RE: Dziełalność gosp. oskarżenie art.278 §2
Witam ponownie, po wielu miesiącach dostałem kolejne wezwanie na przesłuchanie ale już jako podejrzany.
Oczywiście Pani stwierdziła na dzień dobry ze oni już wszystko wiedzą etc. etc., i strasznie krzyczała jak spytałem co mają i co wiedzą, jak stwierdziłem żeby nie krzyczała bo moja żona na mnie też tak krzyczy i mnie to nie rusza to myślałem ze Pani pęknie jak balon, ale do rzeczy.
Otrzymałem akt oskarżenia na podstawie wykonanej opinii biegłego, dotyczył on:
Art. 118 1.
Reklamował się oraz sprzedawał urządzenia o nazwie Chip Modbo 760, pozwalające na uruchomienie na konsoli Playstation2 pirackich kopi gier.
Art. 278.§ 2
Na komputerze typu laptop marki Lenovo posiada nielegalne oprogramowanie o łącznej wartości 38 566,80 zł
(tu wyszczegolniono jakie programy)
Wyjaśniłem co następuje:
"programy z których korzystałem są- zgodnie z moją wiedzą- programami legalnymi, zakupionymi zgodnie z prawem. Z komputera korzystam ja oraz moja żona w równym stopniu i w takim także stopniu jesteśmy właścicielami. Nie wiem z jakich aplikacji korzystała moja żona, co do licencji nie mam obowiązku przetrzymywania takowych dokumentów, ponieważ prawo do tego mnie nie zmusza, poza tym zagubienie licencji nie rozwiązuje umowy między mną , a producentem oprogramowania zawartym w momencie zakupienia danego programu, po za tym zgodnie z prawem nie mam obowiązku udowadniać swojej niewinności.
Co do konsoli, zgadzam się że montowałem w nich chipy, ale nigdy nie wnikałem czy będą na nich uruchamiane inne gry niż oryginalne, nie przyznaję się do tego iż reklamowałem sie oraz sprzedawalem chipy o nazwie Modbo 760, poza tym art z którego mnie oskarżono tyczy się nie urządzenia lecz nośników (i tu przytoczyłem treść art.
Art. 118 1.
1. Kto wytwarza przedmioty przeznaczone do niedozwolonego
usuwania lub obchodzenia technicznych zabezpieczeń przed odtwarzaniem,
przegrywaniem lub zwielokrotnianiem utworu, albo dokonuje obrotu takimi
przedmiotami,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do
lat 3. )
gdyż nie jest jasno napisane iż chodzi tu o obchodzenie zabezpieczeń w urządzeniu, lecz jest informacja na temat obchodzenia technicznych zabezpieczeń przed odtwarzaniem .... utworu, czyli np obchodzenie zabezpieczeń płyty CD bądź DVD."
Byłem z deka zniesmaczony opinią biegłego (do której miałem wgląd po złożeniu wyjaśnień), gdyż programy były dziwnie wypisane, np.
Adobe master collection (w skład tego pakietu wchodzi masę oprogramowania łącznie z Photoshopem, który został wpisany osobno)
Windows vista (licencja jest naklejona na spodzie laptopa której dotyczy opinia).
Już po składaniu wyjaśnień, powiedziałem ze licencję dostarczą na pisemną prośbę policji bądź prokuratury.
Ogólnie Pani była w bardzo złym humorze po rozmowie ze mną, dodatkowo na przesłuchanie została wezwana moja żona jako świadek, z tego co wiem jako osoba bliska podejrzanemu, ma prawo odmówić składania zeznać lub odmówić odpowiedzi na zadane jej pytanie. Mogę być podczas przesłuchania żony, czy mi przysługują jakieś prawa, np. czy mogę jej powiedzieć żeby nie odpowiadała na dane pytanie, czy będę mógł tylko siedzieć patrzeć i słuchać
I jeszcze jedna bardzo wazna rzecz, komputer zostal zakupiony przez nas wspólnie prywatnie, a nie na firmę.