Oszukana przez firmę T2C INTERNATIONAL LLC.

• Autor wątku Autor wątku xjustynax
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Pisałam do działu praw konsumenta oto co dostałam w odpowiedzi
Szanowna Pani,

Proszę zignorować wezwanie do zapłaty. Przedsiębiorca, który żąda zapłaty musi – zgodnie z przepisem art. 6 Kodeksu cywilnego – udowodnić, że należność jest związana z ważnym zobowiązaniem (np. wynikającym z umowy). Jeżeli nie zawierała Pani żadnej umowy, albo zrezygnowała Pani z niej (np. odstąpiła Pani od umowy zawartej na odległość), nie ma obowiązku zapłaty. Ponadto przedsiębiorca musiałby udowodnić, że ze swojej strony zobowiązanie wykonał (np. dostarczył towar, który był zamówiony). Jeżeli towar nie był zamówiony, takie świadczenie nie obciąża konsumenta żadnym zobowiązanie i jest spełniane na ryzyko przedsiębiorcy.

Można dodatkowo skierować pismo o możliwości stosowania przez przedsiębiorcę nieuczciwych praktyk rynkowych oraz naruszenia zbiorowych praw konsumentów do Prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów na adres: Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów, plac Powstańców Warszawy 1 pok. 116, 00-950 Warszawa lub w Delegaturach UOKiK.

Skarga od zainteresowanego – jeśli jest zasadna – może, ale nie musi być przyczynkiem do wszczęcia postępowania o naruszenie zbiorowych interesów konsumentów. Prezes UOKiK nie ma bowiem obowiązku wszczynania na wniosek skarżącego postępowania w każdej takiej sprawie.

Jeżeli Urząd uzna, że bezprawne działanie przedsiębiorcy narusza interes nieograniczonej liczby osób, będzie mógł nałożyć na przedsiębiorcę karę finansową i zobowiązać go do zaprzestania stosowania takich działań.

Zawiadomienie powinno zawierać:

1. Wskazanie przedsiębiorcy, któremu jest zarzucane stosowanie praktyki naruszającej zbiorowe interesy konsumentów.

2. Opis stanu faktycznego będącego podstawą zawiadomienia;

3. Wskazanie przepisu ustawy, którego naruszenie zarzuca zgłaszający zawiadomienie;

4. Uprawdopodobnienie naruszenia przepisów ustawy;

5. Dane identyfikujące zgłaszającego zawiadomienie.

Do zawiadomienia dołącza się wszelkie dokumenty, które mogą stanowić dowód naruszenia przepisów ustawy.

Podstawa prawna:

- Art. 63 Kodeksu postępowania administracyjnego – wymogi pisma

- Rozdział 4 ustawy z dnia 16 lutego 2007 r. o ochronie konkurencji i konsumentów (DzU z 2007 r. nr 50, poz. 331 z późn. zm.) – postępowanie w sprawie praktyk naruszających zbiorowe interesy konsumentów.

W razie dalszych pytań lub problemów proszę osobiście skontaktować się z Powiatowym lub Miejskim Rzecznikiem Konsumentów lub Oddziałem Federacji Konsumentów.

Podmioty te będą mogły dokonać pogłębionej analizy stanu faktycznego i prawnego, a następnie podjąć właściwe działania (porada, interwencja lub pomoc w sporządzeniu pisma procesowego, pozwu do sądu powszechnego lub wniosku do sądu polubownego).

Dane teleadresowe wyżej wskazanych instytucji można ustalić poprzez wyszukiwarkę na stronach: Mapa bezpłatnego poradnictwa prawnego lub www.uokik.gov.pl.

Z wyrazami szacunku,

Michał Herde

Konsumenckie Centrum E-porad

Witam , niedawno otrzymałam właśnie taki list . Zadzwoniłam na policję bo nie wiedziałam o co chodzi . Nie kazali mi nic płacić i się tym listem nie przejmować . Dzisiaj miałam wiadomość na telefon ponaglającą :mad: zapłatę zadłużenia. Teraz jak czytam wasze wiadomości to już wiem że mnie też namówili na tą bieliznę (noszę L przysłali malutkie S) zrezygnowałam telefonicznie i już dawno o tym zapomniałam :winko: a tu taka wiadomość :rolleyes:

Nie przejmuj się tym olej to i tyle a numer zastrzez U operatora żeby nie wysylali ci takich wiadomości i po sprawie

Ja czekam do tego 14.10.2015 i zobaczymy co będą robić po upłynięciu terminu do zapłaty :evil:

Wysłałam do T2C kurierem pisemne wypowiedzenie umowy na adres Warszawa ul. Smulikowskiego. Dzisiaj otrzymałam zwrotkę że firma zmieniła siedzibę i moje pismo do mnie wróciło. Czy ktoś zna aktualny adres T2C? od kilku dni próbuje się tam dod:(zownić, ale mam wrażenie że nr telefonu też zmienili - nikt nie odbiera. Proszę o pomoc.

Mogę prosić o jakieś namiary (adres i numer tel) na Ceron World Wide Inkasso Ltd. Do mnie nie przyszła żadna przesyłka,nawet upomnienie. Dziś dzwonili z firmy windykacyjnej, że odsetki narosły na 180,70.

skoro niczego nie zamawiałaś nigdy nie dzwonili, to skąd telefon z windykacji. Następnym razem jak zadzwonią, to oporoś o pismo z pieczątkami, niech wyślą jak tacy mądrzy. Przez telefon to każdy może zadzwonić i podać się za firmę X i straszyć, żeby zapłacić.

Do mnie dziś zadzwoniła jakaś niby firma windykacyjna oczywiście z numeru prywatnego I zostalam poinformowana ze mam już spore odsetki. Do wczoraj miałam czas na zapłacenie 80 zl zamiast 120 ( TO TAK W RAMACH PROMOCJI CHYBA)!!!! :mad: nie wiem co z tym sęk zrobić. Powiedziałam ze Nic nie zapłacę ponieważ dzień po odbiorze cudownej bielizny odeslane zostały majtki i wraz z pismem odstąpienia od umowy. Co teraz mam robić?

Rena 2.1 - bardzo dziękuję za słowa pocieszenia. Jednak psychicznie męczy mnie ta sprawa. Do jutra mam czas na zapłatę. Dziś dzwoniono do mnie z nr prywatnego i na dodatek nikt ze mną nie rozmawiał. nazwałabym to monologiem gdyż było to automatyczne przypomnienie o opłacie jaka mam uiścić do jutra. To skandal, żeby w takiej sytuacji puszczać automat... :mad:

Witam. Tak sobie czytam co piszecie, bo mnie spotkała identyczna sytuacja i nie mam pojęcia co mam zrobić. Zadnej przesyłki nie dostałam, tylko tydzień temu wezwanie do zapłaty od Ceron Worldwide Inkasso Limited w Radomiu, a wczoraj minął termin. Dzwoniłam tam, ale ciągle zajęte. Też do mnie dzwoniła automatyczna sekretarka z przypomnieniem o zapłacie na preferencyjnych warunkach niby. Boję się, że może podadzą mnie do KRD, albo jakiś komornik przyjdzie. Zastanawiam sie czy to olać czy napisać do prokuratury. Pomoże ktoś? Proszę

Z zastrzezonego nr windykacja ? Dziewczyny no proszę .. nie ma z nimi kontaktu nie ma tematu. Nie placcie tym oszustom bo nikt wam nie udowodnił że paczka od nich została do was dostarczona. Zastrzezonych nie odbierać taką moją radą

hej dziewczyny,

też do mnie wydzwania automat z informacja że 12.10.15 mija spłata na preferencyjnych warunkach, nic nie zamierzam płacić bo nie ma podstaw do płatności.

