osmendka napisał:
Witam.
Dostałem wczoraj orzeczenie z RWKL z kategorią N. do Grupy 1.
Dostałem etat w jednostkach powietrzno-desantowych.
Czy jest szansa żeby się odwołać od takiej dezycji ?
gabdziol napisał:
Składają odwołanie. 1 i 2 pozycja jasno napisane 'nieupośledzająca'. Co do 3, czyli tatuaż, również napisane 'nieszpecące'.
Nie wiem co za durny lekarz się trafił, że wystawił niezdolny.
Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
Nie wiem na jakiej podstawie
gabdziol wysnuł swoje tezy ale w tej konkretnej sutuacji nie ma racji ponieważ o niezdolności w tym przypadku wpływa fakt deformacji obojczyka oraz to że orzeczenie wydano w celu dopuszczenia do służby w jednostkach desantowo-szturmowych . Zaś zapisy o bliznach i tatuażach nie przyczyniają się w tym przypadku do orzeczenia takiej kategorii jaka miała miejsce w tym przypadku.
Co nam mówi w załączniku do rozporządzenia
Internetowy System Aktów Prawnych (tabela schorzeń i ułomności) w § 32 pkt 1 i w grupie I ? - to że zniekształcenie obojczyka nieupośledzające sprawności obręczy barkowej lub nieznacznie upośledzające sprawność obręczy barkowej w tej grupie można swobodnie orzekać jako zdolnego albo nie zdolnego według uznania lekarzy ale jest w uwagach do tego paragrafu jest obostrzenie:
Kandydatów do służby w kompaniach jednostek reprezentacyjnych Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej oraz kandydatów do służby w jednostkach desantowo-szturmowych należy kwalifikować jako niezdolnych.
Tak więc lekarz w tym przypadku
nie był durny i wiedział co napisał. Szanse na skuteczne odwołanie przy takim rozpoznaniu w tej grupie mają:
– kandydaci do służby w jednostkach specjalnych,
– żołnierze zasadniczej służby wojskowej, podchorążowie odbywający przeszkolenie wojskowe oraz żołnierze rezerwy ubiegający się o powołanie do zawodowej służby wojskowej,
– osoby ubiegające się o przyjęcie do zawodowej służby wojskowej, w tym pełniące służbę kandydacką na pierwszym lub drugim roku nauki (studiów),
– osoby stawiające się do kwalifikacji wojskowej, ochotnicy i żołnierze rezerwy ubiegające się o przyjęcie do służby wojskowej w charakterze kandydatów na żołnierzy zawodowych,
– kandydaci do służby w Żandarmerii Wojskowej.