Operator telewizyjny

• Autor wątku Autor wątku inzynierPrawo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Właśnie otrzymałem odpowiedź od NC+, która mnie zszokowała:

Szanowny Panie,

Uprzejmie informuję, iż, prawo do odstąpienia od Umowy w terminie 10 dni
od jej zawarcia, przysługuje Abonentom, którzy telefonicznie skorzystali
z nowej oferty, a rozpoczęcie świadczenia usług nastąpiło po upływie
10 dni.

Oferta platformy nc+ została aktywowana przed upływem 10 dni od zawarcia
kontraktu. W związku z powyższym, zgodnie z zapisami Ustawy z dnia 2
marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o
odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny, nie
przysługuje Panu prawo do odstąpienia od Umowy .

Na podstawie przesłanej korespondencji, zaplanowaliśmy anulację
kontraktu o numerze 2076889-01 w trybie regulaminowym, tj. z
trzymiesięcznym okresem wypowiedzenia. Zakończenie współpracy nastąpi
31 lipca 2013 roku.

Przypominam, iż zgodnie z warunkami oferty, przedterminowe rozwiązanie
Umowy o Abonament spowoduje naliczenie kary umownej.

Wierzę, iż nie jest to Pana ostateczna decyzja i serdecznie zachęcam do
dalszej współpracy z platformą nc+.

Z wyrazami szacunku,

Paula Rozborska
Konsultant ds. Obsługi Korespondencji Elektronicznej

Nigdzie w ustawie nie znalazłem zapisu o tym, że mogę odstąpić od umowy, która zaczęła obowiązywać dopiero 10 dni po jej zawarciu. Jeżeli ktoś słyszał o czymś takim, proszę dać mi znać.

Mam pytanie jak rozwiazac prawidlowo umowe z n?

Mam umowe z 2007 roku - umowa o abonament (jedna strona). Tutaj nie ma nic o okresie wypowiedzenia - tylko ze jest umowa na 12 miesiecy.

Pozniej przedluzalem umowe telefonicznie poprzez konsultanta. Nie dostalem zadnego aneksu do tej umowy. Poprosilem jakis czas temu o wyslanie umowy i dostalem ta umowe z 2007 roku oraz dopięte - warunki promocji "wielka rewolucja dla abonentow". Tutaj takze nie widze okresu wypowiedzenia.

Mam umowe do 31 maja 2013(tak się dowiedziałem na infolini). Nie chce juz korzystac z uslug n ale dowiedzialem sie ze jest okres wypowiedzenia jeden miesiac. Mimo ze umowa konczy sie 31 maja. Co zrobic żeby nie placic za kolejny miesiac, skoro chce juz zrezygnowac zgodnie z umowa 31 maja. Wiadomo ze po 31 maja nalicza mi bardzo wysoka stawke za abonament bo juz nie bede mial zadnych pro0mocyjnych warunkow.

Jak to rozwiazac zeby nie trzeba bylo zachowywac okresu wypowiedzenia? Mimo ze ja w tej umowie z 2007 r oraz pozniejszych warunkach promocji od dnia 12.05.2011 roku nie widze zeby bylo wspomniane o okresie wypowiedzenia...

Proszę o porade czy napisac wypowiedzenie w taki sposob:

" oświadczam, iż nie zamierzam kontynuować umowy o świadczenie usług nr {numer umowy} zawartej w dniu {data} i wnoszę o jej rozwiązanie wraz z upływem oznaczonego w umowie okresu jej trwania."

czy lepiej cos takiego

w związku z ze zmianami w ofercie telewizji nowej generacji n, czyli m.in. zmianą programów oraz zmniejszeniem ich ilości w ofercie będącej integralną częścią zawartej przeze mnie z państwem Umowy Abonenckiej, oświadczam, iż nie akceptuję tych zmian. Informuję także, iż nie wyrażam zgody na wprowadzane przez Państwa zmiany w Regulaminie świadczenia usług. Jednocześnie informuję, iż nie wyrażam zgody na zastąpienie mojej aktualnej oferty przez ofertę NC+. z dniem 1 maja 2013 r.
W związku z powyższym wypowiadam Umowę Abonencką numer …………… na podstawie zapisów Rozdz. V pkt 8 Regulaminu Świadczenia Usług z dnia 1 kwietnia 2011 r. bez zachowania okresu wypowiedzenia.
Informuje również, że przedmiotowe wypowiedzenie Umowy Abonenckiej wysyłam zgodnie z zapisem Regulaminu i wnoszę o zaprzestanie świadczenia usługi zgodnie z zapisami przedmiotowego Regulaminu Świadczenia Usług ze skutkiem na koniec Okresu Rozliczeniowego w którym przyjęto pisemne oświadczenie Abonenta o rozwiązaniu Umowy Abonenckiej bez zachowania okresu wypowiedzenia.
Proszę o przysłanie listem rejestrowanym lub też przesyłką kurierską na mój adres korespondencyjny potwierdzenia przyjęcia rozwiązania umowy wraz z rozliczeniem konta abonenckiego numer …………………... - rozliczenie powinno wskazywać stan konta abonenckiego na ostatni dzień Okresu Rozliczeniowego w którym przyjęto pisemne oświadczenie Abonenta, o którym mowa w w/w akapicie.
Zobowiązuję się do zwrotu dekodera wraz z otrzymanymi z nim łącznie akcesoriami w miejscu wskazanym przez Państwo, jednocześnie proszę o wskazanie miejsca, w którym należy dokonać zwrotu.
Odstępując od zawartej z państwem Umowy Abonenckiej, zwracam się z o zaprzestanie przetwarzania, przekazywania osobom trzecim moich danych osobowych oraz całkowite usunięcie danych ze zbioru danych firmy ITI NEOVISION SP. z o. o. oraz spółek zależnych na podstawie art. 32 ust. 1 pkt 6-8 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 o ochronie danych osobowych.

Nie wiem czy jak napisze tak to uwzglednia mi to wypowiedzenie ze skutkiem natychmiastowym gdyz widzialem ostatnio ze w e-fakturach z poprzedniego miesiaca byl zapis ze jesli mi sie nie podoba oferta to moge w ciagu 14 dni wypowiedziec umowe. Tyle ze ja nie widzialem tej e-faktury bo poprostu nie bylo mnie w domu przez kilka miesiecy i nie mailem nawet dostepu do TV. Placilem tylko przelewem stala kwote za abonament.

Pozdrawiam

Jeżeli jest tak jak piszesz z tą zmianą oferty to już za późno.
Musisz wypowiedzieć i za 3 miesiące płacić (czerwiec, lipiec, sierpień)

A czemu muszę płacić skoro w umowie nie ma zapisu o okresie wypowiedzenia? a umowę mam do 31 maja.

No nic jakoś przeboleje ten jeden miesiac wypowiedzenia (umowa przez telefon wiec jest tylko 1 miesiac)

Powylaczalem wszystkie mozliwe pakiety na infolini, takze wyjdzie 50 zl tylko

Skrewdriver napisał:
Nigdzie w ustawie nie znalazłem zapisu o tym, że mogę odstąpić od umowy, która zaczęła obowiązywać dopiero 10 dni po jej zawarciu.
Bo odpowiedź została źle napisana, powinna brzmieć tak: "a rozpoczęcie świadczenia usług nastąpi po upływie 10 dni." lub "a rozpoczęcie świadczenia usługi jeszcze nie nastąpiło".

nomnes napisał:
Bo odpowiedź została źle napisana, powinna brzmieć tak: "a rozpoczęcie świadczenia usług nastąpi po upływie 10 dni." lub "a rozpoczęcie świadczenia usługi jeszcze nie nastąpiło".

Czyli twierdzisz, że to NC+ ma rację i będę musiał płacić jeszcze te trzy miesiące abonament i jeszcze tę karę umowną?

Czyli twierdzę, że w ustawie nie ma ponieważ została nieprawidłowo sformułowana odpowiedź. Co do twojej umowy, czy czytałaś ją?

Nie czytałem, bo jeszcze do mnie nie przyszła, pomimo tego, że zgodziłem się na nią telefonicznie 11 kwietnia.

A co teraz chcesz? Rezygnacji czy darmowego dekodera?

nomnes napisał:
A co teraz chcesz? Rezygnacji czy darmowego dekodera?

Opisałem wyżej swoją sytuację. 18 kwietnia wysłałem odstąpienie od umowy bez podania przyczyny. NC+ potraktowało je jak zerwanie umowy z trzymiesięcznym okresem wypowiedzenie, co wiąże się dodatkowo z naliczeniem kary 299 złotych.

Odpowiedz proszę na moje pytanie.

Zatem zastosuj się do zapisów umowy i korzystaj jeszcze przez 3 miesiące z usługi.

nomnes napisał:
Zatem zastosuj się do zapisów umowy i korzystaj jeszcze przez 3 miesiące z usługi.

Ale wtedy będę musiał zapłacić karę 299 złotych za zerwanie umowy, a tego chcę uniknąć.

Zatem ponawiam pytanie: co chcesz? Rozwiązać umowę czy mieć ją w takim wymiarze jak się umówiłeś? Albo albo...

nomnes napisał:
Zatem ponawiam pytanie: co chcesz? Rozwiązać umowę czy mieć ją w takim wymiarze jak się umówiłeś? Albo albo...

Chcę, aby moje odstąpienie od umowy, które wysłałem 18 kwietnia, przed upływem 10 dni od jej zawarcia, zostało zaakceptowane.

Nie ma ku temu podstawy prawnej. Rozpoczęcie świadczenia usługi uniemożliwia to.

Witam!

Przedstawię może swój problem z zerwaniem umowy z N, a obecnie NC+. Zacznę może od początku, umowę zawarłem 17.03.2011 na okres 24 miesięcy + 1 miesiąc okresu aktywacji, z telewizji byłem w miarę zadowolony, jednak po połączeniu N i Cyfry+ postanowili zaproponować mi przedłużenie umowy na nieatrakcyjnych moim zdaniem warunkach, podnosząc koszty abonamentu za w zasadzie ten sam pakiet usług, na co oczywiście się nie zgodziłem i postanowiłem umowę wypowiedzieć i tu zaczął się problem. Umowę wypowiedziałem listownie 15.02.2013 (data na stępu pocztowym) chciałem ją wypowiedzieć zgodnie z regulaminem, zakończeniem umowy i miesięcznym okresem wypowiedzenia (umowa zawarta przez Internet) jeżeli to robi jakąś różnicę jego treść była następująca;
Nr. Abonenta: xxxxxxxxx
Nr. Umowy: xxxxxxxxx
ITI Neovision Sp. z o.o.
ul. Josepha Conrada 37
31-357 Kraków​

Rezygnacja z umowy o świadczenie usług
Ja niżej podpisany(a) niniejszym oświadczam, iż rezygnuję z umowy o świadczenie usług nr xxxxxxxxx, zawartej w dniu 17.03.2011 i wnoszę o jej rozwiązanie wraz z upływem oznaczonego w umowie okresu jej trwania.

Z poważaniem
xxx xxx
Myśląc że mam ich z głowy zapłaciłem ostatnią fakturę i ku mojemu zdziwieniu otrzymałem od telewizji NC+ kolejną fakturę na kwotę 92zł, zaskoczony tą sytuacją zadzwoniłem na infolinię telewizji NC+ i dowiedziałem się że żadne wypowiedzenie nie wpłynęło, a moja umowa przeszła na czas nieokreślony i mam zgłosić reklamację, w której mam opisać zaistniałą sytuację i dołączyć potwierdzenie nadania listu poleconego w którym była rezygnacja, nie wiem czy komukolwiek chce się w to uwierzyć ale odpowiedź na pismo nadane 19.04.2013 dostałem 18.06.2013 (!) i to tylko dlatego że miesiąc temu sam zadzwoniłem żeby dowiedzieć się czy otrzymam wreszcie jakąkolwiek odpowiedź, a okazało się że nie ma zarejestrowanej żadnej reklamacji na moim koncie… Dopiero pani z infolinii oznaczyło pismo jako reklamację – żenada.
W piśmie przeczytać można że nie uznają mojej reklamacji, tłumacząc to tym że z analizy konta abonenckiego wynika że nie wpłynęło wypowiedzenie świadczenia usług i żądają ode mnie dostarczenia potwierdzenia doręczenia / odbioru przesyłki przez ITI Neovision, tylko wówczas zweryfikują ponownie zaistniałą sytuację i szczerze mówiąc pierwsze słyszę żeby wysyłanie rezygnacji listem z potwierdzeniem odbioru było obowiązkowe – mam przecież potwierdzenie nadania.
Jeszcze raz postanowiłem się skontaktować telefonicznie, jednak rozmowa ta niczego nie wniosła do sytuacji a jedynie podniosła mi mocno ciśnienie więc jej nawet nie skomentuję. Jedyne czego się dowiedziałem to że mam zapłacić wszystkie faktury (chyba sobie żarty robią) i napisać kolejną rezygnację tym razem z 3 miesięcznym okresem wypowiedzenia! Ta firma jest chora!
Ponieważ pracownicy i konsultanci NC+ tak bardzo pragną potwierdzenia odbioru przesyłki, którą najpewniej sami zgubili udałem się na Pocztę Polską zasięgnąć informacji czy przesyłka dotarła i jak się okazało jest ona oznaczona jako odebrana i Poczta Polska bez żadnego problemu może wydać mi potwierdzenie odbioru, więc skoro je tak bardzo chcą to je im wyślę, tylko zamiast przyznać się do błędu czemu oni musza to tak bardzo komplikować i zmuszać mnie do latania w te i z powrotem, wydzwaniania do nich, pisania jakiś durnych pism i generalnie zajmowania mojego czasu pierdołami - mam dużo ważniejsze rzeczy na głowie. Ich podejście do klienta jest skandaliczne i nieprofesjonalne, ode mnie oczekują potwierdzeń nadania i odbioru a sami wysyłają pisma na maila – co to ma być!?

Proponowałem również NC+ polubowne rozwiązanie sprawy, czyli że podpiszę z nimi umowę na 54zł jak miałem wcześniej w telewizji N i anulują mi opłaty na czas nieokreślony jednak ta część reklamacji została kompletnie olana.
Nie widzę już cienia szansy na polubowne załatwienie sprawy, więc zdam jutro dekoder i zażądam protokołu odbioru ponieważ słyszałem że N jako bonus lubi sobie policzyć 400zł za naprawę dekodera za jakieś usterki niby spowodowane przez użytkownika już po rozwiązaniu umowy (kolejny sposób na trzepanie pieniędzy), a ten ma tendencje do zawieszania się co powoduje zapewne zrąbany soft, ale to już inny temat.
Jutro idę załatwić to potwierdzenie i pisać kolejne bezcelowe pismo. Jeżeli ktoś ma jakieś propozycje i sugestie bardzo chętnie je przeczytam.

Pozdrawiam
Griszmen

Ostatnia edycja:
Proszę o rade w mojej sprawie z NC+

Ojciec telefonicznie w miniony piątek 14-06-2013 zgodził się przedłużyć umowę w NC+ wcześniej mieliśmy w cyfra plus. Dodatkowo wziął nowy dekoder. NC+ włączyli nowy pakiet praktycznie od razu i połowa kanałów zniknęła bo mieliśmy stary dekoder SD a nie HD. 3 razy jeździłem do różnych punktów odebrać ten dekoder aż w końcu odebrałem. Wizualnie jest on inny od tego który proponują na swojej stronie internetowej. Sytuacja wygląda tak, że pomimo, że mamy nowy dekoder to w tym abonamencie brakuje sporo kanałów HD które miały być, na stronie nc+ pokazuje ze być powinny. Druga sprawa to ze dekoder ten jest tragiczny, wolno działa i białe literki na zielony m tle są dla rodziców praktycznie nieczytelne. Nie wiem co zrobić bo ciężko się do nich dodzwonić, a po głowie chodzi i odstąpienie od tej umowy. Czy była by taka możliwość?

Odstąpić można na podstawie - Prawo telekomunikacyjne Art. 56 pkt 6.
Przepis prawny:
Abonentowi przysługuje prawo odstąpienia od dokonanej zmiany warunków umowy, bez podania przyczyn, poprzez złożenie oświadczenia w formie pisemnej w terminie 10 dni od dnia otrzymania potwierdzenia. Do zachowania tego terminu wystarczy wysłanie oświadczenia przed jego upływem.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót