Obywatelstwo Niemieckie

• Autor wątku Autor wątku Tajak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Taką adnotację na pewno trzeba przetłumaczyć. Myślę, że nie namiesza, przecież wszyscy Niemcy chyba 1951 r. otrzymali polskie obywatelstwo, z urzędu.
Zresztą prześladowania były tak duże, że część osób musiała spolszczyć nazwisko. Tak można później , w piśmie wytłumaczyć ten zapis.(bo raczej na pewno będą pytać). U naszych dziadków, ojca też nazwisko było spolszczone wielokrotnie, nawet w akcie urodzenia dziadka. No cóż mieszkali w Polsce , pod rosyjskim zaborem i od 1864 r. metryki są pisane po rosyjsku :D

"A gdzie szukać listy Volksdeutschów i kart meldunkowych z okresu wojny??? "
> w archiwum, tam gdzie mieszkali podczas wojny. Sama taka lista świadczy, że należeli do narodowości niemieckiej. Na jej podstawie ludzie ci otrzymywali niemieckie obywatelstwo . Odpis nadania obywatelstwa niemieckiego dziadków i ojca znaleźliśmy w Bundesarchiv w Berlinie .

Jest po 10 m-cach otrzymaliśmy zaproszenie do ambasady po odbiór potwierdzenia obywatelstwa niemieckiego:winko:
Nie mogę uwierzyć, nawet nie czekaliśmy jednego roku:grin:

agolka napisał:
Jest po 10 m-cach otrzymaliśmy zaproszenie do ambasady po odbiór potwierdzenia obywatelstwa niemieckiego:winko:
Nie mogę uwierzyć, nawet nie czekaliśmy jednego roku:grin:
:brawo:.............:winko:

No to rowniez gratuluje! A trzecia zwrotke hymnu narodowego znasz, jakby odpytywali przy odbiorze:wink:

Nie , nie znam , ale mogę się nauczyć, choć to mąż i dzieci dostają obywatelstwo.
Ja jestem Matka Polka- 4.ro dzieci wystarczy:ok:
Jak możesz to napisz choć 1 zwrotkę

Moja córcia 9 lat wymyśliła, że może ewentualnie zaśpiewać swoją wersję hymnu niemieckiego, to nic trudnego:

"Jeszcze Niemcy nie zginęli, póki my żyjemy....":lol:

Pierwszej zwrotki sie nie spiewa, bo to jest "Deutschland, Deutschland über alles", co budzi zle konotacje ze wzgledu na hitlerowcow, chociaz tekst hymnu pochodzi z polowy XIX w. i wtedy chodzilo o cos innego (kraj byl podzielony i chodzilo o to, ze zjednoczony kraj powinien byc wazniejszy niz regionalne interesy)

Oficjalnym hymnem Republiki Federalnej Niemiec jest dlatego 3. zwrotka: Einigkeit und Recht und Freiheit

YouTube - Nationalhymne der Bundesrepublik Deutschland

Gratulacje Agolka!!!

Mam nadzieję, że jeszcze będziesz zaglądać na forum?

Wniosek wysyłam w przyszłym tygodniu więc czeka mnie długa droga i napewno będę potrzebowała jeszcze porady:)

No oczywiście na forum zaglądam ,w miarę możliwości i czasu chętnie pomogę:)

Mam pytanie :!::
Do kogo w Niemczech może zwrócić się ojciec o posiadający podwójne obywatelstwo ( polskie - niemieckie ), aby uzyskać pomoc w uzyskaniu pełnego sprawowania władzy rodzicielskiej i pełnej opieki nad synem.

Matka nadużywa alkoholu, unika pracy i jedynie utrzymuje się przy pomocy rodziców. Jest nieodpowiedzialna i kompletnie nie uczestniczy w utrzymaniu syna.

Ojciec opłaca przedszkole, oraz dodatkowe zajęcia, kupuje wszystko dla syna - de facto w całości go utrzymuje. Ojciec Odbiera syna z przedszkola, tylko z ojcem chce rozmawiać nauczycielka i dyrektorka z przedszkola......

A ,,polskie prawo" da mamusi dziecko nawet jak ,,mamusia" dziecku wleje wódkę do soczku......:mad::mad:

do Jugendamt albo do sadu!!

jezeli byli malzenstwem to oboje maja prawa do dziecka
a pozbawic ich matke,no troche pewnie to potrwa,ale proponuje na poczatek JUGENDAMT

Ostatnia edycja:
belunia napisał:
do Jugendamt albo do sadu!!

A coś bliżej ( np jakieś namiary na Jugendamt ), Słyszeliśmy że Można zwrócić się o pomoc prawną udzielaną właśnie w sprawach rodzinnych w rodzinach mieszanych. Ciekawe gdzie można znaleźć takiego prawnika ??

