Operator telewizyjny

• Autor wątku Autor wątku inzynierPrawo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam mam pytanie nie bede sie rozpisywał w postach powyrzej opisałem sytacje moje pytanie jest takie mam zaplanowana rezygnacje z abonamentu z cyfra+ na 31 stycz 2014 po ponownym wysłaniu listu z rezygnacja z abonamentu z tego co sie domyslam to go dostali bo to był za potwierdzeniem odbioru przysłali mi 2 rachunki do zapłady a od 6 grudnia powyłanczali mi prawie wrzystkie kanały czy musze im płacic za te 2 miesiace jak mi juz powyłanczali kanały?? dzieki za odpowiedz

Złóż reklamację np. mailem, żądaj anulowania płatności abonamentu z winy usługodawcy który wyłączył usługi.

czy wystarczy ze napisze imeila?? bo mialem takie przeboje z nimi ze szok

Napisz mail, jak nic nie odpiszą w 7 dni wyślij to samo listem ZPO.

Witam.
Mam następujący problem:

Około 2 tygodni temu zadzwoniła do mnie pani z nc+ z ofertą (abonament na 12-mcy), obecnie jestem użytkownikiem telewizji n na kartę. Oferta wyglądała zachęcająco, niska cena, niewiele wyższa od obecnych opłat, dodatkowa zniżka bo niby jestem stałym klientem.
3 grudnia br. doszło do rozmowy telefonicznej w trakcie, której podpisałem umowę na 12 m-cy przy czym przed okresem 12 m-cy jest miesiąc gratisowy (jest to umowa na świadczenie usług na sprzęcie własnym). Problem polega na tym, że od tygodnia nie mam udostępnionej nowej oferty pomimo, że w umowie napisane jest, że cyt.: " Usługi zostały aktywowane z dniem zawarcia umowy. "
Rozmowa w trakcie której podpisałem umowę odbyła się ok godz. 14. Zostałem tez poinformowany jak mogę zdalnie aktywować nową ofertę (restart dekodera itd.). Do wieczora nic się nie stało, na drugi dzień również. Żona zadzwoniła na infolinię nc+ i się okazało, że naszej umowy nie ma w systemie, to samo dotyczy nr abonenta. Dzięki uprzejmości pana sprzedawcy, który interweniował w dziale technicznym okazał się że zdalnie to nic się nie da zrobić, możliwe że pojawi się kurier z nową kartą do dekodera. O tym fakcie pani podpisująca ze mną umowę mnie nie poinformowała.
6 grudnia napisałem maila na adres służący do wyjaśniania takich spraw, niejako reklamację z opisaniem całej sprawy, ponownie się okazało że nie ma takiej umowy ani abonenta jak na mojej umowie.
W umowie nie ma sentencji, że przysługuje mi prawo do odstąpienia od umowy w ciągu 10 dni. Pytanie czy mogę od niej odstąpić, skoro przypadek jest dosyć dziwny i chyba wyjątkowy, biorąc pod uwagę to forum i problemy opisywane na innych forach które prześledziłem.
Chciałbym uzyskać jak najszybszą możliwą odpowiedź, pomoc - jak się zachować.

Dostałem też drugiego maila 6 grudnia z informacją, że moja sprawa jest rozpatrywana przez jakiś dział techniczny z prośbą o cierpliwość. Ale jestem zbyt zażenowany całą tą sprawą i jeśli jest taka możliwość odstąpił bym już pismem z dnia dzisiejszego. Pytanie też co w takim piśmie ma się znaleźć, bo gros tych wzorów z internetu traktuje o przedmiotach lub tez usługach telekomunikacyjnych.

Pozdr. vecchio

Hej, mam problem.
Miałem umowę do końca stycznia 2014 r. Jednak sytuacja materialna/życiowa zmusiła mnie do rezygnacji z usług nc+. najzwyczajniej nie było mnie stać.Dodatkowo zmieniona została oferta programowa która nie pasowała mi. Napisałem oficjalne pismo - rezygnację z umowy z uzasadnieniem(przeczytałem umowę jak to zrobić). Pismo zostało wysłane z potwierdzeniem nadania w październiku 2013r. Powinienem otrzymać pismo z odpowiedzią w ciągu 14 lub 30 dni (nie pamiętam tego). Dekoder od razu zdałem, karty nie przyjęli. Przez te prawie 4 miesiące nie otrzymałem, żadnej odpowiedzi. Dziś zadzwonił konsultant i powiedział, że jestem zadłużony i muszę im zapłacić ponad 200zł zaległego. Wyjaśniłem mu że złożyłem oficjalne pismo i do tej pory nie otrzymałem jakiejkolwiek odpowiedzi. On twierdził że nie mają takiego obowiązku i to ich nic nie obchodzi. Poprosiłem by sprawdził czy te pismo było wysłane. Sprawdził i niby było, tylko bez żadnego nadania ani nic. Powiedziałem mu, że żadnego pisma od nich nie dostałem i pieniędzy które każą mi zapłacić za usługi z których nie korzystałem nie otrzymają ode mnie.
Jak załatwić tą sprawę ? Żałuję, że nie zrezygnowałem z nc+ zaraz po fuzji, ale wiadomo no, nikt nie przewidzi jak się w życiu ułoży człowiekowi.

mam pytanie proszę o szybka odpowiedz wypowiedziałem umowę nc+ zgodnie z 3 mies wypowiedzeniem termin mija jutro mineły 3 miesiące dekoder mam na własnosc czy mogę odesłać im kartę poleconym listem?? czy muszę odniesć do punktu??

Nie da się odpowiedzieć na pytanie, z którego sens trudno wyłowić...

Przeczytaj warunki umowy, tam znajdziesz odpowiedź...

Witam znalazłem wpis taki . Ważna informacja dla wszystkich, którzy kupili na własność tuner od Cyfry+. Po zakończeniu umowy, tuner zostaje u Was, gdyż jest Waszą własnością - macie na to dokumenty. I wobec tego nie macie obowiązku zwracać karty, gdyż dekoder kupiony od Cyfry+ po prostu nie działa bez karty. Naliczanie kar przez Cyfrę+, oraz nakaz zwrotu karty jest niezgodny z prawem. Czy to prawda czy trzeba odać kartę do sklepu?cz mogę odesłać im listem poleconym??

Ostatnia edycja:
Witam. Przedstawiałem moją przygodę z eNką kiedyś.
ale w skrócie napisze to jeszcze raz.

Zakładalem eNke poprzez znajomego (Pracował w tej firmie)
Dostałem dekoder , karte (UMOWY nie widziałem na oczy oraz nic nie podpisywałem nigdy)

Jakiś czas pozniej (W INTERNECIE) wyczytałem o połączeniu N z C+

Stwierdziłem ze zrezygnuje z ich usług i to zrobiłem..

Mam oczywiscie pisemne rozwiazanie umowy oraz jakis czas pozniej udokumentowane oddanie dekodera oraz wszelkeigo innego badziewia potrzebnego do odbioru sygnału....

I tu pojawia sie moj problem.
Rachunki nadal przychodziły chociaz nie posiadałem juz TV

Dzwoniłem do nich i powiedzieli ze moja umowa (Chociaz nie powinni jej wcale miec) wcale nie została rozwiązana i wciaż jestem abonentem.

Pisalem tzw reklamacje z punktu nc+ ale nic to nie dało (w regulaminie pisze ze oddanie sprzętu nie zwalnia z placenia)

A teraz oddali to do firmy windykacyjnej.

Co moge w tej sytuacji zrobić aby nie płacic za coś czego nie urzywałem.(wszelkie inne platnosci sa uregulowane...)

czy pojscie do rzecznika praw konsumenta cos da ?

Gość który juz tam nie pracuje stwierdził że skoro nie miałem nigdy umowy w rękach to z jakiej racji udestępnili w ogóle sygnał.

Czy zostaje nic innego jak tylko zapłacic to 260zł ?

powiem tak miałem można powiedziec podobny przykład wypowiedziałem umowe w grudniu zaplanowali rozwiazanie umowy na koniec lutego zaraz jak dostali odemnie list polecony z rezygnacja to mi odłaczyli sygnał a rachunki przychodziły przez te 3 miesiace nie dzwoniłem zapłaciłem za te 3 miechy dla swietego spokoju i juz mam ich z głowy i nie chce miec juz nic wspulnego z ta telewizja dodam ze probowali kabinowac ze wmawiali mi jakas umowe ale na szczescie miałem rozmowy nagrane i jak im powiedziałem ze mam nagrane rozmowy z ich komsultantem to juz nie mieli mi co wmuwic

Ostatnia edycja:
Trzeba bardzo uważać na tą telewizję!!!!
Ja sama mam teraz straszne problem! Dokonałam wypowiedzenia umowy w grudniu! Nie dostałam, przez trzy miesiące żadnej informacji, że odrzucają moje wypowiedzenie. Dziś jak dzwoniłam aby zapytać o warunki przekazania sprzętu dowiedziałam się, że moje pismo zostało odrzucone i teraz mam pisać kolejne z trzy miesięczny wypowiedzeniem! Dlaczego? Bo informacja o tym, że wyszłam za mąż i zmieniłam miejsce zamieszkania została przyjęta do wiadomości ale podpisałam się aktualnym, prawnym nazwiskiem a nie rodowym! Rodowe oczywiście podałam w piśmie!:wow:
Pamiętaj żeby wysłać pismo koniecznie listem polecony! Zachowaj potwierdzenie nadania. Dokładnie się dowiedz gdzie masz je przesłać. Mi trzy miesiące temu podali taki adres:
Canal + Cyfrowy
Skrzynka pocztowa nr. 8
02-100 Warszawa
Pierwsze pytanie jakie zadał mi koleś z cyfry która połączyła się z N tworząc NC+ to gdzie wysłałam pismo.

dokładnie ja na taki adres posyłałem im listy na szczescie spie spokojnie juz koniec lutego skaczyłem z ta telewizja nawet przysłali mi potwierdzenie rozwiazania umowy ja osobiscie nie polecam tej NC+ sa same problemy z nimi pozdrawiam

Moja sytuacja wygląda następująco
Byłam abonentem cyfra+ potem migrowałam do nc+
w lipcu kończy mi się umowa

Wzór mój do wypowiedzenia z dniem końca obowiązującej umowy:

wypowiedzenie.jpg

Czy w takim przypadku jeśli teraz to zrobię mogą mi wcześniej wyłączyć telewizje?
Jest to poprawnie sformułowane?
Aby z dniem końca obowiązującej umowy czyli do lipca wyłączyli mi telewizje i umową została rozwiązana

Kasiulaaa343453 napisał:
Czy w takim przypadku jeśli teraz to zrobię mogą mi wcześniej wyłączyć telewizje?
Jest to poprawnie sformułowane?
1) nie mogą wcześniej wyłączyć, dopiero z dniem kiedy skończy się umowa
2) tak

PS
Sprawdź w umowie czy mieścisz się w terminie wypowiedzenia. Za późno złożone pismo = przedłużenie umowy.
Nie mają obowiązku wysyłania potwierdzenia i zapewne tego nie zrobią. Wyślij pismo poleconym ZPO.
Dekoder masz zwrócić tam, gdzie wskazuje umowa. Oświadczenie z tego pisma nie musi być z tym zgodne a zatem takie oświadczenie nie będzie wiążące.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót