Odmowa uznania jako strona w postępowaniu o pozwolenie na budowę

• Autor wątku Autor wątku mordall
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mordall

Użytkownik
Odpowiedzi
122
Jestem mieszkańcem bloku, koło którego deweloper chce wybudować drugi blok. Będzie to wyglądało tak, że ok 8m od mojego okna będzie stał nowy 4 kondygnacyjny budynek. Przypadkowo dowiedziałem się o prowadzonym postępowaniu. Postanowiłem napisać do wydziału architektury urzędu miasta wniosek o uznanie mnie jako strona w postępowaniu. Urzędnik odmówił stwierdzając że nie mam interesu prawnego oraz że stroną jest wspólnota mieszkaniowa jako całość.

Teraz pytania do ekspertów :):
-Czy odpowiedź urzędu na mój wniosek można traktować jako decyzję administracyjną od której można się odwołać?
-Co najlepiej zrobic w tej sytuacji - pisać odwołanie do wyższej instancji czy ponowić pismo z większą iloscią argumentów co do tego, że posiadam interes prawny?
-Jakieś pomysły co do argumentów, które mogę przedstawić? Czy kwestia zacienienia, bliskości inwestycji mają znaczenie? Jakie inne argumenty można przytoczyć?
-Jaki mam czas na reakcję?

mordall napisał:
Postanowiłem napisać do wydziału architektury urzędu miasta wniosek o uznanie mnie jako strona w postępowaniu.

Nie ma takiego trybu postępowania

https://forumprawne.org/postepowani...e-wiadomo-czy-bylo-postepowanie-poradnik.html

mordall napisał:
-Czy odpowiedź urzędu na mój wniosek można traktować jako decyzję administracyjną od której można się odwołać?

Nie
mordall napisał:
-Co najlepiej zrobic w tej sytuacji - pisać odwołanie do wyższej instancji czy ponowić pismo z większą iloscią argumentów co do tego, że posiadam interes prawny?

Nie mozna sie odwolywac, skoro nie bylo decyzji. Pisac z urzedem mozna dozywodnio. O wiele skuteczniejsze jest zapoznanie sie z poradnikiem (tym wskazanym i tymi, do ktorych sie odwoluje) i zastodowanie go

Dzieki za odpowiedź ale proszę o więcej szczegółów. podałeś link do poradnika. Oczywiście czytałem go wcześniej ale nie do końca rozumiem w czym on może pomóc? O postępowaniu wiem, że się toczy, urzędnik to przyznał. Postępowanie nie zakończyło się, więc nie może być mowy o wznowieniu.

^ Nie widzę związku.

Powrót