Odwołanie od Orzeczenia RWKL

• Autor wątku Autor wątku k.tom5
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Jak opisze Ci w sposób dający większe szanse na pozytywne rozpatrzenie to ja bym dodał.
Pozniej ewentualnie jak bedziesz miał wezwanie na komisje odwoławczą to również byś to wziął.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Witam mam pytanie byłem w zeszłym czwartek na RWKL w Bydgoszczy i wyszedł mi cukier 6.49 czy to już jest pozamiatane?

osmendka napisał:
Witam.
Dostałem wczoraj orzeczenie z RWKL z kategorią N. do Grupy 1.
Dostałem etat w jednostkach powietrzno-desantowych.
19970719_1390705964310691_952624400_n.jpg

Czy jest szansa żeby się odwołać od takiej dezycji ?

gabdziol napisał:
Składają odwołanie. 1 i 2 pozycja jasno napisane 'nieupośledzająca'. Co do 3, czyli tatuaż, również napisane 'nieszpecące'.
Nie wiem co za durny lekarz się trafił, że wystawił niezdolny.

Nie wiem na jakiej podstawie gabdziol wysnuł swoje tezy ale w tej konkretnej sutuacji nie ma racji ponieważ o niezdolności w tym przypadku wpływa fakt deformacji obojczyka oraz to że orzeczenie wydano w celu dopuszczenia do służby w jednostkach desantowo-szturmowych . Zaś zapisy o bliznach i tatuażach nie przyczyniają się w tym przypadku do orzeczenia takiej kategorii jaka miała miejsce w tym przypadku.

Co nam mówi w załączniku do rozporządzenia Internetowy System Aktów Prawnych (tabela schorzeń i ułomności) w § 32 pkt 1 i w grupie I ? - to że zniekształcenie obojczyka nieupośledzające sprawności obręczy barkowej lub nieznacznie upośledzające sprawność obręczy barkowej w tej grupie można swobodnie orzekać jako zdolnego albo nie zdolnego według uznania lekarzy ale jest w uwagach do tego paragrafu jest obostrzenie:
Kandydatów do służby w kompaniach jednostek reprezentacyjnych Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej oraz kandydatów do służby w jednostkach desantowo-szturmowych należy kwalifikować jako niezdolnych.

Tak więc lekarz w tym przypadku nie był durny i wiedział co napisał. Szanse na skuteczne odwołanie przy takim rozpoznaniu w tej grupie mają:
– kandydaci do służby w jednostkach specjalnych,
– żołnierze zasadniczej służby wojskowej, podchorążowie odbywający przeszkolenie wojskowe oraz żołnierze rezerwy ubiegający się o powołanie do zawodowej służby wojskowej,
– osoby ubiegające się o przyjęcie do zawodowej służby wojskowej, w tym pełniące służbę kandydacką na pierwszym lub drugim roku nauki (studiów),
– osoby stawiające się do kwalifikacji wojskowej, ochotnicy i żołnierze rezerwy ubiegające się o przyjęcie do służby wojskowej w charakterze kandydatów na żołnierzy zawodowych,
– kandydaci do służby w Żandarmerii Wojskowej.

Czyli jest jakaś szansa żeby się skutecznie odwołać?

Witam,
Dostalem paragraf 13 punkt 5 chce sie odwolac i zmienic na 13.1 . Podjalem leczenie ktore potrwa okolo 6 miesiecy. Czy po odwolaniu komisja da mi taki czas abym po 6 miesiacach ponownie mogl przed nia stanac i okazac wynik leczenia lub przejsc ponowne badanie okulistyczne?

Witam, kilka miesięcy temu składałem dokumenty na kurs oficerski OT. Dostałem kategorię N. We wniosku wpisano poniższe paragrafy:
-§ 34 pkt 5
-§ 34 pkt 1
-§ 2 pkt 1

Czy jest możliwość przejść badania do służby zawodowej? W aktualnej komisji (Lublin), jestem spalony. Na myśli mam przemeldowanie się (najprawdopodobniej Warszawa), czy tu są jakieś szanse przejść badania?
Dodam, że znam przypadki, gdzie ludzie bez palców u rąk przechodzili badania.

Ten kurs odbywać się miał w ramach służby kandydackiej a wymogi zdrowotne dla cywili są takie same jak do służby zawodowej.

witam wszystkich, własnie dostałem orzeczenie z N'ka, stwierdzone nadciśnienie tętnicze I stopnia, reszta badan dobra, dodam że nie leczyłem sie na to nadcisnienie bo dopiero sie o tym dowiedziałem , podejmuje leczenie, jest sens sie odwoływać?bo nie wiem czy odpuszczać czy dalej walczyc :mad:;), z gory dziekuje za pomoc

Musisz podać jaki numer paragrafow jest przypisany do orzeczenia.

gabdziol napisał:
Musisz podać jaki numer paragrafow jest przypisany do orzeczenia.

Nie pamiętam który ale było że nadciśnienie tętnicze 1 stopnia

Ale to jest zakwalifikowane do jakiejś grupy. Masz orzeczenie z RWKL tam są napisane paragrafy.

gabdziol napisał:
Ale to jest zakwalifikowane do jakiejś grupy. Masz orzeczenie z RWKL tam są napisane paragrafy.

Grupa 1.paragraf 39.pkt 1

Według tabeli N. Ciężko chyba się odwołać, ale może niech wypowie się @emerytwojskowy

W zasadzie zostało już wszystko powiedziane. Według tabeli nadciśnienie dyskwalifikuje. Nie wyczaruję tu nic ku upodobaniu.

emerytwojskowy napisał:
W zasadzie zostało już wszystko powiedziane. Według tabeli nadciśnienie dyskwalifikuje. Nie wyczaruję tu nic ku upodobaniu.

Nawet jeśli będzie leczone ?,gdybym o nim wiedział to bym się wcześniej leczył

moris2906 napisał:
Nawet jeśli będzie leczone ?,gdybym o nim wiedział to bym się wcześniej leczył

Spróbuję chociaż,może się uda udać na dodatkową komisję. WGL gdzie wysłać odwołanie,bezpośrednio do cwkl czy do twkl?

Do kogo się odwołać ? - masz to w treści orzeczenia.

Powrót