Odwołanie od Orzeczenia RWKL

• Autor wątku Autor wątku k.tom5
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
emerytwojskowy napisał:
Nie znam się na medycynie.
§ 34 [ust. 1] dla kandydatów do służby kandydackiej/zawodowej:

Z/N

N

N

N

Z/N

N

N

N

Z/N

N

N

Lekarz orzecznik musi sprowadzić rozpoznaną przypadłość do jednego z powyższych stwierdzeń i tu kończy się prawo a zaczyna medycyna.

Byłem zapoznany z tym rozp., ale mimo to dziękuję za szczegółową odpowiedź.

Czy wie Pan, czy w sytuacji, w której wcześniej ubiegałem się o przyjęcie do WAT i przechodziłem testy zdrowotne, do mojej karty przy aktualnych, ponownych badaniach są dołączane poprzednie dokumenty, na które może zerknąć orzecznik?

Witam. Mam pytanie. Dzis bylam na komisji wojskowej. I lekarz internista analizujac ekg stwierdził ze wszystko prawidlowo w ekg tylko patrzac na pik o 2 mm wykazuje cechy powiekszonej lewej komory serca. Zdenerwowalam sie i jak mi mierzyc cisnienie to mialam 140/100. Czy te dwie sprawy spowoduja ze dostane N z komisji?

Witam widzę że nikt na razie nic mądrego nie dodał aby coś dodać napisz najpierw o co walczysz tj.grupa, szkoła itp.narazie wychodzi nadciśnienie I stopnia i N-ka ale nic nie jest przesądzone za mało informacji.::confused:

Startuje na studium oficerskie do wroclawia.

ok.czyli pierwsza grupa a na jakim jesteś etapie tj.ilu lekarzy za tobą jakie badania i kiedy koniec obiegówki?pierwsze badanie ciśnienia o niczym nie świadczy ale pamiętaj żeby na bierząco rozmawiać z orzecznikiem co dalej bo po skończonej komisji ewentualne odwołanie to fikcja przerabiałem to wiem a jeszcze co wyszło z rtg klatki,echo srca ?

pamiętaj że podczas komisji w każdej chwili możesz dołączyć swoje badania i będą uznane ale nie licz na jakąkolwiek wyrozumiałość z ich strony.:mad:

prawie wojak napisał:
ok.czyli pierwsza grupa a na jakim jesteś etapie tj.ilu lekarzy za tobą jakie badania i kiedy koniec obiegówki?pierwsze badanie ciśnienia o niczym nie świadczy ale pamiętaj żeby na bierząco rozmawiać z orzecznikiem co dalej bo po skończonej komisji ewentualne odwołanie to fikcja przerabiałem to wiem a jeszcze co wyszło z rtg klatki,echo srca ?

Rtg prawidlowe. Poszlam na didatkowe badania. Z echa wyszlo ze serce idealne. Ze nie ma zadnego przerosniecia. Cisnienie 140/95 kardiolog napisal... Cisnienie wysokie prawidlowe. Cala rezzta lekarzy idealnie.

ok.jeżeli tak to bym się nie przejmował powinno być ok.teraz parę szczegółów ciśnienie wysokie prawidłowe to max 139/89 powyżej zależy od lekarza może już stwierdzić nadciśnienie I-go stopnia-wtedy N-ka.przy sercu lewokomorowym wyszłoby na rtg klatki, ale też mimo dobrego opisu echo serca należy zwrócić uwagę na opis wielkości lewej komory serca i grubości ściany lewej komory serca.przy powiększonej na oficerkę też dają N-kę.

Ostatnia edycja:
Jaki jest orientacyjny termin wyznaczenia nowych badań przez CWKL? Chodzi o to czy jest szansa żeby załatwić odwołanie jeszcze przed lipcowym naborem na studium oficerskie

Jeżeli złożyłeś odwołanie do cwkl za pośrednictwem rwkl to rwkl w ciągu 7 dni może zmienić orzeczenie jeżeli tak uzna ale tylko na podstawie załączonych badań,jeżeli jednak prześle odwołanie do cwkl to oni mają 30 dni na rozpatrzenie ale nie licz na cokolwiek bo oni skupią się tylko na tym że zaskarżyłeś orzeczenie rwkl wydane na podstawie badań i chcesz podważyć ich kompetencje.Jeżeli jest inaczej i na forum jest ktoś kto skutecznie się odwołał to z chęcią się z taką opinią zapoznam.Tak jak pisałem wcześniej odwołanie do cwkl to fikcja którą możliwość zapewnia kpa.Wg mnie żadnych szans na skierowanie na badania ponowne.

Chcialam sie pochwalic ze dostalam orzeczenie i jest wszystko ok... Jestem zdolna... Paragraf dostalam tylko za blizne po cieciu cesarskim ale to bez znaczenia...

Witam pisze z dość nurtującą sprawą. Jestem żołnierzem rezerwy po służbie przygotowawczej, starającym się na żołnierza zawodowego, otrzymałem orzeczenie od RWKL w którym jest rozpoznanie :
1) Pozytywny wynik na obecność amfetaminy w moczu § 72 pkt 3
2)Przebyta tonsillektomia – bez § bez pkt;.

Teraz do rzeczy chce podkreślić ,że nigdy nie miałem do czynienia z tego typy środkami na prawdę nie wiem skąd ten wynik jestem troszkę podłamany, zależało mi na służbie czy mogę się od tego skutecznie odwołać a nawet jeśli czy pod pkt 2 w którym jest 2)Przebyta tonsillektomia – bez § bez pkt; nie wyklucza mnie na stałe ze służby i dlaczego paragraf jest bez pkt ?
Po jakim czasie można ponownie skierować moja osobę na badania ?

Proszę o rzetelną odpowiedz i z góry dziękuje

Ostatnia edycja:
Witam.
Jestem kolejną osobą, która dostała N-kę na RWKL tym razem EŁK.
Jestem żołnierzem rezerwy oraz NSR w stopniu ppor. Mam wszystko połapane pomyślnie: etat oficerski zaklepany przez departament kadr MON, wf zaliczony, psycholog ok, i RWKL w Ełku orzekło niezdolna do zawodowej służby wojskowej.
Rozpoznanie:
Niedoczynność tarczycy występująca u osób po usunięciu prawego płata tarczycy - Paragraf 53 pkt 2.
Faktycznie w 2017 roku usunięto mi prawy płat tarczowy z powodu guza-zwyrodnienia torbielowatego do czego się przyznałam komisji i dostarczyłam dokumenty wraz z najświeższymi badaniami krwi. Ani przed operacją ani po operacji nie stwierdzono u mnie niedoczynności tarczycy, nadczynności tarczycy, wykluczono Hashimoto i w ogóle jakąkolwiek chorobę tarczycy nawet zapalenie. Na RWKL nie zapytano mnie o to czy występuje u mnie to schorzenie nie spytano o ewentualną zażywanie hormonów tarczycowych na wyrównanie i nie skierowano na konsultację do ich endokrynologa. Nie wezwano na dodatkowe badania krwi. Wpisano ten paragraf na czuja bez podparcia dowodami medycznymi.
Jutro mija termin na odwołanie. Do tej pory ponownie wykonano badania mojej krwi znowu parametry tarczycowe w normie, byłam na dwóch konsultacjach u endokrynologów, którzy na podstawie badań klinicznych i badań laboratoryjnych wystawili zaświadczenia na poparcie braku występowania u mnie tego schorzenia. Pokazałam im orzeczenie szanownej
RWKL z Ełku to najpierw byli oburzeni a potem śmiali się z ich poziomu wiedzy medycznej o zaświadczenia nawet nie musiałam prosić, błagać czy płacić za nie sami lekarze wychodzili z inicjatywą ze tak nie może być aby komisja złożona z neurologa i dwóch internistów wmawiała komuś chorobę na siłę i wystawiała N-kę. Jutro dodatkowo mam konsultację u dr n. med. specjalisty endokrynologa, który prawdopodobnie potwierdzi stanowisko dwóch endokrynologów.
Nie wiem do czego to zmierza ale w moim przypadku orzeczenie RWKL w EŁKU to jakieś nieporozumienie.
nie udało mi się wmówić żylaków to się pani internistka wykazała a chęć zemsty przysłoniła jej racjonalne myślenie.
Jutro śle odwołanko razem z całą dokumentacją medyczną. Mam nadzieję że kogoś olśni w Ełku. Bo jak tak mają orzekać to nie daj Panie Boże być ich pacjentem.

sobbea13 napisał:
Paragraf 53 pkt 2.

"Choroby tarczycy ze zmianami czynności z małym wolem lub bez wola" - N

"Objaśnienia szczegółowe
Do § 53 pkt 2. Według tego punktu ocenia się powiększenie gruczołu tarczowego stwierdzone palpacyjnie lub wole zamostkowe, upośledzające przepływ powietrza w drogach oddechowych (zaburzenia wentylacji, stridor, zaburzenia ruchomości strun głosowych) w czasie spoczynku lub po wysiłku fizycznym lub dające objawy uciskowe na narządy sąsiednie. Obejmuje wszystkie postacie
nadczynności tarczycy w okresie remisji (poza chorobą Gravesa-Basedowa) oraz niedoczynności wyrównane leczeniem substytucyjnym. Kandydatów do służby w zasięgu działania promieniowania mikrofalowego należy kwalifikować jako niezdolnych. "

Kwestie prawne opierają się o te dwa zapisy.
http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20170000163/O/D20170163.pdf

Pacz załącznik nr 1.

Czy ktoś sie orientuje które rozporządzenie jest najbardziej aktualne jeśli chodzi o komisje wojskowe i orzekanie co do zdolności
Czy Rozporządzenie Ministra Obrony Narodowej z dnia 30 grudnia 2016 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie orzekania o zdolności do zawodowej służby wojskowej oraz właściwości i trybu postępowania wojskowych komisji lekarskich w tych sprawach jest obecnie najbardziej obowiązujące?

Jaka jest szansa na odwołanie skoro na podstawie rozporządzenia z 3 czerwca 2015 w grupie I jest tzw N a w rozporządzeniu z 30 grudnia 2016 jest w mojej grupie Z/N

Oba są aktualne, to starsze jest zasadnicze a młodsze aneksem do starszego. Sprawa byłaby przejrzysta gdyby ogłoszono tekst jednolity.

Zwróć uwagę na główną treść młodszego :

§ 1. W rozporządzeniu Ministra Obrony Narodowej z dnia 3 czerwca 2015 r. w sprawie orzekania o zdolności do zawodowej
służby wojskowej oraz właściwości i trybu postępowania wojskowych komisji lekarskich w tych sprawach (Dz. U. poz. 761) wprowadza się następujące zmiany:
1) załącznik nr 1 do rozporządzenia otrzymuje brzmienie określone w załączniku nr 1 do niniejszego rozporządzenia;
2) załącznik nr 2 do rozporządzenia otrzymuje brzmienie określone w załączniku nr 2 do niniejszego rozporządzenia.

Oba akty prawne należy traktować jako jedną całość.

No ok tylko w paragrafie 34 pkt 5 w mojej kategorii jest N z roz z 3 czerwca 2015 a z roz. z 30 grudnia 2016 jest Z/N czyli teraz zależy od lekarza i czy może zmienić decyzję?

Jeżeli jeszcze masz wątpliwości to ja wymiękam
dzises.gif
.

Zapomnij o załącznikach z 2015 roku :!: - nie myśl "na skróty" czytając dzienniki ustaw.

Powrót