Odmowa zwrotu towaru z Allegro

• Autor wątku Autor wątku Rado2137
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
loco1 napisał:
Z jaką podstawą prawną?

Na podstawie : "Jako konsument możesz zwrócić większość przedmiotów kupionych od Firm na Allegro (wyjątki i zasady zostały opisane na stronie Pomocy oraz w zakładce "Informacje od Sprzedającego"). Poinformuj sprzedającego o odstąpieniu od umowy (nie musisz podawać powodu odstąpienia). Masz na to 14 dni kalendarzowych od otrzymania towaru, chyba że sprzedający wyznacza na to dłuższy termin.

Od daty złożenia oświadczenia o odstąpieniu od umowy masz kolejne 14 dni kalendarzowych na odesłanie towaru. Sprzedawca powinien zwrócić Ci pieniądze w ciągu 14 dni od chwili otrzymania oświadczenia o odstąpieniu od umowy. Sprzedający może wstrzymać się z odesłaniem środków do czasu otrzymania przedmiotu."

Więc jak rozumiem powinienem załączyć sprzedającemu oświadczenie o odstąpieniu od umowy? (Nie wystarczy jako oświadczenie mail do sprzedającego o tym, że chciałbym zwrócić niedziałający towar?)

Rozwiewając dalsze wątpliwości: sprzedającym jest firma (jest podany NIP i REGON na Allegro). Sprzedający nie zamieścił żadnego regulaminu sprzedaży, nie ma żadnych informacji o zwrotach, jedynie to co zamieściłem powyżej. Naklejka którą uszkodziłem nie jest wymieniona przez sprzedającego jako plomba gwarancyjna (być może jest plombą w rozumieniu producenta, ale to chyba nie ma znaczenia?).

Rado2137 napisał:
Nie wystarczy jako oświadczenie mail do sprzedającego o tym, że chciałbym zwrócić niedziałający towar?)
Wysłałeś takiego emaila? Pokaż go. Masz potwierdzenie, że został odczytany?
Daj link do aukcji.

Mail:

Dzień dobry,

zakupiłem u Państwa pad do Xbox One, odebrałem go w dniu wczorajszym, jednak po sprawdzeniu wynikło, że jest minimalna usterka w działaniu lewego drążka analogowego (gdy zmienia się jego położenie z prawego do dołu często kontroler na to nie reaguje w grze). W związku z tym jeśli odeślę go na Państwa koszt to wymienią mi go Państwo na inny czy zwrócą mi Państwo pieniądze?

Pozdrawiam,
[Kupujący]

[Sprzedający]

13.10 (11 dni temu)

do mnie
Dzień dobry
Proszę odesłać pad pod adres
[adres]
Po odebraniu przesyłki damy znać czy wymienimy pada czy zwrócimy pieniądze
Pozdrawiam
[Sprzedający]

Link do aukcji:
http://allegro.pl/xbox-one-pad-micr...jN2NlZTk4NDQzYzRhZTYxMDEyNWFmNjY3ZDEwZWRjYw==

Przesyłkę odebrałem dokładnie 13 dni temu, więc zdążę wysłać jeszcze oświadczenie sprzedającemu o odstąpieniu od umowy.

Ostatnia edycja:
pracus napisał:
A to akurat ciekawe. Poproszę podstawę prawną.
Bardzo proszę: Dz.U. 2014 poz. 827

@Rado2137

Wyślij pisemnie ZPO odstąpienie bez podania przyczyny od umowy zawartej na odległość. Należy Ci się zwrot tego, co wpłaciłeś oraz kosztów odesłania towaru.

loco1 napisał:
Bardzo proszę: Dz.U. 2014 poz. 827
Który dokładnie art. tej ustawy mówi o możliwości rozmontowania zamówionego przedmiotu i późniejszego skutecznego odstąpienia od umowy kupna oraz pozwala na zwrot takiej naruszonej rzeczy?

Samej możliwości odstąpienia nie uzależnia, natomiast uzależnia wysokość zwracanej należności za taki towar, a wiadomo, że o jej odzyskanie chodzi nabywcy.

Powrót