Odstąpienie od umowy zawartej na pokazie garnków

• Autor wątku Autor wątku emsi2000
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
cedwah napisał:

Czy jeżeli na magicznej umowie jest napisane że kupuję masażer szt 1 a reszta odkurzacz, garnki itp. są napisane LOSOWANIE 0 zł nie ma to żadnego znaczenia, prawda?

Czyli najlepiej nie płacić, jutro wysłać poleconym z potwierdzeniem odbioru odstąpienie od umowy i czekać aż odbiorą ode mnie list a następnie nadać im paczkę z towarami? W ciągu ilu dni powinni zwrócić mi zaliczkę - 14 dni?

Przepraszam że kolejny raz wałkuję temat.

I oczywiście został wystawiony weksel in blanco, jak mam domagać się jego zwrotu?

mod: Połączyłem. Proszę korzystać z edycji (20 min.)

Ostatnią edycję dokonał moderator:
zlo napisał:
wyslalam odstapienie od umowy listem polecony z potwierdzeniem odbioru i potwierdzeniem mailem na do Hauseuer na odres Wierzbowej 12 - Bailystok do Poznania na Podgórną 15 orza do Banku nie widzialam nigdzie adresu Warszawskiego o ktorym pisze" Naiwny88" ale nie wiem gdzie wyslac towar czy tez na Wierzbową - bylam go mapach i faktycznie tam nic nie ma

Na jaki adres odesłany został towar? Czekaliście na potwierdzenie odbioru listu czy po prostu odesłaliście?

Też niestety potrzebuję tej informacji.:rolleyes:

cedwah napisał:
Radzę zajrzeć do własnej dokumentacji i tam odszukać adres.

Jeden adres jest siedzibą firmy a drugi korespondencyjny, stąd pytanie.

W dokumentacji powinnaś mieć informację o prawie do odstąpienia od umowy i na jaki adres odesłać w razie jego wykonania.

Teraz dopatrzyłam się jeszcze jednej rzeczy - data umowy jest zapisana 01.06.2016 - czy to celowe działanie czy zwykła pomyłka, ponieważ płatność jest zapisana na 01.06.2017. Czy powinnam dopisać o tym w oświadczeniu o odstąpieniu ?

Zwykły błąd pisarski. Jeżeli sprzedawca chce niech spróbuje dowieść swego w tym zakresie przed sądem. Boleśnie się rozczaruje.
Jeżeli w pouczeniu o prawie do odstąpienia nie ma podanego adresu do zwrotu to wypada odesłać na adres podany na umowie.

zlo napisał:
Ja również wysłałam na 2 adresy oraz do banku - tu mialam Nest Bank - na infolinii powiedziano ze korespondencję na Bank to do gdańska - oczywiście wszystko za potwierdzeniem - czekam na maila czy ktoś odebrał te listy - wyslalam w srode
na adres koresp widniejący an umowie przesle towar ale chce jeszcze do poznaia przresłac informacje ze te rzeczy zostaly wyslane do Bialegostoku .
Byla w biurze konsumenta i powinf ze jak nie odbiora to amm sie do nich zglosic
Wczoraj byalm jeszcze u adwokata ten polecił - ze jak nie odbiora mam trzymać wszyskie listy przewozowe i zabezpieczyć towar gdyby wrociły .
Adwokat polecił wówniez zebym zlożyla pismo do sądu o zwrot weksa - nie przypominam sobie abym takowy podpisywala ale z nimi to bywa równie . Na wezwanie sądy firma powinna udzielić inforamcji czy byl weksel podpisany czy nie i wtedy będę maila orzeczenie sądu - jak podpisam to powinni mi go oddac jak nie podpisalam to firma musi napisać do sądy taka inforamacje
Adwokat powiedział ze moge równeiż oddać na policje - to bedzie traktowana jako przywłaszczenie mieni czyli weksa przez firmę - Myśle że odam do sądu ale czakam czy dostane info o odbiorze moich poleconych listów z odstąpieniem od umowy

Witam czy udało się Pani odstąpić od umowy kupna i umowy kredytowej i oddać przedmioty? Ponieważ mam ten sam problem babcia podpisała wczoraj umowę z nimi i chcemy od niej odstąpić. Chciałabym zaczerpnąć więcej informacji od Pani czy jest możliwość podania jakiegoś kontaktu do Pani mailowego czy tel. Bardzo proszę i.odpwiedz

Witam, dzisiaj również załatwiam babci sprawę z firmą HAUSFEUER. Byłem u Miejskiego Rzecznika Praw Konsumenta w Gdyni, bardzo miła Pani. Poradziła jeszcze dzisiaj wysłać oświadczenia na dwa adresy

HAUSFEUER Sp. z.o.o
NIP: 783 171 3113 REGON: 302 731 477
ul. Podgórna 15,
61-828 Poznań

Oświadczenie o odstąpieniu umowy zawartej poza lokalem przedsiębiorstwa

Na podstawie art. 27 ustawy z dnia 30 maja 2014 roku o prawach konsumenta (Dz.U. z dnia 24 czerwca 2014 r.) odstępuję od umowy sprzedaży o numerze [TU NUMER UMOWY] zawartej dnia 4 lipca 2017 roku.
Jednocześnie informuję, że towar zwrócony zostanie na adres: HAUSFEUER Sp. z.o.o ul. Wierzbowa 12 p.1, 15-743 Białystok.
Z poważaniem
Wiadomo u góry po prawej data, po lewej adres nasz, niżej adres firmy.
Pani rzecznik powiedziała, żeby wysłać na adres poznański i białostocki, polecony priorytet rejestrowany, za potwierdzeniem odbioru (muszą odebrać, jeśli tego nie zrobią liczą się daty nadania). Następnie poszedłem do oddziału banku Nest w Gdyni. Milły Pan pozwolił złożyć oświadczenie od odstąpieniu od umowy kredytowej w placówce na podstawie peselu, bo babcia nie dostała umowy kredytowej, potem telefonicznie babcia na infolini potwierdziła to, bo placówki nie mają dostępu do jakieś bazy (????). Ale na infolini wszystko poszło gładko. W ciągu 14 dni można wysyłać im towar nawet po jednym kartonie (mojej babci wcisnęli tyle, że wyszło 10 tysięcy). Teraz jadę na pocztę wysłać oświadczenia o odstąpieniu na te dwa adresy tej parszywej firmy.

Ale dzięki Pani Rzecznik widać światełko w tunelu i postanowiłem się tutaj tym podzielić.

Pozdrawiam

Dodatkowo zaznaczyła, że osoby z tej firmy będą dzwonić i nękać, grozić sądami itd. Należy wtedy mówić, że działa się zgodnie z zaleceniami rzecznika praw konsumenta i się rozłączyć.

Cześć
Widze, ze nie tylko moja mam dziś w Gdyni dała sie nabrać :(
zgodnie z poradami napisze odstąpienie i wyślę na oba adresy. Mam jeszcze pytanie.. wszyscy piszą zeby odstąpić ale czy ktoś dostał może zwrot pieniędzy ? czy komuś udało się to 'wygrać'- moja mama prawie 4 tys wpłaciła gotówka :/ - co zostanie jak odeślę towar a nie dostane zwrotu wpłaconej kwoty?? Wiem, ze niby powinni oddać ale jak widać to oszuści i pewnie łatwo kasy nie oddają. Co mogę zrobić więcej? W odstąpieniu dopisać coś z zwrocie czy jak?

Pomocy :(
z góry dziękuję

Tak dzisiaj tak się zgłosze ciekawi mnie czy komuś coś się udało bo to ze odstąpię oni dostaną towar to jasne. Nie było by 'problemu' gdyby mama nie dawała pieniądzy albo mała kwotę to odstąpienie 'zalatwia' sprawę bardziej mnie interesuje co dalej bo z tego co widzę oni maja tylko pełno spraw w sądzie ale i tak nic sobie z tego nie robią. Czy faktycznie komuś się udało tak na odległość załatwić sprawę :(
Pozdrawiam

Witam,
Czy udalo sie zwrocic towar kurierem na ul. Wierzbowa 12 p.1, 15-743 Białystok? Mam podobny problem teraz firma nazywa sie Good Line sp. z.o.o. ul. Solec 81B/a-8 Warszawa. Chce zwrocic towar a w umowie mam 2 adresy: adres do Warszawy ( Solec 81B/a-8) i adres korespondencyjny do Bialegostoku (ul. Wierzbowa 12 p.1, 15-743 Białystok) Telefonicznie na infolinii mi powiedzieli ze odeslac towar na Bialystok. Ale jak czytam tu na forum tam nikt nie odbiera paczek??? Czy ktos odeslal tam z sukcesem towar? Czy jesli nikt nie odbierze tej paczki, a towar wroci na moj adres co wobec tego dalej? Nadmieniam ze odstapienie od umowy juz wyslane listem poleconym za potwierdzeniem odbioru na obydwa adresy. Czy data nadania paczki z towarem jest data dotrzymania 14 dniowego terminu zwrotu towaru? Prosze o pomoc :-(

Odeślij na adres określony w umowie jako adres do odsyłki.

Powrót