Operator telewizyjny

• Autor wątku Autor wątku inzynierPrawo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
@Mirr: Dobrą praktyką jest podawanie odnośników do aktów prawnych na stronach sejmowych. A nie do serwisów, które na tym zarabiają.

Strony sejmowe wymagają ściągania całej ustawy, do tego w PDF:(, więc z nich nie korzystam.

No cóż. Nie chcesz chyba ostrzeżenia za reklamę, prawda?

Jak widać, zaraz po Twojej uwadze usunąłem link do serwisu z treścią ustawy. Proponuję zrobić bazę ustaw na forum i rozwiązać problem.:help: Np. ustawy które dodał Colder są bardzo przydatne.

Przedłużając umowę telefonicznie 28 czerwca od 1 lipca, nie mogąc jej nawet sprawdzić, odstąpienie od umowy nie przysługuje nawet jeśli zmienił się pakiet usługi i cena. Takie prawo mialem tylko do ostatniego dnia czerwca godz. 23:59? Dobrze rozumiem? Jeżeli tak faktycznie jest to trochę to chore...

Mirr napisał:
Chyba, że
PRZEPIS PRAWNY:
8. W razie braku potwierdzenia abonentowi faktu złożenia oświadczenia o zmianie warunków umowy oraz jego zakresu i terminu wprowadzenia zmian, o których mowa w ust. 6, termin, w którym abonent może odstąpić od dokonanej zmiany warunków umowy, wynosi trzy miesiące i liczy się od dnia złożenia oświadczenia o zmianie warunków umowy. Jeżeli jednak abonent po rozpoczęciu biegu tego terminu otrzyma potwierdzenie, termin ulega skróceniu do 10 dni od dnia otrzymania tego potwierdzenia.
Poszukaj i przeczytaj cały Art.*56 - Prawo telekomunikacyjne
Jak nie dostałeś ww. potwierdzenia to IMO odstąpienie jest wiążące.

Dzień dobry, 01.07.2013r. zgłaszałem reklamację dotyczącą tego, że konsultant zaproponował zupełnie inną ofertę telefonicznie niż została ona rzeczywiście przyznana.
W nc+ jest 30 dni na rozpatrzenie reklamacji. Dzisiaj dzwoniąc tam najpierw pani konsultant powiedziała, że nie wie dlaczego jeszcze nie ma decyzji dotyczącej reklamacji.
Druga pani konsultant (godzinę później) powiedziała, że reklamacji została zgłoszona 10 lipca, ponieważ najwidoczniej ich wewnętrzne procedury trwały 9 dni.

Moje pytania brzmią:

1) Czy powinno mnie interesować to ile trwają ich "wewnętrzne procedury" skoro reklamacja była zgłaszana 01.07 a nie 10.07?
2) Co dzieje się w przypadku, kiedy został przekroczony termin rozpatrzenia reklamacji?

Z góry dziękuję za pomoc :)

Witam.
na szybko nakreślę sytuację:
Kilka dni temu dzwoni do mnie konsultant, z ofertą przedłużenia umowy. Przy czym opowiada jakie to korzystne a także, że dołożą mi do obecnego pakietu m. in. TVP Sport i jakieś programy w HD. Generalnie się na to zgadzam, przy czym jużttutaj zaznaczam, że stara umowa obowiązuje do 31 sierpnia.
W międzyczasie stwierdziłem, że z dotychczas udostępnionych mi kanałów zostały zakodowane przynajmniej dwa, o czym wcześniej nie zostałem poinformowany. Dzwonię do konsultantki, żebywwyjaśnić sytuację, a ona mi mówi, że właściwie to zablokowanie pewnych kanałów wynikało właśnie ze przedłużenia umowy i jakichś tam zmian w taryfie, o czym NIE ZOSTAŁEM poinformowany. Dodam także, że nie otrzymałem żadnej umowy do podpisania na piśmie ani żadnej informacji o zmianach w taryfie
Druga sprawa, oodnośnie kanałów HD. Na chwilę obecną nie posiadam dekodera kktóry umożliwiał by mi odbiór tychże kanałów, więc kiedy zapytałem konsultantki o to, czy nie dostał bym od nich dekodera, który by mi to umożliwiał zażądała ode mnie 20 PLN/mies.

Co zrobić w takiej sytuacji? Czy mam fizyczną możliwość wypowiedzenia im umowy bez poniesienia kary pieniężnej?

Posiadam umowę z nc+ na czas nieograniczony, jak rozumiem wypowiada się ja z terminem trzymiesiecznym, tylko czy ten czas liczy sie od daty wpłynięcia pisma, początku miesiąca, od okresu rozliczeniowego. Może ktoś wie?