Witajcie , dzisiaj dzwonił do mnie pan z firmy windykacyjnej . Tłumaczyłam że zrezygnowałam telefonicznie a on swoje bo jeżeli dostałam przesyłkę to powinnam za nią zapłacić . Mówię że za tę którą przysłali zapłaciłam ale pan na to że jeżeli w lipcu nie dotarła do mnie przesyłka to powinnam zgłosić . Ja na to że jeżeli zrezygnowałam to z kąt mogłam wiedziećże coś nie doszło . Takie miałam nerwy powiedział że zaczyna procedurę windykacyjną , powiedziałam że nic nie zapłacę numer telefonu ukryty.Jutro jadę z tym listem na policję bo dzwoniłam , mam dość .Jutro napiszę.:mad:

A przedstawił się chociaż imieniem i nazwiskiem ten Pan z "firmy windykacyjnej"??? Mi wczoraj minął termin zapłaty, oczywiście nic nie płaciłam i tak siedzę i myślę, co będzie dalej czy ktoś się odezwie. A po jakim czasie od chwili minięcia terminu zapłaty zadzwonili do Ciebie BENA62???

Witam , 10.10.2015 r. minął termin . Byłam dzisiaj na policji muszę na podany adres wysłać pismo o wyjaśnienie tej sytuacji . Niech napiszą kiedy paczka została wysłana i potwierdzenie nadania ,oraz umowę jaką ze mną zawarli .

Na fb jest strona piswiecona oszukanym przez ta firmę. Piszą żeby nie odbierać telefonów od tej firmy i nic im nie płacić. Poproś o dołączenie do grupy i poczytaj może to Cię trochę uspokoi.

Do mnie dzwonią juz od tygodnia. Co najciekawsze w godz. wieczornych, nawet o 23.00 miałam przyjemność posłuchać ich sekretarki.Ale przecież o to im chodzi żeby zastraszyć ludzi.Zablokowałam przychodzące nr.prywatny i czekam dalej co wymyśla. .. Na listach znajomy doreczyciel pisze ze adresat nie zamieszkuje pod wskazanym adresem.Myślę ze to trzeba zgłaszać na policje bo to co oni robią to przecież jest karalne

Witam.
Również nie wiem co zrobić.
Zadzwonili do mnie z firmy windykacyjnej Creon Worldwide Inkasso postraszyli, kazali zapłacić 180,70 (jak nie to powiedzieli, że sprawę skierują dalej), ja mówię im, że owszem przysłano do mnie bieliznę, ale w ogóle się nic nie zgadzało, bo miała to być paczka w cenie 19,99... Paczka przyszła, owszem ale w cenie 89,99, okazało się, że to niby jakieś pakiety, na które ja się nie zgadzałam, na pierwszą tak wyraziłam zgodę, że chcę otrzymać, ale nie powiedziano mi, że będą inne... do mnie dotarła podobno paczka numer 2. Dziwne to wszystko. Ja odesłałam za potwierdzeniem odbioru... Nie wiem co robić dalej... Płacić, zgłaszać gdzieś?
Proszę o jakieś rady.
Z góry dziękuję.

witajcie dziewczyny,

mnie nęka Pani telefonami , że dług wzrósł do 109 zł wraz z odesetkami i że jak nie zapłacę to wpiszą mnie do rejstru długów. Niestety odebrałam telefon, po długiej informacji Pani powiedziała że rozmowa może być nagrywana może czyi firma windykacyjna się chroni.Powiedziałam że rozmawiałam z prawnikiem i że nie będę płaciła za zadne inne koszty, była jedna faktura za bielizne wątpliwej jakości 19,90 zł i ją zapłaciłam, zrezygnowałam u konsultanta z innych przesyłek i otrzymalam informację że żadnej nowej już nie dostanę i nic więcej nie przyszło. Pani poinformaowała mnie że to nie wszystkie koszty ja jej na to że żadnych innych na fakturze nie było i nie zamierzam za nic płacić.

Pani wysyła mi pismo przed sądowe więc pewnie wszstkie otrzymacie z kolejnym terminem płatności , jeśli będzie sprawa sądowa to będzie , nie moga nas tak oszukiwać.

mógł by nam odpisać jakiś Prawnik co robić- ogromna prośba o jakąś informacje,
telefony się nasilają.:confused:

Powrót