M
mordall
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 122
Jestem mieszkańcem bloku, koło którego deweloper chce wybudować drugi blok. Będzie to wyglądało tak, że ok 8m od mojego okna będzie stał nowy 4 kondygnacyjny budynek. Przypadkowo dowiedziałem się o prowadzonym postępowaniu. Postanowiłem napisać do wydziału architektury urzędu miasta wniosek o uznanie mnie jako strona w postępowaniu. Urzędnik odmówił stwierdzając że nie mam interesu prawnego oraz że stroną jest wspólnota mieszkaniowa jako całość.
Teraz pytania do ekspertów
:
-Czy odpowiedź urzędu na mój wniosek można traktować jako decyzję administracyjną od której można się odwołać?
-Co najlepiej zrobic w tej sytuacji - pisać odwołanie do wyższej instancji czy ponowić pismo z większą iloscią argumentów co do tego, że posiadam interes prawny?
-Jakieś pomysły co do argumentów, które mogę przedstawić? Czy kwestia zacienienia, bliskości inwestycji mają znaczenie? Jakie inne argumenty można przytoczyć?
-Jaki mam czas na reakcję?
Teraz pytania do ekspertów
-Czy odpowiedź urzędu na mój wniosek można traktować jako decyzję administracyjną od której można się odwołać?
-Co najlepiej zrobic w tej sytuacji - pisać odwołanie do wyższej instancji czy ponowić pismo z większą iloscią argumentów co do tego, że posiadam interes prawny?
-Jakieś pomysły co do argumentów, które mogę przedstawić? Czy kwestia zacienienia, bliskości inwestycji mają znaczenie? Jakie inne argumenty można przytoczyć?
-Jaki mam czas na reakcję?