Odmowa przyjęcia przesyłki raz jeszcze

• Autor wątku Autor wątku buubbaa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

buubbaa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Witam,
pół godziny temu dotarł do mnie kurier z przesyłką składającą się z 4 paczek. Każda z nich miała nalepkę "szkło".Jedna z nich była mocno uszkodzona (prawie oderwane wieko). Spokojna bo mądra o kilka Waszych wcześniejszych porad poprosiłam powołując się na Prawo przewozowe z listopada 1984r, art. 74, o otwarcie przed podpisaniem odbioru uszkodzonej paczki i sprawdzenie jej zawartości przez kuriera z uwagi na widoczne gołym okiem uszkodzenie. Kurier odmówił upierając się, że ani on ani ja nie mam do tego prawa. Co więcej połączył mnie ze swoją kierowniczką, która bardzo pewna siebie (choć bardzo grzecznie muszę przyznać) powiedziała, że zna ten przepis doskonale i nie mam prawa tego żądać przed podpisem bo dopiero PO podpisaniu odbioru staję się uprawnionym (jak to jest napisane we wspomnianym artykule prawa przewozowego). W takim wypadku odmówiłam przyjęcia nie jednej a wszystkich 4 paczek wchodzących w skład tej przesyłki. Udało mi się również WYWALCZYĆ (bo początkowo kurier odmówił spisania jakiegokolwiek dokumentu) spisanie protokołu uszkodzenia przesyłki.
I tu moje pytania :
1. Czy gdzieś w ustawie jest jasno określone kto jest uprawnionym w art.74? (bo ja nie znalazłam)
2. Co teraz powinnam zrobić? Pisać jeszcze reklamację do firmy kurierskiej? Jeśli tak to o co miałabym w reklamacji się ubiegać skoro towaru nie przyjęłam.
3. Czy słusznie zrobiłam nie przyjmując żadnej z paczek (nawet tych nie uszkodzonych z zewnątrz) podejrzewając, że skoro jedna z nich jest zepsuta to w reszcie paczek też mogę znaleźć zepsuty towar(zwłaszcza, że w wozie kuriera było parę paczek na krzyż i każda pewnie przy hamowaniu latała gdzie chciała)?
4.Czy firma kurierska może wyciągnąć jakieś konsekwencję z tego że pozostałych trzech paczek nie przyjęłam w związku z tym?
Będę bardzo wdzięczna o odpowiedzi.
Pozdrawiam serdecznie

Dziękuję, czytałam już wcześniej ten wątek. Nie ma w nim niestety odpowiedzi na żadne z moich pytań :)

Wg tego co ja doczytałem, to:
1. Przed podpisaniem upoważniony jest kurier, upoważnia go wysyłający akceptując regulamin firmy przewozowej
2. No właśnie reklamację na jakiej podstawie?
3. Ja bym przyjął i pisał protokół przy kurierze.

Cały szkopuł w tym, że dotychczas w wątkach poświęconych tego typu sytuacjom osoby doradzające korzystanie z art.74 co ma umożliwić nam otwarcie przesyłki PRZED podpisaniem odbioru zakładały, że w zdaniu :
"Jeśli przed wydaniem przesyłki okaże się, że doznała ona ubytku lub uszkodzenia,przewoźnik ustala niezwłocznie protokolarnie stan przesyłki oraz okoliczności powstania szkody. Przewoźnik wykonuje te czynności także na żądanie uprawnionego, jeżeli twierdzi on, że przesyłka jest naruszona."
rzeczony uprawniony to ja(odbiorca przesyłki ale jeszcze nie właściciel). Jednak Pani z GLS stwierdziła, że uprawniona bym była dopiero po podpisaniu odbioru bo dopiero wtedy staję się właścicielem przesyłki. Stąd pytanie czy gdzieś jest napisane kto w tej sytuacji jest uprawnionym.

buubbaa napisał:
1. Czy gdzieś w ustawie jest jasno określone kto jest uprawnionym w art.74? (bo ja nie znalazłam)
Uprawnionym jest osoba wskazana przez przewoznika. Zwykle jest to kurier i odbiorca paczki.
buubbaa napisał:
Jeśli tak to o co miałabym w reklamacji się ubiegać skoro towaru nie przyjęłam.
Ubiegac sie o prawidlowe wykonanie uslugi, lub o zwrot srodkow wraz z odszkodowaniem za uszkodzony przedmiot.

Sytuacja 1: wysyla osoba fizyczna do osoby fizycznej - ryzyko przechodzi na odbiorce w momencie nadania towaru. Jest on wlascicielem przedmiotu, i ryzyko uszkodzenia wraz z korzysciami przechodzi na niego. Moze sie on ubiegac o pieniadze od firmy kurierskiej.
Sytuacja 2: wysyla sklep (firma) do osoby fizycznej - nie nalezy przyjmowac przesylki. Przesylke reklamuje przedsiebiorca, poniewaz to na nim spoczywa ryzyko strat.

W drugim przypadku ustawa reguluje, ze przedsiebiorca musi nam umozliwic obejrzenie przesylki przed jej przyjeciem. Jesli tego nie umozliwil, to mozna reklamowac usluge dostawy u sprzedawcy.

Ostatnia edycja:
Misiu, a co w przypadku gdy firma wysyła do firmy(towar do sklepu)?? Bo taka sytuacja miała tu miejsce...
I nadal nie wiem gdzie jest określone kto jest uprawnionym. Ważne to jest dla mnie bo nie wiem czy mogę reklamować fakt, że odmówiono mi otwarcia i sprawdzenia paczek przed podpisem odbioru czy nie. Skoro określa to przewoźnik to mam tego szukać w regulaminie czy uprawnionym jest tylko kurier czy też kurier i odbiorca? Zresztą pal licho już z uprawnionym w art.74 bo widzę, że na razie nie ma odpowiedzi na to pytanie. Przesyłki nie przyjęłam i nie mam pojęcia co dalej mam robić :( I czy mam się czego obawiać w związku z tym...Przepraszam, że tak dociekam i drążę ale ta przesyłka to kawał mojego budżetu na mój pierwszy własny interes.:(

Witajcie, czy nikt nie jest w stanie mi pomóc w tej kwestii...??
Podsumowuję : od producenta przyszedł kurierem towar do mojego sklepu w czterech paczkach. Jedna z paczek była mocno zniszczona a pozostałe trzy nie były w samochodzie zabezpieczone przed przesuwaniem się (w środku szkło) a kurier odmówił otwarcia paczek przy mnie przed podpisem odbioru. Odmówiłam przyjęcia CAŁEJ przesyłki spisując protokół szkody(również trzech dobrych z zewnątrz paczek).
KTO MA REKLAMOWAĆ PRZESYŁKĘ I CZY MOGŁAM ODESŁAĆ CAŁĄ PRZESYŁKĘ CZY TYLKO TĄ JEDNĄ PACZKĘ USZKODZONĄ Z ZEWNĄTRZ?
Bardzo Was proszę o wskazówki.

Powrót