Zawierałem umowe jeszcze z N-ką rozumiem że te zapisy nadal obowiazują, bo zadnej umowy z NC+ nie podpisywałem. W umowie jest napisane ze strona moze ja rozwiazać z zachowaniem trzymiesiecznego okresu wypowiedzenia przy czym bieg terminu rozpoczyna sie w pierwszym dniu okresu rozliczeniowego następujacego po dniu wypowiedzenia. Okres rozliczeniowy to 1-31 dzień miesiaca. Czyli składając wypowiedzenie teraz, umowa zakonczy się 1 grudnia? Na temat informacji udzielanych przez konsultantów oraz obecnej oferty lojalnosciowej nie bede sie wypowiadał bo nie chce sie denerwowac:mad: N-ke miałem od 2006r

Witam.
Z dniem 30 czerwca rozwiazalam umowe z cyfra+. Byl to ten moment kiedy powstalo nc+. W marcu w punkcie c+ zlozylam stosowne wypowiedzenie i mialo byc ok...
10lipca dostalam pismo z nc+(juz wiedzialam,ze cos jest bie tak bo po co by do mnie pisali)z nowa umowa.
I tu zaczyna sie historia.
Rzekomo przeprowadzilam z nimi rozmowę w dniu 16czerwca i poprosilam o nowa umowe. I to jest problem. Nie bylo zadnej rozmowy (poprosilam o wysłanie mi nagrania na plycie cd). Dodatkowo nr z ktorym przeprowadzono rozmowe jest nieaktywny (umowa zerwana,kara umowna zaplacona w kwietniu 2013). Dane w nowej umowie spisane ze starej sprzed prawie trzech lat-stad ten nr. Do tego wymyslony adres email. Zlozylam reklamacje 10lipca telefonicznie ptlroszac o wyjaśnienie calej sytuacj no i jezeli sie upieraja to plytka cd musi sie pojawic w zalaczeniu.
Minal termin na odpowiedz z ich strony-dzwonie-reklamcja nie rozpatrzona,plyta nie przyslana (bo jakie niby nagranie mieliby przyslac?). Dodatkowo dostalan wezwanie do zaplaty z nowej umowy.
Co z tym zrobic???gdzie isc???rzecznik praw obywatelskich???
Nigdy nie mialam do czynienia z taka sytuacja i nie wiem jak to rozwiazac.
Nie wiem czy powinnam tez oplacic rachunek (boje komornika,nie chce psuc sobie historii w biku itp).
Prosze o pomoc

proszę nie wprowadzać ludzi w błąd ,prawo telekomunikacyjne nie ma nic wspólnego z rynkiem telewizji cyfrowej. Nie ma w prawie przedłużenie umowy- to jest praktyka zakazana. Ja właśnie wygrałam sprawę w sądzie z jeszcze starą N-ką, ta sama historia, przedłużenie na telefon, 12 miesięcy o.k. ,po czym naliczały opłaty za dodatkowe kanały. Zadzwoniłam do BOK-u, usłyszałam to samo co Pani, nie wolno mi zrezygnować, muszę odczekać 3 miesiące okresu wypowiedzenia. Opłaty dodatkowej też mi nie unieważnią , została naliczona zgodnie z umową. Ja w tym samym dniu w punkcie złożyłam wypowiedzenie za skutkiem natychmiastowym, na drugi dzień oddałam dekoder. Nic nie dały reklamacje oraz skargi do inspekcji handlu. Ja ich do sądu, i wygrałam, sąd wyraźnie stwierdził w uzasadnieniu- przedłużanie umowy jest niedozwolone, każda umowa jest ważna tyle, na ile jest zawarta, więc proponuje wysłać im wypowiedzenie, nich to oni idą do sądu! I ręczę, niczego Pani nie zrobią, nie maja podstawy , najważniejszego-umowy !

Do rzecznika, on wystąpi o nagranie, a swoja droga wypowiedzenie jest ważne, nowej umowy nie przysłali, to mogą sobie pogadać,ja po uprawomocnieniu zamieszczę wyrok w mojej sprawie. Nawet jak sprawa skończy się w sądzie,bo oni będą nękali na wszelkie możliwe sposoby, brak umowy jest najważniejszym dowodem!

Mam następujący temat może ktoś mi podpowie. W dniu 31.07.2013 w dniu kiedy kończyła mi się Umowa z Cyfrą + promocyjna zawarłem nową promocyjną z nc+ (oferta wspólna) na zasadach promocji. Elementem promocji oprócz rabatu na C+ & HBO był bezpłatny wynajem nowego dekodera z wymianą obecnego Philipsa 250 Gb na Pace 500Gb. Niestety ale jak pierwszym dniu Umowy poszedłem do pkt autoryzowanego aby wymienić dekoder na ten z promocji inny powiedziano mi iż coś tam jest nie tak w systemie i obecnie nie mogę wymienić dekodera , i muszę złożyć reklamacje. Reklamacje przyjęto i minął już czas na odpowiedź ok.13 września (30 dni) Generalnie do dzisiaj jak dzwonie nikt nic nie wie (reklamacja będzie rozwiązana, ale nikt nic nie wie kiedy i tak codziennie), a Regulamin stanowi iż na odpowiedź mają 30 dni. Czy w związku z niedotrzymaniem warunków promocji oraz braku odpowiedzi na reklamację mogę im wypowiedzieć Umowę zawartą na czas określony (12 m-cy) z winy operatora wszak to oni nie dotrzymali warunków promocji bez zagrożenia zapłaty kar (960 ulgi wyliczono za okres 12 m-cy promocji). Będę wdzięczny za odpowiedź. Chciałem skorzystać z pkt Regulaminu Rozdz IX Regulaminu Dokumenty do pobrania
16. Abonent ma prawo rozwiązać Umowę w każdym czasie ze skutkiem natychmiastowym w przypadku rażącego naruszenia
przez Dostawcę usług postanowień Umowy, Regulaminu, Cennika, Szczegółowych Warunków, Warunków Promocji.

Na razie możesz się domagać spełnienia żądania złożonego w reklamacji.
Wyślij pismo listem poleconym, daj termin 7 dni od doręczenia na spełnienie żądań i czekaj.

Oczywiście pod warunkiem, że masz potwierdzenie złożenia reklamacji.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót