Obywatelstwo po ojcu

• Autor wątku Autor wątku charly18g
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

charly18g

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam

Mam 19 lat, od urodzenia mieszkam w Polsce, moi rodzice są w separacji parę lat. Mój ojciec trochę lat temu temu wyjechał do Niemiec i zdobył/dostał obywatelstwo (nie wiem jak nie dociekałem, w każdym razie je ma) Czy teraz jakbym chciał się przeprowadzić do niego do Niemiec i uzyskać obywatelstwo poprzez złożenie wniosku w odpowiednim konsulacie na terenie Polski to czy ja jako biologiczny syn również mogę otrzymać obywatelstwo Niemieckie ze względu na to, że on je posiada, z potwierdzeniem jego obywatelstwa dokumentami we wniosku do konsulatu itp itd?

Pozdrawiam

Jeżeli zamieszkasz w Niemczech i masz kontakt z ojcem wtedy składasz papiery w biurze dla obcokrajowców dla miejsca twojego zamieszkania i to wszystko.

Istotne jest czy w momencie Twojego urodzenia Twój ojciec był obywatelem niemiec.

Mój pra-pra dziadek był niemcem, i na podstawie tego pochodzenia mój dziadek wyjechał w 1989 roku do Niemiec, a mój tata 1990.
Ja urodziłem się w 1989.

Po przyjeździe do Niemiec moi dziadkowie otrzymali "vertriebenenausweis".
Ja złożyłem papiery 4 lata temu do Koeln... Dostałem po miesiącu pismo, że mają na to dwa lata... i do dzisiaj nic.

Napisałem kilka miesięcy temu do Koeln i odpisali, że odesłali do miejsca zamieszkania mojego ojca w Niemczech.
Byłem akurat w Niemczech, poszedłem do urzędu miasta i... oni nic nie otrzymali.

Co mogło się stać z moimi papierami? Czy jest jakaś szansa, że otrzymam obywatelstwo? Czy można próbować jakoś przez prawnika i będą większe szanse?

Pozdrawiam i dziękuje za informacje

kefas198
Jeżeli masz kontakt z ojcem meldujesz się i składasz papiery o obywatelstwo w biurze dla obcokrajowców.
wystarczy ci ksero dowodu ojca do twojego wniosku.

Mam kontakt, jestem tam kilka razy do roku
...i to wszystko?

A jak teraz wygląda z zameldowaniem?
Czy mogę być zameldowany w Polsce i tam? Mam umowę o pracę w Polsce zasadniczo przebywam tutaj...

Nie rozumiem, dlaczego BVA przeslal twoj wniosek do miejsca zamieszkania twojego ojca, skoro tam nie jestes zameldowany.
BVA jest odpowiedzialny za wnioski wszystkich osob z wylacznym zameldowaniem zagranicznym, a urzedy miejscowe za osoby z zameldowaniem na ich terenie

10-08-2014, 21:10
raphael89
Początkujący

Domyślnie RE: Obywatelstwo po ojcu
Istotne jest czy w momencie Twojego urodzenia Twój ojciec był obywatelem niemiec.

Wkleilam powyzej post ~raphael89
~Pogodniak, czy moglbys sie do tej wypowiedzi odniesc? Chodzi mi o to, czy jezeli ojciec po urodzeniu dziecka przyjal niemieckie obywatelstwo, to dziecko potem nie ma prawa ubiegac sie o nie?

@pogodniak

Może dlatego, że w kopercie był drugi wniosek dla mojej siostry (miała wtedy poniżej 18 lat) i musiała być dopisana do wniosku ojca?

A jeśli zrobię tak jak napisał marian1: "Jeżeli masz kontakt z ojcem meldujesz się i składasz papiery o obywatelstwo w biurze dla obcokrajowców.
wystarczy ci ksero dowodu ojca do twojego wniosku."
to oni sami się tym zajmą, czy co?
Wiem na 100%, że ojciec ma vertriebenenaussweis, dostał go niestety rok po moim urodzeniu, ale dostał go ze względu na przodków.

Vertriebenenausweis nie jest dokumentem potwierdzajacym obywatelstwo, tylko dokumentem potwierdzajacym status "poznego przesiedlenca" (Spätaussiedler).
Przedkladanie wszystkich dokumentow koniecznych do stwierdzenia obywatelstwa jest w pierwszym rzedzie obowiazkiem wnioskodawcy, a nie urzedu

ilona12345 napisał:
10-08-2014, 21:10

Domyślnie RE: Obywatelstwo po ojcu

Wkleilam powyzej post ~raphael89
~Pogodniak, czy moglbys sie do tej wypowiedzi odniesc? Chodzi mi o to, czy jezeli ojciec po urodzeniu dziecka przyjal niemieckie obywatelstwo, to dziecko potem nie ma prawa ubiegac sie o nie?

To zalezy od tego, czy to obywatelstwo teoretycznie przyslugiwalo mu od jego wlasnego urodzenia czy dopiero od nabycia obywatelstwa. Do tego dochodza rozne dodatkowe specyficzne kwestie, czy ojciec przyjal obywatelstwo tez w imieniu nieletnich dzieci itd itp. Tak ogolnikowo nie mozna na to odpowiedziec

do ~Pogodniaka

RE: Obywatelstwo po ojcu

Tak napisal ~raphael. Czy mozesz to skomentowac? A co jezeli ojciec nabyl obywatelstwo jak dziecko juz sie urodzilo? Czy takie dziecko juz nie ma prawa ubiegac sie o obywatelstwo po ojcu?

Przepraszam ~pogodniak, nie widzialam, ze juz odpowiedziales. A jak to sprawdzic co robil ojciec, to znaczy jak przyjal to obywatelstwo. Dzieci byly juz pelnoletnie. Z tego, co mi wiadomo, ojcu przyslugiwalo obywatelstwo od daty jego przyjecia

Najprosciej byloby spytac sie ojca, pelnoletnie dzieci nigdy nie dziedzicza obywatelstwa po rodzicu, ktory je przyjmuje na wlasny wiosek w momencie ich pelnoletnosci

ha... pogodniak, gdyby ojciec zyl, nie pytalabym na forum. Zebralam dokumenty do zlozenia wniosku o obywatelstwo i dopiero wpis christopha naswietlil inny aspekt sprawy. Zastanawiam sie, czy warto skladac mi ten wniosek, bo moj ojciec nabyl obywatelstwo jak ja mialam 17 albo 18 lat. Pytam wiec ponownie, gdzie mozna uzyskac informacje na temat sposobu nabycia przez mojego, niezyjacego juz ojca, obywatelstwa niemieckiego?

Na tym forum informacje sa z zasady ogolnikowe i nie mozna sobie wybierac jednego zdania wypowiedzianiego przez kogos na forum, zeby je "naginac" do swojej sytuacji.

Jesli chcesz skladac wniosek o obywatelstwo, to sama musisz okreslic, na jakiej podstawie. Urzad tego za ciebie nie zrobi.

Powinnas chyba przynajmniej wiedziec, gdzie mieszkal ojciec przed smiercia, moze urzad miasta jego ostatniego miejsca zamieszkania bedzie mial informacje na temat sposobu nabycia przez niego obywatelstwa. Ewentualnie mozesz sprobowac sie zwrocic do BVA podajac imie, nazwisko, date urodzenia ojca i jego miejsca zamieszkania w Niemczech, czy nie maja informacji o nabyciu obywatelstwo przez niego. Ale tak bez twojej inicjatywy i wiekszej ilosci danych, zaden urzad tego za ciebie nie zrobi.

Dziekuje. Napisalam do urzedu miasta, w ktorym ojciec ostatnie kilkanascie lat zyl. Dostalam poswiadczenie zameldowania i adnotacje o niemieckim obywatelstwie. Przeczytalam na forum rozne info na temat nabycia obywatelstwa i wydawalo mi sie, ze wystarczy. Dostalam z Amtu wniosek o obywatelstwo, wypelnilam go, wpisujac tylko dane ojca.
Moge napisac ponownie do tego Burgerburo z prosba o dokladniejsze dane. Natomiast mam zal, ze na forum jest tyle informacji o obywatelstwie ale nigdzie nie ma informacji, co z sytacja, kiedy nabycie obywatelstwa ma miejsce, kedy dzieci sa prawie, ze pelnoletnie.
Dalej nie bardzo rozumiem, o czym pisales, w sprawie przyjecia obywatelstwa w imieniu dzieci..
I jeszcze jedno co to jest BVA? i gdzie to jest?

Niemieckie prawo o obywatelstwie jest bardzo skomplikowane, trudno zeby tu ktos tlumaczyl po polsku wszystkie mozliwe niuanse.

Poza tym piszesz, ze "masz zal", bo nie ma jakichs tam informacji, a tymczasem nie wiesz, co to jest BVA, czyli Bundesverwaltungsamt w Kolonii, o ktorym tu na forum wszyscy w kolku pisza, bo to jest centralny urzad zajmujacy sie stwierdzaniem obywatelstwa osob z zameldowanien za granica. Skoro przygotowywalas dokumenty o stwierdzenie obywatelstwa, chyba musialasz uzyc do tego oficjalnych formularzy, ktore sa wlasnie sformulowane przez BVA i na tych formularzach sa dodatkowe informacje o dziedziczeniu obywatelstwa. Ale nawet BVA nie podaje tam wszystkich niuansow, bo nikt by juz kompletnie nic z tego nie zrozumial

Poza tym kompletnie nie wiesz, na jakiej zasadzie twoj ojciec uzyskal obywatelstwo, a to jest tu decydujace.
Jesli uzyskal je przez tzw. pochodzenie po swoich rodzicach, to posiadal je od urodzenia, a nie od momentu otrzymaniu "papierow niemieckich".
Jesli uzyskal je przez naturalizacje (Einbürgerung), to po pierwsze dzieci powyzej 16 roku zycia musialyby razem z nim zlozyc wlasny wniosek, a po drugie mieszkac razem z nim w Niemczech. Ani jednego ani drugiego warunku nie spelniasz.
Jesli przyjechal jako tzw. przesiedleniec (Aussiedler), to dostal obywatelstwo tylko sam, bo obywatelstwo dostawali tylko ci przesiedlency, ktorzy na stale przejechali do Niemiec i sie zarejestrowali w obozie dla przesiedlencow.
Mozliwe sa jeszcze inne opcje. Wiekszosc podstawowych przepisow dziedziczenia obywatelstwa wlasnorecznie wkeilem na gorze tego watku, ale najwidoczniej nie zadalas sobie trudu, jak wiekszosc osob na tym forum, zeby te informacje uwaznie przeczytac. Zamiast tego wybierasz sobie jedno zdanie wyrwane z kontekstu i budujesz na jego podstawie cala teorie.

Czy jesli posiadam volkslistenausweis blekitny kategorii II dziadka jego pierwsza część jest poniszczona z widocznymi wypisanymi danymi dziadka a 2 strona z widocznym podpisem dziadka i pieczatkami niemieckimi z 1941 to BVA ma prawo podwazyc obywatelstwo niemieckie przodka na podstawie oryginalnego volkslistenausweisu kategorii 2 ???????

Powrót