Odwołanie od Orzeczenia RWKL

• Autor wątku Autor wątku k.tom5
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam.
Dziś nadszedł ten wyczekiwany przeze mnie dzień otrzymałem orzeczenie RWKML.Gdy w skrzynce na listy zobaczyłem avizo pobiegłem dwa 2km na pocztę choć trzymałem kluczyki od auta w ręku, a ja stałem obok auta. Byłem taki szczęśliwy że w końcu dotarła do mnie ta informacja w formie papierowej (Pani przyjmująca dokumenty zapewniła mnie że "Zdolny").
Krótko- czy mogę się odwołać od paragrafu 65 pkt1?
Nadmieniam iż sama Pani Doktor która wykonywała badanie stwierdziła że badanie nie powinno odbywać się w tych okolicznosciach(cytuję "przed badaniem powinien być pan wyspany,wypoczęty i syty" byłem na czczo).Od 2:00 w nocy w trasie do Gdańska, a badanie odbywało się około godziny 14:00.
Reszta badań prawidłowa.

Bardzo proszę o błyskawiczna odpowiedź.
Z góry dziękuję
Dodam że jestem w służbie czynnej i uzyskałem możliwość zmiany etatu na Młodszego Nurka.

Witam, mam takie pytanie do osób które już miały rejonową wojskową komisję lekarską a mianowicie czy robią zdjęcie RTG odcinka lędzwiowo- krzyżowego kręgosłupa? bo nigdzie nie mogę znaleźć takiej informacji będę skierowany do RWKL w Bydgoszczy

Dziękuję za pomoc

kamil_ziel1 napisał:
Witam, mam takie pytanie do osób które już miały rejonową wojskową komisję lekarską a mianowicie czy robią zdjęcie RTG odcinka lędzwiowo- krzyżowego kręgosłupa? bo nigdzie nie mogę znaleźć takiej informacji będę skierowany do RWKL w Bydgoszczy

Dziękuję za pomoc

Tak robią. Stajesz bez koszulki i robią Ci zdjęcie rtg od przodu i tylu wiec napewno wszystko wyjdzie jeśli cos nie tak.

A tak dla Ciekawkich dziś mija 27 dzień jak odwołałem się do cwkl i zero odpowiedzi wiec chwile to trwa..

bartycho2038 napisał:
Tak robią. Stajesz bez koszulki i robią Ci zdjęcie rtg od przodu i tylu wiec napewno wszystko wyjdzie jeśli cos nie tak.

A tak dla Ciekawkich dziś mija 27 dzień jak odwołałem się do cwkl i zero odpowiedzi wiec chwile to trwa..

No właśnie teraz nie wiem co robić bo mam problem z lędzwiowym niby nic mnie nie boli ale kiedyś robiłem zdjęcie RTG i wyszło " niespójnie łuku kręgu L5" dlatego nie wiem czy warto robić sobie nadzieję...

kamil_ziel1 napisał:
No właśnie teraz nie wiem co robić bo mam problem z lędzwiowym niby nic mnie nie boli ale kiedyś robiłem zdjęcie RTG i wyszło " niespójnie łuku kręgu L5" dlatego nie wiem czy warto robić sobie nadzieję...

Tutaj masz wszystko napisane co i jak. Jest to wersja z 2020
Roku wiec najbardziej aktualna.

https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-...j-sluzby-wojskowej-oraz-wlasciwosc-i-18199230

Bo jeszcze pare lat temu za tatuaż przedramieniu dostawało się z marszu N a teraz jest Z/N a ja mam taki tatuaż i dostałem Z wiec trzeba patrzeć na aktualne rozporządzenie.

A czy warto próbować? Jasne jeśli tylko masz szanse to trzeba robić wszystko żeby spełnić marzenie :) jeśli się nie uda przynajmniej będziesz miał czyste sumienie ze spróbowałeś coś zrobić

Ostatnia edycja:
Witam jestem nowy mam pytanie jeżeli RWKL źle obliczyło moje Bmi wysłałem odwołanie do CWKL z dokumentem od dietetyka jest możliwość zmiany decyzji ?

Żołnierz17wbz napisał:
Witam jestem nowy mam pytanie jeżeli RWKL źle obliczyło moje Bmi wysłałem odwołanie do CWKL z dokumentem od dietetyka jest możliwość zmiany decyzji ?

Raczej nie. Tak jak pisali koledzy wcześniejsze posty, raczej nie ma szans cwkl podtrzymuje decyzje rwkl sam tego doświadczałylem, pomimo przedstawienia dowodów wraz z wynikami ze wszystko jest okej totalnie nie zwrócili na to uwagę a skupili się tylko na tym co
Było na rwkl... odwołać się możesz ale nie nastawiaj się raczej na nic pozytywnego.

Witam. Mam pytanie co do paragrafu w wykazie chorób pod kończyny. Miałem żylaki goleni prawej które zostały usunięte nieoperacyjne, metodą ablacji laserowej mało inwazyjną, poprzez jedno nakłucie. W wykazie chorób pod paragrafem kończyny widnieje informacja że żylaki lub operacje na żylaki= N dla kandydatów do służby zawodowej, żołnierzy rezerwy etc. Według lekarza dr nauk medycznych który przeprowadzał mi zabieg ablacja laserowa nie jest operacja w świetle terminologii medycznej, a zabieg który był wykonywany na mojej nodze był zabiegiem ambulatoryjnym. Więc w moim przypadku nie mam żylaków, i nie miałem wymienionej w wykazie chorób operacji na żylaki. Każdy medyk powinien znać różnice pomiędzy zabiegiem ambulatoryjnym, a operacją. A w ustawie jest wyraźnie napisane operacja.
Czy w wypadku odrzucenia mnie z wyżej wymienionego schorzenia mam szansę odwoływać się do CWKL, a jeśli to nie pomoże do sądu administracyjnego??
Pamiętam że kiedyś w ustawie postawiono przecinek nie tam gdzie trzeba i to już było podstawa do interpretowania prawa w inny sposób niż zamierzony.
Dodam że w trakcie komisji miałem konsultacje z lekarzem chirurgiem naczyniowcem, i zapisał pacjent po zabiegu usunięcia żylaków, żylaków nawrotowych nie stwierdzono.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za radę.

bartycho2038 napisał:
Raczej nie. Tak jak pisali koledzy wcześniejsze posty, raczej nie ma szans cwkl podtrzymuje decyzje rwkl sam tego doświadczałylem, pomimo przedstawienia dowodów wraz z wynikami ze wszystko jest okej totalnie nie zwrócili na to uwagę a skupili się tylko na tym co
Było na rwkl... odwołać się możesz ale nie nastawiaj się raczej na nic pozytywnego.
Ciebie za co odrzucili ? Co do mojej sprawy jest tez kilka osób co tez przez złe obliczenie bmi odpadali lecz CWKL zmieniało to jest błąd a liczby nie kłamią

Nie jeszcze nie dostałem orzeczenia. Jeśli RWKL mnie zdyskwalifikuje to odwołam się do CWKL, a jeśli oni podtrzymają, to pójdę do sądu.

Nie ja nadal czekam na orzeczenie. Jeśli odrzucą w RWKL to pójdę do CWKL, a jeśli tam też odrzucą, to pójdę do sądu administracyjnego.

Temat nieaktualny CWKL zmieniło orzeczenie na Zdolny na przyszłość trzeba starać się do konica .

Witam. Dostałem decyzje od RWKL z dwoma paragrafami :
* żylaki obu podudzi
* 7% ubytku zdolności żucia
oczywiście kat N - niezdolny.
W jaki sposób napisać odwołanie do CWKL? Podczas badania USG doplera lekarz wykonujący badanie mówi że nic się złego nie dzieje, nic tam nie ma wszystko jest ok a tu nagle taki paragraf. Jak do tego podejść ? Pozdrawiam

Pit3r3k napisał:
Nie jeszcze nie dostałem orzeczenia. Jeśli RWKL mnie zdyskwalifikuje to odwołam się do CWKL, a jeśli oni podtrzymają, to pójdę do sądu.
. W piątek dostałem orzeczenie z literka N z paragrafu 79 pkt 1- żylaki lub operacje na zylakach. Laserowa ablacja żylaków niestety nie jest operacja, a zabiegiem ambulatoryjnym co potwierdzone jest przez lekarzy flebologow nie tylko personalnie ale także w wielu publikacjach medycznych, w uzasadnieniu jest: przybyte laserowe usunięcie żylaków goleni lewej. W poniedziałek idę zanieść odwołanie, na nieszczęście lekarzy z RWKL w Ełku mam w rodzinie paru prawników w tym zdolna adwokat zajmująca się błędami medycznymi, odwołanie napisane tak że nie będą mieli wyjścia, jeśli zaś utrzymają wyrok to sądzie sprawa w 100% wygrana. Problem jest jednak tego typu że przez ten czas etat zniknie, więc będą jeszcze sprawy z powództwa cywilnego przeciw lekarzom orzecznikiom o odszkodowanie w wysokości utraconego uposażenia do czasu znalezienia etatu w pobliżu zamieszkania. Mam nadzieję że taka kara nauczy orzeczników wydawać właściwe decyzje, tym bardziej że te samo RWKL miało bardzo podobny przypadek w 2017 roku gdzie obecnie zawodowego żołnierza uznano za N, z powodu paragrafu 79 pkt 1, na wtedy żołnierz był tylko po Zetce, odrazu po otrzymaniu orzeczenia udał się na zabieg ambulatoryjny usunięcia żylaków, i z papierami wraz z odwołaniem wrócił do RWKL, które zamieniło orzeczenie na Z ponieważ żylaki znikły a żołnierz nie miał operacji a zabieg ambulatoryjny.

Pit3r3k napisał:
. W piątek dostałem orzeczenie z literka N z paragrafu 79 pkt 1- żylaki lub operacje na zylakach. Laserowa ablacja żylaków niestety nie jest operacja, a zabiegiem ambulatoryjnym co potwierdzone jest przez lekarzy flebologow nie tylko personalnie ale także w wielu publikacjach medycznych, w uzasadnieniu jest: przybyte laserowe usunięcie żylaków goleni lewej. W poniedziałek idę zanieść odwołanie, na nieszczęście lekarzy z RWKL w Ełku mam w rodzinie paru prawników w tym zdolna adwokat zajmująca się błędami medycznymi, odwołanie napisane tak że nie będą mieli wyjścia, jeśli zaś utrzymają wyrok to sądzie sprawa w 100% wygrana. Problem jest jednak tego typu że przez ten czas etat zniknie, więc będą jeszcze sprawy z powództwa cywilnego przeciw lekarzom orzecznikiom o odszkodowanie w wysokości utraconego uposażenia do czasu znalezienia etatu w pobliżu zamieszkania. Mam nadzieję że taka kara nauczy orzeczników wydawać właściwe decyzje, tym bardziej że te samo RWKL miało bardzo podobny przypadek w 2017 roku gdzie obecnie zawodowego żołnierza uznano za N, z powodu paragrafu 79 pkt 1, na wtedy żołnierz był tylko po Zetce, odrazu po otrzymaniu orzeczenia udał się na zabieg ambulatoryjny usunięcia żylaków, i z papierami wraz z odwołaniem wrócił do RWKL, które zamieniło orzeczenie na Z ponieważ żylaki znikły a żołnierz nie miał operacji a zabieg ambulatoryjny.

Walka z wiatrakami. To jest wojsko ;)

bartycho2038 napisał:
Walka z wiatrakami. To jest wojsko ;)

Być może RWKL, i CWKL tak, ale WSA to są cywile, a nie wojskowi. Dla sędziego cywilnego prawo jest prawem, i w to mierzymy. Obie komisje w tym wypadku są postrzegane jako funkcjonariusze administracji państwowej, za łamanie prawa administracyjnego są też kary z kodeksu karnego. Tu moja adwokat będzie mierzyła w uwalenie całej komisji z paragrafów karnych, tak żeby pozbawić ich też pracy w RWKL, a być może i w CWKL.

Witam. Dostałem kat. N z powodu:
Brak jednoczesnego widzenia obuocznego przez chorobęzeza w dzieciństwie.
Na badaniach nie widziałem motylka i tego typu figur. Miałem też kiedyś problemy podczas dostania się do szkoły czy robienia prawa jazdy . Na co dzień totalnie nie przeszkadza mi ta wada , przygotowawczą ze strzelania byłem jednym z lepszych, same piątki. Jest sens się odwołać? Pozdrawiam

Witam ponownie jeśli ktoś uważa że został nieprawidłowo orzeczony przez RWKL Ełk, w jakiś sposób zdyskryminowany np ze względu na wiek to proszę o kontakt, szykowana jest skarga zbiorowa do ŻW. Jest to możliwe proszę sobie spojrzeć na przykład komisji działającej niegdyś przy 7 Szpitalu Wojskowym Marynarki Wojennej. Odpowiednie osoby zostały już powiadomione potrzeba nam więcej przypadków z dziwnymi orzeczeniami, np złe badania krwi, szukamy powtarzalności, lub źle ocenione żylaki, okulista, itd itd.

Cześć

Wczoraj dostałem orzeczenie z RWKL EŁK - niestety N- powód blizny po samouszkodzeniach przedramienia lewego. I tu moje pytanie :
Jest szansa odwołania się od tej decyzji? Dodam, że są to trzy poziome blizny, które mam od 15 roku życia a obecnie mam 36, byłem z tymi bliznami w zasadniczej służbie i nikomu to nie przeszkadzało.
Może zakryć je tatuażem? Jak myślicie? Nie wiem w którą stronę mam uderzyć do odwołania, więc proszę was o pomoc. Z góry dzięki za szybki odzew;);)

Powrót