Otrzymałem list z poleceniem zapłaty - 2

• Autor wątku Autor wątku Holt_
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Jak ktoś nie ściągał ani nie rozpowszechniał tych filmów po prostu zezna prawdę na ewentualnym przesłuchaniu w roli świadka że to nie on lub ona i tyle.W sądzie są chyba potrzebne dowody a nie numer IP wyrwany z netu nie wiadomo skąd i przez kogo.

Czy wszyscy, którzy dostali wezwanie za Drogówkę mieli internet z orange ?
Pozdrawiam.

Z tego co ludzie piszą to tak, większość Orange ale inni dostawcy internetu również.

Również orange . Jutro dzwonię do prokuratora bo dziś go nie było , wczoraj pisałam do UWAGI w tej sprawie, ale nic nie odpisali do tej pory . Moja rzeczniczka praw powiedziała jasno i klarownie , nie można kogoś skazać za niewinność , a próba " ugody " przez tego adwosrata podchodzi pod wyłudzenie . Po wszystkim można założyć sprawę przeciwko niemu za " uszczerbek na zdrowiu " podczas jego manipulacji .

Zastanawia mnie ta kwota żądana przez kancelarię. Jeśli oryginalny film można kupić za około 15 zł to skąd im się bierze taka suma?

oliemi napisał:
Zastanawia mnie ta kwota żądana przez kancelarię. Jeśli oryginalny film można kupić za około 15 zł to skąd im się bierze taka suma?

Niby jakieś wyliczenia producentów... ale w to nie wierze.

To nie jest zastraszanie ? Żądanie od kogoś pieniędzy bez podstaw, dowodów ? Mając tylko i wyłącznie IP, które jest mało wiarygodne oraz wątpliwego snapshota... W żadnym wypadku nie wysyłajcie ugody, wtedy pozyskają wasze dane w tym pesel i już będą wiedzieć kto dokładnie kryje się za adresem IP. Wysłanie tej ugody to istne przyznanie się do przestępstwa i niech nie wmawiają, ze nie. A zresztą było już wyjaśniane, że podpisanie i zapłata pieniędzy nie oznacza zakończenia sprawy bo postępowanie w prokuraturze nadal będzie trwało.

Ostatnia edycja:
Witam, ruszyła sprawa z "Wałęsą"... Co mam robić gdy dostanę wezwanie do zapłaty?:(
Płacić, czy nie płacić. Oto jest pytanie....

Dodam jeszcze, pobrałem owy film z sieci TORRENT, miało to miejsce około pół roku temu.
Mam się czego bać?

Ja z prokuratury w Pruszkowie dowiedziałem się, że mają dziesiątki spraw od tego Pana dziennie i z automatu lądują w koszu. Dodatkowo podejrzana sprawa to brak własnoręcznego podpisu, jest tylko skan bynajmniej u mnie.

krzysiek158 napisał:
Ja z prokuratury w Pruszkowie dowiedziałem się, że mają dziesiątki spraw od tego Pana dziennie i z automatu lądują w koszu.
Tak Ci powiedziano? ;) Dosłownie tak powiedziano? I kto tak powiedział?

zadzwonił prawnik w moim imieniu i tak mu mniej więcej powiedziano. Ale zawsze może być inaczej najlepiej jakby jesze kilka osób zadzwoniło wtedy będziemy więcej wiedzieć.

... bo ja wiem. Nigdy nie ma 100% pewności. Zobaczymy jak sprawa się dalej potoczy. Oby nic złego z tego nie wynikło. Trochę mnie zdziwiło jak zadzwoniłem do nich, a tutaj sekretarka i "proszę czekać na konsultanta..." coś mi tu nie pasowało. Poza tym to pismo nie wygląda raczej na urzędowe, powinni wysłać pełnomocnictwo, a podali link do strony, z której teoretycznie (tylko teoretycznie w moim przypadku) można pobrać papierek. Według mnie jak już takie sprawy muszą być czarno na białym na osobnych kartkach i z własnoręcznymi podpisami.
Ale co ja się tam znam... Prawnik powiedział mi na pewno żeby nie płacić.
Miejmy nadzieję, że wszystko zakończy się dobrze dla nas, bo jakby mieli karać każdego za jeden film to by nie było w kraju niewinnych ludzi :D

tego to niestety nikt nie zagwarantuje na 100%...

To teraz tylko pozostaje czekanie jak rozwinie się sprawa... .

Moja pani adwokat napisala mi, ze przyjmujemy następujący schemat działania:

1. sporządzenie odpowiedzi na wezwanie do zapłaty;
2. złożenie skargi na adwokata do rady adwokackiej;
3. nie podejmowanie kontaktu z organami ścigania - do póki się sami nie odezwa;
4. sprawdzenie oprogramowania komputera;

oraz, ze nie jest to zwykła sprawa o zapłatę ale również sprawa karna, która może się różnie zakończyć w zależności od posiadanych przez Prokuratora dowodów. Jednak fakt zapłaty należności wcale (wbrew twierdzeniom wezwania) nie musi kończyć postępowania karnego, bowiem organ ścigania czyli w tym przypadku Prokuratura ma prawo nie wyrazić zgody na cofnięcie wniosku i doprowadzić do skazania.

nieciekawie to wszystko wygląda...

malbil - dokładnie tak to wygląda, tylko niekonieczna jest pozycja 1. Ja ją pominąłem i już 5mc zaraz będzie jak czekam na wezwanie policji...

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót