Odwołanie od Orzeczenia RWKL

• Autor wątku Autor wątku k.tom5
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Hmmm jadę dzisiaj na badania do placówki Centrum Słuchu i Mowy która specjalizuje się w tej jednej dziedzinie..aby ostatecznie zweryfikować stan rzeczy w profesjonalnych warunkach i porozmawiać z lekarzem (nie w 15 różnych... jak niestety wygląda to w placówkach wojskowych). Wynik tego badania defacto będzie dla mnie ostateczny - jeśli okaże się że wyszło zupełnie co innego niż w badaniach w RKWL będzie dla mnie jednoznaczne aby nie zrezygnować. Ponadto jeśli się odwołam, z tego co przeczytałam komisja skieruje mnie na powtórne badania...a do tego czasu jest szansa na poprawieni wyników.

Witam
czy ktoś z Państwa wie czy żołnierz zawodowy odwołujący się od orzeczenia komisji lekarskiej (brak dalszje zdolności do służby na skutek utraty sprawności pozostającej w związku z pełnieniem zawodowej służby) czekając na opinie z Warszawy musi do czasu wyjąsnienia przebywać na zwolnieniu lekarskim? Czy jest to jakoś inaczej uregulowane?

Witam, ja dostałem N z takiego powodu. Prosze mi powiedziec czyda mi cos odwolanie? moze jakies dodatkowe badania lub zaswiadczenie od lekarza ?

to przez to 1 mnie wykluczyli i dali N.

1. Zmiany zwyrodnieniowo-znieksztalcajace kregoslupa ledzwiowo-krzyzowego z dyskopatia L5-S1

2.Skolioza piersiowa iledzwiowa z wyzszym ustawieniem prawego talerza biodrowego.

3.hiperbilirubina

4. Mala niedomykalnosc zastawki mitralnek serca bez istotnych zaburzen hemodynamicznych.

5. 18% utrady zdolności żucia.

Uzasadnienie:

Zgodnie z wyjasnieniami szczegolowymi do zalacznika nr . Choroba zwyrodnieniowa obejmujaca wiecej niz jeden poziom miedzykregowy, wiecej niz jeden krag.

Czy maja racje? po rtg mogli rozpoznac takie rzeczy czy tylko paragraf wypisali? Prosze o odp poniewaz nie wiem co napisac w odwolaniu,chce sluzyc,tyle czasu na to poswiecilem a tu jedna komisja i przekreslili.. Ale jeszcze to dowloanie zostaje, moze ktos pomoze co mam zrobic? jak napisac odwolanie zeby wpisali Z? dziekuje z góry za odp. Pozdrawiam

prosze o wypowiedz emerytwojskowy bo widze ze sie zna na rzeczy :)

pezet5_1989 napisał:
Czy maja racje? po rtg mogli rozpoznac takie rzeczy czy tylko paragraf wypisali?

Niby skąd to mamy wiedzieć? To nie prawo, to medycyna.

No tak ale jak udowodnić im to ze nic mi się nie dzieje,nic nie boli,skoliozę mam od urodzenia i chciałbym udowodnić. Zeby mi przyznali Z. ?

Nie znam kryteriów jak lekarze to określają. Tu nie znajdziesz odpowiedzi na to pytanie.

Przepis mówi jasno:

- § 34 pkt. 1: Skolioza I° i wady kręgosłupa wrodzone lub nabyte nieupośledzające sprawności ustroju lub nieznacznie upośledzające sprawność ustroju - Z/N;
- § 34 pkt. 2: Skolioza II° i wady kręgosłupa wrodzone lub nabyte upośledzające sprawność ustroju - N;
- § 34 pkt. 3: Skolioza III° i wady kręgosłupa wrodzone lub nabyte znacznie upośledzające sprawność ustroju - N;
- § 34 pkt. 5: Choroba zwyrodnieniowa kręgosłupa nieupośledzająca sprawności ustroju lub nieznacznie upośledzająca sprawność ustroju -Z/N;
- § 34 pkt. 6: Choroba zwyrodnieniowa kręgosłupa upośledzająca sprawność ustroju – N;
- § 34 pkt. 7: Choroba zwyrodnieniowa kręgosłupa znacznie upośledzająca sprawność ustroju – N.
Do tego objaśnienia:

pkt 1–3. Wady kręgosłupa: półkręgi, kręgi klinowate, kręgi zrośnięte, niespojenie łuków kręgów, tzw. kręgi rybie, kręgozmyk, kręgoszczeliny.
Kręgozmyk I stopnia kwalifikować do § 34 pkt 1, II stopnia do § 34 pkt 2, wyższego stopnia do § 34 pkt 3, więcej niż jedna kręgoszczelina kwalifikować do § 34 pkt 2. Ocenione na podstawie metody Cobba:
skolioza I° – do 30°;
skolioza II° – do 60°;
skolioza III° – 60–90°.
pkt 1 i 9. Kandydatów do służby w kompaniach jednostek reprezentacyjnych Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej należy kwalifikować jako niezdolnych.
pkt 5. Choroba zwyrodnieniowa obejmująca jeden poziom międzykręgowy kręgosłupa, bez cech kompresji – kandydatów do zawodowej służby wojskowej kwalifikować jako zdolnych. Choroba zwyrodnieniowa obejmująca więcej niż jeden poziom miedzykręgowy, więcej niż jeden krąg – kandydatów do zawodowej służby wojskowej kwalifikować jako niezdolnych. Przebyta operacja kręgosłupa – kandydatów do zawodowej służby wojskowej kwalifikować jako niezdolnych.

Patrz strony 18 i 19:

http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20170000163/O/D20170163.pdf

Napisałeś:
pezet5_1989 napisał:
Zmiany zwyrodnieniowo-znieksztalcajace kregoslupa ledzwiowo-krzyzowego z dyskopatia L5-S1

Jaki przypisali paragraf do tego opisu?

Nie widzę szans bo ja domyślam się przeważyło to:

Choroba zwyrodnieniowa obejmująca więcej niż jeden poziom miedzykręgowy, więcej niż jeden krąg – kandydatów do zawodowej służby wojskowej kwalifikować jako niezdolnych.

Tak właśnie tak. Dlatego zrobiłem dziś dodatkowe badania rtg. Jutro będę miał opis rtg to wam przedstawię. Poprosiłem o opis czy jest chora zwyrodnieniowa czy tylko paragraf mi wystawili bez żadnego dowodu. Chce się dostać do wojska wiec muszę mieć dowody na to ze się nadaje do służby.

pezet5_1989 napisał:
czy tylko paragraf mi wystawili bez żadnego dowodu.
Jaki dowód? Wykonano tobie RTG, ktoś dokonał oceny - mało prawdopodobne aby dokonano błędnego odczytu. No cóż nadzieja zawsze umiera ostatnia.

Jutro wszystko będzie wiadomo. Może nie mam więcej niż jednego kręgu tak jak napisali w uzasadnieniu. Podobno nie mam choroby zwyrodnieniowej bo po zdjęciach rtg tego nie widać.

ARTURINGA napisał:
Tak więc, czasami dana specjalność lub służba ma też swoje wymagania.
- WPD/WS, Płetwonurek, Nurek: prosta przegroda nosowa,
- Pilot: wzrost nie większy niż 180cm?
- MW służba: Łodzie Podwodne wzrost: 175?
itp
A czołgiści ? Jaka waga i wzrost ? Bo jak ja służyłem to brali z "łapanki" i dryblasów i 120 kg czołgistów oraz liliputów. Tj to jest teraz ! W służbie zawodowej zwanej... Uzadowionioną ? :D

84kg 184 cm wzrost. Raczej nie czołg ale dostałem etat w jednostce kierowca elektromechanik. Dlatego walczę do końca

A czołgiści ? Jaka waga i wzrost ? Bo jak ja służyłem to brali z "łapanki" i dryblasów i 120 kg czołgistów oraz liliputów. To jak to jest teraz ! W służbie zawodowej zwanej... Uzawodowioną ? :D

A czołgiści ? Jaka waga i wzrost ? Bo jak ja służyłem to brali z "łapanki" i dryblasów i 120 kg czołgistów oraz liliputów. To jak to jest teraz ! W służbie zawodowej zwanej... Uzawodowioną ? :D

PewnaSprawa napisał:
Witam
czy ktoś z Państwa wie czy żołnierz zawodowy odwołujący się od orzeczenia komisji lekarskiej (brak dalszje zdolności do służby na skutek utraty sprawności pozostającej w związku z pełnieniem zawodowej służby) czekając na opinie z Warszawy musi do czasu wyjąsnienia przebywać na zwolnieniu lekarskim? Czy jest to jakoś inaczej uregulowane?

Czy ktos zna odpowiedź?

Ty w ogóle wiesz po co są zwolnienia lekarskie?

Nie wiem i mnie to nie interesuje, gdyż nie choruje... Pytam się co z żołnierzem ktory nie może przyjść do pracy bo nie ma zdolności a nie mogą go zwolnić bo nie zapadła ostateczna decyzja...w tej chwili jest na zwolnieniu bo trwa leczenie ale co w momencie jeśli wyzdrowieje i nie będzie brał L4 a nie skończy sie jeszcze proces odwoływania od decyzji rwkl?

PewnaSprawa napisał:
Pytam się co z żołnierzem ktory nie może przyjść do pracy bo nie ma zdolności a nie mogą go zwolnić bo nie zapadła ostateczna decyzja...

Jak niezdolny z powodów zdrowotnych to chyba oczywiste że powinien mieć wystawione zwolnienie lekarskie.

Powrót