Otrzymałem list z poleceniem zapłaty - 2

• Autor wątku Autor wątku Holt_
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
hektor.z.polski napisał:
Czyli jak ktoś coś powyciąga na czas to może mnie nękać nawet za 5-10 lat

jezeli popelniles przestepstwo w typie podstawowym lub nieumyslnie to przedawnienie 5 lat. Ustep 3 to przedawnienie 10 lat

Art. 116. 1. Kto bez uprawnienia albo wbrew jego warunkom rozpowszechnia cudzy utwór w wersji oryginalnej albo w postaci opracowania, artystyczne wykonanie, fonogram, wideogram lub nadanie,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
2. Jeżeli sprawca dopuszcza się czynu określonego w ust. 1 w celu osiągnięcia korzyści majątkowej,
podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
3. Jeżeli sprawca uczynił sobie z popełniania przestępstwa określonego w ust. 1 stałe źródło dochodu albo działalność przestępną, określoną w ust. 1, organizuje lub nią kieruje,
podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 5.
4. Jeżeli sprawca czynu określonego w ust. 1 działa nieumyślnie,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.

squbaniec napisał:
... ktoś monitoruje siec łazi po dystrybutorach/właścicielach praw autorskich i mówi : "kup Pan autoryzację do danych to Pan zarobi"...

Zapoznaj się, ze wskazaną wyżej, z treścią ustawy miast wypisywać kolejne bzdury:!:

Zasady zdrowego rozsadku nieraz bywaja w podobnych przypadkach omijane.

Ja mam jeszcze pytanie - czy po nitce nie mozna blizej dostac sie do klebka, tzn ustalajac numer IP, z ktorego byl udostepniony plik, nie mozna ustalic adresu MAC karty sieciowej? To znacznie zaweziloby krag podejrzanych.

Witam wszystkich. Też jestem adresatem listu od LEX SUPERIOR. Widzę, że wiele osób zastanawia się skąd mają dane osobowe. Posiadam internet z UPC i zauważyłem, że w liście od Lex Superior jak i na fakturze z UPC jest ten sam błąd, czyli zła cyfra w kodzie pocztowym. Wniosek z tego, że posiadają dane od operatora. Pytanie czy uzyskali je legalnie, czy kupili, bo wydaje mi się, że kiedyś była kradzież danych osobowych właśnie z UPC.

nindustrial napisał:
ja dostalem w.poniedzialek 2go. Czy komus minelo juz 7 dni?

O co Ty pytasz? Ludziom 8mc od otrzymania listu minęło !!!
ale czytanie boli...?

UPC powinno wydać oświadczenie w tej sprawie. Bo to nie dotyczy kilkunastu czy nawet kilkuset osób. Dzwonił ktoś z was do operatora w tej sprawie?

driver124 napisał:
Posiadam internet z UPC i zauważyłem, że w liście od Lex Superior jak i na fakturze z UPC jest ten sam błąd, czyli zła cyfra w kodzie pocztowym. Wniosek z tego, że posiadają dane od operatora. Pytanie czy uzyskali je legalnie, czy kupili, bo wydaje mi się, że kiedyś była kradzież danych osobowych właśnie z UPC.

błąd w adresie nie znaczy, że dane pozyskano nielegalnie; skoro UPC miało twój adres z błędem, to taki adres z błędem UPC przeslało prokuratorowi, a od prokuratora wzięła to kancelaria (też z błędem) i później tobie tak wysłali

nazwauzytkownika2010 napisał:
błąd w adresie nie znaczy, że dane pozyskano nielegalnie; skoro UPC miało twój adres z błędem, to taki adres z błędem UPC przeslało prokuratorowi, a od prokuratora wzięła to kancelaria (też z błędem) i później tobie tak wysłali

Przecież to samo napisałem. Stwierdziłem tylko, że dane na 100% pochodzą od operatora.

Na stronie dziennika internautów można porozmawiać w komentarzach z przedstawicielem kancelarii Muraal. Może to kogoś zainteresuje.

baldura napisał:
UPC powinno wydać oświadczenie w tej sprawie. Bo to nie dotyczy kilkunastu czy nawet kilkuset osób. Dzwonił ktoś z was do operatora w tej sprawie?

Ja również byłem klientem UPC, dzwoniłem do nich i nie otrzymałem informacji żeby udostępniali moje dane...

Wszystko zależy. W przypadku kancelarii pani Łuczak i pana Glassa-Brudzińskiego wszystkie sprawy były kierowane do pojedynczej prokuratury w Pruszkowie. Przy 100 000 spraw oczywistym jest, że prokurator uzna jakiekolwiek działania za bezcelowe, zwłaszcza jeżeli potencjalni sprawcy zostali uprzedzeni propozycją ugody. Dodatkowo pewnie spora część sprawców mieszka gdzieś na drugim końcu kraju.

Kancelarie (a raczej spółki) Lex Superior i Muraal jak się wydaje wyciągnęły wnioski z tego postępowania. O ile dobrze rozumiem twierdzą, że prowadzą postępowania dwustopniowo. Pierwsze zgłoszenie pozwala im zidentyfikować potencjalnego naruszyciela praw, drugie jest kierowane do prokuratury w odpowiadającym mu miejscu zamieszkania. Oczywiście istnieje spora szansa, że prokurator wiedząc o uprzedzeniu potencjalnego sprawcy zrobi niewiele lub nic. Jednakże prawdopodobieństwo to wydaje się być nieco mniejsze niż w poprzednim przypadku.

Czyli wersje są następujące :1)jest taki bałagan w upc ,że do końca nie wiadomo 2)upc kłamie 3)dane zostały skradzione 4)jest inny sposób na zdobycie danych niż poprzez operatora np są gdzieś one zamieszczone on-line i ktoś się mógł włamać

Otrzymał ktoś pismo za Film Niezniszczalni 3 ??> i 950 zł do zapłaty. ?

Jest to Kwota najwyższa z tutaj do wyegzekwowania, czy ktoś dostał więcej do zapłaty ??

Faktycznie na di.com jest głośno można się dodatkowo doinformować.

sidekick2 napisał:
Otrzymał ktoś pismo za Film Niezniszczalni 3 ??> i 950 zł do zapłaty. ?
Nie jest to film skradziony przed premierom?
Zobacz na datę, to mówił producent tego filmu:
Osoby, które dopuściły się piractwa, ściągając z internetu nielegalną wersję "Niezniszczalnych 3", która wyciekła na trzy tygodnie przed jego premierą, mogą spodziewać się listu od producenta filmu. Avi Lerner zapowiedział właśnie oficjalnie, że zamierza wejść na drogę prawną, by ukarać wszystkie 10 milionów osób, które ukradły pracę jego i jego zespołu. Straty oszacował na 250 milionów dolarów. ;-)

Być może wcale nie trzeba się obawiać prokuratora...
...zaraz to my możemy pozywać Lex Superior lub UPC:
***mod***

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Ja też dostałem taki list od Lex Superior, z tym, że ja mam internet z Orange. Dzisiaj rozmawiałem z kobietą, która przeprowadzała mi szkolenie z zakresu Ochrony Danych Osobowych i spytałem się, czy Orange może udostępnić moje dane osobowe. Organom ścigania tak, tylko jest jedno ale. Zawsze jeśli ktoś udostępnia komuś nasze dane osobowe, powinien nas o tym poinformować. Stąd wniosek, że skoro mnie nie poinformowało Orange, że udostępnili moje dane, a Was UPC, to ktoś tu chyba namieszał.

Nie wydaje mi się. W takim przypadku od razu miałbyś sygnał do tego, aby zacząć odpowiednio się przygotowywać do tego, co może nastąpić, a organom ścigania chyba nie o to chodzi.

Nie cytuj całych postów pod którymi bezpośrednio się wypowiadasz.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót