Obywatelstwo Niemieckie

• Autor wątku Autor wątku Tajak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Zresztą jak chcesz to na prywatną wiadomość napisz mi swój email i wyślę ci ten BENUTZUNGSANTRAG

Obywatelstwo Niemieckie- studia

Witam!
Zacznę od tego, że mam obywatelstwo niemieckie. W przyszłym roku wybieram sie na studia zagraniczne w ramach wymiany studenckiej ze swojej uczelni w Polsce. Otrzymuje z niej stupendium w wysokosci 380 euro miesięcznie. Czy jako obywatel niemiec przysługują mi z tego jakies profity? czy dostane mieszkanie na czas wyjazdu, czy jakies środki finansowe? Wyjazd planowany jest na 4 miesiące.
Proszę o pomoc, jesli ktos zna odpowiedzi na moje pytanie
z góry dziękuje

Chciałabym się ubiegać o obywatelstwo niemieckie ze strony ojca,mam pełną metrykę aktów urodzeń,małżeństw i zgonów zaczynając od pradziadka ur.1886r.,dziadek 1918r.obaj urodzili się na śląsku (Godula,Ruda Śląska) i tam mieszkali,mój dziadek w 1938r. wyjechał do Niemiec do pracy, żeby nie zaciągneli go do Polskiego wojska.W niemczech pracował przez dwa lata na kopalnii potem zaciągnął sie do Wehrmahtu w wyniku tego został inwalidą.Do 1945r. był w niemczech,później przyjechał do Polski ożenił się z babcią i tu mieszkali.Mam Arbeitsbuch i Anmeldung bei der polizeilichen meldebehoerde z 1945r.pisze w nim,że ma obywatelstwo niemieckie, że odbył służbę wehrmahcie i inne jego dane.Miał 2 na folksliście której nie posiadam,czekam na odpowiedź z IPNu.Tata też chciał sie starac o obywatelstwo ale niestety nie zdążył,bo zmarł.

Czy waszym zdaniem mam jakieś szanse???

Co do pradziadków to niemam po nich żadnych dokumentów oprócz akt.urodz.pradziadka,akt małżeństwa i zgonu.Po śmierci prababci ożenił się drugi raz z Niemką i nie wiem czy szukać tego aktu?Zmarł w 1960r.Gdzieś wyczytałam,że o obywatelstwo można sie ubiegać tylko do dziadka czy to prawda?

Nie prawda, obywatelstwo możesz uzyskać tylko po ojcu . Nawet jeżeli twój ojciec urzędowo nie miał potwierdzone obywatelstwo niemieckie, to możesz się cofnąć do dziadka, lub nawet pradziadka tj. pierwszego przodka urodzonego przed 1914r. Musi być ciągłość prawa do tego obywatelstwa, inaczej mówiąc w chwili ur. dziecka ojciec musiał być Niemcem, lub mieć prawo nim być w sensie prawnym.

Czyli, jeżeli dziadek urodził się 1918r, to możesz udokumentować obywatelstwo pradziadka ur. 1886r.
Jest to do odnalezienia, bo nam się udało odnaleźć obywatelstwo niemieckie nie tylko ojca(1936), dziadka(1910), ale i pradziadka(1871). :)

Jeszcze jedno na akcie urodz.pradziadka pisze z boku małym druczkiem, że w 1953r., sprostowano pisownię nazwiska z niemieckiego na polski i nie wiem czy to musi być przetłumaczone

A czy to coś da jeśli wyśle akta mojego pradziadka, może wystarczą od mojego dziadka akta i dokumenty?

Ostatnia edycja:
Zalezy kiedy urodzil sie dziadek i pradziadek: generalnie trzeby przedstawic dokumenty dotyczace przodkow ktorrzy urodzili sie przed rokiem 1914

Dziadek ur.1918r, to będę musiała wysłać też od pradziadka tylko brakuje mi od niego aktu małżeństwa, nie wiem w którym roku brał ślub,a w urzędzie trzeba podać dokładną datę.

wpisz te dane co wiesz nt pradziadka i te dokumenty co masz, w praktyce beda sie liczyc i tak dokumenty nt obywateltstwa dziadka oraz twojego ojca

Chodzi Ci o wniosek o obywatelstwo? Problem w tym, że we wniosku na obywatelstwo nie można wpisywać osób urodzonych przed 1914r., to nie wiem gdzie mam wpisac jego dane.

Czy akta jak się wysyła bezpośrednio do köln muszą byc tłumaczone?

Agusia, spokojnie we wniosku wpisujesz dane ojca, potem dziadka ur. 1918r., a następnie te dane pradziadka, które posiadasz. Dołączasz dokumenty, jakie posiadasz im więcej tym lepiej.
Jeśli chodzi o same akty urodzenia, ślubów itd, nam nie kazali tłumaczyć. Ale gdyby były w nich jakieś adnotacje urzędowe, to wtedy taki akt trzeba tłumaczyć.
Jeżeli chodzi o sam akt małżeństwa twojego pradziadka, to może być on już w archiwum. Nawet jeżeli jest w USC, to urzędy te nie potrzebują dokładnej daty, bo szukają 5 lat wstecz i do przodu od przybliżonej daty. Prawdą jest, że czasami przeoczą i piszą potem, że nie posiadają takiego aktu.

Głównie będą się opierać na twoim dziadku. Jeżeli jego obywatelstwo jesteś wstanie udokumentować, to pradziadek nie będzie już potrzebny.

Ostatnia edycja:
A wysyłałaś papiery od razu do köln, czy przez ambasade w Polsce?Fajnie by było jakbym nie musiała tych wszystkich aktów tłumaczyć, bo to troche kosztuje.

Przez ambasadę składaliśmy wniosek. Wtedy na miejscu mogą sprawdzić czy czegoś nie brakuje, albo czy coś należy przetłumaczyć. Byliśmy tam dwa razy, raz zasięgnęliśmy informacji , a drugi raz zawieźliśmy wszystkie dokumenty.
Samych aktów nie musieliśmy tłumaczyć, ale pozostałe dokumenty tak, np. wykazy Volksdeutschy, listy Niemców, część umowy o pracę z Obozem Pracy w Sikawie. Mieliśmy kilkanaście stron tych dokumentów i koszt tego to 150 zł. Później znowu odnalazły się kolejne dokumenty, przetłumaczyliśmy je, ale już ich nie dosyłałam, bo nie wszędzie zgadzały się daty ur., obywatelstwo mieli już polskie (Niemiec). Ale był to rok 1952-53 i wtedy wszyscy Niemcy mieszkający na terenie Polski otrzymali obywatelstwo polskie.

Wysłałam tylko dokumenty z nadania obywatelstwa niemieckiego z r. 1940 już bezpośrednio do Köln. O inne dokumenty nie pytali, znajomy dzwonił tam i prawdopodobnie wniosek jest już rozpatrzony i wkrótce dostaniemy odpowiedź.:lol:
Mam nadzieję, że pozytywną.

Mi na akcie urodz.od pradziadka pisze, że w 1953r. sprostowano nazwisko z niemieckiego na polskie, nie wiem czy to nie namiesza.

A gdzie szukać listy Volksdeutschów i kart meldunkowych z okresu wojny???

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót