L
lusik1030
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 3
Witam. To mój pierwszy post na forum i chciałbym zaciągnąć porady kogoś z doświadczeniem. Otóż znalazłem na olx ogłoszenie nowej konsoli playstation 4 w bardzo dobrej cenie, ok 1000zł. Nawiązałem kontakt ze sprzedającym, spytałem czemu cena jest taka korzystna, ona napisał, że potrzebuję pieniędzy itd. Wiem, że to takie typowe gadanie oszusta, ale pisaliśmy dość długo, zadawałem sporo pytań i naprawdę sprzedawca ten wydawał się w moim mniemaniu być uczciwy przez co zdecydowałem się wpłacić pieniądze z góry, tak wiem, wiem zaraz ktoś napiszę, że zachowałem się bezmyślnie itp, ale nigdy wcześniej nie zostałem oszukany, do tej pory jakoś ufałem ludziom i tak jak wcześniej wspomniałem wydawał się być uczciwy, teraz już wiem, że tak nie jest. Po wysyłce pieniędzy facet poprosił o dowód wpłaty, w tym celu podał swój adres mailowy, zrobiłem to o co prosił oraz napisałem mu smsa, żeby dał znać jak wyśle paczkę, on odpisał "dobrze.". Od tamtej pory nie odpowiadał już na smsy a przy próbie nawiązania połączenia od razu włącza się poczta. Gdybym tylko mógł cofnąć czas, nigdy nie zdecydował bym się na taki ruch.. jednak każdy mądry po szkodzie, więc teraz mogę tylko zapytać w jaki sposób i czy w ogóle realne jest odzyskanie tych pieniędzy, 1000zł to dla mnie dużo a poza tym od dawna odkładałem te pieniądze i płakać mi się chce, że jakiś idiota w kilka minut zabrał mi to na co ja odmawiałem sobie wielu rzeczy od jakiegoś czasu, żeby móc uzbierać trochę pieniędzy... mam pretensje do siebie, ale nie cofnę czasu:
posiadam:
-rozmowę smsową z tym człowiekiem
-w spisie połączeń wyraźnie widać, że odbyłem z nim rozmowę telefoniczną
-dowód wpłaty na jego konto
-wysłane wiadomości na jego pocztę z dowodem wpłaty
-zrobiłem screeny ogłoszenia, gdyż zawsze tak robie, chyba opłacało się, bo w tej chwili ogłoszenie zostało już usunięte
Proszę o pomoc, co mogę zrobić w tej sytuacji i czy jest sens podjąć jakieś działania? Ta sytuacja nie daje mi spokoju, jestem zdołowany, proszę o pomoc
posiadam:
-rozmowę smsową z tym człowiekiem
-w spisie połączeń wyraźnie widać, że odbyłem z nim rozmowę telefoniczną
-dowód wpłaty na jego konto
-wysłane wiadomości na jego pocztę z dowodem wpłaty
-zrobiłem screeny ogłoszenia, gdyż zawsze tak robie, chyba opłacało się, bo w tej chwili ogłoszenie zostało już usunięte
Proszę o pomoc, co mogę zrobić w tej sytuacji i czy jest sens podjąć jakieś działania? Ta sytuacja nie daje mi spokoju, jestem zdołowany, proszę o pomoc