Operator telewizyjny

• Autor wątku Autor wątku inzynierPrawo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
b.o.b napisał:
voytek17: zapłacić.

Okres wypowiedzenia umowy to 3 miesiące. 1 miesiąc dotyczy tylko braku woli przedłużenia umowy zawartej na czas określony. Nie zmieściłeś się w miesięcznym terminie (a dokładnie to jest to chyba termin 30-dniowy) więc Twoje pismo zostało potraktowane jak wypowiedzenie umowy na czas nieokreślony rozpoczynającej się w październiku. Przyjdzie Ci zapłacić za październik, listopad oraz grudzień. Dowiedz się na infolinii czy możesz wyłączyć jakieś pakiety żeby obniżyć te rachunki.

OK. W takim razie skoro jestem już na umowie na "czas nieokreślony" w trakcie wypowiedzenia i mi doliczają za opcje dodatkowe (multiroom, najem dekodera, canal+), które w trakcie trwania umowy "na czas określony" miałem w gratisie mogę je wyłączyć, czy skoro umowa była zawarta z dodatkami i została wypowiedziana to w takiej wersji obowiązuje w czasie trwania wypowiedzenia?

witam.Nie chcę zakładać nowego tematu,więc piszę tutaj . Otóż 30 października przyszli do mnie konsultanci z NC+ przygotowywałam się na przyjęcie gości więc pani , która do mnie przyszla powiedziała że tylko chwilkę mi zajmie czasu , więc wysłuchalam co miała do powiedzenia wydawała mi się osobą kompetentną i podpisalam umowę z nc+ natomiast nie płaciłam żadnych pieniędzy bo ich nie mam , miało być zapłacone przy instalacji anteny .Na drugi dzień gdy ochłonęłam zadzwonilam do konsultanta nc+ i usłyszałam że mnie nie ma w ewidencji ,nie mógł znależć po peselu,zdziwiło mnie to więc dzis wybrałam się do punktu nc+ i okazało się , że w punkcie nc+ nie ma mnie w rejestrze chciałam od razu odstąpić od umowy lecz nie mogłam bo nie mieli mnie w rejestrze .Natomiast pracownik poinformował mnie że to jest jakieś oszustwo i pokazał mi cały artykuł o oszustach.Nie chcę już tej telewizji i chcę odstąpić od umowy.Ta konsultantka mówiła że mogę odstapić od umowy w ciągu 10 dni . Zaznaczam że nie zaplaciłam za instalację i jeszcze mi nie zainstalowali tej telewizji.i pytanie ? 1) Czy moge odrecznie napisać odstąpienie od umowy , czy muszę mieć specjalny blankiet. 2)Czy nie poniosę żadnych kar za odstapienie od umowy??? proszę o pomoc bo sprawa jest pilna .:confused:

ixia338 napisał:
) Czy moge odrecznie napisać odstąpienie od umowy , czy muszę mieć specjalny blankiet. 2)Czy nie poniosę żadnych kar za odstapienie od umowy???
ad 1/ możesz, nie potrzebujesz żadnych blankietów
ad 2/ nie powinnaś, skoro wyrabiasz się w terminie.
PS. Nie masz swojego egzemplarza umowy?

Dzięki. Rezygnację dziś wysłałam listem poleconym za poręczeniem odbioru. Mam umowę podpisana 30,10,2014 bo gdy poszłam do punktu nc+ pracownik mi powiedział że będziemy wtedy pisać gdy wprowadzą mnie do systemu . Mogą mnie wprowadzić po 10 dniach od zawarcia umowy i tenże pracownik powiedział ,że liczy się umowa od wprowadzenia do systemu , jakoś mi sie nie chciało wierzyć żeby tak było . Napisałam o artykule 2 Ustawy 1
. Nie wiem czy to dobrze czy nie.,lecz napisałam . Zobaczymy co z tego wyniknie.:(

Witam mam umowę do końca stycznia z nc+ czy jak teraz złożę już rezygnację bo nie chcę już dalej przedłużać to będzie dobrze? Żeby nie ponieść żadnych konsekwencji do płacenia?

Winc napisał:
Witam mam umowę do końca stycznia z nc+ czy jak teraz złożę już rezygnację bo nie chcę już dalej przedłużać to będzie dobrze? Żeby nie ponieść żadnych konsekwencji do płacenia?

Tak teraz będzie dobrze, ale nie musisz się tak spieszyć bo masz czas tak do połowy grudnia ponieważ wypowiedzenie musi być zarejestrowane przed końcem okresu rozliczeniowego czyli do 31.12.2014

Witam, mam umowę z nc+ do końca roku. Dzisiaj dzwonili w sprawie przedłużenia umowy na co wyraziłem zgodę. Jednak po przeanalizowaniu oferty stwierdziłem, że jest ona dla mnie nie korzystna. Zadzwoniłem do nich chcąc dowiedzieć się jak mogę zrezygnować z oferty, w odpowiedzi usłyszałem że nie ma takiej możliwości bo jest to aneks do umowy a nie nowa umowa i w przypadku rezygnacji będę musiał zapłacić karę 1500zł. W związku z tym mam pytanie, czy jest możliwość rezygnacji z ich usług bez ponoszenia większych kosztów?

Wydaje mi się, że tak w po zalogowaniu do bok jest już inna nazwa pakietu.

To nie ma możliwości rezygnacji bez ponoszenia dodatkowych kosztów. Chyba że uruchomiona usługa różni się od ustalonej telefonicznie, wtedy można domagać się uruchomienia usługi takiej jak w umowie.

Ta nc plus to jest kabaret, a nie firma.

Przedłużyłem umowę przez telefon, wyraźnie zostało ustalone, że będe miał 4 miesiące gratis po czym kolejne miesiące będę płacił 69zł...specjalnie pytałem kilka razy o wszystko do pewności. Po czym w ICA mam zły rachunek i okazuje się, że w systemie jest, że 4 miesiące 10zł, a potem 99zł... czyste oszustwo oczywiście odwołałem się przez formularz kontaktowy. Jak rozpatrza negatywnie i zaczną kombinowac to od razu ide do rzecznika praw konsumentów, bo nie będą sobie ze mną pogrywali.

Mam pytanie o reklamację, która wg mnie została nie do końca rozpatrzona pozytywnie.

W rozmowie z konsultantem ustaliłem takie warunki umowy: umowa na 15mcy i stała miesięczna opłata 58,60zł.

Potem okazało się, że mam płacić przez 4mce- 20zł i kolejne 11mcy- 99,90zł (a więc oferta łamana i do tego średnia opłata 78,60zł czyli 20zł wyższa niż ustalana).

W odpowiedzi na reklamację napisali, że wyksięgowali kwotę 20zł z aktualnego miesiąca (po zalogowaniu do ICA saldo za listopad wynosi nadal -20zł), poza tym poinformowali mnie, że mogę płacić średnią kwotę 58,60zł lub przez 4mce- 0zł, i przez kolejne 11mcy- 79,90zł.

W zgłoszeniu żądałem przywrócenia warunków umowy na takie, które ustaliłem z konsultantem (patrz wyżej).

Dodam, że opłaty na rzecz nc+ wnoszę non stop przez ICA za pomocą szybkich płatności eCard. A w takim wypadku nie można samemu wpisać kwoty wpłaty tylko system generuje ją sam za pomocą e-faktury. I tak za listopad mogę wpłacić tylko 20zł bo jak wspomniałem nie wyksięgowali tych 20zł z konta. Obawiam się też, że jeśli jednak wyksięgują te 20zł to saldo przez 4mce będzie wynosić 0zł (patrz wyżej). A umawiałem się na stałą cenę 58,60zł właśnie z tego względu, że dokonuję szybkich opłat przez ICA. W tym wypadku będzie to nie możliwe.

Czy uważacie, że mogę się odwołać od ich decyzji z pozytywnym dla mnie skutkiem? Bo przecież miała być stała cena a tu tzw. łamaniec.

Ostatnia edycja:
Witam mam problem z nc+ umowa skończyła mi się w 2011 roku ale ciągle płaciłam abonament i teraz 15 września dostali ode mnie pisemne wypowiedzenie umowy z 3 miesięcznym wypowiedzeniem w październiku dzwoniła do mnie pani z obsługi klienta i proponowała żebym nie rezygnowała ja zostałam nieugięta i powiedziała mi że do 15 grudnia 2014 r. będę miała sygnał i potem 2 tygodnie na oddanie dekodera a dzisiaj dzwoni do mnie jakiś pan i oczywiści namawia nie na przedłużenie umowy i mówi że sygnał będzie wyłączony 31 stycznia 2015 r. ja się pytam dlaczego skoro mam 3 miesięczny okres wypowiedzenia a on po dłuższej chwili zastanowienia powiedział że te dodatkowe 1.5 miesiąca zostało naliczone za to że przez 4 miesiące zalegałam z abonamentem i zostałam zawieszona (w tym czasie byłam za granicą ale po powrocie wszystko uregulowałam i było ok) i ja pierwsze słysze że jakieś dodatkowe miesiące są za to doliczane i czuje się przez nich oszukana proszę o pomoc :)

Dobry Wieczór;
chcę odświeżyć dobrze znany temat"KARA ZA NIEZWRÓCONY SPRZĘT" oczywiście otrzymałem notę obciążeniową w wysokości 500zł.
Widząc taką kwotę natychmiast odnalazłem zapomniany dekoder i w te pędy udałem sie do przedstawiciela nc+ (w moim przypadku w Opolu) zzapytaniem czy mozna ominąć tę karę skoro dekoder własnie przyniosłem.
Pani zaglądnęła w komputer i stwierdziła że "nic się nie da zrobić" ale zaraz zaraz jaka kara za niezwrócony sprzęt, przecież sprzęt oddaję kompletny i sprawny! odpowiedziałem że skoro mam zapłacić pięć stów to go zabieram z powrotem - pani odpowiedziała że to jest kara za spóźnienie!- jak go nie oddam wcale to kara wzrośnie do 800zł !!! więc oddałem grzecznie sprzęt, pani wystawiła protokół że zdany-sprawny i kompletny no i tyle...
i moje pytanie brzmią:
*jak mam sie odnieść do tej kary, która jest naliczona w mojej "nocie obciążeniowej nr..."
w której napisano jak krowie na rowie "kara za niezwrócony sprzęt 500.00", a tym co powiedziała pani, że jest to kara za zwłokę w oddaniu sprzętu :?:(zwłoka wyniosła ze dwa miesiące) ?
*i moje drugie pytanie: czy mam jakiekolwiek szanse na niezapłacenie tej kary :?:
proszę o odpowiedź i przepraszam za niechlujną pisownię ;)

raczej nie, skoro podpisałeś umowę, gdzie wyraźnie były zaznaczone kary

Witam

Proszę o pomoc w następującej sprawie:
Mój teść padł ofiarą oszusta domokrążcy z NC+. Podpisał umowę "in blanco" która według zapewnień miała zastąpić poprzednią, jeszcze trwającą umowę, tyle że na lepszych warunkach. Efektem tego ma dwie równoległe umowy na czas określony za które musi płacić.

Kiedy zorientował się w sytuacji napisał pismo reklamacyjne, gdzie opisał cała sytuację. Pismo zakończył takim zdaniem:

"- w zalaczniku ksero umowy. zwracajac uwage na brak podpisu w miejscu: CZYTELNY PODPIS i pieczec autoryzowanego sprzedawcy D2D
W związku z powyższym proszę o rozwiązanie niniejszej umowy z powodu nieuczciwego jej zawarcia."

Biuro obsługi NC + potraktowało pismo reklamacyjne jako wypowiedzenie umowy przez abonenta i poinformowało że zostanie naliczona kara umowna wysokości 1 974,60 zł.

Dodam że skan umowy nie zawierał ani daty zawarcia umowy ani podpisu osoby ze strony NC+.

Moje pytanie brzmi: Czy NC+ ma prawo na tej podstawie podjąć takie kroki? Jeżeli nie, to czy mogę traktować ich odpowiedź jako próbę wyłudzenia?

NC+ - zmiana regulaminu 2014, a wypowiedzenie umowy

Witam!

Czy w związku z wprowadzeniem przez NC+ nowego regulaminu w dniu 22.12.2014 r. istnieje możliwość wypowiedzenia dotychczasowych umów w związku z brakiem zgody na warunki nowego regulaminu. Zakładam, że wprowadzenie nowego regulaminu na miejsce starego należy oceniać w kategoriach zmiany regulaminu.

