyć na jakie cele potrzebne poszukiwane dokumenty) . Po miesiącu dostaliśmy dokumenty wraz z rachunkiem.
W pierwszym piśmie napisałam krótką historię naszej rodziny i pytałam wprost czy nadano im obywatelstwo niemieckie podczas wojny .

2.Płaci się nawet wtedy, gdy nic nie znajdą, ale być może poinformują wcześniej, że nic nie ma, bo teraz w zasadzie wszystkie archiwa mają bazy danych w formie cyfrowej i to bardzo ułatwia szukanie. Bynajmniej tak odpisywały mi archiwa w Polsce.

Małe sprostowanie do Bundesarchiv wysyłałam akt urodzenia męża oraz tłumaczenie na niemiecki (własne tłumaczenie) no i formularz BENUTZUNGSANTRAG

serdecznie Ci dziękuję Agolka. U mnie jest coś nie tak. W lipcu br. wysłałam im maila wraz z Beantragung ( 4 różne dotyczące aktów stanu cywilnego mojego ojca i dziadka) i całkowita cisza. Nie wysyłałam im żadnych aktów urodzeń, małżeństw czy zgonów. Nie doczytałam się na ich stronie internetowej, ze czegoś takiego potrzebują. Całość wysłałam na adres:Info.Stand1@labo.berlin.de

Wyślij tradycyjną pocztą na adres:

An das Bundesarchiv
Abteilung Reich
Finckensteinallee 63
D - 12205 Berlin
Dopisz,że dalsze pytania mogą zadać na adres (twój e mail) Wtedy urzędnik zajmujący się wnioskiem napisze swój adres.

Bei Rückfragen können Sie mich auch per Email erreichen: (twój adres)

Miklosz napisał:
Witam Was !

Mam pytanie agolka napisala aby sie zwrocic do Bundesarchiv Berlin na stronie internetowej tego urzedu sa dwa adresy korespondecyjne mozecie napisac ktory jest wlasciwy w moim przypadku Finckensteinallee 63 12205 Berlin czy moze Postfach 45 05 69 12175 Berlin i czy tytulowac pismo pod jaki konkretny dzial w tym archiwum.

Abteilung Reich - do tego oddziału możesz wysłać pismo

siwa, ten email: stand1@labo, to jest email Standesamt I (urzedu stanu cywilnego nr 1) w Berlinie a nie email Bundesarchiv.

Standesamt I ma czasami dokumenty stanu cywilnego z bylych niemieckich terenow wschodnich, ale raczej wyrywkowo, a poza tym oni zawsze bardzo wolno dzialaja, szczegolnie jak napisalas po polsku a nie po niemiecku

Pogodniak, kurcze masz rację, sorry za kłopot i dziękuję Tobie i Agolce za odpowiedź.:)

Mam pytanie! wypisuje wniosek o obywatelstwo i w pkt.17 odnośnie obcego obywatelstwa napisałem ze mam polskie (dla nich to obce) i ze mam po tacie (choć gdybym się bardziej postarał to po dziadku od strony ojca też bym się mógł starać ale chyba prościej mi od strony mamy urodziłem się po 1975 więc mogę). Więc już sam nie wiem co tam wpisać no bo mam po obojgu rodzicach. Ale u mamy co mam napisać? tata mojej mamy był Niemce a mama tez no nie wiem skąd mieli polskie obywatelstwo później mieszkali w Katowicach a urodzili się w Niemczech.

Ostatnia edycja:
Na podstawie ustawy o obywatelstwie polskim z 1951 r. praktycznie kazdy, kto mieszkal na terenie Polski w tym czasie, dostal obywatelstwo polskie automatycznie.

Jesli nie wiesz, czy chcesz wywodzic obywatelstwo po ojcu czy po mamie, to wypelnil DWA formularze, bo na jednym nie da rady wpisywac danych dotyczacych przodkow obu rodzicow.

ale co mam wpisać w pkt.17? nic czy wpisać jak od strony mamy to "zwalić' na tatę a jak staram się od strony taty to "zwalić" na mamę?

bosh, przeciez mozesz napisac "po obu rodzicach" ;)

Abstammung von beiden Elternteilen

jedna osoba mi doradziła aby nie pisać nic. Przecież staram się udowodnić niemieckie pochodzenie a jak w pkt. 17 wpisze że po obu to nie za "neguje" niemieckiego pochodzenia? przecież dziadkowie mieli.

Wpisz jak Pogodniak radzi Abstammung von beiden Elternteilen . Nie zanegujesz. Ale wnioski muszą być dwa, na jednym od strony ojca, na drugim od strony matki. Nas też już BVA w Koln informowało, że nasze dzieci mogą mieć obywatelstwo niemieckie po obu rodzicach i pytali jakie ja mam pochodzenie.

Chyba mnie nie zrozumiałaś. W pkt.17 pytają się o obce pochodzenie czyli w naszym wypadku po kim mam polskie obywatelstwo. Więc jak napisze że po rodzicach to czy nie zaneguje pochodzenia niemieckiego po moich dziadkach?

To TY nie rozumiesz formularza niemieckiego i stad stawiasz niezrozumiale pytania!:roll:

W punkcie 17 pytaja o "powod nabycia obywatelstwa niemieckiego lub statusu prawnego Niemca"

o obywatelstwo obce i powod jego nabycia pytaja w punkcie 14

Ostatnia edycja:
Sorki oczywiście chodziło mi o punkt. 14 Nie trzeba zaraz pisać trzcinką 30 Więc poprawiam swoje pytanie. Co mam wpisać w pkt. 14?

prawde trzeba pisac, prawde, bo w Bundesverwaltungsamt nie siedzia durnie i wiedza, nie w Polsce nie ma osob, ktore by tu zyly od wojny i nie mialy obywatelstwa polskiego.

Jak nie wiesz na jakiej podstawie rodzice dostali to obywtelstwo (tzw. weryfikacja na ziemiach odzyskanych czy ustawa o obywatelstwie polskim z 1951). to w rubryce "Ewerbersgrund" czyli podstawa/przyczyna uzyskania nie wpisz nic albo "unbekannt" (nieznana)

Witam !

agolka jezeli mozesz sprecyzowac czy dobrze rozumiem ? do Bundesarchiv piszemy e-mail czy pocztą ?. bo z tego co napisalaś wczesniej to pocztą. W przypadku DEUTSCHE DIENSTSTELLE (WASt) skladam wniosek z ich strony internetowej czy tak ?. i gdzie ten formularz BENUTZUNGSANTRAG ? I czy od razu dołączyć akt urodzenia i zgonu ?.

do Bundesarchiv napisz pocztą, ja już dokładnie nie pamiętam jak to zrobiłam, ( tych pism wysłałam wszystkich chyba setki), ale w piśmie możesz podać swój e-mail i skontaktują się z tobą za pomocą sieci.
W przypadku DEUTSCHE DIENSTSTELLE (WASt) skladam wniosek z ich strony internetowej czy tak ?.
> Tak
BENUTZUNGSANTRAG ?
> przyślą ci sami i nic więcej nie wysyłaj

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót