Odwołanie od Orzeczenia RWKL

• Autor wątku Autor wątku k.tom5
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ktoś wie jak długo czeka się na odpowiedź komisji z łodzi??? Jutro mam 3 tyg i żadnego listu...

Witam mam pytanie czy warto się odwołać od orzeczenia lekarskiego jak dostałem 3 paragrafy.
1.Skrzywienie nosa zewnętrznego uwypuklone w stronę lewa nieznacznie szpecace 26 pkt 5.
2.Swiezo przebyta septoplastyka z powodu skrzywienia przegrody nosa. 26 pkt3
3.Niewielkie prawostronne skrzywienie kręgosłupa lędźwiowego niespojenie łuku kręgu s1 lumbalizacja kręgu s1 w obrazie rtg 34pkt1
Proszę o pomoc i podpowiedź pozdrawiam

Jestem kandydatem do WOT i poziom alat wynosi 89 U/l reszta badan ok. czy dostanę odpowiednią kat do pełnienia służby?

Norma poziomu aminotransferazy alaninowej w surowicy krwi wynosi 5-40 U/I. .

Dobry.
Po badaniach dostałem kat B 3 na odroczony naokres 3 miesięcy
Z powodu:
-Drobnego pasmowatego zaciemnienia w polu środkowym płuca prawego sugerującego niedodmę do dalszej diagnostyki - &37 pkt 4
-graniczne wartość ciśnienia tętniczego do obserwacji - & 39 ptk 1
-otyłość I' nieupośledzająca sprawności ustroju - & 1 ptk 7

Na pierwszy podpunkt może to jest moja wina bo nie nabrałem powietrza do płuc. Kolega co był zaraz po mnie to mu kazali zostać bo pali 23 lata i coś tam znaleźli ja sie pytałem lekarza to nic nie stwierdził że mam na płucach .

Na drugie ciśnienie mi skoczyło bo człowiek się trochę zdenerwował i z braku wiedzy że internista to inaczej kardiolog to bym nie chodził z parteru na 3 piętro i nie latał jeszcze do szpitala po wyniki i nie pił bym dwóch kaw. Nawet kolego co ma 4 kg nadwagę miał nadciśnienie bo schodził na dymka ,a ja z nim jako kompan (nie palę już 9 lat tak na marginesie) i zaraz po wejściu na 3 piętro wszedłem do internisty(kardiologa) i mówie mu że mam ciśnienie większe bo nabiegałem się trochę. Oddaj krew co 2 miesiące i zawsze mam ciśnienie 120/80 .

Na trzecie tu miałem 115 kg schudłem na 106 kg w ciągu 2 miesięcy , ćwiczę , robię sobie marszobiegi na 2000 m co drugi dzień , a dokładnie 3 dni w tygodniu marszobieg . od dnia badania 26.11.2019 schudłem już na 104 kg czyli jeżeli tępo utrzymam to do lutego będę ważyć około 88-90kg czyli prawie dobrze .

Proszę o pomoc w napisaniu odwołania od decyzji bo naprawdę mi zależy dostać się w lutym do WOT dzięki temu zacząłem ćwiczyć i dobrze się odżywiać , a tu dostałem B3 :(

Witam pisze z zapytaniem w sprawie orzeczenia z RWKL dostałem ze jestem zdolny do zawodowej służby wojskowej bez ograniczen po wypadku doznałem przepukliny kręgosłupa i staram się o zwolnienie z niektórych zajęć na czas leczenia czy jest szansa ze wyższa komisja to zmieni

Witam
Proszę Państwa o pomoc.
2 lata temu dostałem kat. N. 72 par.3 amfetamina w moczu (nadmieniam, że nigdy nie miałem styczności z narkotykami wynik był na granicy wykrywalności w orzeczeniu incydentalne zażycie)reszta wyników idealna, odwoływałem się do CWKL bezskutecznie. Otrzymałem teraz ponownie propozycję etatu do służby zawodowej. Mam zgodę z MON. Jestem po całej procedurze ( testy sprawnościowe na 5,psycholog bez problemu) została mi tylko komisja lekarska. Czy brane jest pod uwagę tamte orzeczenie i dostanę z automatu N mimo że z obcenej komisji RWKL wszystkie wyniki mam bardzo dobre bez żadnych zastrzeżeń ? Jeśli tak czy są jakiekolwiek szanse na odwołanie?

Będzie doborze kolega miał coś podobnego i teraz służy

Blokershk napisał:
Będzie doborze kolega miał coś podobnego i teraz służy
Dzięki szukam w przepisach i nigdzie nie mogę znaleźć co gdy się staram ponownie, ale z tego co w necie piszą to raczej nie mam szans.Tylko po co wydawać zgodę wyznaczać na stanowisko,ponosić koszty rekrutacji powinni chyba mnie odrzucić na samym początku przecież robią rozpoznanie sprawdzają papiery a tam wszystko jest. Przynajmniej tak to soboe tłumaczę.

Marcin251 napisał:
Dzięki szukam w przepisach i nigdzie nie mogę znaleźć co gdy się staram ponownie,

Objaśnienia szczegółowe
(...)
Do § 72 (...)
pkt 3. Osoby po jednorazowym użyciu w celach niemedycznych środka psychoaktywnego wymienionego w ustawie z dnia 29 lipca 2005 r. o przeciwdziałaniu narkomanii (Dz. U. Nr 179, poz. 1485, z późn. zm.) należy kwalifikować jako niezdolnych.
(...)

Rozporządzenie Ministra Obrony Narodowej z dnia 3 czerwca 2015 r. w sprawie orzekania o zdolności do zawodowej służby wojskowej oraz właściwości i trybu postępowania wojskowych komisji lekarskich w tych sprawac
dok. PDF str 42

Marcin251 napisał:
Tylko po co wydawać zgodę wyznaczać na stanowisko,ponosić koszty rekrutacji powinni chyba mnie odrzucić na samym początku przecież robią rozpoznanie sprawdzają papiery a tam wszystko jest.

Ten co Tobie proponuje nie jest uprawniony do orzekania.

Odwoływał się ktoś od orzeczenia psychiatry na rwkl ?

Witam,
W tym roku kandydowałem na studia wojskowe i dostałem N z powodu
§68 pkt. 1 Zaburzenia osobowości nieznacznie upośledzające zdolności adaptacyjne. Czy jeśli się wyleczę to mam szansę za rok dostać Z? Czy jestem już dożywotnio zdyskwalifikowany?

Witam
Mam pytanie staram się dostać do zawodowej służby wojskowej lecz po prześwietleniu RTG kręgosłupa wyszła diagnoza
"Niewielkie skrzywienie lewostronne.DyskopatiaL5-S1.Wysokość trzonów zachowana"
Nie odczuwam żadnego bólu.
Reszta wszystkich badań jest pozytywna brak innych uwag.
Czy jest szansa ze zostanę odrzucony, nie staram się do do jednostek specjalnych (desant,nurek,pilot.itp) tylko "normalna" jednostka piechoty.
Jeśli trzeba będzie się odwoływać to jakie będą potrzebne dokumenty by poprzeć moja argumentacje???

9PiotR napisał:
Witam
Mam pytanie staram się dostać do zawodowej służby wojskowej lecz po prześwietleniu RTG kręgosłupa wyszła diagnoza
"Niewielkie skrzywienie lewostronne.DyskopatiaL5-S1.Wysokość trzonów zachowana"
Nie odczuwam żadnego bólu.
Reszta wszystkich badań jest pozytywna brak innych uwag.
Czy jest szansa ze zostanę odrzucony, nie staram się do do jednostek specjalnych (desant,nurek,pilot.itp) tylko "normalna" jednostka piechoty.
Jeśli trzeba będzie się odwoływać to jakie będą potrzebne dokumenty by poprzeć moja argumentacje???

I jaką dostałeś decyzje ostatecznie?

witam myślicie że jest sens odwoływać się? Dostałem N przez &55 pkt1. Mam stare wyniki badań z przed roku gdzie miałem wszystko okej więc nie da się udowodnić że jest to wrodzone.

https://zapodaj.net/5e68976682c3a.png.html

Ostatnia edycja:
Witam .
Jestem po wszystkich badaniach lekarskich. Dostałam orzeczenie o niezdolności, kategoria D. Niezdolność przypisana jest do Nadczynnosci tarczycy w przebiegu choroby Hashimoto leczonej farmakologicznie.
Nadczynnosci tarczycy ,woli itp nie mam . Fakt lecze się na niedoczynność, natomiast od ostatniego badania minął rok, było wszystko ok na ostatnim badaniu, tsh ft3,ft4 w normie ,usg również. Tarczyca jest kontrolowana co roku ,teraz przez covid nie zrobiłam badań i te które zrobili mi na komisji lekarskiej ,wyszła nadczynność jedynie przez farmakologie, wystarczy obniżyć lek i będzie ok ,tak mi powiedziała moja endokrynolog . Nie chce służyć w siłach specjalnych czy desancie, ani przy promieniowaniu itp. Mam badania z poprzednich lat ,gdzie widać że z tarczyca jest ok , mam też opinie mojej endokrynolog ,że tarczyca jest pod stałą kontrolą i nie uposledza sprawności ustoju.
Jest szansa na zdolność? Dziękuję za odpowiedź.

Witam. Otrzymałam orzeczenie w sprawie zdolności do czynnej służby wojskowej i dostałam kategorie D, ponieważ mam niedoczynność tarczycy. Czy jest sens się odwoływać, bo słyszałam o nowym rozporządzeniu ministra, że wprowadził zmiany polegające na złagodzeniu kryteriów orzekania w odniesieniu m.in niedoczynności tarczycy. Czy miał ktoś podobną sytuacje?

K8nga napisał:
Witam .
Jestem po wszystkich badaniach lekarskich. Dostałam orzeczenie o niezdolności, kategoria D. Niezdolność przypisana jest do Nadczynnosci ...

czy odwoływałaś się już?

Kama1807 napisał:
K8nga napisał:
Witam .
Jestem po wszystkich badaniach lekarskich. Dostałam orzeczenie o niezdolności, kategoria D. Niezdolność przypisana jest do Nadczynnosci ...

Tak , odwołałam się dwa tygodnie temu ,natomiast jeszcze nie dostałam odpowiedzi.

czy odwoływałaś się już?

Powrót