Postanowienia nowego regulaminu w tym przedmiocie brzmią następująco i z pewnością nie są niejednoznacznie:

„Regulamin w niniejszej wersji wchodzi w życie z dniem 22.12.2014 r. z zastrzeżeniem poniższych postanowień:
1) Regulamin wraz z Cennikiem, Szczegółowymi Warunkami, wydanymi w oparciu o niniejszy Regulamin, ma zastosowanie do wszystkich Umów zawieranych z Dostawcą usług od dnia 22.12.2014 r.;
2) w stosunku do Abonentów, którzy zawarli umowę przed dniem 22.12.2014 r. na zasadach określonych we wzorcach umownych obowiązujących przed dniem 22.12.2014 r.:
a) niniejszy Regulamin, Cennik, Szczegółowe Warunki, wydane w oparciu o niniejszy Regulamin, wchodzą w życie z datą zaakceptowania przez Abonenta oferty Dostawcy usług objętej niniejszym Regulaminem oraz dokumentami wydanymi w oparciu o niniejszy Regulamin, tj. Cennikiem, Szczegółowymi Warunkami lub Warunkami Promocji albo
b) niniejszy Regulamin, Cennik, Szczegółowe Warunki, w przypadku dokonywania przez Dostawcę usług zmian wzorców umownych obowiązujących przed dniem 22.12.2014 r. w trybie przewidzianym przepisami prawa powszechnie obowiązującego, wchodzą w życie z dniem wskazanym przez Dostawcę usług w informacji skierowanej do Abonentów jako data wejścia w życie zmienionych wzorców umownych, jeżeli Abonent nie złoży oświadczenia o braku woli kontynuowania Umowy wskutek dokonanych zmian."

Z tego bynajmniej nie wynika - czy nowy regulamin ma obowiązywać w uprzednio zawartych umowach?

Poprzedni regulamin z 2013 r. w kwestii swojej zmiany stanowił:

"Jeżeli w okresie, na który została zawarta Umowa, Dostawca usług dokona zmiany Regulaminu, Cennika, Szczegółowych Warunków obowiązujących Abonenta, Abonent ma prawo rozwiązać Umowę składając Dostawcy usług pisemne oświadczenie o rozwiązaniu Umowy z powodu braku akceptacji dokonanych zmian w terminie wskazanym w informacji o zmianie Regulaminu, Cennika, Szczegółowych Warunków obowiązujących Abonenta, doręczonej Abonentowi, skutkujące na koniec miesiąca, w którym Abonent złożył oświadczenie. Termin do złożenia pisemnego oświadczenia o rozwiązaniu Umowy, o którym mowa w zdaniu poprzedzającym, nie może być krótszy niż 14 dni od daty otrzymania przez Abonenta informacji o dokonanych zmianach. Brak pisemnego oświadczenia Abonenta we wskazanym terminie oznacza akceptację zmian i kontynuowanie Umowy na zmienionych warunkach. Informacja o zmianach Regulaminu, Cennika, Szczegółowych Warunków obowiązujących Abonenta, zostanie doręczona Abonentowi z wyprzedzeniem co najmniej jednego miesiąca przed terminem wprowadzenia zmian w życie."

Jako abonent nie otrzymałem ani informacji w przedmiocie akceptacji nowego regulaminu, ani też informacji o dacie wejścia w życie zmienionych warunków umownych. Czy w takim razie bez pisma tego rodzaju należy zakładać, że nowy regulamin w ogóle się nie odnosi do poprzednio zawartych umów? Czy może sam nowy regulamin jest taką informacją skierowaną do konsumentów? Czy może jednak tego rodzaju informacje były przekazywane innym abonentom, a ja zostałem tu pominięty? Co jednak jeśli z dalszych dokumentów przesyłanych przez NC+ okaże się, że jednak jest stosowany wobec mnie nowy regulamin?

Witam,

W zeszłym tygodniu dostałem od nc+ nową umowę (aneks do poprzedniej). Problem jest w tym iż odbyło się to bez mojej wiedzy ani zgody. Z nikim nawet nie rozmawiałem o przedłużeniu umowy.
Obecną umowę podpisywałem w sierpniu 2014 roku i miała obowiązywać przez 15 miesięcy. Teraz otrzymałem przedłużenie umowy datowane na 13.12.2014 na kolejne 24 miesiące. Przy okazji zabrano mi dostęp do kilku kanałów (zmieniono mi wykupiony przeze mnie pakiet) i zmieniła się również kwota do zapłaty.

Mam teraz kilka pytań:
1. Czy mogę bez żadnych problemów zerwać umowę
2. Czy obowiązuje mnie jakiś termin wypowiedzenia (np.miesiąc) czy mogę ją zerwać ze skutkiem natychmiastowym
3. Czy muszę płacić za telewizję. Wszak nie zamawiałem w ogóle tego co otrzymuje, a gdzieś słyszałem, że za niezamawianą usługę nie trzeba ponosić kosztów.

Bardzo proszę o pomoc w moim problemie.
Pozdrawiam i dziękuje.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót