Oszukana przez firmę T2C INTERNATIONAL LLC.

• Autor wątku Autor wątku xjustynax
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Wiesz co ja też miałam jak ty tylko miałam 1 pare majtek i przyszło mi do zapłaty 103 zł i miałam termin do 19 listopada. Więc postanowiłam im zapłacić ale co się okazało dostałam po 2 dniach pismo z banku ze mam się zgłosić po pieniądze poniewarz konto jest zablokowane do wpłat. Chciałam się z nimi skątaktowac ale wcale nikt nie odbiera tel.

Witam,

przesyłam moją dzisiejszą odpowiedź, na Wezwanie do zapłaty z Kancelarii Windykacji Sądowej, Warszawa ul. Marszałkowska 58. Wcześniej był to Ceron Worldwide Inkasso Limitet z Radomia, a jeszcze wcześniej T2C.

SPRZECIW

od wezwania do zapłaty
Sygn. sprawy: XXXXXX/2015

W odpowiedzi na Państwa wezwanie do zapłaty wnoszę sprzeciw od wezwania do zapłaty i informuję, iż moje zadłużenie nie istnieje, zatem trudno mówić tu o natychmiastowym jego uregulowaniu. Wezwanie do zapłaty powinno zostać przesłane listem poleconym, co w tej sytuacji i od początku korespondencji, nie miało miejsca.
W dniu 26.11.2015 r. udzieliłam pisemnej odpowiedzi Firmie Ceron Worldwide Inkaso Limitet, iż w dniu 20.05.2015 r. dokonałam pisemnego wypowiedzenia- ustnej i zawartej na odległość umowy pomiędzy mną a firmą T2 International LLC oraz odesłałam przesłany mi „towar” za promocyjną cenę wynoszącą 19,90 zł. Ten „pseudo towar” nie był wart nawet tej kwoty, tym samym umowa zawarta w formie ustnej, nie jest prawnie skuteczna. Zgodnie z Warunkami umowy, które również załączyłam do powyższej korespondencji, wszelkie formalności rezygnacji z abonamentu zostały dopełnione. Umowa została wypowiedziana, „towar” został zwrócony do nadawcy następnego dnia po jego otrzymaniu, nie doszło do przeniesienia prawa własności. Z uwagi na prawnie skuteczne rozwiązanie umowy, od daty 20.05.2015 nowe przesyłki nie przychodzą. Tym samym fakt, iż Firma T2 International LLC żąda zapłaty za „towar”, który jest w jej posiadaniu, można uznać nie tylko za łamanie prawa, ale nazwać próbą wyłudzenia. Reprezentujecie Państwo Kancelarię Windykacji Sądowej, zatem zdajecie sobie Państwo sprawę, że na tę czynność są nie tylko stosowne określenia ale i paragrafy.
Z uwagi na fakt, iż teraz to Państwo jesteście nadawcą Wezwania do zapłaty informuję, iż całość korespondencji jest w posiadaniu powyższej Firmy i zapewne macie Państwo w nią wgląd.

W związku z powyższym wnioskuję o skierowanie sprawy na drogę postępowania sądowego.

Informuję również, że niezależnie od Państwa poczynań, zawiadamiam Prokuraturę o próbie wyłudzenia nienależnej kwoty, wynoszącej obecnie już 137,90 zł.
Z moich informacji wynika, że nie tylko ja jestem stroną zawiadamiającą o próbie wyłudzenia i całkiem możliwe, że razem z ponad setką poszkodowanych, wniesiemy pozew zbiorowy, zawiadamiając nie tylko o samym procederze i stronach biorących w nim udział, ale również wnioskując o odszkodowanie.

Witam,
też jestem osobą oszukaną przez firmę T2C INTERNATIONAL LLC. Chciałabym zgłosić zawiadomienie do prokuratury, w związku z tym zwracam się z prośbą do osób, które takie zawiadomienie już złożyły, o udostępnienie wzoru pisma. Pozwoli to mi i wielu osobom, które noszą się z zamiarem zgłoszenia przestępstwa w szybki sposób załatwić w/w kwestię.
Z góry dziękuję.

Od 25 grudnia 2014 r. do zawarcia umowy przez telefon - jeśli inicjatorem jest sprzedawca - nie wystarczy „TAK” konsumenta.

Nowe przepisy zostały wprowadzone ustawą z dnia 30 maja 2014 r. o prawach konsumenta (Dz.U. z 2014 r., poz. 827).

Zgodnie z nowymi przepisami:

Przedsiębiorca, który kontaktuje się z konsumentem przez telefon w celu zawarcia umowy na odległość, ma obowiązek na początku rozmowy poinformować konsumenta o celu w jakim dzwoni, podać swoje dane lub dane osoby, w imieniu której telefonuje.

Przedsiębiorca ma obowiązek potwierdzić treść proponowanej umowy utrwaloną na papierze lub innym trwałym nośniku.

Trwały nośnik to materiał lub narzędzie umożliwiające konsumentowi lub przedsiębiorcy przechowywanie informacji kierowanych osobiście do niego, w sposób umożliwiający dostęp do informacji w przyszłości przez czas (ponad 2 lata). Takim trwałym nośnikiem w tym przypadku może być, np. papier, CD-ROM, poczta elektroniczna, wiadomość SMS. Nie jest nim strona internetowa.

UMOWA NIE ZOSTAJE ZAWARTA jeśli konsument nie potwierdzi woli zawarcia umowy również na trwałym nośniku, albo potwierdzi ją w inny sposób (np. telefonicznie)

W przypadku braku potwierdzenia, o którym mowa powyżej, wysłanie rzeczy przez przedsiębiorcę będzie stanowiło spełnienie świadczenia niezamówionego, które nie nakłada na konsumenta żadnych zobowiązań.
Oznacza to, że nie musi on rzeczy odsyłać ani za nią płacić.

Jednocześnie ostrzegam, że pomawianie na FP (nazywanie oszustem, złodziejem, etc) grozi odpowiedzialnością karną z art. 212. kk. Radze więc bardziej zastanawiać się nad tym co się pisze.

Ostatnia edycja:
filemonek napisał:
Witam,
też jestem osobą oszukaną przez firmę T2C INTERNATIONAL LLC. Chciałabym zgłosić zawiadomienie do prokuratury, w związku z tym zwracam się z prośbą do osób, które takie zawiadomienie już złożyły, o udostępnienie wzoru pisma. Pozwoli to mi i wielu osobom, które noszą się z zamiarem zgłoszenia przestępstwa w szybki sposób załatwić w/w kwestię.
Z góry dziękuję.

Zapraszam do geupy zamkniętej na fb "oszukani: t2c, imperia corporation, ceron ". Tam są wzory pism.

POST ZOSTAŁ USUNIĘTY Z UWAGI NA ZAWARTOŚĆ TREŚCI NARUSZAJĄCYCH REGULAMIN FORUM PRAWNEGO.
Proszę zapoznać się z Regulaminem, a szczególnie z §9 Regulaminu FP oraz art. 212 kodeksu karnego i napisać jeszcze raz - zgodnie z zasadami.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Witam. I ja dałam się nabrać na te "majtki". Zaraz jak dostałam bieliznę napisałam zwrotny list o rezygnacji. Po paru miesiącach dostałam upomnienie zapłaty. Zapłaciłam,troszkę później, dostałam upomnienie jeszcze wyższe. Zadzwonili do mnie żeby uregulować należność,powiedziałam że zapłaciłam kwotę ale później po terminie, to kazano mi dopłacić resztę zaległości do danej kwoty. Zapłaciłam.... i po 2 tygodniach odesłano mi te pieniążki. Dzisiaj dostałam wezwanie do zapłaty z Kancelarii Windykacji Sądowej o zapłacenie ABONAMENTU w wysokości 93 zł. KPINY!!! Za coś czego nie mam?? 1 para majtek i opłaty do końca życia ??? Dzwoniłam do tej kancelarii ,ale żywego ducha nie słyszałam. JA NIE PŁACĘ!!!!

a jaki jest czas na odesłanie pisma zwrotnego - tego sprzeciwu bo ja to dostałam przed świętami i właściwie o nim zapomniałam,

i tez podobnie zapłaciłam 19,90
odesłałam rozwiaznie umowy
po trzech miesiącach przyszły galoty
odesłałam je i te pierwsze i znow odesłałam wypowiedzenie
potem pierwsza windykacja potem ta z warszawy

Witam, ja też mam problem z firmą T2C international LCC
telefonicznie zgodziłam się na wysłanie bielizny w promocji za 19.90, pakiet startowy do mnie nie dotarł, po pół roku dostałam list z "majtkami" i kwota do zapłaty 79.70 za pierwszą przesyłkę której nie dostałam plus drugą. Nie mogłam się do nich dodzwonić i wysłałam list że nie otrzymałam pierwszej przesyłki w odpowiedzi dostałam wezwanie do zapłaty już wyższej kwoty i po paru dniach telefon. Rozbiłam płatność na raty, po zapłaceniu 2 rat w wysokości 24zł trzecia płatność z poczty do mnie wróciła i dostałam wezwanie do zapłaty z Kancelarii Windykacji Sądowej, do zapłaty 72.80zł zapłaciłam tę kwotę lecz i ona do mnie wróciła, bo konto było zamknięte na wpłaty. Dodzwonić się do kancelarii nie można bo telefon nie odpowiada. Co robić w tej sytuacji?? POMOCY bo zgupiałam

Mam rozumieć że jak nie dostałam potwierdzenia zamówienia w wersji trwałej (nie telefonicznie) to ich groźby straszenia komornikiem są bezpodstawne? A co z tą Kancelarią Windykacji Sądowej? ona chyba nawet nie istnieje. nie ma takiej strony internetowej którą podali, telefon nie odpowiada a pieniądze wysłane na ich konto wracają. Nic mam z tym nie robić ???

Zadzwonili do mnie jakoś na początku roku 2015 (styczeń)

Nr, tel do Kancelarii Windykacji Sądowej cały czas jest niedostępny 22 427 49 77

Rozumiem, że zadzwonili i zgodziłaś się na wysłanie. Po rozmowie powinni potwierdzić treść umowy (wyłącznie na papierze, SMS, @ lub CD-ROM) i tą samą drogą Ty powinnaś im potwierdzić, że się zgadzasz na zawarcie umowy. Tylko po spełnieniu tych warunków dochodzi do zawarcia umowy.

nie dostałam żadnego potwierdzenia od nich. Natomiast w maju przyszła przesyłka w której było zaznaczone że mam 19.90 zaległości( nie wiem za co?) kolekcje platinum za 39,90 i koszty pakowania i przesyłki za 19,90. Natomiast po ich rozmowie tel zapewniano mnie że koszt będzie tylko 19,90 pakietu startowego bez ukrytych kosztów

W takim razie nie doszło do zawarcia umowy, a przesyłkę możesz potraktować jako bezpłatny prezent.

a ich straszenie mnie komornikiem?

dodam też że dostałam list o niezapłaconych zaległościach od Ceron Worldwide Inkasso Limited o w kwocie 146,70. Później miałam od nich telefon i zgodziłam się na płacenie w ratach (6*24,45zł) dwie zapłaciłam a za trzecią przyszedł mi zwrot z Poczty Polskiej że konto nieaktualne.

Ok dzięki za pomoc

Ostatnia edycja:
Zabierz wszystkie dokumenty dot. sprawy i zgłoś się do Rzecznika Konsumentów lub Federacji Konsumentów po bezpłatną pomoc.

PS używaj edycji (20m)

Powrót