Odstąpienie od umowy zawartej na pokazie garnków

• Autor wątku Autor wątku emsi2000
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Napisz nam co jest tam napisane, nie zaś "co mówi facet".

Witam, na umowie jest napisane: 3 razy rata firmowa po 650 zł, w m-cu 3.12.2012, 4.01.2012, 5.02.2012. Symbole garnków, które mają przysłać , oraz mój nr dowodu osobistego.

Chcesz powiedzieć, że umowa zawiera tylko i wyłącznie:

1) 3 razy rata firmowa.....
2) symbol xyz
3) nr dowodu

:?:

To to nie umowa a kartka, która nie wiadomo po co jest sporządzona....

I tylko to podpisałaś, czy jeszcze wspomniany weksel?

Na umowie napisane jest również:
"w przypadku rozwiazania umowy w trybie $III ust. 9 zaplaci sprzedawcy oplate w wysokosci 5% ceny. Zaplata w/w oplaty nie ogranicza dochodzenia przez srzedawce od kupujacego odszkodowania na zasadach ogolnych.

Moje pytanie brzmi, czy te 5 % kary jest zgdnie z prawem i musze zaplacic ta kare jesli chce odstapic od tej umowy? :o

w trybie $III ust. 9
Jak rozumiem, to jest odstąpienie od umowy w terminie 10 dni przy zawarciu umowy poza lokalem przedsiębiorcy?

Niedozwolone.

Zgłosić do UOKiK przedsiębiorcę.

Proszę o pomoc

Moja Mama, będąc w sanatorium podczas prezentacji podpisała umowę na zakup kompletu garnków od firmy Z...
Moja Mama jest schorowana, została omamiona różnymi technikami socjotechnicznymi i straciła rozum podpisując tą umowy.

Umowa sprzedaży została zawarta w dniu 27.06.2013, płatność ratalna na podstawie umowy o kredyt.

Komplet garnków został dostarczony przez kuriera 22.07.2013. Wtedy się dowiedziałem o tym zakupie.

Chciałbym odstąpić od umowy sprzedaży i zwrócić towar (towar nieużywany, leży w pudle). Proszę o pomoc.

Witam. Moja mama rownież skusila sie na ten zestaw. Namowilam ja na odstapienie od umowy i po 2 dniach wysłalismy do owej firmy oswiadczenie o odstapieniu od umowy. Odesłalysmy rowniez garnki wraz z "prezentem"-kołdrą. Dziś jednak zadzwonil przedstawiciel tej firmy i oznajmił mojej mamie, iz nie moze ona odstapic od tej umowy, gdyz wszystko poszlo juz przez bank. Jednak z tego co wiem z bankiem rowniez mozna rozwiazac umowe. Co robić. Granki zostaly kupione 4.09.tego roku, jednak zadna rata z banku jeszcze do nas nie dotarla... Na umowie nie ma zadnych danych owego banku, wiec nie wiem do jakiego banku wysyłac odstapienie od kredytu. Prosze o POMOC, 5100 to chyba troche za duzo za garnki. Prosze o jakie kowiek informacje.

Kiedy otrzymali odstąpienie od umowy? Czy możecie się kontaktować mailowo z tą firmą?

Witam, moi rodzice dołączyli do grona nieszczęsnych osób, które zakupiły wczoraj te wstrętne gary z ecovital. Chyba oni k.... pijani tam poszli :x Chcę jutro wysłać rezygnację...... Wszędzie jest napisane, że poza lokalem przedsiębiorstwa w ciągu 10 dni mam prawo złożyć rezygnację. No i powstał dylemat, ponieważ ten pokaz odbył się w restauracji, no a restauracja to lokal przedsiębiorstwa. Wcześniej myślałam, że chodzi o siedzibę firmy, że ona jest tym ''poza lokalem'' a to chodzi o miejsce do handlu chyba. Czy w takiej sytuacji mogę odstąpić jakoś od tej umowy???????? błagam o odp

Poza lokalem przedsiębiorstwa z którym podpisało się umowę. Zatem nie ma znaczenia to gdzie się podpisuje: czy w sklepie, czy w parku, tylko to czy w lokalu sprzedawcy. Jeśli restauracja nie jest lokalem sprzedawcy, to nastąpiło "poza lokalem przedsiębiorcy".

Dzięki dzięki za szybką odp, ja im więcej czytam tym mniej wiem. Dzieki Bogu na raty te naczynia wzięli, więc na razie tylko 1000 zł zapłacili. Czy ja mogę im tam napisać, że jak mi zwrócą kasę to dopiero im wyślę te naczynia???

Możesz, prawo tego nie zabrania. Oni jednak nie muszą się do tego ustosunkowywać. Na pisemne odstąpienie masz 10 dni. Wyślij listem poleconym. Na odesłanie garnków masz 14 dni od dnia nadania listu.

Gorzej jak im odeśle te gary a oni się do mnie nie odezwą, nie chcę właśnie wpakować się na minę, chociaż moi rodzice już to zrobili. A ich też obowiązuje te 14dni do zwrotu kasy ?

FOSTERKA napisał:
Gorzej jak im odeśle te gary a oni się do mnie nie odezwą, nie chcę właśnie wpakować się na minę,
To im je zawieź osobiście...

PS
Tak, ich też obowiązuje te 14 dni.

Jak bym miała bliżej to bym już jutro u nich siedziała, niestety kawał drogi... ale jakoś tam sobie poradzę. Dowiedziałam się co chciałam się dowiedzieć to najważniejsze, dzięki jeszcze raz za odp ni miłego wieczoru!!

Witam!
Pod wpływem chwili skusiłam się na zakup garnków „ecovital” na raty (poza ich siedzibą) w ogólnym pośpiechu przed występem kabaretowym. Nie zapłaciłam żadnej gotówki.
Druki ratalne mają być dostarczone w terminie późniejszym - spłaty rat za ok. 1.5 miesiąca.
Towar został dostarczony w tym samym dniu wraz z produktem promocyjnym - kołdrą. Garnki mam w domu, są nieużywane.
Chcę odstąpić od umowy kupna. Jakie kroki mam podjąć?
Czy w pierwszej kolejności wysłać oświadczenie o odstąpieniu od umowy (ksero czy kopie), potem garnki, czy jedno i drugie na adres firmy?
Bardzo proszę o pomoc i jakieś informacje.

Stańka napisał:
Jakie kroki mam podjąć?
Przeczytać ten wątek, przeczytać wątki podpięte na tym forum. Nie ma sensu enty raz pisać to samo i wywarzać otwarte drzwi.

Witam, mam takie pytanko ja teraz rozmawiałam z tym typem z eco vital o rozwiązaniu umowy, parę dni temu wysłałam oświadczenie, że rezygnuję. A on do mnie teraz że nie można rozwiązać umowy ponieważ mój tata podpisał jakiś weksel że jakaś umowa ratalna, tylko że mój tata nie ma żadnego weksla nic o żadnych ratach tylko kartkę z tym co kupił. Ja mówię, że mam prawo w ciągu 10 dni rozwiązać umowę a ten do mnie że nie mogę z rozmowy wynikła kłótnia i dalej nic nie wiem....

Powrót