B
ButterFly15
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 36
Danielgda napisał:LeszekS - 25% tj 137,5 zł brutto idzie do tzw autora. To jest kwota ugodowa. Pytanie ile wynosi normalna kwota? Bo licencja na udostępnianie filmu w kinie czy na płytach DVD czy TV zapwene nie jest taka sama i wyższa.
Na mój chłopski rozum powinno działać to tak, że kwota bazowa (tzn. ta od której liczy się później dwu, lub trzykrotność wartości legalnego nabycia filmu), winna zależeć głównie od jakości w jakiej ów film pobierałeś (a więc i z automatu udostępniałeś, jeśli chodzi o P2P) Tak więc jeśli był to jakiś dziadowski CAM, to wielokrotność ceny biletu do kina, jeśli jakiś materiał zerżnięty (zripowany) z DVD to wyjściową będzie cena DVD, tak samo VoD i najdrożej Blu-Ray. W teorii tak to powinno działać, a w praktyce...? Te 5 tyś. za film widziałeś chyba w pismach do użytkowników rzekomo udostępniających coś na Chomiku. Były tam zarówno produkcje polskie, jak i zagraniczne, filmy najnowsze, jak też 25-letnie starocie, wszystkie jednak tak samo policzone po 5 kawałków od sztuki. Gdzie tu jakaś logika? Nie wiem.
Możliwe, że wysokość tych kar jest ustalana wedle widzi mi się poszkodowanych, albo też dowalono tak dla lepszego efektu psychologicznego - "Popatrz, chcę od Ciebie "tylko" 3 tysiące PLN, a jak nie, to zapłacisz 185 tyś. plus koszty procesowe. Sam zrób rachunek, co Ci się bardziej opłaci"
I czytałem gdzieś, że nie ma różnicy pomiędzy karaniem za udostępnianie firmy, a karaniem osoby fizycznej, niestety.