Nie nie byli małżeństwem ( i chwała BOGU !!!),

gdzie mieszka dziecko ?
gdzie sie urodzilo?
matka jakie obywatelstwo?

no takimi sprawami zajmuje sie Jugendamt..jest w kazdym miescie

jak nie byli malzenstwem ,to matka ma sorgerecht ,no chyba ze dala prawa tez ojcu,wystarczylo podpisac jeden dokument

ale teraz wazne gdzie sie urodzilo dziecko

Ostatnia edycja:
belunia napisał:
gdzie mieszka dziecko ?
gdzie sie urodzilo?
matka jakie obywatelstwo?

no takimi sprawami zajmuje sie Jugendamt..jest w kazdym miescie

Dziecko ma obywatelstwo niemieckie
urodziło się w Polsce i niedługo będzie mieszkać w Niemczech ( ojciec wyjeżdża tam już na stałe). Matka jest Polką

aha,,to troche to bedzie inaczej sie odbywac,,bo polski akt urodzenia,,beda sprawdzac cos w polsce,,

ale jest szansa duza bo on ma Niemieckie i dziecko obywatelstwo
reszte sie dowiecie w Jugendamt,tam dokladnie wszystko wytlumacza;)

teraz prawo sie zmienilo,na korzysc ojcow(niezameznych)

gdyby bylo na odwrot ...jak odebrac ojcu prawa,,pewnie napisalabym cos wiecej,,ale w waszym przypadku,,,najlepiej udajcie sie do Jugendamt

Jesli matka jest Polka, a ojciec ma podwojne obywatelstwo polsko-niemieckie, to dziecko tez ma podwojne obywatelstwo polsko-niemieckie

a poza tym jak ojciec moze wyjechac sam z dzieckiem do Niemiec na stale, skoro nie mial slubu z matka? Kto ma prawa rodzicielskie? Tylko matka? Tylko ojciec? Czy oboje?

belunia napisał:
aha,,to troche to bedzie inaczej sie odbywac,,bo polski akt urodzenia,,beda sprawdzac cos w polsce,,

ale jest szansa duza bo on ma Niemieckie i dziecko obywatelstwo
reszte sie dowiecie w Jugendamt,tam dokladnie wszystko wytlumacza;)

teraz prawo sie zmienilo,na korzysc ojcow(niezameznych)

gdyby bylo na odwrot ...jak odebrac ojcu prawa,,pewnie napisalabym cos wiecej,,ale w waszym przypadku,,,najlepiej udajcie sie do Jugendamt
Polskie media straszą ze Jugendamt odbiera dzieci i umieszcza w nieznanych miejscach. Czy Ojcu z obywatelstwem niemieckim mogą zabrać dziecko ??? Bo To dla obojgu byłaby masakra !!!!!On go praktycznie w 90 procentach wychowuje i utrzymuje. I chce żeby to było już w myśl prawa choćby i niemieckiego :help:

Zobacz to !!!!!!

(...)JUGENDAMT w Republice Federalnej Niemiec Należy uznać za nielegalną instytucję w Unii Europejskiej. JUGENDAMT dysponuje niczym nieograniczoną władzą. Oficjalnie służy do „ochrony dzieci i młodzieży”. W rzeczywistości poddaje dzieci samotnych ojców pod kontrolę państwa, ażeby ograniczyć im prawa rodzicielskie i dać dzieci matce. Prawo pracowników JUNGENDAMTU jest „lepsza jest zła matka jak dobry kochający ojciec” Ojcowie w RFN są dyskryminowani przez JUGENDMATY i szuka się pretekstu do zabrania i ograniczenia prawa rodzicielskiego JUGENDAMT w Republice Federalnej Niemiec
Należy uznać za nielegalną instytucję w Unii Europejskiej
(...)
http://wstroneojca.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=1095&Itemid=99999999

i co Ty na to ???

Ostatnia edycja:
gdyby urodzilo sie w De..wtedy sprawa jasna,,(matka ma prawa)bo nie byli malzenstwem.. dostaje to na pismie w ciagu doslownie 5 minut,,oczywiscie ojciec ma prawo wywalczyc tez prawa dla niego w sadzie,,

a ,ze akt urodzenia polski,,,Jugendamt wysyla to do Berlina,,oni jakos z polska sie kontakutuja i decyduja,,

tyle tylko wiem,bo znam ta sprawe..wiecej na temat nie moge powiedziec

w Polsce maja prawa oboje jak uznal dziecko,,obojetnie czy byli malzenstwem czy nie,,(no chyba ,ze sadownie matka mu odebrala,ograniczyla)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót