Oszukany na OLX

• Autor wątku Autor wątku lusik1030
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lusik1030

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam. To mój pierwszy post na forum i chciałbym zaciągnąć porady kogoś z doświadczeniem. Otóż znalazłem na olx ogłoszenie nowej konsoli playstation 4 w bardzo dobrej cenie, ok 1000zł. Nawiązałem kontakt ze sprzedającym, spytałem czemu cena jest taka korzystna, ona napisał, że potrzebuję pieniędzy itd. Wiem, że to takie typowe gadanie oszusta, ale pisaliśmy dość długo, zadawałem sporo pytań i naprawdę sprzedawca ten wydawał się w moim mniemaniu być uczciwy przez co zdecydowałem się wpłacić pieniądze z góry, tak wiem, wiem zaraz ktoś napiszę, że zachowałem się bezmyślnie itp, ale nigdy wcześniej nie zostałem oszukany, do tej pory jakoś ufałem ludziom i tak jak wcześniej wspomniałem wydawał się być uczciwy, teraz już wiem, że tak nie jest. Po wysyłce pieniędzy facet poprosił o dowód wpłaty, w tym celu podał swój adres mailowy, zrobiłem to o co prosił oraz napisałem mu smsa, żeby dał znać jak wyśle paczkę, on odpisał "dobrze.". Od tamtej pory nie odpowiadał już na smsy a przy próbie nawiązania połączenia od razu włącza się poczta. Gdybym tylko mógł cofnąć czas, nigdy nie zdecydował bym się na taki ruch.. jednak każdy mądry po szkodzie, więc teraz mogę tylko zapytać w jaki sposób i czy w ogóle realne jest odzyskanie tych pieniędzy, 1000zł to dla mnie dużo a poza tym od dawna odkładałem te pieniądze i płakać mi się chce, że jakiś idiota w kilka minut zabrał mi to na co ja odmawiałem sobie wielu rzeczy od jakiegoś czasu, żeby móc uzbierać trochę pieniędzy... mam pretensje do siebie, ale nie cofnę czasu:

posiadam:
-rozmowę smsową z tym człowiekiem
-w spisie połączeń wyraźnie widać, że odbyłem z nim rozmowę telefoniczną
-dowód wpłaty na jego konto
-wysłane wiadomości na jego pocztę z dowodem wpłaty
-zrobiłem screeny ogłoszenia, gdyż zawsze tak robie, chyba opłacało się, bo w tej chwili ogłoszenie zostało już usunięte

Proszę o pomoc, co mogę zrobić w tej sytuacji i czy jest sens podjąć jakieś działania? Ta sytuacja nie daje mi spokoju, jestem zdołowany, proszę o pomoc :(

Zbierz komplet dokumentów i niezwłocznie udaj się na komisariat aby złożyć zawiadomienie o prawdopodobnym popełnieniu przestępstwa.

Tak chyba zrobię, boję się tylko, że mnie oleją lub coś, dodatkowo jeszcze nigdy nie zgłaszałem żadnej sprawy na policje, cóż jak widać zawsze kiedyś musi być ten pierwszy raz... Ciekawe jakie jest prawdopodobieństwo, że odzyskam pieniądze i ile będę miał z tym wszystkim zachodu.

Nie mogą Cię olać, złóż zawiadomienie i tyle. Koleś dostanie powiadomienie o wszczętym postępowaniu, a wielu oszustów po takiej informacji daje za wygraną i oddaje pieniądze. Oczywiście, wszystko zależy od tego ile przekrętów ma na swoim koncie i jak dobrze zna prawo. Bądź dobrej myśli :)

I myślicie, że takie dowody wystarczą, żeby oni się za to wzięli? Przecież OLX to ogłoszenia lokalne gdzie rekomendowane są odbiory osobiste, nawet portal sugeruje, żeby nie robić przedpłat itp a ja z nim pomimo tego umówiłem się na przedpłatę i wysyłkę, żadnej umowy nie sporządziliśmy ani nic, mam nadzieję, że coś z tego będzie. Nigdy już nie zaufam nieznajomym w sprawach finansowych :(

lusik1030 napisał:
Ciekawe jakie jest prawdopodobieństwo, że odzyskam pieniądze i ile będę miał z tym wszystkim zachodu.

Jeśli to zawodowiec szanse na odzyskanie $$ są znikome.

lusik1030 napisał:
I myślicie, że takie dowody wystarczą, żeby oni się za to wzięli?

Wartość dowodów ocenia prowadzący postępowanie Policjant i Prokurator nadzorujący sprawę. Paragraf w K.K. to paragraf.

Moim zdaniem szanse na odzyskanie kasy są zerowe. Zgłosisz sprawę a za dwa tygodnie umorzą. Napisz po wszystkim jak sprawa się skończyła i czy miałem rację.

lusik1030 napisał:
Nigdy już nie zaufam nieznajomym w sprawach finansowych :(

To juz ci dam druga rade zyciowa i NIGDY o niej nie zapomnij.
Oprocz nieznajomym to w sprawach finansowych NIE UFAJ przede wszystkim rodzinie :)

Miałem pare dni temu podobną sytuację. Okazyjna cena, sprzedający odpisywał na maile w 30 sekund, wszystko niby dogadane. Chciał przelew przez bluecash żeby było szybciej i obiecał, że paczkę wyśle w czwartek. Paczki brak, w poniedziałek dostałem maila, że wysłał dziś priorytetem i jutro będzie. Niestety, minęły kolejne 2 dni i paczki nie ma. Do tego usunął konto na olx. Pogrzebałem trochę w necie i po wyszukiwarce obrazów doszedłem do kolejnej jego aukcji, takie samo zdjęcie, którą podobnie wystawił i zakończył w poniedziałek. Możliwe, że oszukał kolejną osobę. Dysponuje jedynie jego numerem konta, dane możliwe, że fałszywe. Do tego mail, jakieś adresy IP itd. Jak nie odezwie się na dniach i nie załatwimy sprawy polubownie to zgłaszam na policję.

Sprawa na policję z art 286 kk. I nie słuchaj tych "specjalistów" co mówią że szanse na odzyskanie zerowe. Zostałeś oszukany, Twoje pieniądze przywłaszczone - zgłaszasz policji. Numer telefonu pewnie na karte ale z ekstra kasy na koncie będzie się musiał wytłumaczyć. Przerobiłem podobny temat, też z konsolą tylko że przez allegro. Gość dostał wyrok w zawiasach bo nie mnie jednego oszukał. Cześć kasy sam zwrócił, resztę dostałem z Programu Ochrony Kupujących. Także walczyć o swoje i nie odpuszczać bo ktoś tu pisze że szanse zerowe

Też mi się wydaje, że masz dość duże szanse na odzyskanie pieniędzy. Oszustwo na kwotę 1000 zł to już przestępstwo. Oczywiście sprawa może chwilę trwać, ale bądź dobrej myśli.
Pozdrawiam

opania napisał:
Moim zdaniem szanse na odzyskanie kasy są zerowe.
Ot chociażby tu. Specjalista bez argumentów ale już wie że nic nie da się zrobić. Takim specjalistom można z góry podziękować.

PS. Post arturoooo który sugerował że nikt Nie pisał o zerowych szansach, zniknął

Ostatnia edycja:
Nie wolno pisać, że są zerowe szanse. Mimo wszystko umowa została zawarta: sprzedający i kupujący zgodzili się na warunki sprzedaży konsoli za 1000zł. Kupujący miał przekazać kwotę 1000zł sprzedawcy, a sprzedawca konsolę. Kupujący dotrzymał umowy i przekazał kwotę (dowód przelewu). Niestety sprzedający okazał się nie fair i konsoli nie przekazał oraz się nie odzywa. Choćbyś miał mu założyć sprawę, to masz ją wygraną.
P.S. Oczywiście masz wiadomości, w których sprzedający zgadza się na wysyłkę konsoli pod Twój adres zaraz po tym, jak otrzyma pieniądze. W sądzie może to być kluczowy dowód.
Pozdrawiam

Udało mi sie znaleźć kolejne aukcje oszusta i złapać z nim kontakt. Tym razem ma juz inne dane i inny numer konta. Mam nawet jakis numer telefonu pod który jeszcze nje dzwoniłem. Zbieram materiały i jutro wybieram sie na policję.

Wszystko świadczy o tym ze to nie amator. Ma przygotowane kilka numerów bankowych, systematycznie zmienia tożsamość ale niestety aukcje na olx podobne, te same zdjęcia i opisy. Mam nadzieje, ze dwa numery kont i dane jakie zebrałem starcza na udupienie skurwiela.

ja kiedys sprzedalem telefon za 70zl na olx a potem wyladowalem w szpitalu na 5 dni i nie wyslalem i po tygodniu byla policja u mnie w domu takze bajkopisarze skonczcie :D

Powiem tak: Nie kontaktuj się z nim na razie. Jeżeli masz pewność, że to są jego aukcje, to pozapisuj linki i wszystko przekaż policji. Tam na pewno pokierują Cię, co masz zrobić. Ja jeszcze raz powtarzam, że wg mojej oceny sprawę masz wygraną, jednak chwilę to może potrwać.

W moim przypadku sprawa idzie o 1000zl takze juz przestępstwo, a nie wykroczenie. Zbieram materiały, mam wszystkie jego ogłoszenia, fałszywe dane, 2 numery kont i numer telefonu ( pewnie karta ale zawsze ). Mam tez IP z maili i wyciąg bankowy ze kasa poszła. Obawiam sie ze skoro koleś ma kilka kont to mogą być one na rożne dane a wtedy policja go nie znajdzie. Tak czy owak sprawę zgłoszę.

Ja powiem tak, skoro kwota jest wysoka, to nie powinni umorzyć sprawy na samym początku, jeśli jednak tak zrobią to złożysz odwołanie i sprawa ruszy. Jeśli jednak nie znajdą oszusta, to sprawę umorzą w późniejszym czasie z powodu nie wykrycia sprawcy i nic nie będziesz mogł zrobić. Zależy na ile był sprytny, wystarczą konta na słupa i ip z hot spotu, w tym przypadku policja niewiele wskóra bo jestes zwykłym obywatelem.

I jak tam sprawa wygląda? Byłeś na policji? Dowiedziałeś się coś?

Powrót